eToro kosten: compleet overzicht met voorbeelden

eToro is een broker waar je zonder commissie kunt handelen. Toch rekent deze broker verschillende kosten door aan jou als belegger. In dit artikel kijken we naar alle kosten van eToro en werken we een aantal rekenvoorbeelden uit zodat jij een beter beeld krijgt van wat je kunt verwachten.

Belangrijk. We proberen in dit artikel zo’n volledig mogelijk beeld te geven van de kosten van beleggen bij eToro, maar kunnen de correctheid niet garanderen. Voor de actuele kosten kun je kijken op de website van eToro.

Overzicht kosten eToro

In dit artikel gaan we alle kosten van eToro bespreken. In de onderstaande tabel kun je een overzicht vinden van deze kosten.

Soort kosten eToroHoogte
Geld storten$0
Geld opnemen$5
Spread0% - 5%
Transactiekosten0% (behalve bij crypto, dan 1%)
Valutakosten0,50% bij zowel geld inboeken als uitboeken
Inactiviteitskosten$10
Overnight fee0,05% - 1% per nacht

Samenvatting kosten eToro

In dit artikel delen we heel veel informatie met betrekking tot de kosten van eToro. De meest belangrijke punten en tips hebben we hieronder voor je opgesomd:

  • Voorkom het in- en uitboeken van geld. Je betaalt dan extra valutakosten én geld voor het uitboeken van geld. Wanneer mogelijk is het dus voordeliger om het geld binnen het platform te laten.
  • Het beleggen in aandelen / ETF’s zonder CFD is echt zonder transactiekosten en spread. Je betaalt (als het geld eenmaal in het platform is) dus echt niets voor het handelen bij eToro.
  • De hoogte van spreads bij eToro zijn erg verschillend (0% – 5%). Soorten beleggingen hebben verschillende spreads, maar ook binnen een bepaalde soort zijn er grote verschillen. Op deze pagina op de website van eToro kun je de spreads vinden.
  • Het beleggen in crypto is erg duur bij eToro door de transactiekosten van 1% bij zowel koop als verkoop én de extreem hoge spreads (tot wel 5%).

Kosten eToro

Ondanks dat eToro vaak promoot met commissievrij beleggen, is beleggen nooit zonder kosten.

Zojuist heb je een overzicht kunnen zien van alle verschillende kosten van eToro. We zullen alle verschillende kosten van eToro nu wat uitgebreider bespreken.

eToro kosten geld storten

Storten van geld is gratis bij eToro. Je betaalt dus helemaal niets om geld in het platform van eToro te krijgen.

eToro kosten geld opnemen

Hoewel geld storten dus gratis is, rekent eToro wel kosten voor het opnemen van geld. De kosten voor het opnemen van geld bij eToro zijn $5 per opname.

eToro spread

Spread is het verschil tussen de bied en laat prijs bij een beleggingsorder.

Normaal gesproken is dit een percentage van het orderbedrag, bijvoorbeeld 0,05%.

Bij eToro zit de spread echter wat anders in elkaar. Met anders bedoelen we behoorlijk ingewikkeld.

In dit artikel van wikitoro is meer informatie te vinden over de spreads bij eToro. Bovendien kun je hier op de website van eToro de spreads vinden per soort belegging.

Zullen we maar beginnen met het goede nieuws? Bij normale transacties in aandelen en ETF’s betaal je geen spread bij eToro.

eToro focust zich echter veel op CFD’s. Wanneer je aandelen en ETF’s als CFD koopt dan heb je wel een spread.

In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel de spread is per soort belegging bij eToro. Zoals we eerder hebben gezegd verschillen de spreads erg veel, dus dit is meer om een globaal beeld te krijgen.

Soort beleggingSpread
CFD's grondstoffen2 - 20.000 pips
CFD's valuta1 - 3 pips
CFD's indexen
(voorbeeld NSDQ100)
75 - 1.200 pips
CFD's aandelen0,15%
Crypto (zowel met als zonder CFD)0,75% - 5%
Aandelen / ETF'sGeen spread

Pips bij grondstoffen en valuta’s

Voor grondstoffen en valuta’s wordt er gerekend met pips. Dit is het kleinste decimaal van een getal. Bij een getal met 4 cijfers achter de komma is een pip 0,0001 en bij een getal met 3 cijfers achter de komma is een pip 0,001.

Het wordt er dus niet echt makkelijker op gemaakt om te bepalen hoeveel de spread daadwerkelijk is. Laten we daarom even naar een kort voorbeeld kijken.

Stel de wisselkoers van een valuta is $1,1234. De spread is 3 pips. In dat geval is de spread dus $0,0003 per unit.

Bij het wisselen van $100 ga je 89 units ($100 / $1,1234) wisselen. In dat geval betaal je dus $0,267 (89 * $ 0,0003) aan spread.

Dit is 0,267% aan spread ($0,267 / $100).

Points bij indexen

Bij indexen is de spread genoteerd in points. Dit is het verschil links van de decimaal. Elk point is dus $1.

Wanneer de koers van een bepaalde index dus $1.005,40 is dan is de koers plus één point $1.006,40.

