Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Veel mensen denken dat beleggen alleen iets voor rijke mensen is en dat je heel veel geld nodig hebt om te beginnen met beleggen. Niets is echter minder waar. In dit artikel laten we je zien hoeveel geld je nodig hebt om te beleggen en wat beleggen met verschillende bedragen kan opleveren.

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

In de meeste gevallen heb je niet per se veel geld nodig om te beginnen met beleggen. Wel hebben sommige brokers minimale bedragen, maar bij de meeste brokers kun je beleggen vanaf 1 euro.

Natuurlijk levert beleggen wel meer op wanneer je een groter bedrag investeert. Dit betekent echter niet dat beleggen met kleine bedragen geen zin heeft. Je kunt zelfs beleggen met 10 euro.

In een ander artikel hebben we uitgerekend hoeveel beleggen oplevert met verschillende bedragen. Hieronder zie je twee voorbeelden uit dit artikel.

Wil je zelf kijken wat beleggen kan opleveren? Je kunt dit gemakkelijk berekenen met onze rekentool voor compound interest (samengestelde rente).

50 euro per maand beleggen

Wanneer je 50 euro per maand belegt tegen een realistisch rendement van 7% per jaar, dan heb je na een periode van 30 jaar maar liefst €61.354. Aangezien je slechts €18.000 hebt geïnvesteerd heb je een rendement van €43.354 behaald.

Vlakdiagram met 50 euro per maand beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €61.001.

100 euro per maand beleggen

Bij 100 euro per maand beleggen zie het er heel anders uit. Je vermogen is in dat geval €122.709 na 30 jaar. Aangezien je in deze periode €36.000 hebt geïnvesteerd, betekent dit dat je een rendement van €86.709 hebt behaald.

Vlakdiagram met 100 euro per maand beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €122.709.

Voordat je begint met beleggen

Hoewel het mogelijk is om te beleggen vanaf 1 euro, betekent dit niet dat het verstandig is om meteen te beginnen. Voordat je begint met beleggen is het namelijk verstandig om een financiële buffer aan te leggen.

Dit is een deel van je spaargeld waar je nooit aankomt. Het is bedoeld voor het doen van onverwachte uitgaven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat je auto of wasmachine kapot gaat. Bovendien kun je het gebruiken om tijdelijk van te leven als je jouw baan verliest.

Wanneer het slecht gaat met de beurs wil je namelijk niet je beleggingen moeten verkopen. Door het verkopen van je beleggingen op zo’n slecht moment kun je veel verlies maken. Een financiële buffer kan dit voorkomen.

Hoe kun je een klein bedrag investeren?

We hebben aangegeven dat je niet veel geld nodig hebt om te beleggen. Maar hoe kun je een klein bedrag investeren?

Allereerst heb je een broker nodig. De meeste brokers hebben geen minimumbedrag, maar toch is het goed om dit even te dubbelchecken voordat je een rekening opent. Daarnaast kun je ook kijken of de broker transactiekosten rekent. De transactiekosten worden relatief hoog ten opzichte van het bedrag dat je wil beleggen.

Wanneer je in losse aandelen wil beleggen dan kun je kijken naar fractionele aandelen. Bij sommige brokers kun je namelijk een deel van een aandeel kopen. Op deze manier kun je voor een goed gespreide portefeuille zorgen met een klein bedrag.

De beste manier om voor een goede spreiding te zorgen is indexbeleggen. Dit kun je doen door te beleggen in indexfondsen of ETF’s. Met één transactie kun je al in honderden, soms wel duizenden, bedrijven beleggen.

Het (kleine) bedrag dat je investeert dat wordt dan verdeeld over al deze bedrijven. Je kunt de volgende artikelen lezen als je hier meer over wil weten:

Conclusie: hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Je hebt dus helemaal niet zoveel geld nodig om te beginnen met beleggen. Zelfs met kleine bedragen kun je alsnog veel rendement behalen op de lange termijn. Zo vroeg mogelijk beginnen met beleggen is daarom het meest belangrijk. Nadat je een financiële buffer hebt opgebouwd natuurlijk.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.