<

50 euro beleggen: heeft het wel zin?

Beleggen hoeft niet altijd te gaan over hele grote bedragen. Met kleine bedragen beleggen is vaak beter dan helemaal niets doen. In dit artikel kijken we naar beleggen met 50 euro. Hoeveel levert het op en waar kun je allemaal op letten wanneer je dit wil gaan doen?

Kun je beleggen met 50 euro?

Ja, je kunt zeker beleggen met 50 euro. De meeste brokers rekenen namelijk geen minimaal bedrag om te beleggen. Je zou daarom in principe al kunnen beleggen met €1.

Toch is het wel goed om de juiste verwachting te hebben wanneer je gaat investeren met 50 euro. Bij het beleggen met kleine bedrag is het absolute rendement meestal ook lager.

Je moet dus niet meteen verwachten dat je miljonair kan worden met beleggen door het investeren van 50 euro. Maar wat kun je dan wel verwachten?

Hieronder hebben we een twee voorbeelden uitgewerkt van beleggen met 50 euro. Je kunt dan een beter beeld krijgen van wat er mogelijk is.

Daarna zullen we nog ingaan op waar je op kunt letten wanneer je wil gaan beleggen met 50 euro.

50 euro eenmalig beleggen

Het eerste voorbeeld dat we benoemen is het eenmalig beleggen van 50 euro. Dit betekent dat je nu 50 euro belegt en dit laat staan voor een langere periode.

In het onderstaande voorbeeld zijn we uitgegaan van een periode van 30 jaar. Daarnaast hebben we gerekend met een realistisch rendement van 7% per jaar.

Vlakdiagram met eenmalig 50 euro beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €380,61.

Na een periode van 30 jaar heb je een vermogen van €380,61. Dit betekent dat je €330,61 rendement hebt behaald, meer dan zes keer je inleg.

Hoewel dit in absolute getallen niet zoveel is, geeft het wel de kracht van samengestelde rente aan.

Het groene vlak in de bovenstaande afbeelding wordt namelijk steeds groter naarmate de tijd vordert. Dit komt doordat je in de laatste jaren ook rendement maakt op het rendement van de eerste jaren.

50 euro beleggen per maand

Het voorbeeld dat we zojuist hebben gezien is wellicht wat saai. Je moet 30 jaar beleggen voor een eindbedrag van nog geen €400. We snappen dat je hier niet erg enthousiast van wordt.

Daarom kijken we ook nog naar een ander voorbeeld. Wat gebeurt er wanneer je 50 euro gaat beleggen per maand voor een periode van 30 jaar? Bij dit voorbeeld zijn we ook weer uitgegaan van een rendement van 7% per jaar.

Vlakdiagram met 50 euro per maand beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €61.354.

Na een periode van 30 jaar heb je €18.000 belegd. Je eindkapitaal is in dat geval €61.354. Dit betekent dat je een rendement hebt van €43.354 door elke maand 50 euro van je inkomen te investeren.

Wanneer je structureel een klein bedrag investeert dan is het dus zeker mogelijk om een mooi bedrag bij elkaar te beleggen.

Waar kun je op letten bij het investeren van 50 euro?

Wanneer je 50 euro gaat investeren is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Je kunt eigenlijk altijd rekening houden met deze punten wanneer je met kleinere bedragen gaat beleggen.

Transactiekosten

Allereerst is het goed om uit te kijken naar transactiekosten. Vooral met kleine bedragen kunnen deze kosten een grote impact hebben.

Bij veel brokers betaal je altijd een vast bedrag aan transactiekosten, ongeacht hoeveel je belegt.

Wanneer je 2 euro transactiekosten betaalt bij een investering van 50 euro is dit meteen al 4%. Je moet dan dus eerst 4% rendement hebben voordat je überhaupt winst gaat maken.

Daarom is het belangrijk om een broker met lage transactiekosten te kiezen. Sommige brokers rekenen zelfs helemaal geen transactiekosten. Dit is ideaal wanneer je met bedragen als 50 euro wil beleggen.

Spreiden

Spreiden van beleggingen is het tweede punt dat belangrijk is bij het beleggen met 50 euro. Wanneer je met zulke kleine bedragen belegt dan is het namelijk lastig om voor een goede spreiding te zorgen.

Je wil namelijk niet het hele bedrag in één bedrijf, sector of land beleggen. Dit verhoogt namelijk je risico. Wanneer er dan namelijk iets gebeurt met een bedrijf of sector heeft dit meteen invloed op je hele portefeuille.

Door je geld te spreiden over meerdere bedrijven in verschillende sectoren en landen kun je het risico van beleggen verlagen.

Een makkelijke manier om voor een goede spreiding te zorgen is het beleggen in ETF’s. Hiermee kun je 50 euro in één keer investeren in honderden, soms wel duizenden, bedrijven. Beleggen in ETF’s is dus een ideale manier om kleine bedragen goed te spreiden.

Conclusie

Beleggen met 50 euro is dus zeker mogelijk. Het is echter wel belangrijk om je te realiseren dat je ook minder (absoluut) rendement hebt wanneer je met kleinere bedragen belegt.

Daarnaast is het goed om te letten op transactiekosten en spreiding wanneer je 50 euro gaat investeren. Op deze manier kun je het risico verlagen en het rendement verhogen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.