Beste Nasdaq ETF: ontdek 4 goede opties

De Nasdaq is een van de meest bekende indexen uit de Verenigde Staten. Er zijn dan ook veel ETF’s die de Nasdaq volgen. Het kiezen van de juiste ETF kan daarom lastig zijn. Wat is de beste Nasdaq ETF? In dit artikel bespreken we verschillende Nasdaq ETF’s zodat jij een betere keuze kunt maken.

Samenvatting beste Nasdaq ETF

In dit artikel bespreken we een aantal ETF’s die de Nasdaq volgen. Om het makkelijker voor je te maken hebben we deze ETF’s bij elkaar gezet in de onderstaande tabel. Verder in dit artikel kun je meer informatie vinden over elke ETF.

Nasdaq ETFKostenTracking
error
Behandeling
dividend
Replicatie
methode
Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF0,22%0,94AccumulerendSynthetisch
Amundi Nasdaq-100 ETF-C0,23%0,91AccumulerendSynthetisch
iShares Nasdaq 100 UCITS ETF0,33%0,81AccumulerendFysiek
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF0,30%0,94DistribuerendFysiek

Beleggen in de Nasdaq-100 index

De Nasdaq index is een index met Amerikaanse aandelen, voornamelijk uit de technologiesector. De index bestaat uit meer dan 3.000 bedrijven.

De Nasdaq-100 is een index met de 100 meest verhandelende bedrijven van de Nasdaq index. De handel in de Nasdaq vindt voornamelijk plaats door middel van de Nasdaq-100. Wanneer er dus gesproken wordt over ‘de Nasdaq’ gaat het in veel gevallen over de Nasdaq-100.

In dit artikel gebruiken we deze termen dus ook door elkaar. De ETF’s in dit artikel volgen ook allemaal de Nasdaq-100 index.

Hoe kun je de beste Nasdaq ETF selecteren?

Je kunt op veel verschillende factoren letten bij het kiezen van een ETF. In dit artikel kijken we voornamelijk naar de kosten, het dividend en de tracking error.

Kosten

De lopende kosten van een ETF hebben een grote invloed op het rendement. Deze kosten betaal je namelijk ieder jaar aan de beheerders van de ETF. Je betaalt deze kosten omdat de beheerders natuurlijk ook kosten hebben en winst willen maken. Hoe hoog deze kosten zijn kan behoorlijk verschillen per ETF.

Dividend

Een ETF kan op twee manieren met dividend omgaan. De beheerder van de ETF kan het dividend uitkeren of het dividend herbeleggen.

ETF’s die dividend uitkeren worden distribuerende ETF’s genoemd en ETF’s die het dividend herbeleggen worden accumulerende ETF’s genoemd. Je kunt in een ander artikel meer lezen over het verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF’s.

Daarnaast is het vestigingsland ook belangrijk wanneer je kijkt naar dividend. Het land waarin de ETF gevestigd is bepaalt namelijk ook hoeveel dividendbelasting je moet betalen over het dividend dat je ontvangt (uit een distribuerende ETF).

Tracking error

Normaal gesproken kijken we vaak naar spreiding bij het selecteren van ETF’s. Aangezien we in dit artikel kijken naar ETF’s die de Nasdaq-100 volgen hebben eigenlijk alle ETF’s in dit artikel dezelfde spreiding. Daarom heeft het kijken naar spreiding niet zoveel zin.

We kunnen daarnaast wel kijken naar de tracking error van een ETF. De tracking error geeft aan hoe goed een ETF de index (in dit geval de Nasdaq-100) volgt.

De tracking error wordt als een bèta weergegeven. Hoe dichter de bèta bij 1 ligt, hoe beter de ETF de index volgt.

Op welke manier een ETF de index volgt heeft een grote invloed op de tracking error. Er zijn eigenlijk twee manieren; een fysieke of een synthetische replicatie. De tracking error is over het algemeen hoger bij een fysieke replicatie. Voor meer informatie kun je terecht in ons artikel over het verschil tussen fysieke en synthetische ETF’s.

Beste Nasdaq ETF in 2022

We weten nu op welke punten we letten bij het kiezen van de beste Nasdaq ETF. Hieronder staan een aantal ETF’s met een uitleg hoe ze scoren op bovenstaande punten.

1) Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF

De eerste Nasdaq ETF die we bespreken is de Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF. De ISIN-code van deze ETF is LU1829221024. Dit is een unieke code die elke ETF heeft zodat je de ETF makkelijker kunt opzoeken bij je broker.

