Hoe kun je een beleggingsrekening openen in 2022?

Wanneer je begint met beleggen is een beleggingsrekening openen het eerste wat je moet doen. Het is helaas niet altijd even duidelijk waar je precies moet beginnen. In dit artikel bespreken we alle stappen die nodig zijn bij het openen van een beleggingsrekening.

Wat is een beleggingsrekening?

Een beleggingsrekening kan eigenlijk twee dingen zijn. Het kan een beleggingsrekening zijn bij een bank, naast een ‘normale’ bankrekening. Daarnaast kan het ook een account zijn bij een broker. Een broker is een partij waarbij je beleggingen kunt aankopen. Een account bij een broker staat daarom vaak ook gelijk aan een beleggingsrekening. Ze bieden namelijk geen andere rekeningen aan.

Hoeveel kost een beleggingsrekening openen?

Je hebt geluk. In de meeste gevallen is het openen van een beleggingsrekening helemaal gratis. Als je wil beleggen bij een bank, zoals bijvoorbeeld Rabobank, dan is het soms wel nodig dat je ook een betaalrekening hebt bij die bank. In dat geval is het niet helemaal gratis om een beleggingsrekening te openen. Maar niet als je al een rekening hebt natuurlijk.

Beleggingsrekening openen in 5 stappen

Waar moet je allemaal aan denken bij een beleggingsrekening openen? We hebben de 5 belangrijkste stappen voor je bij elkaar gezet.

1) Waarom wil je beleggen?

Voordat je een beleggingsrekening gaat openen is het goed om je af te vragen waarom je wil beleggen. In veel gevallen kan het handig zijn om een beleggingsplan op te stellen. Dit geeft je een beter beeld van jouw wensen. Daarnaast geeft het je meer houvast als je eenmaal aan het beleggen bent.

Waarom wil je beleggen? De twee meest voorkomende redenen om te beleggen zijn het opbouwen van vermogen en om te zorgen voor een aanvulling op je pensioen.

Natuurlijk wil je ook vermogen opbouwen als je wil beleggen voor je pensioen. We benoemen deze apart omdat er een groot verschil zit tussen een beleggingsrekening en een pensioenrekening.

Als je wil beleggen met een pensioenrekening dan heb je namelijk een belastingvoordeel. Je kunt in dat geval beleggen zonder inkomstenbelasting te betalen. Deze inkomstenbelasting betaal je dan pas als je met pensioen bent. In veel gevallen heb je dan een lager inkomen waardoor de inkomstenbelasting die je betaalt ook lager is. Het nadeel hiervan is dat je pas bij je geld kunt als je de pensioenleeftijd hebt bereikt.

Met een beleggingsrekening is het altijd mogelijk om bij je geld te komen. Als je het geld nodig hebt dan hoef je alleen maar beleggingen te verkopen. Met een beleggingsrekening kun je natuurlijk ook voor je pensioen beleggen, maar je bent het niet verplicht. Als een gevolg hiervan heb je ook geen belastingvoordeel.

2) Stel eisen aan je beleggingsrekening

Als je een beleggingsrekening gaat kiezen is het goed om na te denken wat je belangrijk vindt aan een rekening. Je kunt aan de volgende punten denken. Deze staan niet in een specifieke volgorde.

Bereikbaarheid

Het eerste punt is bereikbaarheid. Wil je bijvoorbeeld een broker die alleen online bereikbaar is of een broker waar je ook langs kunt gaan op kantoor?

Op welke manier wil je jouw broker kunnen bereiken als je dringende vragen hebt? Kun je bellen, mailen of ook chatten? En is het ook mogelijk om dit ’s avonds of in het weekend te doen? Bedenk goed waar jij jezelf prettig bij voelt.

Kosten

Een van de belangrijkste dingen bij beleggen zijn de kosten. Het is dus goed om te kijken naar de kosten van de beleggingsrekening. De kosten kunnen ook per beleggingsrekening verschillen bij dezelfde broker.

Kosten die veel voorkomen zijn beheerkosten en transactiekosten. Daarnaast worden er soms ook kosten gerekend voor het handelen op buitenlandse beurzen, vreemde valuta of voor het uitbetalen van dividend.

