<

Amerikaanse aandelen kopen: waar kun je op letten?

Wanneer je begint met beleggen word je waarschijnlijk overspoeld met alle mogelijkheden. Er zijn zoveel aandelen om uit te kiezen. Veel beleggers blijven daarom bij Nederlandse aandelen, omdat ze meer bekend zijn met deze bedrijven. Toch is het verstandig om ook over de landsgrenzen te kijken. In dit artikel bespreken we alles wat erbij komt kijken wanneer je Amerikaanse aandelen gaat kopen.

Amerikaanse aandelen

Amerikaanse aandelen zijn aandelen van bedrijven die in de Verenigde Staten zijn gevestigd. Heel veel grote bedrijven zijn gevestigd in de Verenigde Staten. Denk aan Amazon, Apple, Microsoft, Facebook en nog veel meer. In wereldwijde indexen, zoals bijvoorbeeld de FTSE All-World, is de Verenigde Staten zo’n 60% a 70% van het totaal. Amerikaanse aandelen zijn dus een behoorlijk deel van de wereldeconomie.

Waarom Amerikaanse aandelen kopen?

Waarom zou je Amerikaanse aandelen willen kopen? We bespreken de twee meest belangrijke redenen.

Betere spreiding

Er zijn toch genoeg Nederlandse bedrijven om in te beleggen? Dat klopt, maar Nederland is slechts een klein deel van de wereldeconomie. Zoals we net hebben gezien zijn Amerikaanse aandelen wel een groot deel van de wereldeconomie.

Door het spreiden van beleggingen kun je daarom het risico verlagen. Door het beleggen in veel verschillende bedrijven in meerdere regio’s en sectoren verklein je de kans dat een gebeurtenis heel veel impact heeft op je portefeuille.

Wanneer je niet in Amerikaanse aandelen belegt mis je een groot deel van de wereldeconomie. Dit betekent dat je een minder goede spreiding hebt. Door het beleggen in Amerikaanse aandelen kun je dus voor meer spreiding in je portefeuille zorgen.

Meer mogelijkheden

Zoals we eerder hebben gezien zijn er enorm veel bedrijven gevestigd in de Verenigde Staten. Door het kopen van Amerikaanse aandelen heb je daarom veel meer mogelijkheden om te beleggen in de bedrijven en sectoren van jouw keuze.

Waar kun je op letten bij het kopen van Amerikaanse aandelen

Waar kun je allemaal op letten wanneer je wil beleggen in Amerikaanse aandelen? We hebben een aantal dingen voor je bij elkaar gezet.

De juiste broker kiezen

Voor het kopen van Amerikaanse aandelen heb je een broker nodig. Hoewel je Amerikaanse aandelen bij veel brokers kunt kopen, is het niet mogelijk bij alle brokers. Wat is de beste broker voor Amerikaanse aandelen?

Daarnaast kan er ook verschil zitten in de kosten die een broker rekent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan transactiekosten, beheerkosten en valutakosten. Het is belangrijk om hier op te letten omdat kosten bij beleggen een grote impact kunnen hebben op je rendement.

DEGIRO en BUX Zero zijn beide brokers die geen commissie rekenen voor het kopen van Amerikaanse aandelen. Daarnaast rekenen ze ook geen beheerkosten. Je betaalt bij beide brokers wel valutakosten.

We hebben eerder een artikel geschreven over DEGIRO vs BUX Zero zodat je een betere keuze kunt maken tussen deze twee brokers.

Beleg je met grotere bedragen. Dan is de broker MEXEM het goedkoopste. Zij rekenen namelijk veel lagere valutakosten dan DEGIRO en BUX Zero.

Let (alsnog) op spreiding

We hebben net besproken dat het beleggen in Amerikaanse aandelen een goede manier kan zijn om de spreiding in je portefeuille te verbeteren. Toch kan alleen beleggen in Amerikaanse aandelen er juist voor zorgen dat je een minder goede spreiding hebt.

Hoewel de Verenigde Staten dus een groot deel is van de wereldeconomie, betekent dit niet dat je alleen Amerikaanse aandelen moet kopen. Voor een goed gespreide portefeuille kan het daarom handig zijn om bijvoorbeeld ook te beleggen in bedrijven uit Europa en Azië.

Dividendbelasting

Wanneer je Amerikaanse aandelen gaat kopen kun je tegen dividendbelasting aanlopen. In Nederland geld namelijk 15% dividendbelasting, maar in de Verenigde Staten is dit 30%. Je moet daarom ook 30% belasting betalen over het dividend dat je ontvangt van Amerikaanse aandelen.

Gelukkig heeft Nederland een belastingverdrag met de Verenigde Staten. Dit betekent dat je als Nederland slechts 15% dividendbelasting hoeft te betalen. Dit wordt alleen niet automatisch toepast. Wanneer je niks doet, dan zal er nog steeds 30% dividendbelasting worden ingehouden.

Om dit te voorkomen kun je het W-8BEN formulier invullen. In de meeste gevallen kan dit gewoon bij je broker. Bij het beleggen in Amerikaanse aandelen wordt er dan automatisch slechts 15% dividendbelasting ingehouden.

Conclusie

Amerikaanse aandelen kopen kan dus een goede manier zijn om meer spreiding aan te brengen in je portefeuille. Veel bedrijven zijn namelijk gevestigd in de Verenigde Staten. Vergeet niet het W-8BEN formulier in te vullen, zodat je niet teveel dividendbelasting betaalt.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.