<

[Top 5] Beste dividend ETF DEGIRO kernselectie in 2022

Je kunt goedkoop in ETF’s beleggen met DEGIRO kernselectie. Er zijn echter veel verschillende ETF’s waar je uit kunt kiezen. Wanneer je op zoek bent naar een dividend ETF dan zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Daarom kijken we in dit artikel naar wat de beste dividend ETF uit DEGIRO kernselectie is. We noemen een aantal opties zodat jij makkelijker kunt kiezen.

Samenvatting beste dividend ETF DEGIRO kernselectie

In dit artikel gaan we een aantal dividend ETF’s uit DEGIRO kernselectie bespreken. In de onderstaande tabel zie je een overzicht met de meest belangrijk punten van deze ETF’s. Verder in dit artikel kun je meer informatie vinden over elke ETF.

Dividend ETFDividendDividend-
lekkage
KostenAantal
bedrijven
Behandeling
dividend
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF2,93%0,41%0,29%1.750Distribuerend
iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF4.81%0,50%0,46%100Distribuerend
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF2,56%0,19%0,30%40Distribuerend
SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF1,84%0,29%0,35%119Distribuerend
VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF4,36%Geen0,38%98Distribuerend

Wat is DEGIRO kernselectie?

DEGIRO kernselectie is een lijst met ETF’s bij populaire broker DEGIRO. Deze ETF’s kunnen minimaal één keer per maand worden aangekocht zonder transactiekosten.

In sommige gevallen is het mogelijk om een ETF meerdere keren per maand te kopen of verkopen zonder transactiekosten. In de voorwaarden kun je vinden hoe DEGIRO kernselectie precies werkt.

Door te beleggen in DEGIRO kernselectie is het dus mogelijk om kosten te besparen. Zeker wanneer je belegt met kleinere bedragen kunnen transactiekosten een grote impact hebben.

Door DEGIRO kernselectie is het ook makkelijker om een gespreide portefeuille van ETF’s samen te stellen. Je kunt namelijk kleine bedragen verdelen over meerdere ETF’s, zonder dat je veel geld kwijt bent aan transactiekosten.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Criteria beste dividend ETF in DEGIRO kernselectie

Bij het kiezen van een ETF kun je op veel verschillende factoren letten. We zullen hieronder kort bespreken waar we in dit artikel het meeste op letten.

Dividendrendement

Natuurlijk kijken we bij de beste dividend ETF uit DEGIRO kernselectie ook naar de hoeveelheid dividend.

De hoeveelheid dividend wordt vaak afgezet tegen de koers van de ETF. Je krijgt dan een percentage, ook wel het dividendrendement genoemd.

Spreiding

Een goede spreiding is belangrijk om het risico van beleggen te verlagen. Door te beleggen in bedrijven in verschillende sectoren en regio’s kun je voor een betere spreiding zorgen. Bovendien kijken we ook naar het aantal bedrijven die zijn opgenomen in een ETF.

Kosten

Wanneer je gaat beleggen in ETF’s dan krijg je ook te maken met kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan transactiekosten die je broker rekent.

Daarnaast zijn er ook kosten die de beheerder van de ETF rekent. Dit worden ook wel lopende kosten van een ETF genoemd. Dit wordt uitgedrukt als een percentage van het belegde bedrag. Deze kosten betaal je jaarlijks.

Behandeling dividend

Daarnaast kijken we naar de behandeling van het dividend. ETF’s kunnen dividend namelijk uitkeren (distribueren) of herbeleggen (accumuleren). Voor meer informatie hierover kun je kijken in ons artikel over distribuerende en accumulerende ETF’s.

Bij DEGIRO is dit extra belangrijk omdat DEGIRO soms kosten in rekening brengt voor het uitkeren van dividend. Dit is een van de verschillen tussen het Basic en Custody profiel bij DEGIRO. Bij het Custody profiel betaal je een vergoeding voor het uitkeren van dividend.