De lopende kosten van deze ETF zijn 0,22% per jaar. Dit is eigenlijk gemiddeld voor een ETF. Het is echter het laagste van alle ETF’s in dit artikel.

De Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF volgt de index synthetisch. Dit betekent dat ze aandelen niet daadwerkelijk aankopen. Ze volgen de index door middel van een ruilconstructie (swap).

De tracking error is 0,94. Ten opzichte van andere ETF’s in dit artikel is dit goed te noemen. Geen enkele ETF heeft een betere bèta. Daarnaast heeft slechts één ETF dezelfde bèta.

Doordat deze ETF een accumulerende ETF is wordt er geen dividend uitgekeerd. Het dividend wordt dus direct opnieuw geïnvesteerd in de ETF. Hierdoor heb je niet te maken met dividendbelasting van Luxemburg, waar deze ETF gevestigd is.

NaamISINDatum oprichtingKostenTracking errorReplicatie methodeBehandeling dividend
Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETFLU18292210246 september 20010,22%0,94SynthetischAccumulerend

2) Amundi Nasdaq-100 ETF-C

De tweede Nasdaq ETF in dit artikel is de Amundi Nasdaq-100 ETF-C met ISIN-code LU1681038326. De lopende kosten van deze ETF zijn 0,23% per jaar.

Net als de vorige ETF volgt de Amundi Nasdaq-100 ETF-C de index synthetisch en wordt het dividend opnieuw geïnvesteerd. Hierdoor heb je dus niet te maken met dividendbelasting in Luxemburg.

Met een bèta van 0,91 is de tracking error wel groter. De tracking error is redelijk hoog voor een synthetische ETF. Vaak is de tracking error juist lager bij een synthetische ETF.

NaamISINDatum oprichtingKostenTracking errorReplicatie methodeBehandeling dividend
Amundi Nasdaq-100 ETF-CLU168103832618 april 20180,23%0,91SynthetischAccumulerend

3) iShares Nasdaq 100 UCITS ETF

De derde Nasdaq ETF is de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF met ISIN-code IE00B53SZB19. De beheerder van deze ETF is iShares.

De lopende kosten van deze ETF zijn het hoogste van alle ETF’s in dit artikel. Dit heeft er wellicht meer te maken dat iShares Nasdaq 100 UCITS ETF een fysieke ETF is. De lopende kosten zijn 0,33% per jaar.

Deze ETF heeft bovendien de grootste tracking error van alle ETF’s in dit artikel. De bèta van deze ETF is met 0,81 erg laag. Dit betekent dat de ETF behoorlijk veel afwijkt van de index.

Deze ETF is wel een accumulerende ETF. Het dividend wordt dus opnieuw geïnvesteerd.

NaamISINDatum oprichtingKostenTracking errorReplicatie methodeBehandeling dividend
iShares NASDAQ 100 UCITS ETFIE00B53SZB1926 januari 20100,33%0,81FysiekAccumulerend

4) Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF

De laatste Nasdaq ETF die we benoemen is de Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF. Dit is de Europese variant van een van de meest populaire ETF’s ter wereld, QQQ. De ISIN-code van deze ETF is IE0032077012.

Net als de vorige ETF is dit ook een fysieke ETF. Wat opvalt is dat de tracking error wel meevalt. De bèta is slechts 0,94, wat laag is voor een fysieke ETF. De lopende kosten zijn met 0,30% wel iets hoger dan bij de synthetische ETF’s die in dit artikel genoemd zijn.

In tegenstelling tot alle andere ETF’s in dit artikel is dit een distribuerende ETF. Dit betekent dat het dividend aan jou wordt uitgekeerd. De Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF keert elk kwartaal dividend uit. Doordat de ETF is gevestigd in Ierland heb je echter alsnog niet te maken met dividendbelasting.

NaamISINDatum oprichtingKostenTracking errorReplicatie methodeBehandeling dividend
Invesco EQQQ NASDAQ-100 UCITS ETFIE00320770122 december 20020,30%0,94FysiekDistribuerend

Conclusie

In dit artikel heb je een aantal goede Nasdaq ETF’s kunnen zien. Het is van je persoonlijke voorkeur afhankelijk wat de beste Nasdaq ETF is. Bekijk dus voordat je gaat kiezen wat voor jou belangrijk is en wat het beste bij jouw situatie past.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “Beste Nasdaq ETF: ontdek 4 goede opties”

Kunt U misschien ook Uw visie geven over goud ETF.
Lees altijd met veel interesse Uw bijdrage !!
Met groeten,
J.M.Schilo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.