<

Budgetteren in 3 simpele stappen

Budgetteren? Had je geen interessanter onderwerp kunnen kiezen? Ja dat had gekund, maar dat heb ik toch niet gedaan. Budgetteren is erg belangrijk (ja, pap ik weet het…), maar het belangrijkste is dat budgetteren helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Een budget is de basis voor jouw financiële leven. Wil jij op vakantie, een nieuwe auto kopen, regelmatig uiteten en daarnaast ook nog geld sparen voor je pensioen? Dat zijn veel prioriteiten. Door budgetteren blijft het niet bij dromen, maar kun je deze financiële doelen echt realiseren.

Wat is budgetteren?

Om het heel kort te maken, budgetteren is eigenlijk een plan maken voor je inkomsten en uitgaven. Een begroting voor je persoonlijke financiën. Je gaat van te voren nadenken over hoe je jouw geld gaat verdelen. Hierdoor zorg je ervoor dat je er niet later achter komt dat je dingen niet kan doen die je wel zou willen.

Waarom iedereen zou moeten budgetteren

Moet iedereen budgetteren? Ja. Budgetteren is zelfs een van de gewoontes van rijke mensen.

Hoe laag of hoog je inkomen ook is, budgetteren helpt je prioriteiten stellen. Je maakt van tevoren een verdeling of inschatting van waar je geld naartoe gaat. Je voorkomt hiermee dat je teveel geld uitgeeft aan dingen waar jij geen prioriteit aan hebt gegeven, waardoor de kans bestaat dat je jouw doelen niet gaat bereiken. Kortom, je krijgt inzicht in je uitgaven. Meten is weten. Budgetteren is niet voor niets één van de 8 tips om beter om te gaan met geld.

Veel mensen willen niet veel tijd aan financiën besteden, maar budgetteren hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Als je een baan hebt, komt er waarschijnlijk elke maand ongeveer hetzelfde binnen. Je kunt dus één keer een budget maken en daarna elke maand even te kijken of dit nog klopt. In veel gevallen zal dit maandelijks niet heel veel veranderen, waardoor het helemaal niet veel tijd kost om het bij te houden.

Hoe kan budgetteren mij (verder) helpen?

Veel mensen denken dat ze geen budget nodig hebben omdat ze geen schulden hebben en makkelijk rondkomen zonder al teveel te kijken naar uitgaven. Natuurlijk is dat geen probleem, budgetteren is echt noodzakelijk als je in financiële problemen zit of dreigt te komen, maar als het allemaal goed gaat kan budgetteren jou ook helpen om meer uit je geld te halen.

Je bent vandaag misschien niet bezig met de vakantie over 8 maanden. Door een budget bij te houden denk je wel elke maand aan deze vakantie en zal het wellicht makkelijker worden om prioriteiten te stellen en geen geld uit te geven aan minder belangrijke dingen.

Bovendien kijken mensen die niet goed zijn met financiën vaak weg omdat het te confronterend is. Ze denken ‘fuck it’, het gaat toch al slecht dus die laatste honderd euro maakt ook niet meer uit. Dit wordt ook wel het what-the-hell-effect genoemd. Het gevolg hiervan is dat ze nog dieper in de problemen raken.

Als je het inzicht in je financiën wel creëert en prioriteiten stelt met betrekking tot je uitgaven, dan kun je je problemen oplossen en je geen zorgen meer maken over geld. Future you will thank you.

Budgetteren in 3 stappen

Drie pijlen met de stappen van budgetteren. De stappen zijn doelen bepalen, inkomsten in kaart brengen en uitgaven verdelen.

Een budget opstellen hoeft helemaal niet veel werkt te zijn. In 3 simpele stappen kun je al inzicht krijgen in je persoonlijke financiën. Kijk naar je doelen, inkomsten en verdeel op basis hiervan je uitgaven.

1. Bepaal jouw doelen

Waarom stel je een budget op? Je wil waarschijnlijk meer uit je geld halen dan je op dit moment doet. Je wilt in de toekomst dingen gaan doen of kopen waar je gelukkig van wordt.