Dividendlekkage

Ten slotte kijken we naar dividendlekkage. Dit is het gedeelte van de dividendbelasting die niet meer terug te krijgen is uit het buitenland. De meeste ETF’s hebben hier last van, maar er zijn ook ETF’s zonder dividendlekkage.

De impact van dividendlekkage is extra groot bij ETF’s met veel dividend, zoals de ETF’s die we in dit artikel benoemen. Daarom nemen we dit ook mee als criterium voor de beste dividend ETF uit DEGIRO kernselectie.

Beste dividend ETF in DEGIRO kernselectie

Eerder hebben we al gekeken naar de beste ETF bij DEGIRO. Hierbij hebben we gekeken naar algemene ETF’s met een goede spreiding.

We gaan nu wat specifieker kijken. In dit artikel leggen we de focus op dividend ETF’s.

We geven je een aantal goede dividend ETF’s uit DEGIRO kernselectie zodat jij kunt bepalen welke ETF het beste bij je past.

1) Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF

De eerste dividend ETF uit DEGIRO kernselectie is de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF. De unieke ISIN-code van deze ETF is IE00B8GKDB10. Het dividendrendement van deze ETF was 2,93% in het meest recente jaar.

Deze ETF volgt een variatie van de FTSE All-World index. Logisch gezien ligt de focus bij deze ETF meer op dividend.

Er zitten meer dan 1.750 bedrijven in de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF. Dit is een groot verschil met de FTSE All-World index, waar meer dan 3.500 bedrijven in zitten. Een groot gedeelte van deze bedrijven is dus weggelaten om de bedrijven met het meeste rendement over te houden.

De bedrijven in deze ETF zitten wereldwijd verspreid over veel verschillende sectoren.

Naast spreiding kunnen we ook kijken naar de kosten van een ETF. De lopende kosten van deze ETF zijn 0,29% per jaar.

Deze ETF is een distribuerende ETF. Dit betekent dat het dividend wordt uitgekeerd aan jou als belegger. Dit gebeurt vier keer per jaar. Het is dus goed om hier rekening mee te houden wanneer je een Custody profiel hebt bij DEGIRO. Zij rekenen in dat geval namelijk kosten voor dividenduitkering.

Ten slotte kijken we naar dividendlekkage. Helaas heeft deze ETF last van dividendlekkage. In het meest recente jaar (juli 2020 – juni 2021) was de dividendlekkage 0,41%. Dit is dus rendement wat je misloopt.

We hebben dit uitgerekend in ons artikel over dividend bij VHYL (afkorting van Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF).

NaamISINDatum oprichtingDividendKostenAantal bedrijvenBehandeling dividendDividendlekkage
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETFIE00B8GKDB1021 mei 20132,93%0,29%1.750Distribuerend0,41%

2) iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF

De tweede dividend ETF uit DEGIRO kernselectie is de iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF. De ISIN-code is DE000A0F5UH1. In het meest recente jaar (maart 2020 – februari 2021) was het dividendrendement 4,81%.

Deze ETF volgt de STOXX Global Select Dividend 100 index. Dit is index met 100 bedrijven die verspreid zijn over de hele wereld. Ook zitten de bedrijven in meerdere sectoren.

Ook deze ETF keer het dividend uit aan jou als belegger. Nogmaals, het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je een Custody profiel hebt bij DEGIRO.

De iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF heeft lopende kosten van 0,46% per jaar. Deze zijn dus wel wat hoger dan bij de vorige ETF.

Helaas heb je ook bij deze ETF te maken met dividendlekkage. In het meest recente jaar (maart 2020 – februari 2021) was dit 0,50%

NaamISINDatum oprichtingDividendKostenAantal bedrijvenBehandeling dividendDividendlekkage
iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETFDE000A0F5UH125 september 20094,81%0,46%100Distribuerend0,50%

3) SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF

De derde dividend ETF uit DEGIRO kernselectie is de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF met ISIN-code IE00B5M1WJ87. Het dividendrendement is 2,56%.