Beleggingsproducten

In welke soort beleggingen wil je beleggen? De meeste beleggers investeren in aandelen, obligaties, ETF’s of beleggingsfondsen. Daarnaast zijn er ook nog meer risicovolle beleggingsproducten zoals bijvoorbeeld opties.

Welke beleggingsproducten kun je kopen bij de bank of broker? Bovendien kun je kijken naar de hoeveelheid verschillende beleggingen. In sommige gevallen is het aanbod heel groot terwijl je in andere gevallen slechts een beperkte keuze hebt. Bekijk dus goed wat mogelijk is met de beleggingsrekening.

Platform

Wanneer je een beleggingsrekening opent dan heb je meestal een platform tot je beschikking. Hier kun je nieuwe beleggingen zoeken, onderzoek doen, maar ook aankopen en verkopen doen.

Hoeveel informatie wil je dat er beschikbaar is in dit platform? Dit is de online-omgeving waar je jouw beleggingen kunt beheren. Op sommige platformen kun je erg uitgebreide analyses doen, terwijl de mogelijkheden op andere platformen beperkt zijn.

Bovendien kun je kijken naar hoe ingewikkeld het is om het platform te leren kennen. Wat sluit hierbij aan op jouw wensen?

Hoeveel hulp wil je?

Bij sommige brokers kun je alleen zelf beleggen terwijl je bij andere brokers veel uit handen kunt geven. Wil je helemaal zelf beslissen waar je in gaat beleggen of vind je het toch fijn als er al een voorselectie is gemaakt?

Daarnaast is het bij sommige brokers mogelijk om kennis op te doen op het platform. Je kunt dan hulp krijgen bij het beter begrijpen van beleggen. Als je dit belangrijk vindt kun je hier ook rekening mee houden.

Alles op één plek?

Het kan fijn zijn om je beleggingsrekening en betaalrekening op dezelfde plek te hebben. In dat geval moet je misschien denken aan beleggen bij de bank waar je ook je betaalrekening hebt.

Doe dit alleen als de bovenstaande punten geen verschil maken. Wanneer dit wel een verschil maakt dan is het waarschijnlijk toch beter om te beleggen bij een andere partij. Geen zorgen, een beleggingsrekening openen is helemaal niet moeilijk of veel werk.

3) Doe research

Je hebt nu duidelijk welke eisen je stelt aan een beleggingsrekening. Nu is het tijd om te kijken waar je een beleggingsrekening wil openen.

Vergelijk daarom verschillende partijen met elkaar. Kijk bijvoorbeeld naar de beste beleggingsrekening. Houdt de eisen die je bij de vorige stap hebt bepaald bij de hand tijdens het vergelijken.

Als je twijfelt tussen een paar verschillende beleggingsrekeningen, zoek dan zeker contact met de klantenservice van de bank of broker. Vaak merk je tijdens zo’n contact vanzelf of je een goed gevoel hebt. Daarnaast kun je dan nog dingen vragen die niet helemaal duidelijk zijn.

4) Beleggingsrekening openen

Een beleggingsrekening openen is in de meeste gevallen heel makkelijk. Bij vrijwel alle partijen kun je een beleggingsrekening volledig online openen. Dit hoeft meestal niet meer dan 15 minuten te duren.

Daarnaast is het eigenlijk altijd gratis om een beleggingsrekening te openen. Bij sommige banken is het echter wel verplicht om ook een betaalrekening te nemen, wat meestal wel geld kost. Bij brokers heb je hier geen last van. Zij bieden namelijk alleen een beleggingsrekening aan.

5) Beginnen met beleggen

Yes, je hebt een beleggingsrekening! En nu? Je kunt nu geld verdienen met beleggen. Weet je niet precies waar je moet beginnen? Bekijk dan de volgende artikelen:

Conclusie: beleggingsrekening openen

In dit artikel hebben we de belangrijkste stappen besproken die nodig zijn als je een beleggingsrekening gaat openen. Het is helemaal niet moeilijk om een beleggingsrekening te openen, maar het is wel goed om van tevoren op sommige dingen te letten. Hopelijk is het je nu een stuk duidelijker geworden waar je allemaal rekening mee kunt houden.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.