Hoe verdien je geld met een ETF?

Het beleggen in ETF’s is erg populair tegenwoordig, maar hoe verdien je geld met een ETF? In dit artikel zullen we precies uitleggen hoe je geld kunt verdienen met ETF’s. Daarnaast geven we je tips hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Wat is een ETF?

ETF beleggen is een van de manieren om geld te verdienen op de beurs. Om geld te verdienen met een ETF moet je eerst weten wat het precies is. ETF staat voor Exchanged Traded Fund. Vrij vertaald betekent dit ‘fonds dat verhandelbaar is’.

ETF’s worden net als aandelen op de beurs verhandeld. In tegenstelling tot beleggingsfondsen kun je de hele dag door in ETF’s handelen.

Een ETF is een verzameling van verschillende beleggingen. Vaak zijn dit aandelen, maar er bestaan ook obligatie ETF’s.

Door middel van een ETF kun je in één keer in alle bedrijven (of overheden) beleggen die in de ETF zijn opgenomen. Soms zijn dit 20 bedrijven, maar er zijn ook ETF’s die meer dan 3.000 bedrijven bevatten.

Een van de voordelen van een ETF is daarom ook de lage kosten. Je hoeft namelijk niet voor elk bedrijf een aparte transactie te doen. Vooral bij ETF’s met veel verschillende bedrijven kun je dus behoorlijk besparen op transactiekosten.

Je weet nu beter hoe ETF’s werken, maar hoe verdien je geld met een ETF?

Hoe verdien je geld met een ETF?

We kunnen over het algemeen twee belangrijke manieren onderscheiden hoe je geld kunt verdienen met een ETF.

Koersstijging

Je verdient geld met een ETF als de koers van een ETF stijgt. Wanneer beleggers meer geld overhebben voor de aandelen of obligaties die in de ETF zitten, dan zal de koers van de ETF ook omhoog gaan.

Een koersstijging van een ETF is het resultaat van de simpele relatie tussen vraag en aanbod. Wanneer de vraag naar de aandelen of obligaties stijgt, dan stijgt de prijs ook.

Natuurlijk kun je hierdoor ook geld verliezen met een ETF. Wanneer de vraag afneemt dan kan de koers van de ETF ook dalen.

Dividend / rente

De tweede manier om geld te verdienen met een ETF is door middel van dividend of rente.

Bij ETF’s die aandelen bevatten kun je profiteren van dividend. Dit is een winstuitkering die bedrijven doen aan aan de aandeelhouders.

Sommige ETF’s keren het dividend uit, terwijl andere ETF’s het dividend opnieuw investeren. Dit worden ook wel distribuerende en accumulerende ETF’s genoemd.

Het verschilt per ETF hoeveel dividend er wordt uitgekeerd. Sommige ETF’s keren bovengemiddeld veel dividend uit. Dit worden dividend ETF’s genoemd.

Let wel op, vaak hebben dit soort ETF’s minder potentie om te groeien. De koersstijging waar we het net over hebben gehad zal daarom lager zijn.

Er zijn ook ETF’s die meer aandelen bevatten die potentie hebben om te groeien. Hoewel het dividend lager zal zijn, is de kans op een koersstijging wel groter. Dit worden groeiaandelen ETF’s genoemd.

Bij obligatie ETF’s profiteer je van de rente die wordt uitgekeerd door de bedrijven en overheden die de obligatie uit hebben gegeven. Dit wordt ook wel couponrente genoemd. Naast de rente kun je bij een obligatie ETF ook te maken krijgen met een wijziging in de koers. Dit kan zowel positief als negatief zijn.

Kosten hebben een impact op het rendement

Hoe verdien je het meeste geld met een ETF? De belangrijkste tip die we kunnen meegeven is het letten op de kosten.

Kosten kunnen bij beleggen namelijk een enorme impact hebben op je rendement, zeker op de lange termijn.

Bij het beleggen in ETF’s betaal je jaarlijks de lopende kosten van een ETF. Dit is een percentage van het belegde bedrag wat je betaalt aan de beheerder van de ETF. Het is belangrijk om dit percentage laag te houden, want dit komt elk jaar weer terug.

Daarnaast kun je ook letten op de kosten vanuit de broker. Dit kunnen bijvoorbeeld transactiekosten of beheerkosten zijn. We hebben in een ander artikel gekeken naar wat de beste ETF broker is. Hierbij hebben we ook naar de kosten gekeken.

Door goed te letten op de kosten kun jouw rendement zo hoog mogelijk houden.

Conclusie: hoe verdien je geld met een ETF?

Je kunt op twee manieren geld verdienen met een ETF. De eerste manier is profiteren van een koersstijging en de tweede manier is door het ontvangen van dividend of rente.

Ben je geïnteresseerd geraakt in het beleggen in ETF’s? Bekijk dan ook onze artikelen over beginnen met beleggen in ETF’s en tips voor ETF beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.