Beleggingsplan opstellen in 6 stappen (inclusief template)

Een beleggingsplan opstellen kan een goede basis zijn bij het starten van beleggen. In dit artikel leer je een beleggingsplan opstellen in 6 stappen. Aan het einde van dit artikel is een beleggingsplan template te vinden zodat je jouw eigen beleggingsplan makkelijk en snel kan maken.

Wat is een beleggingsplan?

De meeste beleggers maken een beleggingsplan voordat ze beginnen met beleggen. Dit kunnen ze daarna gebruiken als houvast tijdens hun beleggingsperiode. Wat leg je eigenlijk allemaal ‘vast’ in een beleggingsplan?

Allereerst is het goed om te benoemen dat je niks echt vast legt. Met een beleggingsplan bepaal je de grote lijnen. Je persoonlijke situatie en overige factoren gaan waarschijnlijk meerdere keren veranderen in de toekomst.

In een beleggingsplan bepaal je bijvoorbeeld voor welke termijn je gaat beleggen en hoeveel risico je bereidt bent om te nemen. Als je dat eenmaal weet kun je ook de verhouding tussen bepaalde aandelen, zoals aandelen en obligaties, bepalen.

Waarom zou je en beleggingsplan opstellen?

Laten we eerlijk zijn. De aandelenmarkt kan heftiger zijn dan de wildste achtbaan in Walibi. Bij beleggen ga je pieken ervaren, maar zeker ook dalen. De kans is groot dat je emotioneel wordt beïnvloed als je jouw vermogen met 30% of 40% ziet krimpen. Daarom is het handig om in grote lijnen te bepalen wat je gaat, en vooral ook blijft, doen.

Als je op een dieptepunt in de markt (emotionele) beslissingen gaat maken, dan kun je verkeerde keuzes maken. Beleggen en emoties gaan eenmaal niet goed samen.

Hetzelfde geldt voor periode’s waar de positieve rendementen je om de oren vliegen. Je kunt dan het gevoel krijgen dat het niet mis kan gaan. Op zo’n moment loop je het risico om de markt te overschatten.

Een van de belangrijkste lessen van Warren Buffett is ‘Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful’. Dit is inmiddels een cliché, maar zonder een goed beleggingsplan loop je meer kans om in deze bekende valkuil te lopen.

Het grootste voordeel van een beleggingsplan is daarom dat je van tevoren nadenkt over wat je in de toekomst gaat doen. Als je jouw beleggingsplan uitvoert dan maak je dus altijd rationele keuzes in plaats van emotionele keuzes.

Beleggingsplan opstellen in 6 stappen

Een beleggingsplan opstellen kun je makkelijk doen aan de hand van een aantal stappen. Nadat we deze stappen hebben besproken kun je ook een template downloaden om in te vullen. Zo wordt het opstellen van een beleggingsplan nog makkelijker.

1) Waar sta je nu?

Je wil beginnen met het opstellen van een beleggingsplan. De eerste stap is dan om te kijken waar je nu staat. Door dit te doen zorg je dat je helemaal klaar bent om te beleggen als je dit uiteindelijk gaat doen.

Bepaal wat je huidige vermogen is en kijk of er eventueel nog schulden zijn. Het is vaak slim om eerst schulden af te lossen. In de meeste gevallen levert het aflossen van schulden namelijk meer op dan beleggen.

Ten slotte kun je in deze stap ook een financiële buffer bepalen. Een financiële buffer is een bepaald bedrag aan geld wat je nooit wil beleggen. Je kunt dit geld gebruiken voor onverwachte uitgaven zoals het vervangen van een kapotte wasmachine.

2) Wat zijn je doelen

Bij het bepalen van je doelen kun je verder kijken dan je beleggingen. Het gaat ook om andere financiële doelen of wensen die je hebt je in leven.

Als je binnen een aantal jaar een huis wil kopen, dan is misschien niet zo handig om het geld dat je daarvoor wil gebruiken te beleggen. Naast je financiële buffer kun je dus ook bepalen om een ander deel van je vermogen niet te beleggen.

Nu we het hebben gehad over wat we allemaal niet gaan beleggen is het tijd om het te hebben over geld dat we wel gaan beleggen.

Wat wil je bereiken met beleggen? Sommige mensen willen meer financiële vrijheid ervaren terwijl anderen eerder willen stoppen met werken.

3) Hoeveel geld heb je nodig?

Je weet nu wat je doelen zijn. Maar hoeveel geld heb je eigenlijk nodig om deze doelen te realiseren?

Bepaal hoeveel geld je nodig hebt om jouw doel te bereiken. Wees hiermee wel realistisch. Om te zeggen dat je over vijf jaar miljonair wil zijn heeft niet zoveel zin. Tenzij je nu al €900.000 op je rekening hebt staan natuurlijk.

Om een voorbeeld te noemen. Stel je hebt over 30 jaar een bedrag van €200.000 nodig om een aantal jaar eerder met pensioen te gaan. Je kunt dan redelijk makkelijk berekenen wat er nodig is om dit doel te bereiken.