Hoge spread bij cryptocurrency

Zoals je kunt zien ligt de spread van crypto nog hoger dan bij de andere soorten beleggingen. Deze varieert namelijk van 0,75% (Bitcoin) tot maar liefst 5% (Tezos).

eToro transactiekosten

Bij eToro kunt je grotendeels zonder transactiekosten beleggen. Er worden geen transactiekosten gerekend bij aandelen, ETF’s en CFD’s.

Bij cryptocurrency worden er echter wel transactiekosten gerekend. Dit is 1% van de transactiewaarde bij zowel koop als verkoop. In combinatie met de hoge spread is het dus erg duur om in cryptocurrency te beleggen bij eToro.

eToro valutakosten

Alle transacties bij eToro zijn in Amerikaanse dollar. Dit betekent dat je altijd valutakosten betaalt, zelfs als je in Europese aandelen belegt.

De kosten voor het wisselen van valuta zijn 50 pips. Dit komt overeen met ongeveer 0,50% van het bedrag dat je wil wisselen.

Wanneer je het geld eenmaal in het platform hebt kun je dus wel zonder verdere valutakosten blijven handelen in Amerikaanse dollar. Je kunt daarom valutakosten besparen door niet te vaak geld te storten en geld op te nemen.

eToro inactiviteitskosten

eToro is een broker die zich richt op de actieve belegger. Zoals je net hebt gezien verdienen ze geld door valutakosten en spread. Broker eToro heeft er dus baat bij dat een belegger actief belegt.

Daarom rekenen ze inactiviteitskosten. Wanneer je 12 maanden niet inlogt wordt er $10 van je account gehaald door eToro.

eToro overnight fee

De laatste soort kosten die we benoemen is de overnight fee. Deze kosten worden in rekening gebracht bij het handelen in CFD’s.

Je betaalt een overnight fee als je een CFD voor een nacht vasthoudt. In het weekend is deze fee nog hoger dan door de week.

De kosten van de overnight fee verschillen. Voor zover we in kunnen schatten liggen deze meestal tussen de 0,05% – 0,33% voor daily en 0,15% – 1% voor tijdens het weekend.

Voorbeelden kosten eToro

We hebben nu alle kosten van eToro een voor een besproken. Het geeft echter toch een beter beeld wanneer we een aantal complete voorbeelden uitwerken.

In deze voorbeelden nemen we de inactiviteitskosten en overnight fee niet mee. Bovendien zijn alle bedragen in dollars. Dit kan dus iets afwijken van euro’s.

In al deze voorbeelden gaan we er bovendien vanuit dat je geld stort, gaat beleggen en daarna het geld opneemt. In de praktijk kun je het geld natuurlijk in het platform van eToro laten staan waardoor je minder valutakosten (omwisselkosten) en kosten voor het opnemen van geld betaalt.

€10.000 beleggen in aandelen

We beginnen met €10.000 beleggen in aandelen. Hiervoor moeten we dus geld storten op het account van eToro.

Hiermee worden de euro’s ook gewisseld naar Amerikaanse dollar. De kosten hiervoor zijn 0,50% aan valutakosten. Dit komt dus neer op $50.

Er worden geen transactiekosten en spread gerekend bij het beleggen in aandelen.

Wanneer we het geld weer op willen nemen betalen we $5 voor het opnemen van geld en weer $50 aan valutakosten.

De totale kosten van begin tot eind zijn in dat geval dus $105.

Geld storten$0
Valutakosten starten beleggen$50
Transactiekosten koop$0
Spread koop$0
Transactiekosten verkoop$0
Spread verkoop$0
Valutakosten stoppen beleggen$50
Geld opnemen$5
Totaal$105 (1,05%)

€10.000 beleggen aandelen met CFD’s

We gaan weer uit van het beleggen van €10.000 in aandelen, maar nu door middel van CFD’s.

De valutakosten zijn in dat geval hetzelfde, namelijk $50.

Voor het beleggen in CFD’s worden er geen transactiekosten berekend, maar is er wel sprake van spread. Deze is ongeveer 0,15%, wat neerkomt op $15.

Bij het verkopen van de CFD’s heb je weer te maken met spread van $15.

Wanneer je het geld op gaat nemen worden er weer valutakosten gerekend ($50) en betaal je kosten voor het opnemen van geld ($5).

In totaal heb je in dit geval dus $135 aan kosten betaald. Wanneer je de CFD’s ’s nachts laat staan betaal je bovendien ook nog een overnight fee.

Geld storten$0
Valutakosten starten beleggen$50
Transactiekosten koop$0
Spread koop$15
Transactiekosten verkoop$0
Spread verkoop$15
Valutakosten stoppen beleggen$50
Geld opnemen$5
Totaal$135 (1,35%)

€10.000 beleggen in indexen met CFD’s (hefboom x2)

De kosten bij eToro zijn weer anders bij het beleggen in indexen. In dit voorbeeld gaan we weer uit van €10.000, maar ook van een hefboom van x2.

