Hoe kun je belasting op spaargeld voorkomen?

Helaas moet iedereen die vermogen heeft in Nederland ook vermogensbelasting betalen. Wanneer je veel spaargeld hebt, dan kan dit een behoorlijke impact hebben. In dit artikel nemen we je mee in verschillende manieren om belasting op spaargeld te voorkomen.

Vermogensbelasting

Als je spaargeld hebt in Nederland betaal je vermogensbelasting. Hoeveel belasting je over je spaargeld betaalt, wordt berekend aan de hand van een fictief rendement. Dit komt doordat de overheid er vanuit gaat dat je rendement maakt op je vermogen. Over het fictief rendement betaal je 31% belasting over 2022.

In Nederland betaal je geen belasting over de eerste €50.650. Dit is zelfs €101.300 wanneer je een fiscale partner hebt. Dit wordt het heffingsvrije vermogen genoemd.

Over het overige deel wordt het fictieve rendement berekend. De volgende percentages worden hierbij aangehouden over 2022.

AlleenstaandMet fiscale
partner
Fictief
rendement
Belasting over
fictief rendement
Vermogensbelasting
€50.650 - €101.300€101.300 - €202.6001,818%31%0,56%
€101.300 - €962.351 €202.600 - €1.924 .7024,366%31%1,35%
Meer dan €962.351Meer dan €1.924 .7025,53%31%1,71%

Berekening vermogensbelasting

Stel je hebt een vermogen van €70.000, dan wordt het fictief rendement berekend over €19.350 (€70.000 – €50.650). Het fictieve rendement is dan €351,78 (€19.350 * 1,818%). Over dit rendement betaal je 31% belasting.

Uiteindelijk betaal je dus €109,05 aan vermogensbelasting. De effectieve vermogensbelasting die je betaalt is dan 0,56% (1,818% * 31%).

Waarom belasting op spaargeld voorkomen

Zoals we net hebben gezien betaal je vermogensbelasting over je spaargeld. Niet alleen over je spaargeld, maar over je hele vermogen. Naast spaargeld vallen hier bijvoorbeeld ook beleggingen onder.

Waarom zou je belasting op spaargeld willen voorkomen? We gaan geen illegale manieren benoemen, maar iedereen wil natuurlijk zo min mogelijk belasting betalen. Dit betekent namelijk dat je zelf meer geld kunt overhouden voor leuke dingen.

6 manieren om belasting op spaargeld te voorkomen

Wat te doen met spaargeld? We benoemen zes verschillende manieren om belasting op spaargeld te voorkomen. Ze staan in een willekeurige volgorde omdat het per persoon verschilt hoeveel voordeel je eruit kunt halen.

Zorgverzekering vooruit betalen

We moeten allemaal een zorgverzekering hebben. Je kunt de premie voor deze verzekering elke maand betalen, maar je kunt het hele bedrag ook in één keer betalen. Wanneer je dit doet krijg je niet alleen korting van je zorgverzekeraar, maar betaal je ook minder vermogensbelasting.

Je kunt de premie voor de zorgverzekering namelijk al voor 1 januari betalen. Over je vermogen op 1 januari betaal je vermogensbelasting. Door de premie van de zorgverzekering voor 1 januari te betalen is je vermogen lager op 1 januari. Je betaalt dan minder vermogensbelasting.

Dit geldt overigens niet alleen voor de zorgverzekering, maar kan ook van toepassing zijn op andere grote uitgaven zoals een nieuwe bank of keuken.

Fiscaal partnerschap

Zoals eerder benoemd wordt een vermogen tot €50.650 niet belast als je alleenstaand bent. Met een fiscale partner is dit €101.300. Wanneer de één meer vermogen heeft en de ander minder kun je nadenken over een fiscaal partnerschap. Je kunt dan belasting op spaargeld voorkomen.

Om een voorbeeld te noemen. Als de een €80.000 vermogen heeft en de ander €20.000 dan zou je normaal over €29.350 (€80.000 – €50.650) vermogensbelasting betalen. Met een fiscaal partnerschap betaal je geen vermogensbelasting omdat je samen niet over de grens van €101.300 heen gaat.

