<

Beleggen in een duurzame ETF: wat moet je allemaal weten?

Wil je duurzamer beleggen door middel van een duurzame ETF? Je bent niet de enige. Duurzaam beleggen is steeds populairder geworden afgelopen jaren. Maar wanneer is iets een duurzame belegging en waar je moet je op letten bij het kiezen van een duurzame ETF?

Beleggen in ETF’s

ETF’s zijn populaire beleggingsproducten door de verschillende voordelen van ETF’s. Door te beleggen in ETF’s kun je namelijk snel een goede spreiding krijgen. Bovendien zijn de kosten van het beleggen in ETF’s vaak laag. Dit komt omdat ETF’s de markt niet actief proberen te verslaan, maar passief een index volgen. Doordat ETF’s een index volgen wordt het hierin beleggen ook wel als indexbeleggen gezien.

Wanneer is iets een duurzame belegging?

Dit is een punt waar de meningen over zijn verdeeld. Er is wellicht ook geen duidelijk antwoord op de vraag wat een duurzame belegging is. Laten we naar een voorbeeld kijken.

Investeer je in zonne-energie, maar worden deze zonnepanelen gemaakt in landen waar de arbeidsomstandigheden niet al te best zijn. Is dit dan alsnog een duurzame belegging?

Daarnaast kun je beleggen in bedrijven waar gelijkheid tussen werknemers heel belangrijk is, maar die wel milieuvervuilend zijn. Of andersom natuurlijk.

We laten je echter niet helemaal aan je lot over. In de volgende kop benoemen we een aantal soorten duurzame ETF’s waardoor je al enige houvast krijgt.

Het uiteindelijke oordeel ligt wel bij jou. In deze lijst staat bijvoorbeeld ook nucleaire energie, waar de meningen al helemaal over verdeeld zijn.

Soorten duurzame ETF’s

Hieronder kun je een overzicht vinden van de verschillende duurzame ETF’s waar je in kunt beleggen. We hebben deze even op een rij gezet in het Nederlands en in het Engels omdat je de termen in beide talen wel vaker zal tegenkomen.

NederlandsEngels
Milieu, sociaal en bestuur ETFESG ETF
Maatschappelijk verantwoord ETFSRI ETF
Schone energie ETFClean energy ETF
Zonne energie ETFSolar power ETF
Schoon water ETFClean water ETF
Wind energie ETFWind power ETF
Nucleaire energie ETFNuclear power ETF
Lage CO2 ETFLow carbon ETF
Zonder afval ETFWithout waste ETF

Je hebt eigenlijk twee soorten duurzame ETF’s. Sommige ETF’s zitten in een bepaalde index, bijvoorbeeld de wereldindex, en sluiten bedrijven uit die niet voldoen aan bepaalde criteria. Dit kan ESG of SRI zijn, maar het kunnen ook ETF’s zijn die bedrijven uitsluiten die te veel CO2 uitstoten of bedrijven die (veel) afval produceren.

Daarnaast heb je ETF’s die geen bedrijven uitsluiten, maar volledig bestaan uit bedrijven in een bepaalde niche. Dit zijn bijvoorbeeld ETF’s die zich richten op schone energie.

Groei aantal duurzame ETF’s

Duurzaam beleggen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zoals te zien is in de onderstaande grafiek is het aantal ETF’s die bedrijven uitsluiten op basis van ESG-criteria de afgelopen jaren flink gestegen.

In 2006 waren er slechts 12 ESG ETF’s, maar in 2022 zijn het er al 966. Bovendien is het totale vermogen van deze ETF’s ook gestegen, namelijk van 5 miljard Amerikaanse dollar in 2006 tot 389 miljard Amerikaanse dollar in 2022.

Staafdiagram met het aantal ESG ETF's per jaar in de periode 2006 tot 2022. Een lijn in het diagram geeft het totale belegde vermogen weer.
Bron: ETFGI.

Waar moet je op letten als je in een duurzame ETF wil beleggen?

Er is enorm veel keuze bij het beleggen in ETF’s. Je kunt daarom altijd kijken naar een aantal algemene punten waar je rekening mee kunt houden bij het beleggen in ETF’s.

Je kunt naar al deze punten kijken, maar in dit artikel kijken we naar drie punten die een erg grote impact hebben. Deze punten zijn:

  • De soort duurzame ETF.
  • Spreiding.
  • Kosten.

De soort duurzame ETF bepalen

Allereerst kun je kijken in wat voor soort duurzame ETF je wil beleggen. Zoals we eerder in dit artikel hebben gezien zijn er veel verschillende soorten duurzame ETF’s waar je in kunt beleggen.

Wat is belangrijk voor jou? De een gelooft heel erg in schone energie en wil graag in deze sector beleggen. De ander vindt het uitsluiten van sommige bedrijven op basis van bepaalde criteria al voldoende.

