Beleggen in een edelmetalen ETF

Veel beleggers hebben edelmetalen in hun portfolio. Het is echter lastig om de edelmetalen fysiek aan te kopen. Je moet deze metalen dan namelijk ook ergens bewaren. Een edelmetalen ETF biedt daar een oplossing voor.

Met een edelmetalen ETF kun je gemakkelijk in edelmetalen beleggen zonder dat je ze in bezit hoeft te hebben. Je volgt in dat geval alleen de prijs van de edelmetalen, tegen relatief lage kosten.

Beleggen in een edelmetalen ETF

Edelmetalen zijn niet gevoelig voor oxidatie. Hierdoor werden deze metalen vroeger ook vaak als betaalmiddel gebruikt.

Populaire edelmetalen om in te beleggen zijn goud, zilver, palladium en platinum.

Naast dat edelmetalen een populair betaalmiddel zijn geweest, worden ze ook gebruikt in de industrie. In de onderstaande tabel kun je een aantal moderne toepassingen van edelmetalen vinden.

EdelmetaalToepassing
GoudElektronica, ruimtevaart, tandheelkunde.
ZilverBatterijen, chips, zonnepanelen.
PalladiumKatalysatoren, elektronica, brandstofcellen
PlatinumMeststoffen, glasindustrie, chemotherapie.

Wanneer je gaat beleggen in een edelmetalen ETF is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. We zullen de meest belangrijke punten bespreken.

Edelmetalen voegen geen waarde toe

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen rendement kunnen maken op edelmetalen door vraag en aanbod.

In tegenstelling tot bedrijven voegen edelmetalen zelf namelijk geen waarde toe. Een bedrijf vervult daarentegen een bepaalde behoefte en voegt daarmee waarde toe.

Edelmetalen verdienen dus geen geld. Daarom is er ook geen sprake van dividend bij het beleggen in een edelmetalen ETF.

De enige manier waarop je dus geld kunt verdienen met het beleggen in edelmetalen is dat iemand morgen meer wil betalen voor de edelmetalen die jij vandaag hebt gekocht.

Door te beleggen in een edelmetalen ETF profiteer je dus ook niet van het rente-op-rente effect.

Spreiding

Spreiding is erg belangrijk bij beleggen. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat een bepaalde gebeurtenis op de beurs geen extreem grote invloed heeft op al jouw beleggingen.

Daarom is het verstandig om geen groot deel van een portfolio in edelmetalen te houden. Je bent dan namelijk vatbaar voor de veranderingen in vraag en aanbod die de prijs van edelmetalen bepalen.

Beleggen in een edelmetalen ETF kan echter wel een manier zijn om je portfolio meer in balans te brengen. Beleggers trekken in onzekere tijden namelijk vaak naar edelmetalen als ‘veilige haven’.

Edelmetalen bewegen daarom vaak in tegenovergestelde richting van aandelen. Bovendien worden edelmetalen als waardevast gezien omdat ze niet vatbaar zijn voor inflatie.

Hoewel het beleggen in een edelmetalen ETF dus kan zorgen voor een betere spreiding, is het nogmaals belangrijk om geen groot deel van je portefeuille in edelmetalen te investeren.

Het verschil tussen een edelmetalen ETF en ETC

Het laatste punt waar je op kunt letten bij het beleggen in een edelmetalen ETF is de juridische structuur.

De meeste grondstoffen ETF’s (waar edelmetalen ETF’s onder vallen) zijn namelijk ETC’s. ETF staat voor Exchange Traded Fund en ETC staat voor Exchange Traded Commodity.

Het grootste verschil tussen ETF’s en ETC’s is dat je bij een ETF deels eigenaar wordt van de onderliggende aandelen, maar bij een ETC een schuldpapier hebt. De risico’s die je loopt bij een ETF en een ETC zijn daarom ook anders.

Vaak heb je echter geen keuze omdat er alleen ETC’s beschikbaar zijn. Je kunt dan wel kiezen voor een ETC met de fysieke grondstof als onderpand.

Er wordt dan bijvoorbeeld fysiek goud opgeslagen als onderpand voor het schuldpapier (ETC). Het onderpand kan als extra zekerheid gelden wanneer de uitgever van de ETC failliet gaat.

Omdat de termen ETF en ETC vaak door elkaar worden gebruikt zullen we dit ook doen in dit artikel. Besef je echter wel dat er dus verschil tussen deze vormen kan zitten.

Beste edelmetalen ETF

We hebben zojuist gekeken naar waar je op kunt letten wanneer je gaat beleggen in een edelmetalen ETF. We zullen nu een aantal goede opties benoemen.

In de onderstaande tabel zie je een totaaloverzicht van alle ETF’s die we in dit artikel benoemen. Daarna bespreken we elke ETF uitgebreider.