De kosten voor het inboeken van geld (gratis) en het wisselen ($50) zijn weer hetzelfde als bij de andere voorbeelden.

De spread van indexen wordt bepaald aan de hand van points. Eerder in dit artikel hebben we gezien dat elk point $1 is.

Stel je voor dat je met €20.000 (€10.000 * 2) twee units van de Nasdaq kunt kopen. Je betaalt dan 2,4 points aan spread per unit. In totaal is de spread dus 4,8 points (2 * $2,40). De spread is dan dus $4,80.

Bij een hoge hefboom (x20) kan de spread dus behoorlijk oplopen. De spread zou in dat geval al $48 worden.

Bij het verkopen betaal je weer spread ($4,80). Wanneer je jouw geld uit je account haalt betaal je valutakosten ($50) en kosten voor het opnemen van geld ($5).

In totaal betaal je dus $114,60 aan kosten bij eToro.

Geld storten$0
Valutakosten starten beleggen$50
Transactiekosten koop$0
Spread koop$4,80
Transactiekosten verkoop$0
Spread verkoop$4,80
Valutakosten stoppen beleggen$50
Geld opnemen$5
Totaal$114,60 (1,15%)

€10.000 beleggen in valuta met CFD’s (hefboom x5)

Bij het beleggen in valuta met CFD’s heb je weer dezelfde valutakosten als bij de andere voorbeelden, namelijk $50.

We gaan hierbij uit van een hefboom van x5 bij het beleggen in Britse pond (GBP), waarbij de wisselkoers $1,4567 is.

Het totale vermogen dat je belegt door de hefboom is €50.000. Dit zijn 34.324 units. De spread bij GBP/USD is 2 pips. Dit staat dus gelijk aan $0,0002. De kosten voor de spread zijn dus $6,86 ($0,0002 * 34.324)

Wanneer je deze beleggingen verkoopt dan heb je weer spread van $6,86. Bij het opnemen van dit geld uit je account betaal je $5 en valutakosten ($50).

In totaal zijn de kosten dus $118,72 in dit voorbeeld.

Geld storten$0
Valutakosten starten beleggen$50
Transactiekosten koop$0
Spread koop$6,86
Transactiekosten verkoop$0
Spread verkoop$6,86
Valutakosten stoppen beleggen$50
Geld opnemen$5
Totaal$118,72 (1,19%)

€10.000 beleggen in crypto

Het volgende voorbeeld gaat over cryptocurrency. Eerder zagen we al dat de kosten hierbij behoorlijk kunnen oplopen.

In dit voorbeeld gaan we kijken naar Ethereum (ETH). Voor de transactiekosten en de spread gaan we uit van dezelfde bied en laat prijs, terwijl er natuurlijk verschil tussen zit. Dit zal echter geen grote bedragen schelen op het totaal.

Voor de volledigheid noemen we weer de valutakosten van $50 voor het wisselen naar Amerikaanse dollars.

Wanneer we daadwerkelijk gaan beleggen in crypto betalen we transactiekosten van 1% en spread van 1,9% (bij Ethereum). Deze kosten zijn dus al $100 en $190.

Dezelfde kosten betaal je als je de CFD weer verkoopt ($290).

Bij het opnemen van geld betaal je weer valutakosten ($50) en kosten voor het opnemen van geld ($5).

De totale kosten voor het handelen in crypto in dit voorbeeld zijn dus $685. Dit is maar liefst 6,85% van je belegde bedrag.

Geld storten$0
Valutakosten starten beleggen$50
Transactiekosten koop$100
Spread koop$190
Transactiekosten verkoop$100
Spread verkoop$190
Valutakosten stoppen beleggen$50
Geld opnemen$5
Totaal$685 (6,85%)

€10.000 beleggen in crypto (hefboom x2)

Het laatste voorbeeld van kosten bij eToro gaat over cryptocurrency met een hefboom x2.

Door de extreem hoge spread bij cryptocurrency heeft een hefboom ook extra invloed op de kosten. Je belegt dus $20.000.

De valutakosten van $50 voor het wisselen naar Amerikaanse dollars weten we inmiddels wel.

De transactiekosten van 1% en de spread van 1,9% gaat nu pas echt een grote impact maken. In plaats van $290 zijn de kosten hiervoor nu $580. Bij het verkopen betaal je weer dezelfde kosten van $580.

Wanneer je het geld uit je account haalt dan betaal je weer $50 valutakosten en $5 voor het opnemen van geld.

De totale kosten voor het handelen in crypto met een hefboom van x2 zijn dus $1.265. Dit is maar liefst 12,65% van je eerdere investering.

Geld storten$0
Valutakosten starten beleggen$50
Transactiekosten koop$200
Spread koop$380
Transactiekosten verkoop$200
Spread verkoop$380
Valutakosten stoppen beleggen$50
Geld opnemen$5
Totaal$1.265 (12,65%)

Conclusie

Hopelijk heb je door dit artikel meer inzicht gekregen in de kosten van eToro. Klopt er iets niet in dit artikel of mist er iets? Laat het weten in de reacties zodat we dit artikel kunnen verbeteren.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.