Kies de ETF die het beste bij jou past, maar ben je wel bewust van de risico’s. De ene ETF heeft namelijk een betere spreiding dan de andere.

Spreiding

De soort duurzame ETF die je kiest heeft ook invloed op de mate van spreiding. Dit is heel belangrijk want met het spreiden van beleggingen verminder je namelijk de risico’s.

Als je wil beleggen in een duurzame ETF dan kies je er eigenlijk vanzelf al voor dat je minder spreiding wil. Je wil namelijk niet beleggen in bedrijven die niet duurzaam zijn. Je sluit dus altijd bepaalde bedrijven uit of je belegt alleen in een specifieke duurzame sector.

Daarom is het belangrijk om extra goed na te denken over spreiding wanneer je een duurzame ETF gaat kiezen.

Als je wil beleggen in zonne-energie dan beleg je in een erg specifieke sector. Je kunt dan bij jezelf nagaan of het voor jou ook werkt om in een bredere ETF, gericht op schone energie, te investeren. In dit geval beleg je in zonne-energie, maar beleg je bijvoorbeeld ook in windenergie. Hierdoor heb je al meer spreiding en dus een lager risico.

Zoals net al kort aangegeven heeft de soort ETF die je kiest invloed op de mate van spreiding. Grofweg kun je daarom twee soorten duurzame ETF’s onderscheiden; brede en specifieke duurzame ETF’s.

Beleggen in een brede duurzame ETF

Je kunt aan de ene kant heel breed duurzaam beleggen. Dit kun je doen met ETF’s die zich richten op ESG, SRI, low carbon of without waste. Deze ETF’s kunnen verspreid zijn over verschillende landen en sectoren. Dit zorgt voor een verlaging van het risico.

Beleggen in een specifieke duurzame ETF

Daarnaast kun je ook specifieker beleggen in duurzame ETF’s. Sommige ESG of SRI ETF’s richten zich op een bepaalde sector zoals technologie of gezondheidszorg. Daarnaast kan een ETF zich ook richten op een bepaald land of regio.

Ten slotte kun je ook nog beleggen in een ETF die zich richt op schone energie, zonne-energie of windenergie. Hoewel het allemaal vrij specifieke ETF’s zijn breng je met de eerst nog de meeste spreiding aan.

Kosten

Kosten hebben een grote impact op je rendement. Daarom is het goed om bij het kiezen van een ETF ook op de kosten te letten. Een ETF rekent beheerkosten voor het onderhouden van de ETF. Ze gebruiken dit bijvoorbeeld voor het doen van transacties om de index goed te blijven volgen.

Zoals eerder gezien zijn er brede ETF’s die de wereldindex volgen, maar wel een aantal bedrijven uitsluiten op basis van ESG-criteria. Deze ETF’s hebben vaak lage kosten, denk hierbij aan 0,20% – 0,30%. De meer specifieke ETF’s hebben vaak hogere beheerkosten. Dit kan bijvoorbeeld wel 0,50% – 0,70% per jaar zijn.

Wat is de beste duurzame ETF?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen natuurlijk anders. In een ander artikel zijn we dieper ingegaan op de vraag wat de beste duurzame ETF is. De ETF’s die in dat artikel zijn besproken hebben we hieronder op een rij gezet.

NaamISIN
iShares MSCI World ESG
Enhanced UCITS ETF
IE00BHZPJ569
iShares Edge MSCI World
Minimum Volatility ESG UCITS ETF
IE00BKVL7778
iShares Global Clean Energy UCITS ETFIE00B1XNHC34
HSBC Emerging Market Sustainable
Equity UCITS ETF
IE00BKY59G90
VANECK SUST WORLD ETFNL0010408704
Lyxor New Energy (DR) UCITS ETFFR0010524777
Lyxor Global Gender Equality (DR)
UCITS ETF
LU1691909508

Een duurzame ETF kopen

Het hangt af van jouw voorkeur wat de beste ETF broker is. Omdat kosten heel belangrijk zijn bij beleggen kijken we naar een broker waar de kosten laag zijn. Bij DEGIRO kun je honderden ETF’s onder bepaalde voorwaarden minimaal één keer per maand aankopen zonder transactiekosten. Deze lijst met ETF’s heet DEGIRO kernselectie. Een groot deel van de ETF’s die zojuist zijn genoemd vallen binnen deze kernselectie.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Er zijn al veel ETF’s waarmee je duurzaam kunt beleggen en dit worden er alleen maar meer. Hopelijk heb je door dit artikel een beter beeld van duurzame ETF’s en waar je op moet letten als wil gaan beleggen in een duurzame ETF. Hoe denk jij over beleggen in duurzame ETF’s?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.