5 beste dividend aandelen BEL 20 index in 2022

De BEL 20 index bevat de grootste bedrijven die op de beurs van Brussel worden verhandeld. Wanneer je wil beleggen in (bekende) dividend aandelen is het daarom ook makkelijk om naar de BEL 20 index te kijken.

Het verschilt echter hoeveel dividend de bedrijven uit de BEL 20 index uitkeren. Een aantal van deze bedrijven keert zelfs helemaal geen dividend uit.

We zullen in dit artikel een aantal dividend aandelen uit de BEL 20 index benoemen die de moeite waard zijn om naar te kijken.

Beste dividend aandelen BEL 20 index

Het bepalen van de beste dividend aandelen is erg lastig. Niemand weet namelijk welke aandelen het beste gaan presteren in de toekomst.

Daarom geven we je in dit artikel een aantal opties. Dit is slechts een redactionele selectie van het aanbod. Blijf zelf vooral ook nadenken wat het beste is voor jou.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de aandelen die we in dit artikel bespreken. Daarna kun je nog meer informatie vinden over elk bedrijf.

#Dividend aandeelTickerDividendrendement
1Groupe Bruxelles LambertGBL2%
2KBCKBC5%
3AperamAPAM4%
4AgeasAGS6%
5SolvaySOLB3,5%

1) Groupe Bruxelles Lambert

Het eerste dividend aandeel uit de BEL 20 dat we bespreken in dit artikel is Groupe Bruxelles Lambert. Dit bedrijf is een investeringsmaatschappij die in andere beursgenoteerde bedrijven belegt.

Groupe Bruxelles Lambert heeft een relatief groot aandeel in veel Franse bedrijven. Een van de meest bekende bedrijven uit het portfolio van GLB is energiebedrijf Total.

Groupe Bruxelles Lambert heeft een dividendrendement van 2% per jaar. Hoewel dit niet erg veel is voor een dividend aandeel, is er toch een reden waarom dit bedrijf in deze lijst is opgenomen. Groupe Bruxelles Lambert is namelijk een dividend aristocraat.

Bedrijven kunnen de titel dividend aristocraat krijgen wanneer ze dividend voor een lange tijd verhogen. Voor Amerikaanse bedrijven is deze periode 25 jaar, maar voor Europese bedrijven deze periode slechts tien jaar.

Het dividendrendement van Groupe Bruxelles Lambert is dus niet erg hoog, maar op basis van de historische resultaten is het wel redelijk stabiel.

Natuurlijk is dit altijd relatief op de beurs, er zijn nooit garanties. Veel bedrijven willen de status dividend aristocraat echter niet snel opgeven.

2) KBC

KBC is het tweede bedrijf in deze lijst met beste dividend aandelen uit de BEL 20 index.

Het is een bank en verzekeraar die is ontstaan uit een fusie van verschillende bedrijven. Hoewel KBC in 1998 is opgericht gaan de voorlopers van dit bedrijf terug tot in de 19e eeuw.

KBC is een van de grootste bedrijven van België naar beurswaarde. Het dividendrendement van dit bedrijf ligt rond de 5% per jaar.

3) Aperam

Aperam is een van de grootste roestvrij staal producenten ter wereld. Hoewel het bedrijf onderdeel is van de BEL 20 index, is het niet in België gevestigd. Het hoofdkantoor zit namelijk in Luxemburg.

Dit bedrijf heeft een progressief dividendbeleid. Aperam streeft ernaar om het dividend te blijven verhogen in de toekomst. Het dividendrendement van Aperam ligt rond de 4% per jaar.

4) Ageas

Ageas is het vierde bedrijf op deze lijst met dividend aandelen van de BEL 20 index. Het is een verzekeraar die vroeger opereerde onder een bekendere naam. Voor de kredietcrisis heette het bedrijf namelijk Fortis.

Het bedrijf streeft ernaar om 50% van de nettowinst als dividend uit te keren. Het dividendrendement van Ageas is ongeveer 5% per jaar.

5) Solvay

Solvay is het laatste bedrijf met een hoog dividend uit de BEL 20 dat we benoemen. Het is een chemiebedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat. Solvay is namelijk opgericht in 1863. Het dividendrendement van dit bedrijf ligt rond de 3,5% per jaar.

Waar op letten bij beleggen in dividend aandelen BEL 20?

De kans is groot dat je op dit artikel terecht bent gekomen doordat je hebt gezocht naar de beste dividend aandelen van de BEL 20 index.

Zoals we eerder hebben benoemd weet echter niemand wat echt de beste dividend aandelen zijn.

Bovendien is het belangrijk om je te beseffen dat een goede spreiding erg belangrijk is. Door alleen te beleggen in bedrijven van de BEL 20 index kun je niet voor een goede spreiding zorgen.

De BEL 20 index heeft namelijk op zich al geen goede spreiding. Wanneer je ook nog specifiek aandelen met een hoog dividend uit deze index gaan selecteren dan wordt deze spreiding nog minder goed.

Daarom kun je wanneer je wil beleggen in dividend aandelen beter ook kijken naar andere landen en regio’s. Denk hierbij aan Europese dividend aandelen of Amerikaanse dividend aandelen.

Wil je echt in een keer voor een goede spreiding zorgen, dan kun je ook kijken naar een dividend ETF. Zo’n ETF bevat vaak honderden, soms wel duizenden, bedrijven met een relatief hoog dividend. Door middel van een dividend ETF kun je ook transactiekosten besparen.

Bij het beleggen in losse dividend aandelen kunnen de transactiekosten namelijk behoorlijk oplopen wanneer je voor een goede spreiding wil zorgen. Je moet in dat geval namelijk ook veel verschillende transacties doen. Met een dividend ETF hoef je slechts één transactie te doen.

Conclusie

In dit artikel heb je een aantal dividend aandelen uit de BEL 20 index kunnen zien. Zoals we ook al eerder hebben aangegeven was dit slechts een redactionele selectie. Blijf zelf dus vooral ook kritisch over wat bij jou past.

Bovendien is het dus belangrijk om een goede spreiding in je achterhoofd te houden. Hier kun je waarschijnlijk niet voor zorgen met alleen aandelen uit de BEL 20 index. Daarom kun je ook nog naar dividend aandelen kijken in andere regio’s.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.