<

Belasting bij beleggen: hoe zit dat?

Belasting betalen moeten we allemaal. Je betaalt bijvoorbeeld belasting wanneer je iets koopt en wanneer je iets verdient. Hoe zit dat eigenlijk bij beleggen? In dit artikel laten we je zien hoe belasting bij beleggen werkt. We benoemen de verschillende soorten belasting en rekenen daarnaast uit hoeveel belasting je betaalt over je beleggingen in verschillende situaties.

Belasting bij beleggen

Beleggen kan een goede manier zijn om vermogen op te bouwen. Toch zijn er helaas ook minder leuke kanten aan beleggen, namelijk het betalen van belasting.

Deze belasting betaal je bij de inkomstenbelasting. Je betaalt altijd belasting over de situatie op 1 januari in het voorgaande jaar.

In 2023 betaal je dus belasting over de situatie op 1 januari 2022. Het is daarom belangrijk om genoeg geld achter de hand te houden zodat je niet in de problemen komt.

We zullen in dit artikel bespreken met welke belasting je te maken krijgt wanneer je gaat beleggen zodat je jezelf beter kunt voorbereiden.

Hoeveel belasting betaal je over beleggingen?

Bij beleggen krijg je te maken met verschillende soorten belasting. We zullen vermogensbelasting en dividendbelasting bij beleggen hieronder bespreken. Daarna lees je hoe je zo min mogelijk belasting betaalt over je beleggingen.

Vermogensbelasting

Beleggingen vallen in box 3 (sparen en beleggen). Ze worden hiermee samengevoegd met de rest van je vermogen. Over je totale vermogen in box 3 betaal je vermogensbelasting.

Naast beleggingen zoals aandelen en obligaties valt ook spaargeld in box 3. Daarnaast vallen bijvoorbeeld ook een tweede woning (eerste woning valt in box 1) en cryptocurrency in box 3.

Vermogen wordt in Nederland belast op basis van een fictief rendement. Dit betekent eigenlijk dat niet je daadwerkelijke rendement op vermogen wordt belast. In plaats daarvan gaat de overheid op basis van je vermogen uit van een bepaald rendement, los van het feit of je dit daadwerkelijk haalt of niet.

Hoeveel dit is hangt af van je vermogen. In de onderstaande tabel zie je de vermogensbelasting over 2022 (aangifte 2023).

AlleenstaandMet fiscale
partner
Fictief
rendement
Belasting over
fictief rendement
Vermogensbelasting
€50.650 - €101.300€101.300 - €202.6001,818%31%0,56%
€101.300 - €962.351 €202.600 - €1.924 .7024,366%31%1,35%
Meer dan €962.351Meer dan €1.924 .7025,53%31%1,71%

Zoals je kunt zien begint het bedrag niet op €0. Dit komt doordat iedereen €50.560 belastingvrij vermogen mag hebben. Wanneer je een partner hebt dan wordt dit zelfs €101.300.

Wanneer je een groter vermogen hebt dan gaat de belastingdienst er ook vanuit dat je meer rendement op je vermogen gaat maken. Het fictief rendement wordt dus steeds hoger.

Dividendbelasting

Naast vermogensbelasting kun je ook te maken krijgen met dividendbelasting. Zoals de naam al zegt is dit belasting die je betaalt over dividend dat je vanuit bedrijven ontvangt.

Wanneer je voor een goede spreiding zorgt bij beleggen dan beleg je waarschijnlijk in bedrijven die in veel verschillende landen gevestigd zijn.

Elke land heeft andere regels voor dividendbelasting. Nederland heeft bijvoorbeeld 15% dividendbelasting, België heeft 30%, Ierland heeft 0% en Zwitserland heeft 35%.

Als Nederlander ben je geen dividend verschuldigd in Nederland. Zoals we eerder hebben benoemd wordt je vermogen namelijk al belast door middel van vermogensbelasting.

Toch wordt er bij het uitkeren van dividend dividendbelasting ingehouden. Daarom kun je 15% dividendbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting. Je krijgt dit dan terug van de belastingdienst.

Wanneer er dividendbelasting is ingehouden in het buitenland dan is wat lastiger. Je kunt alsnog 15% verrekenen in Nederland. Sommige landen rekenen echter een hoger percentage. In dat geval kun je niet alles terugkrijgen.

Gelukkig heeft de Nederlandse overheid een belastingverdrag gesloten met veel landen. Door dit belastingverdrag ben je als Nederlander alsnog slechts 15% belasting verschuldigd in het buitenland. Je kunt de overige dividendbelasting dan terugvragen in het buitenland.

De Verenigde Staten is hier een uitzondering op. Normaal gesproken wordt hier ook 30% dividendbelasting ingehouden. Door het invullen van een W-8BEN formulier wordt er slechts 15% ingehouden. Door het invullen van het formulier hoef je niks terug te vragen in de Verenigde Staten.

Bij het beleggen in ETF’s is het terugkrijgen van buitenlandse dividendbelasting soms onmogelijk. De beheerder van de ETF (die vaak in het buitenland is gevestigd) kan dan niet alle dividendbelasting terugvragen. Hierdoor kun je een deel van de te veel ingehouden dividendbelasting niet terugvragen. Dit wordt dividendlekkage genoemd.

