<

Beleggen bij InDelta review 2022: handige tips en ervaringen

InDelta review in het kort:

InDelta maakt indexbeleggen mogelijk voor iedereen. Je kunt automatisch beleggen in een select aantal indexfondsen die ze zelf hebben ontwikkeld. Bovendien doen ze veel aan veiligheid waardoor je geld in goede handen is. Voor al dit gemak heb je wel minder keuze en betaal je hogere kosten dan wanneer je als zelf zou doen. Ten opzichte van (actief) vermogensbeheer vallen de kosten echter erg mee.

Voordelen
Gemak
Indexbeleggen
Veiligheid

Nadelen
Kosten
Beperkt aanbod

InDelta

InDelta is een broker die beleggen makkelijker maakt. Hun missie is om indexbeleggen beschikbaar te maken voor iedereen. Je kunt bij InDelta erg passief beleggen.

Bij InDelta hebben ze hun eigen indexfondsen ontwikkeld waarbij ze, naar eigen zeggen, een betere spreiding hebben dan bij de traditionele indexen. Dat klinkt in ieder geval al erg interessant. Het spreiden van beleggingen is namelijk de beste manier om de risico’s van beleggen te verlagen.

Hoe werkt beleggen bij InDelta?

Je moet zelf beleggen bij InDelta. Het is dus een ‘execution only’ broker. Je hebt hierbij twee opties.

Bij de eerste optie heb je zelf wat meer vrijheid om te kiezen. Je kiest dan zelf de indexfondsen die je wil. Deze fondsen zijn dus allemaal samengesteld door InDelta. Je kiest bovendien ook voor hoeveel procent je in elk fonds wil beleggen.

De tweede manier is iets makkelijker. Wil je zelf helemaal niet aan de slag met percentages, dan kun je het ook overlaten aan InDelta. Je kiest in dat geval een risicoprofiel: defensief, neutraal of offensief. Op basis van jouw keuze wordt er een verdeling aan je voorgesteld. Deze verdeling kun je dan gebruiken om te beleggen bij InDelta.

InDelta review: kosten

Bij InDelta krijg je dus best veel hulp bij het beleggen. Wanneer je niet zoveel hebt met beleggen is deze hulp ideaal. Daardoor kun je namelijk rendement maken zonder er teveel tijd en energie aan te besteden. Aan deze service hangt over het algemeen wel een prijskaartje. Alles zelf doen is natuurlijk altijd goedkoper.

Voor zoveel gemak vallen de kosten mee bij InDelta. De kosten bij InDelta zijn erg makkelijk opgebouwd. Je betaalt 0,57% aan kosten per jaar over het vermogen dat je hebt belegd bij InDelta. Deze kosten bestaan uit beheerkosten van 0,50% en variabele fondskosten van 0,07%. Op een bedrag van €10.000 zijn de totale jaarlijkse kosten dus €57.

Je betaalt bij InDelta dus helemaal geen transactiekosten, valutakosten of overige kosten. Bovendien zijn er geen verborgen kosten, wat heel fijn is. Dit kunnen niet alle brokers zeggen.

Ondanks dat je 0,57% per jaar aan kosten betaalt valt het wel mee als je ziet hoeveel je ervoor terugkrijgt. Het is in ieder geval een groot verschil met bijvoorbeeld vermogensbeheerders. Bovendien is InDelta ook goedkoop ten opzichte van andere partijen met hetzelfde soort aanbod.

Dit komt door de passieve manier van beleggen van InDelta. Voor de mensen die zelf (bijna) geen werk willen hebben aan beleggen is InDelta dus een betaalbare optie.

InDelta review: aanbod

Het aanbod van InDelta is met 9 verschillende indexfondsen beperkt. Of dit een nadeel is of juist een voordeel dat kun je het beste zelf bepalen.

Zoals eerder aangegeven hebben ze bij InDelta de indexfondsen zelf ontwikkeld omdat ze de bestaande indexen niet goed gespreid vinden. De indexfondsen van InDelta zijn gelijk-gewogen. Dit betekent dat alle individuele aandelen en obligaties dezelfde weging krijgen binnen het fonds.