Bepaal doelen voor een korte termijn, zoals een vakantie over een jaar of een nieuwe auto. Stel daarnaast ook doelen op voor een langere termijn. Denk hierbij aan geld om de kinderen te laten studeren of om eerder met pensioen te gaan.

2. Check wat jouw inkomsten zijn

Bepaal wat er elke maand aan geld binnen komt. Als je een baan hebt dan is het vaak makkelijk, het grootste gedeelte van je inkomen is je salaris. Als je een onregelmatig salaris hebt, neem dan het laagste maandbedrag van het afgelopen jaar, dan zit je altijd safe. Vergeet daarnaast ook niet overige inkomsten mee te nemen zoals toeslagen en belastingteruggaven.

Als je jouw inkomsten inzichtelijk hebt weet je je maandbudget. Van dit geld moet je alles doen. De volgende stap is dus om dit geld te verdelen.

3. Je uitgaven plannen: stel prioriteiten

Welke kosten heb je sowieso elke maand? Dit zijn je (maandelijkse) vaste lasten, hier kun je niet omheen. Je moet hierbij denken aan een zorgverzekering, huur/hypotheek, telefoonabonnement en boodschappen. Door scherp te zijn om je vaste lasten, kun je hierop wel besparen.

Daarnaast ga je naar uitgaven kijken die niet essentieel zijn, maar die je wel heel belangrijk vindt. Je bent wellicht een echte fan van uiteten, speciaalbier of van sneakers. Maak hier dan ruimte voor in je budget. Je hoeft niet alle leuke dingen weg te strepen, je moet prioriteiten stellen. Als je jouw financiële doelen wilt bereiken moet je vaak wel minderen op iets anders. Maak echter wel weer ruimte voor de dingen die jou echt gelukkig maken.

Verwerk sparen en beleggen ook in jouw uitgaven. Beschouw dit als onderdeel van je (maandelijkse) uitgaven en plan deze dan ook zo. Dit benoem ik nadrukkelijk omdat veel mensen sparen en beleggen ‘als ze geld over hebben’. Je kunt het al raden, dan komt er dus niets van. Deze mensen kunnen later alleen klagen over hoe ze bepaalde dingen niet kunnen doen, die ze wel zouden willen.

Automatiseren van sparen en beleggen

Elke maand geld opzij zetten kan toch een obstakel zijn. Je moet dan elke maand de motivatie bij elkaar rapen om geld over te maken naar je spaarrekening of om beleggingen aan te kopen. Het kan heel verleidelijk zijn om dit niet te doen of te denken: ‘die honderd euro minder deze maand is toch niet erg’.

Probeer sparen en beleggen daarom te automatiseren. Bij de meeste banken kun je automatische overboekingen instellen. Als je wilt sparen is dit dus erg eenvoudig. Stel het in op de dag dat je jouw loon ontvangt. Beleggingen kunnen vaak ook geautomatiseerd worden. Bij veel brokers (een partij waar je beleggingen aankoopt) kun je automatisch beleggen in een beleggingsfonds of een ETF.

Manieren om je financiën bij te houden

Voor de echte nerds is er natuurlijk Excel. Kun je geen genoeg krijgen van cijfertjes, dan vind je het waarschijnlijk heel prettig om het zelf allemaal bij te houden. Ik denk dat de meerderheid hier juist de kriebels van krijgt. Wellicht één van de belangrijkste redenen waarom mensen juist niet budgetteren.

Gelukkig zijn er ook alternatieven. Een handige manier om je uitgaven bij te houden is via een app. Een voorbeeld van een handige app is Dyme. Je kunt je bank koppelen om alle transacties van de afgelopen 18 maanden in de laden. Deze worden dan automatisch in categorieën geplaatst. Scheelt jou weer werk!

