<

Hoe kun je investeren in vastgoed met weinig geld?

We geven het toe. De titel van dit artikel heeft wel een hoog clickbait-gehalte. Geen zorgen, we gaan je geen gouden bergen beloven. Wat we wel gaan doen is je verschillende goede opties geven hoe je kunt investeren in vastgoed met weinig geld.

Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed is een erg breed begrip. Wellicht zie je allemaal miljonairs voor je die tientallen panden hebben. Dat kan inderdaad investeren in vastgoed zijn, maar het hoeft helemaal niet zo extreem te zijn.

Investeren in vastgoed is echter niet alleen iets voor rijke mensen. Voor de ‘gewone belegger’ kan beleggen in vastgoed een erg goede manier zijn om je beleggingen beter te spreiden.

Author

Zie investeren in vastgoed dus als een (klein) onderdeel van je beleggingsstrategie. Alleen focussen op vastgoed zou geen goede keuze zijn als je risico’s wil spreiden.

Hoewel vastgoed misschien een belegging lijkt met weinig risico, moet je toch oppassen. Het is tegenwoordig amper meer voor te stellen, maar de huizenmarkt zal niet altijd blijven groeien.

Daarnaast heb je waarschijnlijk al een redelijk groot deel vastgoed wanneer je een eigen woning hebt. Het is verstandig om hier rekening mee te houden. Nog een groter deel van je vermogen in vastgoed maakt je kwetsbaarder.

Goed, genoeg over alles waar je op moet letten als je wil investeren in vastgoed. Waarom is investeren in vastgoed met weinig geld wél een goed idee?

Waarom investeren in vastgoed met weinig geld?

Je bent benieuwd hoe je kunt investeren in vastgoed met weinig geld. We zullen een aantal redenen noemen waarom dit een goed idee kan zijn.

De eerste reden ligt misschien het meest voor de hand. De meeste mensen hebben niet genoeg vermogen om zomaar een pand te kopen om te verhuren. Investeren in vastgoed met weinig geld is dan een logisch alternatief.

De tweede reden hebben we zojuist al aangehaald. Door te investeren in vastgoed met weinig geld kun je risico’s spreiden. Je kunt naast vastgoed ook in andere soorten beleggingen investeren, zoals bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Door te investeren in verschillende soorten beleggingen verklein je de risico’s van beleggen.

Hoe kun je het beste je beleggingen spreiden met vastgoed? Om daar achter te komen kunnen we kijken naar twee verschillende manieren van investeren in vastgoed.

Direct of indirect investeren in vastgoed met weinig geld

Je kunt op twee manieren investeren in vastgoed; direct en indirect. De één is niet per se beter dan de ander. Wel zitten er bepaalde voordelen en nadelen aan deze verschillende manieren van in vastgoed investeren.

Wanneer we het hebben over investeren in vastgoed met weinig geld dan is het indirect beleggen in vastgoed waarschijnlijk de meest makkelijke en haalbare manier.

Je kunt dan namelijk sneller voor een klein bedrag een goede spreiding realiseren. Direct investeren in vastgoed vraagt meestal om een grotere investering.

Dat wil niet zeggen dat er geen manieren zijn om direct in vastgoed te investeren met weinig geld. We zullen daarom eerst even ingaan op het direct investeren in vastgoed voordat we kijken naar indirect investeren in vastgoed.

Direct investeren in vastgoed

Het kopen en verhuren van een woning of een ander pand is een manier om direct in vastgoed te investeren. Je kunt dan geld verdienen door dit vastgoed te verhuren. Je bezit in dit geval zelf het vastgoed en haalt de inkomsten ook direct uit het vastgoed.

Voor veel mensen is het direct investeren in vastgoed een behoorlijke stap. Er is in de meeste gevallen namelijk best wat geld voor nodig om dit te doen.

Daarnaast moet je vaak een hypotheek nemen om vastgoed aan te schaffen. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn, maar het zijn wel weer kosten die je maakt. Bovendien is het risico dan hoger. Je belegt als het ware met geleend geld. Natuurlijk heb je het vastgoed als onderpand, maar dit kan ook in waarde dalen. Bovendien loop je het risico dat je het vastgoed een tijd niet kunt verhuren.

Wil je toch investeren in vastgoed met weinig geld? In dat geval kun je bijvoorbeeld denken aan garageboxen. Een garagebox kun je al krijgen voor €15.000. Dit is veel geld, maar het is nog steeds veel minder dan als je een appartement of een woning zou willen kopen.

REITs zijn een andere meer toegankelijke manier om direct in vastgoed te investeren. Dit zijn bedrijven die inkomsten generen uit het beheren of verhuren van vastgoed.

Indirect investeren in vastgoed

Bij indirect investeren in vastgoed koop je zelf geen vastgoed. Je kunt echter alsnog profiteren van de vastgoedmarkt door te beleggen vastgoed ETF’s of beleggingsfondsen. Je belegt op deze manier indirect in vastgoed.

Het voordeel van indirect investeren in vastgoed is dat je je niet hoeft bezig te houden met het beheer van vastgoed. Denk hierbij aan huurders en onderhoud. Vooral als het om relatief weinig geld gaat is dit vaak niet de moeite waard.

Daarnaast kun je ook beleggen met kleinere bedragen omdat je kunt profiteren van een deel van het vastgoed. Je hoeft er niet meteen tienduizend euro in te stoppen. Spreiden is dus makkelijker.

Beleggen in losse bedrijven is natuurlijk nog steeds redelijk risicovol. Gelukkig zijn er ook vastgoed ETF’s waarbij je kunt beleggen in veel verschillende bedrijven die iets met vastgoed te maken hebben. Hierdoor kun je het risico wat meer spreiden.

Conclusie

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen hoe je kunt investeren in vastgoed met weinig geld. In de meeste gevallen is indirect investeren in vastgoed daarvoor de beste manier. Je kunt dan beleggen in ETF’s met bedrijven die iets met vastgoed te maken hebben. Daarnaast is het in sommige gevallen ook mogelijk om direct in vastgoed te investeren met weinig geld.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.