Extra aflossen op hypotheek

Aflossen op je hypotheek is een goede manier om je vermogen te verlagen. Hierdoor betaal je minder vermogensbelasting. Je woning zit namelijk in box 1 en niet in box 3. Het aflossen is overigens ook een goede manier om rendement te maken zonder risico. Je hoeft over dit bedrag namelijk ook geen hypotheekrente te betalen. Samen met het verminderen van de vermogensbelasting is dit dus een dubbel voordeel.

Jaarruimte benutten

Jaarruimte is eigenlijk een pensioengat. Wanneer je te weinig pensioen opbouwt dan kun je dit zelf aanvullen tot een bepaald bedrag. Je kunt echter wel pas bij dit geld wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt.

Deze rekening zit in box 1, waardoor je geen vermogensbelasting betaalt over het geld op deze rekening. Wanneer je het geld opneemt betaal je inkomstenbelasting. Aangezien dit is wanneer je met pensioen bent en je inkomen dan laag is. Je betaalt in zo’n geval dus minder belasting. Het storten op een pensioenrekening kan dus een goede manier zijn om belasting op spaargeld te voorkomen.

Schenkingen

Wanneer je geld wil schenken kun je dit het beste voor 1 januari doen. Je kunt namelijk elk jaar een bepaald bedrag belastingvrij schenken, bijvoorbeeld aan je kind. Wanneer je dit voor 1 januari doet, dan wordt het geld niet meegenomen bij je vermogen. Je betaalt over dit geld dus geen belasting. De ontvangende partij betaalt echter wel belasting, maar dit is natuurlijk niet het geval wanneer het vermogen van de ontvanger onder de belastingdrempel blijft.

Beleggen

Je betaalt ook vermogensbelasting op beleggingen. Beleggen is daarom niet per se een manier om belasting op spaargeld te voorkomen. Toch vinden we het belangrijk om dit te benoemen.

Bij spaargeld is het fictief rendement dat in Nederland wordt gerekend nadelig. Met de huidige spaarrente behaal je dit rendement namelijk nooit. Hierdoor betaal je eigenlijk belasting over rendement dat je niet hebt gemaakt.

Het gemiddelde rendement bij beleggen is vaak een stuk hoger. Je betaalt dan alsnog belasting over het fictieve rendement. Bij beleggen is het dus een voordeel dat er wordt gerekend met een fictief rendement. In veel landen wordt namelijk het daadwerkelijke rendement belast.

Bovendien is het sowieso de moeite waard om te kijken of beleggen iets voor jou is. Zoals net gezegd betaal je de vermogensbelasting ongeacht of je spaargeld over beleggen hebt. Omdat beleggen veel meer oplevert kan dit een goede manier zijn om (extra) vermogen op te bouwen.

Hoeveel zin heeft het om belasting op spaargeld te voorkomen?

Wanneer je jouw vermogen kunt verlagen met bovenstaande manieren kun je jaarlijks redelijk wat geld besparen. Je zult er niet rijk door worden, maar alle beetjes helpen.

Laten we kijken hoeveel impact het heeft als je een vermogen hebt van €80.000. Je zou dan €164,36 vermogensbelasting betalen over de €29.350 die boven het heffingsvrije vermogen ligt.

Stel je kunt je vermogen verlagen met €7.500 door je zorgverzekering, schenkingen en de andere tips. Je betaalt dan €42 minder belasting.

Dit lijkt weinig, maar over de vermogensbelasting die je eerst moest betalen (€164,36) is dit eigenlijk een best groot deel. Je betaalt in dat geval namelijk 25% minder belasting.

Conclusie: belasting op spaargeld voorkomen

In dit artikel hebben we je verschillende manieren laten zien hoe je belasting op spaargeld kunt voorkomen. Door slim om te gaan met de regels kun je (procentueel) veel vermogensbelasting voorkomen. Wat is volgens jou de meest bruikbare tip?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.