7 beste Franse dividend aandelen in 2022

Frankrijk heeft de op één na grootste economie van Europa. Wanneer je op zoek bent naar de beste dividend aandelen kun je daarom ook zeker kijken naar Frankrijk. In dit artikel laten we zien waar je op kunt letten bij het beleggen in Franse dividend aandelen.

Samenvatting beste Franse dividend aandelen

We zullen beginnen met een overzicht van de beste Franse dividend aandelen die in dit artikel zijn genoemd. Verder in dit artikel kun je meer informatie vinden over elk bedrijf.

Dividend aandeelTickerDividendrendement
TotalTTE5%
DanoneBN3,5%
AxaCS5%
BouyguesEN5%
SanofiSAN2,5%
ALD AutomotiveALD8%
BNP ParibasBNP5%

Beleggen in Franse dividend aandelen

Voordat we kijken naar een aantal Franse dividend aandelen bespreken we de voordelen en nadelen van het beleggen in Franse dividend aandelen. Waar kun je allemaal op letten?

Voordelen Franse dividend aandelen

Frankrijk is de op een na grootste economie van Europa. Daarom kun je eigenlijk niet om Franse bedrijven heen wanneer je op zoek bent naar de beste dividend aandelen.

Het beleggen in dividend aandelen kan een goede manier zijn om voor een cashflow te zorgen. Je krijgt dan regelmatig geld op je bankrekening gestort. Dit is bijvoorbeeld handig als je wil leven van dividend.

De inkomsten uit dividend aandelen is eigenlijk passief inkomen uit beleggingen. Je ontvangt namelijk periodiek geld op je rekening zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Nadelen Franse dividend aandelen

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen waar je op kunt letten wanneer je wil beleggen in Franse dividend aandelen.

Allereerst is het belangrijk om voor een goede spreiding te zorgen. Je kunt het risico van beleggen hiermee namelijk verkleinen. Daarom kan het verstandig zijn om breder te kijken dan Frankrijk. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar Amerikaanse dividend aandelen of Europese dividend aandelen.

Het beleggen in ETF’s is een andere manier waarmee je makkelijk voor een goede spreiding kunt zorgen. Bekijk daarom ook ons artikel over beste dividend ETF’s.

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat je niet profiteert van het rente-op-rente effect wanneer je het dividend dat je ontvangt niet opnieuw investeert. Je hebt dit effect eigenlijk wel nodig als je vermogen op wil bouwen met beleggen.

Beste Franse dividend aandelen

We benoemen een paar Franse dividend aandelen zodat jij een betere keuze kunt maken. Dit betekent niet dat dit de enige goede Franse dividend aandelen zijn. Bovendien staan de aandelen in dit artikel ook niet in een specifieke volgorde.

1) Total – TTE

De meeste mensen kennen Total waarschijnlijk wel. Ze hebben namelijk veel tankstations staan door heel Nederland. Het bedrijf is in 1924 opgericht. Ze winnen aardolie, raffineren dit en verkopen het aan de consument. Ze zijn dus in de hele keten betrokken. Het dividendrendement ligt rond de 5% per jaar.

2) Danone – BN

De belangrijkste activiteit van Danone is het fabriceren van zuivelproducten. Veel mensen zullen dit bedrijf kennen van merken zoals Alpro, Danoontje en Actimel. Daarnaast maken en verkopen ze ook medisch voedsel. Het dividendrendement van dit bedrijf ligt rond de 3,5% per jaar.

3) Axa – CS

Axa is een verzekeringsgroep uit Frankrijk. Veruit het grootste gedeelte van hun omzet komt uit verzekeringen. Daarnaast doen ze ook aan vermogensbeheer. Het bedrijf bestaat al meer dan 150 jaar, het is namelijk opgericht in 1852. Het dividendrendement van Axa ligt rond de 5% per jaar.

4) Bouygues – EN

Bouygues is een familiebedrijf dat verschillende bedrijfstakken heeft. De twee grootste bedrijfstakken zijn bouw en telecommunicatie. Het bedrijf is in 1952 opgericht. Ze hebben het dividend dat ze uitkeren al een lange tijd niet verlaagd. Het dividendrendement ligt rond de 5%.

5) Sanofi – SAN

Safoni produceert geneesmiddelen en vaccins. Sanofi is een Franse dividend aristocraat. Dit betekent dat het bedrijf het dividend al minimaal 10 jaar elk jaar heeft verhoogd. Het dividendrendement van dit bedrijf ligt rond de 2,5% per jaar.

6) ALD Automotive – ALD

Het volgende Franse dividend aandeel dat we noemen is ALD Automotive. Dit is een grote leasemaatschappij die auto’s verhuurt. Ze zijn in 2015 ook begonnen met het verhuren van elektrische fietsen op de Nederlandse markt.

ALD Automotive streeft naar een payout ratio (hoeveel procent van de netto winst als dividend wordt uitgekeerd) van tussen de 50% en 60%. Om dit te halen willen ze het dividend in 2022 flink verhogen. Het dividendrendement wordt dan ongeveer 8%.

7) BNP Paribas – BNP

Dit is het oudste Franse dividend aandeel uit deze lijst. BNP Paribas is namelijk in 1822 opgericht, waardoor het al 200 jaar bestaat. BNP Paribas is een van de grootste banken ter wereld en is ontstaan uit een fusie van meerdere andere banken. Het dividendrendement ligt rond de 5% per jaar.

Dividendbelasting Franse aandelen

Wanneer je belegt in aandelen heb je vaak ook te maken met dividendbelasting. In Frankrijk geldt 30% dividendbelasting. Dit wordt automatisch ingehouden wanneer je dividend ontvangt. Dit betekent dat je altijd het dividend exclusief dividendbelasting op je bankrekening krijgt.

Gelukkig heeft Nederland een belastingverdrag gesloten met Frankrijk zodat Nederlanders slechts 15% dividendbelasting verschuldigd zijn. Je kunt de dividendbelasting die teveel is ingehouden terugvragen bij de Franse belastingdienst.

De overige 15% kun je verrekenen met de Nederlandse inkomstenbelasting. Het is dus mogelijk om in Franse dividend aandelen te beleggen zonder dividendbelasting.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel over Franse dividend aandelen. We hebben ook nog andere artikelen geschreven over dividend aandelen in verschillende landen. Daarom vind je Nederlandse dividend aandelen, Duitse dividend aandelen of Belgische dividend aandelen wellicht ook interessant.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.