Het kan dus nooit voorkomen dat één bedrijf een heel groot aandeel krijgt. Als er 100 bedrijven in het indexfonds zitten dan heeft elk bedrijf een weging van 1%. Zitten er 500 bedrijven in het fonds dan heeft elk bedrijf een weging van 0,20%.

InDelta review: veiligheid

Je vindt het misschien allemaal goed klinken, maar hoe veilig en betrouwbaar is InDelta. Dit is natuurlijk een van de meeste belangrijke dingen bij een broker dus we hebben het voor je uitgezocht.

AFM vergunning

Om in aanmerking te komen voor een AFM vergunning moet InDelta aan strenge eisen voldoen. De Autoriteit Financiële Markten ziet er op toe dat InDelta hier aan doet en blijft voldoen. Voor beleggers kan dit een geruststellend gevoel geven omdat je daardoor weet dat alles goed is geregeld.

Registratie KIFID

Mochten er toch problemen zijn, dan heb je gelukkig nog iets achter de hand. InDelta staat namelijk ook geregistreerd bij het Klachteninstituut voor Financiële Dienstverlening (KIFID). Als je klachten hebt kun je hier terecht. Het instituut bekijkt jouw klacht dan en het doet een uitspraak. Deze uitspraak is bindend. Dit betekent dat InDelta verplicht is om zich te houden aan deze uitspraak.

Wat doet InDelta zelf?

Naast het toezicht en de registratie bij externe partijen zoals de AFM en het KIFID doet InDelta zelf ook verschillende dingen rondom veiligheid.

Allereerst kopen ze alle beleggingen zelf aan. Dit wordt een fysieke replicatie genoemd. De tegenhanger hiervan is een synthetische replicatie. Het verschil tussen een fysieke en synthetische replicatie hebben we eerder uitgelegd aan de hand van ETF’s. Bij indexfondsen werkt het op dezelfde manier.

Bovendien worden je beleggingen niet uitgeleend. Ondanks dat dit vaker voorkomt in de beleggingswereld, is het toch iets veiliger om het niet te doen. Bovendien geeft het vertrouwen. InDelta wordt hierdoor extra betrouwbaar.

Daarnaast kun je bij InDelta alleen geld inboeken en uitboeken via een vaste tegenrekening. Dit wordt gedaan om de veiligheid te verhogen.

Hoe open je een rekening bij InDelta?

Een beleggingsrekening openen bij InDelta gaat in twee stappen. Als eerste maak je een account aan. Daarna volgt jouw inschrijving.

Een account aanmaken

Het aanmaken van een account is zo gedaan. InDelta vraagt eerst of je genoeg kennis en ervaring hebt om te beleggen. Ondanks dat ze beleggen erg hebben versimpeld, beleg je bij InDelta namelijk zelf. Daarnaast moet je nog aangeven of je een ‘US Person’ bent. Dit moet je altijd aangeven als je een beleggingsrekening wil openen.

Screenshot van het proces om een account aan te maken bij InDelta, stap 1.

Daarna vul je alleen je gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord in. Hierna is het aanmaken van een account al gelukt.

Screenshot van het proces om een account aan te maken bij InDelta, stap 2.

Inschrijven in 9 stappen

Na het aanmaken van een account regel je jouw inschrijving bij InDelta in 9 stappen. Hieronder zie je welke stappen dit precies zijn. We zullen ze daarna één voor één bespreken.

Screenshot van alle stappen om een rekening te openen bij InDelta.
De 9 stappen van het inschrijfproces bij InDelta.

1. Type rekening kiezen

Je kunt hier kiezen uit verschillende soorten rekeningen.

  • 1 persoon meerderjarig.
  • 2 personen meerderjarig.
  • Bedrijf – 1 wettige vertegenwoordiger.
  • Bedrijf – 2 wettige vertegenwoordigers.
  • Minderjarige.

