Wat zijn klasse A en klasse B aandelen?

Soms komt het voor dat je hetzelfde aandeel meerdere keren tegenkomt bij je broker. Je ziet dan bijvoorbeeld A en B achter de naam van een aandeel staan. Wat betekent dat eigenlijk? In dit artikel bespreken we de verschillen tussen klasse A en klasse B aandelen.

Wat zijn klasse A en B aandelen?

Door middel van klasse A en klasse B aandelen kan een bedrijf onderscheid maken tussen twee verschillende soorten aandelen.

We komen later in dit artikel terug op wat het verschil is tussen klasse A en klasse B aandelen. Eerst kijken we naar een voorbeeld.

In de onderstaande afbeelding zijn het klasse A en klasse B aandeel van Berkshire Hathaway (bedrijf van superbelegger Warren Buffett) te zien. Aan de linkerkant zie je het klasse A aandeel en rechts het klasse B aandeel.

Twee sceenshots van de klasse A en klasse B aandelen van Berkshire Hathaway op Yahoo Finance.
Bron: Yahoo Finance.

We kunnen hier meteen een aantal verschillen ontdekken.

Allereerst kost het klasse A aandeel van Berkshire Hathaway maar liefst $417.900, terwijl het klasse B aandeel slechts $278 kost. Er is dus een verschil in prijs tussen klasse A en klasse B aandelen.

Daarnaast hebben beide aandelen ook een iets andere ticker (afkorting van een aandeel). Het klasse A aandeel heeft BRK-A en het klasse B aandeel heeft BRK-B. De aandelen worden daarmee dus als losse aandelen gezien.

De verschillen tussen klasse A en B aandelen

Het is dus mogelijk om zowel klasse A en klasse B aandelen te kopen. Wat is het verschil tussen deze soorten aandelen?

Stemrecht

Het grootste verschil tussen klasse A en klasse B aandelen is het stemrecht.

Een bedrijf kan ervoor kiezen om meerdere soorten aandelen uit te geven. Vaak zijn het A en B, maar het komt ook wel eens voor dat een bedrijf een derde soort aandeel uitgeeft. Logischerwijs wordt dit vaak C genoemd.

Wanneer je aandelen koopt word je voor een deel eigenaar van een bedrijf. In veel gevallen krijg je dan ook stemrecht.

Door het uitgeven van verschillende soorten aandelen kunnen ze ervoor zorgen dat een groot gedeelte van het stemrecht bij een bepaalde groep personen blijft.

Een klasse A aandeel geeft bijvoorbeeld 20 stemmen, terwijl je met een klasse B aandeel slechts één stem krijgt.

Soms zijn de klasse A aandelen ook alleen beschikbaar voor de C-levels van het bedrijf. Dit zijn de CEO, CFO, COO enzovoorts.

Op deze manier is het mogelijk om meer controle over het bedrijf te houden.

Prioriteit bij een faillissement

Een ander verschil tussen klasse A en klasse B aandelen is wat er gebeurt bij een faillissement. Beleggers zijn deels eigenaar dus ze staan altijd achter andere schuldeisers bij een faillissement.

Klasse A aandelen hebben echter vaak meer prioriteit dan klasse B aandelen. Dit betekent dat de kans om je geld terug te krijgen bij een faillissement hoger is bij klasse A aandelen ten opzichte van klasse B aandelen.

Wanneer zou je voor klasse A en B aandelen moeten kiezen?

Hoe belangrijk is het verschil tussen klasse A en klasse B aandelen dan voor jou als belegger?

Voor de meeste particuliere beleggers maakt het niet zoveel uit welke klasse aandelen ze hebben. De meeste mensen hebben namelijk toch niet genoeg aandelen in een bedrijf om invloed uit te kunnen oefenen met hun stemrecht.

Wanneer je €1.000 hebt belegd in een bedrijf van 100 miljard euro dan zet je stem namelijk niet echt zoden aan de dijk.

Soms heb je ook geen keuze. Zoals we eerder hebben gezien verschillen klasse A en klasse B aandelen namelijk ook in prijs.

In het voorbeeld dat we in het begin van het artikel hebben benoemd kost een klasse A aandeel meer dan €400.000. Voor particuliere beleggers is het dan niet te doen om het klasse A aandeel überhaupt te kopen.

Wanneer er A en B aandelen beschikbaar zijn dan zal je als particuliere belegger dus vaak toch uitkomen bij het klasse B aandeel. Dit is ook niet erg, want je behaalt net zoveel rendement als met het klasse A aandeel.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel over het verschil tussen klasse A en klasse B aandelen. Het grootste verschil is dus het stemrecht, maar er zit ook een klein verschil in prioriteit in het geval van een faillissement.

Voor de meeste particuliere beleggers maakt het niet zoveel uit welke klasse aandelen ze kopen. Vaak zijn de klasse B aandelen toegankelijker dan de klasse A aandelen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.