Zoals de naam al aangeeft bevat deze ETF voornamelijk Europese bedrijven. Er zitten 40 bedrijven in deze ETF. Dit zijn allemaal dividend aristocraten. Europese bedrijven krijgen deze status wanneer ze minimaal 10 jaar achter elkaar het dividend verhogen.

De lopende kosten zijn met 0,30% gemiddeld te noemen. Net zoals de andere ETF’s in dit artikel is de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF een distribuerende ETF. Het dividend wordt twee keer per jaar uitgekeerd.

Helaas heb je wel te maken met dividendlekkage wanneer je gaat beleggen in deze ETF. De dividendlekkage is 0,19% in het meest recente jaar.

NaamISINDatum oprichtingDividendKostenAantal bedrijvenBehandeling dividendDividendlekkage
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETFIE00B5M1WJ8728 februari 20122,56%0,30%40Distribuerend0,19%

4) SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF

De SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF heeft een dividendrendement van 1,84%. De ISIN-code is IE00B6YX5D40.

Net zoals de vorige ETF bevat deze ETF ook dividend aristocraten. Over het algemeen worden bedrijven uit de Verenigde Staten als dividend aristocraat gezien wanneer ze het dividend voor een periode van 25 jaar verhogen. In deze ETF zitten echter bedrijven die het dividend 20 jaar hebben verhoogd.

De bedrijven uit deze ETF zijn allemaal gevestigd in de Verenigde Staten. Het zijn namelijk bedrijven uit de populaire S&P 500 index. Er zijn 119 bedrijven uit deze index in deze ETF opgenomen.

De lopende kosten zijn vergelijkbaar met andere ETF’s in dit artikel. Deze zijn namelijk 0,35% per jaar. Ook deze ETF keert dividend uit. Het is dus een distribuerende ETF.

Ten slotte heb je te maken met dividendlekkage. Bij de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF is dit 0,29%

NaamISINDatum oprichtingDividendKostenAantal bedrijvenBehandeling dividendDividendlekkage
SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETFIE00B6YX5D4014 oktober 20111,84%0,35%119Distribuerend0,29%

5) VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

De laatste dividend ETF uit DEGIRO kernselectie is de VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF met ISIN-code NL0011683594. Het dividendrendement van deze ETF is 4,36%.

Dit is een ETF met 98 bedrijven die geselecteerd zijn op basis van dividend. De bedrijven zijn verspreid over meerdere sectoren in verschillende landen ter wereld. Ook deze ETF keert dividend uit. Het is dus een distribuerende ETF.

De lopende kosten van deze ETF zijn met 0,38% per jaar redelijk hoog. Toch is dit waarschijnlijk de meest goedkope keuze.

Deze ETF heeft namelijk geen dividendlekkage. Zoals je in dit artikel hebt kunnen zien kan dividendlekkage wel oplopen tot 0,50%.

NaamISINDatum oprichtingDividendKostenAantal bedrijvenBehandeling dividendDividendlekkage
VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETFNL001168359423 mei 20164,36%0,38%98DistribuerendGeen

Conclusie

In dit artikel heb je een aantal goede opties kunnen zien van dividend ETF’s uit DEGIRO kernselectie. Heb je een Custody profiel bij DEGIRO, dan zul je het waarschijnlijk jammer vinden dat er geen accumulerende ETF tussen zit.

Hoewel het logisch is dat ETF’s die zich op dividend richten het dividend ook uitkeren, kan dit wel tot kosten leiden met een Custody profiel. Helaas zijn er geen accumulerende dividend ETF’s te koop bij DEGIRO.

Wil je toch beleggen in dividend ETF’s bij DEGIRO, dan kun je altijd een Basic profiel aanmaken. Wil je dit niet, dan zul je de kosten voor de dividenduitkering voor lief moeten nemen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.