Aan de hand van de informatie die je hier invult wordt bepaald wie tekeningsbevoegd is voor de rekening. De meeste mensen zullen één van de bovenste twee opties kiezen.

2. Persoonsgegevens

Als tweede moet je een aantal persoonlijke gegevens invullen. Je moet hierbij denken aan je naam, geslacht, geboortedatum en geboorteplaats. Dat moet wel lukken lijkt ons.

3. Adresgegevens

Daarna is het tijd voor je adresgegevens. Naast je postcode, huisnummer en plaatsnaam wordt er ook om je telefoonnummer gevraagd. Dit wordt gebruikt om bepaalde handelingen te verifiëren. Pas wel op bij het invullen van het mobiele telefoonnummer. Je moet de 0 van je telefoonnummer weglaten.

4. Identificatie

In de vierde stap moet je jezelf identificeren. Dit kan met een ID-kaart of met een paspoort. Goed om te weten: het ‘identiteitsbewijsnummer’ is het documentnummer dat op je ID-kaart staat.

5. Belastingplicht

In deze stap hoef je eigenlijk slechts drie vragen te beantwoorden. Daarnaast geef je akkoord op het W8-ben formulier. Door dit formulier kun je korting krijgen op de dividendbelasting in de Verenigde Staten.

6. Bankgegevens

De tegenrekening die we eerder hebben behandeld komt in stap 6 aan bod. Deze tegenrekening is eigenlijk je normale bankrekening. In deze stap geef je aan welke rekening dit moet zijn. Om deze rekening te verifiëren moet je een bankafschrift uploaden dat niet ouder is dan 30 dagen. Dit kun je meestal downloaden via internetbankieren bij je bank.

7. Informatievoorziening

In deze stap is er wat informatie nodig over je bron van inkomsten. Bovendien kun je aangeven welke e-mails je wilt ontvangen van InDelta.

8. Controle gegevens

Je krijgt een handig overzicht met alles wat je in de vorige stappen hebt ingevuld. Controleer alles rustig. Het is altijd mogelijk om terug te gaan in de stappen om gegevens aan te passen.

9. Inschrijving voltooid

Het is gelukt! Je hebt het hele proces doorlopen. Hierna moet alleen nog het contract downloaden en akkoord geven op de inhoud. Daarna wordt je inschrijving gecontroleerd door InDelta. Binnen ongeveer 2 werkdagen krijg je een antwoord.

InDelta review samenvatting

Jouw tijd is waardevol, daarom snappen we dat je misschien niet het hele artikel door wil lezen. Bij deze dus een korte samenvatting van alle belangrijke punten in deze InDelta review.

Voordelen

  • Gemak. InDelta heeft het beleggen erg gemakkelijk gemaakt door het samenstellen van verschillende indexfondsen. Dit kan fijn zijn voor de mensen die niet zoveel met beleggen bezig willen zijn.
  • Indexbeleggen. Door indexbeleggen volg je de markt passief. Hierdoor kunnen de kosten beperkt worden gehouden.
  • Veiligheid. Naast de vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de registratie bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) doen ze zelf ook behoorlijk veel aan het verbeteren van de veiligheid.

Nadelen

  • Kosten. Ondanks dat de kosten door het indexbeleggen lager zijn dan bij vermogensbeheer en vergelijkbare partijen, zijn de kosten wel hoger dan als je helemaal zelf zou beleggen.
  • Beperkt aanbod. Je kunt slechts uit 9 indexfondsen kiezen. Voor de een is dit een voordeel terwijl dit voor de ander een nadeel is. Als je het gemak van beleggen bij InDelta waardeert dan is dit waarschijnlijk een voordeel.

Conclusie

InDelta is een fijne broker voor de belegger die zelf weinig met beleggen bezig wil zijn. Je kunt automatisch beleggen in een aantal indexfondsen. Hierdoor zijn de kosten lager in vergelijking met vermogensbeheer. Bovendien is het een fijn idee dat InDelta zoveel rekening houdt met veiligheid. Het is dus zeker de moeite waard om InDelta uit te proberen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.