Dit kun je makkelijk doen met onze compound interest calculator. In deze rekenmachine moet je een aantal dingen invullen. De rekenmachine rekent dan het eindbedrag voor je uit.

Is het eindbedrag lager dan je nodig hebt om je doelen te realiseren? Je kunt dan je inleg verhogen of je doelen aanpassen.

Natuurlijk kun je ook het verwachte rendement verhogen, maar hiermee moet je wel oppassen. Dit heeft namelijk ook invloed op de risico’s. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico.

Vind je het überhaupt moeilijk om een verwacht rendement te bepalen? Dat is het ook. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Voorspellen is dus lastig. Aan de hand van de hoeveelheid risico’s die je wil nemen kun je echter wel inschatten wat een realistisch rendement is bij beleggen.

4) Hoeveel risico wil je nemen?

Bij het opstellen van een beleggingsplan is het bepalen de hoeveelheid risico’s die je wil nemen een van de meest belangrijke dingen.

De hoeveelheid risico’s heeft bij beleggen namelijk invloed op het rendement dat je gaat behalen. Dat wil niet zeggen dat veel risico altijd beter is omdat dit over het algemeen ook een hoger rendement oplevert. Je kunt namelijk ook geld beleggen met weinig risico.

Maar hoe bepaal je dan je de hoeveelheid risico’s? De grootste factor om de hoeveelheid risico’s te bepalen is de termijn waarop je gaat beleggen. Bij beleggen op de lange termijn kun je over het algemeen meer risico nemen dan bij een korte termijn.

Je hoeft echter niet per se veel risico te nemen als je voor een lange termijn belegt. Een andere erg belangrijke factor is je risicotolerantie. Hoe goed slaap jij als jouw beleggingen in waarde dalen?

De economie heeft altijd ups en downs. Wanneer je belegt heeft jouw beleggingsportfolio dit ook. Je kunt deze risico’s natuurlijk verkleinen door goed te spreiden. Zelfs als je goed spreidt moeten we je helaas teleurstellen. Ook met een goede spreiding ontkom je er niet aan dat je beleggingen af en toe een flinke klap zullen krijgen.

Je vraagt je vast af aan welke rendementen je moet denken. Als je volledig in aandelen belegt dan kun je, op basis van het verleden, een rendement van rond de 7% per jaar verwachten. Wanneer je defensiever gaat beleggen daalt dit percentage natuurlijk.

5) Bepaal waar je in gaat beleggen

Hoeveel risico je wil nemen heeft een grote invloed op de soorten beleggingen die je in jouw beleggingsportfolio gaat opnemen.

De twee soorten beleggingen die het meeste voorkomen zijn aandelen en obligaties. Aandelen zijn over het algemeen meer risicovol, maar leveren wel een hoger rendement op. Met obligaties kun je het risiconiveau van je portfolio verlagen.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel andere mogelijkheden zoals het beleggen in vastgoed of in grondstoffen zoals goud. Als je het leuk vindt dan kun je meer informatie opzoeken over zulke mogelijkheden, maar over het algemeen zul je genoeg hebben aan aandelen en obligaties.

Belangrijk om hierbij te vermelden is wel dat je op verschillende manieren kunt beleggen in aandelen en obligaties. Je kunt deze natuurlijk individueel aankopen, wat het moeilijker maakt om een goede spreiding te krijgen. Daarom is het in veel gevallen handig om deze aan te kopen via beleggingsfondsen, ETF’s of indexfondsen.

Wat is een goede verhouding tussen aandelen en obligaties? Dit is voor iedereen anders. Dit hangt vooral af van de hoeveelheid risico’s dat je wil of kunt nemen.

6) Monitoren en herbalanceren

Het laatste wat je bepaalt in een beleggingsplan is het monitoren van je beleggingen. Vooral als de termijn waarop je belegt lang is dan wil je wel regelmatig kijken of je nog op koers ligt om je doelen (stap 2) te behalen.

Je kunt dan ook kijken naar het herbalanceren van je beleggingen. In stap 5 heb je namelijk bepaald wat de verhouding moet zijn tussen aandelen en obligaties. Als één van de twee beter presteert dan de ander dan raakt je beleggingsportfolio uit balans.

Stel je verhouding moet 75% aandelen en 25% obligaties zijn. Na een aantal jaren waarin aandelen erg goed presteren is de verhouding veranderd naar 80% / 20%. In dat geval neem je dus meer risico dan je hebt bepaald in stap 4.

Herbalanceren zorgt ervoor dat je het evenwicht weer herstelt. Op deze manier blijf je jouw beleggingsplan volgen.

Beleggingsplan opstellen met een template

In onderstaande template voor het maken van een beleggingsplan staan de stappen die in dit artikel zijn genoemd. Bij elke stap staan vragen die je kunt beantwoorden om je beleggingsplan meer vorm te geven. Je kunt het Word-document downloaden door op de knop hieronder te klikken.

Conclusie

Als je een beleggingsplan maakt dan begin je meteen goed met beleggen. Hopelijk is het door dit artikel duidelijker geworden hoe je een beleggingsplan moet opstellen. Deel de template voor het opstellen van een beleggingsplan gerust zodat anderen ook een goede start kunnen maken.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.