Rekenvoorbeelden belasting over beleggen

Om belasting bij beleggen duidelijk te maken zullen we twee rekenvoorbeelden uitwerken.

Rekenvoorbeeld 1: belasting beleggingen

In het eerste rekenvoorbeeld gaan we uit van de volgende situatie op 1 januari 2022:

  • Je hebt een fiscale partner.
  • €100.000 belegd in aandelen.
  • €100 dividend ontvangen vanuit Nederland.
  • €150 dividend ontvangen vanuit Ierland.
  • €150 dividend ontvangen vanuit België.

Doordat je een fiscale partner hebt blijft je totale vermogen onder de vrijstelling van €101.300. Je betaalt hierdoor dus geen vermogensbelasting.

Het dividend wat je vanuit Nederland hebt ontvangen is het netto-dividend. Er is dus al 15% dividendbelasting ingehouden. Deze 15% kun je verrekenen met de inkomstenbelasting.

Over het dividend uit Ierland betaal je geen belasting. Ierland heeft namelijk 0% dividendbelasting. Hier hoef je dus niets meer mee te doen. Wel kan er sprake zijn van dividendlekkage.

Ten slotte kijken we naar het dividend uit België. Dit is ook het netto-dividend. Er is inmiddels 30% dividendbelasting ingehouden. De eerste 15% kun je verrekenen met de inkomstenbelasting. De overige 15% moet je terugvragen bij de belastingdienst in België.

Rekenvoorbeeld 2: belasting beleggingen

In het tweede rekenvoorbeeld gaan we uit van de volgende situatie op 1 januari 2022:

  • Je hebt geen fiscale partner.
  • €100.000 belegd in aandelen.
  • Geen dividend ontvangen.

Doordat je geen fiscale partner hebt kom je wel boven de vrijstelling van €50.650 uit. Over het overige deel (€49.350) betaal je vermogensbelasting.

Dit bedrag valt in de eerste schrijf (€56.650 – €101.300). Er wordt daarom gerekend met een fictief rendement van 1,818%, wat een effectieve vermogensbelasting van 0,56% oplevert. De vermogensbelasting die je betaalt is daarom €276,36 (€49.350 * 0,56%).

Verder heb je geen dividend ontvangen. Je hebt dus niet te maken met dividendbelasting.

Beleggingen opgeven bij de belasting

Zoals we al eerder hebben aangegeven moet je jouw beleggingen aangeven bij de inkomstenbelasting. Beleggingen vallen daarbij in box 3.

Het meeste is waarschijnlijk al ingevuld. De belastingdienst heeft namelijk toegang tot de data van de meeste brokers. Je hoeft de informatie daarom alleen nog te controleren en aanvullen waar nodig.

Wanneer er iets mis is kun je bij de meeste brokers een jaaroverzicht opvragen of downloaden. Op dit overzicht staan zaken zoals de waarde van je portefeuille en het ontvangen dividend.

Hoe zo weinig mogelijk belasting betalen over je beleggingen?

Niemand vindt belasting betalen leuk. Daarom snappen we goed dat je op zoek bent naar mogelijkheden om zo weinig mogelijk belasting te betalen over je beleggingen. Je kunt natuurlijk niet om belasting heen, maar je kunt wel op een aantal dingen letten.

Fiscale partner

Ten eerste kan het hebben van een fiscale partner helpen bij het verminderen van belasting over je beleggingen. Je kunt jullie vermogen dan namelijk samenvoegen. Hierdoor heb je een grotere vrijstelling.

Neem als voorbeeld dat jij €80.000 aan beleggingen hebt, maar je fiscale partner heeft een box 3 vermogen van €10.000.

Alleen zou je boven de vrijstelling van €50.650 uitkomen, maar samen kom je met €90.000 niet boven de vrijstelling van €101.300 uit.

Dividendlekkage

De tweede optie is het verminderen van dividendlekkage. Eerder heb we aangegeven dat er soms dividend in het buitenland kan blijven hangen. Dit principe wordt dividendlekkage genoemd. Daarom kun je bijvoorbeeld kijken naar ETF’s zonder dividendlekkage.

Dividendbelasting

Ten slotte kun je proberen om dividendbelasting zo laag mogelijk te houden.

Dit kan bijvoorbeeld door te beleggen in aandelen van landen waar Nederland een belastingverdrag mee heeft. In dat geval kun je zoveel mogelijk dividendbelasting weer terugvragen.

Daarnaast kun je beleggen in een accumulerende ETF. Het dividend wordt dan automatisch herbelegd. Je ontvangt het dividend niet direct en daardoor betaal je ook geen dividendbelasting.

Conclusie

Je betaalt in de meeste gevallen dus belasting over je beleggingen. De twee soorten belastingen zijn vermogensbelasting en dividendbelasting. Toch bestaan er ook situaties waar je helemaal geen belasting betaalt.

Met de inkomstenbelasting moet je ook jouw beleggingen opgeven. Je betaalt dan box 3 belasting over de situatie van 1 januari in het jaar ervoor. Het is dus belangrijk om genoeg geld achter de hand te houden om de belasting over je beleggingen te betalen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.