Dyme is overigens door de Nederlandse Bank gecertificeerd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid. Op deze manier kom je erachter hoeveel je in totaal uitgeeft aan die koffie van 2 euro in de stad en dat ene broodje dat je nog snel even koopt voordat je de trein instapt.

Dyme app logo.

Met de Dyme-app kun je jouw budget bijhouden. Daarnaast kan Dyme korting regelen op je rekeningen, waardoor je geld bespaart. Download de Dyme-app nu gratis en krijg de complete controle over je geld.

Uiteindelijk is er ook nog pen en papier, het ouderwetse huishoudboekje. Hiermee kun je jouw inkomsten en uitgaven handmatig bijhouden. Je moet het dan zelf wel verdelen in de verschillende categorieën. Geen zorgen, dit kan ook makkelijk met een notitie in je telefoon.

Tips om beter te budgetteren

Budgetteren kan erg lastig zijn omdat het een kwestie is van prioriteiten stellen en de discipline hebben om je hieraan te houden. Met deze tips voor budgetteren heb je een houvast om dit beter te kunnen doen en jouw financiële doelen wel te bereiken.

Los eerst je schulden af

Voordat je begint met sparen of beleggen is het aan te raden om schulden zo snel mogelijk af te lossen. Over schulden betaal je namelijk rente, dus het kost veel geld. Voor rood staan op je lopende rekening betaal je al snel 10% rente. Hoe eerder je jouw schulden aflost, hoe minder geld het gaat kosten. Je kunt jouw financiële doelen dan eerder bereiken.

Geef sparen en beleggen prioriteit

Hiervoor geldt hetzelfde als met schulden aflossen. Beschouw sparen en beleggen als je vast lasten, niet als iets wat handig is als er geld over is. Als je wilt uiteten maar er is geen ruimte in het budget, dan is het de kunst om niet aan het geld voor sparen en beleggen te komen. Bespaar dan eerder op iets anders en stel het kopen van dat nieuwe paar schoenen dat je zo graag wil uit tot op een later moment.

Je hoeft niet op alles te besparen

Als je een budget opstelt, dan ga je eigenlijk bepalen waar jouw prioriteiten liggen. Door dit budget heb je een houvast en behoed je jezelf om geld uit te geven aan dingen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn en jou ook niet gelukkig maken. Bedenk daarom wat je echt belangrijk vindt en waar je niet op wil besparen. Je kunt deze dingen gewoon nog blijven doen. Een budget betekent dus niet dat je niks meer mag.

Kijk (ver) vooruit

Probeer bij het opstellen van een budget verder te kijken dan één maand. Je gaat namelijk niet elke maand op vakantie en je koopt ook niet elke maand een nieuwe telefoon (hopelijk). Kijk minimaal een jaar vooruit. Je kunt hiermee grotere uitgaven plannen en hier al eerder op anticiperen.

Houd het eenvoudig

Budgetteren hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Houd het simpel zodat het begrijpelijk blijft en zodat je er niet veel tijd aan hoeft te besteden. Een lijst met inkomsten en uitgaven kan al voldoende zijn. Kijk ook vooral wat jezelf fijn vindt. Voor sommigen kan een simpel lijstje met maandelijkse uitgaven al volstaan, waar anderen een complete Excel-sheet hebben waar ze elke cent bijhouden.

Wees streng voor jezelf

Helaas, aan een budget houden is nog steeds een kwestie van discipline. Niemand gaat je op de vingers tikken als je in een maand toch niet zoveel spaart of belegt dan je eigenlijk van plan was. Niemand heeft er last van als je minder spaart, behalve jij zelf als je jouw doelen niet bereikt. Wees dus streng voor jezelf en hou het oog op je doelen.

Conclusie

Het is nuttig voor iedereen om een budget bij te houden. Op welke manier je dit het beste kunt doen hangt wel van de persoon af. Het belangrijkste is dat je een plan maakt waar je geld vandaan komt en wat je met dat geld gaat doen, in plaats van er later achter komen dat je toch minder thuisbezorgd had moeten bestellen. Op welke manier houd jij je budget bij?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.