Edelmetalen
ETF
Soort
ETF
KostenBelegd
vermogen
WisdomTree Physical Precious Metals ETCETF met goud, zilver, palladium en platinum0,44%170 miljoen dollar
Invesco Physical Gold ETCGoud ETF0,15%15 miljard dollar
iShares Physical Silver ETCZilver ETF0,20%600 miljoen dollar
Invesco Physical Palladium ETCPalladium ETF0,43%21 miljoen dollar
iShares Physical Platinum ETCPlatinum ETF0,20%109 miljoen dollar

1) WisdomTree Physical Precious Metals ETC

De eerste edelmetalen ETF die we benoemen is de WisdomTree Physical Precious Metals ETC. Dit is een verzameling van verschillende edelmetalen. Deze ETF bevat goud, zilver, palladium en platinum.

De ISIN-code van deze ETF is JE00B1VS3W29. Hiermee kun je de ETF makkelijk opzoeken bij je broker.

Het kan zijn dat je de WisdomTree Physical Precious Metals ETC ook vindt met ISIN-code DE000A0N62H8. Dit is echter de oude ISIN-code. In augustus / september 2022 wordt DE000A0N62H8 samengevoegd met JE00B1VS3W29.

Zoals de naam al aangeeft heeft deze edelmetalen ETF een fysiek onderpand, wat ook wel een fysieke replicatie wordt genoemd. Dit betekent dat de edelmetalen daadwerkelijk worden gekocht en opgeslagen als dekking van het schuldpapier (ETC).

De lopende kosten van deze ETF zijn 0,44% per jaar. Dit is zijn kosten die je elk jaar betaalt aan de beheerder van de ETF (WidomTree).

Het belegde vermogen van een ETF is het totale bedrag dat in de ETF is geïnvesteerd. Het belegde vermogen van de WisdomTree Physical Precious Metals ETC is 170 miljoen Amerikaanse dollar.

NaamISINDatum oprichtingKostenBelegde vermogenReplicatie methode
WisdomTree Physical Precious Metals ETCJE00B1VS3W2924 augustus 20090,44%170 miljoen dollarSlaat fysiek edelmetalen op

2) Invesco Physical Gold ETC

De tweede edelmetalen ETF is een goud ETF. Er zijn namelijk niet meer ETF’s beschikbaar in Europa die een mandje met verschillende edelmetalen aanbieden. De ISIN-code van de Invesco Physical Gold ETC is IE00B579F325.

De naam geeft aan dat dit al ook een fysieke ETF is. De lopende kosten van de ETF zijn wel lager dan de vorige, namelijk 0,15% per jaar. Het belegde vermogen van deze ETF is zo’n 15 miljard dollar.

NaamISINDatum oprichtingKostenBelegde vermogenReplicatie methode
Invesco Physical Gold ETCIE00B579F32524 juni 20090,15%15 miljard dollarSlaat fysiek goud op

3) iShares Physical Silver ETC

Eerder hebben we gezien dat zilver ook een populair edelmetaal is om in te beleggen. De iShares Physical Silver ETC is een zilver ETF met ISIN-code IE00B4NCWG09.

De lopende kosten van deze ETF zijn 0,20% per jaar. De iShares Physical Silver ETC heeft ook fysiek zilver als onderpand. Het belegde vermogen van deze edelmetalen ETF is zo’n 600 miljoen Amerikaanse dollar.

NaamISINDatum oprichtingKostenBelegde vermogenReplicatie methode
iShares Physical Silver ETCIE00B4NCWG098 april 20110,20%600 miljoen dollarSlaat fysiek zilver op

4) Invesco Physical Palladium ETC

De vierde edelmetalen ETF uit dit artikel richt zich op palladium. Dit wordt onder andere gebruikt in elektronica. De ISIN code van de Invesco Physical Palladium ETC is IE00B4LJS984.

Er wordt hier ook weer fysiek palladium bewaard als onderpand voor het schuldpapier (ETC). De lopende kosten van deze ETF zijn 0,43% per jaar. De ETF heeft een kleiner belegd vermogen dan de andere ETF’s uit dit artikel, namelijk 21 miljoen dollar.

NaamISINDatum oprichtingKostenBelegde vermogenReplicatie methode
Invesco Physical Palladium ETCIE00B4LJS98413 april 20110,43%21 miljoen dollarSlaat fysiek palladium op

5) iShares Physical Platinum ETC

De laatste edelmetalen ETF uit dit artikel richt zich op platinum. De iShares Physical Platinum ETC heeft IE00B4LHWP62 als ISIN-code.

Met een belegd vermogen van 109 miljoen dollar is deze ETF groter dan de vorige ETF. Ook zijn de kosten lager, namelijk 0,20% per jaar.

Net als alle andere edelmetalen ETF’s uit dit artikel wordt er bij deze ETF ook een fysiek onderpand aangehouden.

NaamISINDatum oprichtingKostenBelegde vermogenReplicatie methode
iShares Physical Platinum ETCIE00B4LHWP628 april 20110,20%109 miljoen dollarSlaat fysiek platinum op

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel over het beleggen in een edelmetalen ETF. Helaas zijn er niet zoveel ETF’s beschikbaar die meerdere edelmetalen bevatten, maar we hebben een aantal goede alternatieven voor je op een rij gezet. Vond je dit artikel interessant? Schrijf je hieronder dan ook vooral in voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.