Wat is de marktkapitalisatie van een bedrijf?

Marktkapitalisatie wordt vaak gebruikt om de grootte van een bedrijf aan te duiden. Het is de totale waarde van alle aandelen op de beurs en het wordt daarom ook beurswaarde genoemd. In dit artikel leggen we uit wat marktkapitalisatie is, hoe je het kunt berekenen en wat de beurswaarde zegt over een bedrijf.

Wat is marktkapitalisatie?

De marktkapitalisatie is de totale waarde van alle uitstaande aandelen van een bedrijf.

Andere namen voor marktkapitalisatie zijn beurswaarde en market cap. Beurswaarde is dus meer letterlijk (de waarde van het bedrijf op de beurs) en markt cap komt uit het Engels.

De marktkapitalisatie wordt vaak gebruikt om te bepalen hoe groot een bedrijf is. De grootte van een bedrijf wordt dan niet bepaald aan de hand van de omzet of de winst, maar op basis van de waarde op de beurs.

Marktkapitalisatie berekenen

Door het berekenen van de marktkapitalisatie kun je erachter komen hoe groot een bedrijf is. We gaan zometeen verder in op de verschillende soorten marktkapitalisatie. Eerst kijken we naar hoe je beurswaarde kunt berekenen.

De formule voor het berekenen van de marktkapitalisatie / beurswaarde is redelijk simpel:

Marktkapitalisatie = aantal aandelen van een bedrijf * prijs van een aandeel
Author

Laten we Microsoft, een van de grootste bedrijven ter wereld, als voorbeeld nemen.

Allereerst ga je dus kijken hoeveel aandelen een bedrijf heeft uitstaan. Deze informatie kun je vinden in het jaarverslag van het bedrijf.

Bij Microsoft staat in het jaarverslag van 2021 dat ze op 30 juni 2021 in totaal 7.608.000.000 aandelen hadden uitstaan.

Screenshot van het jaarverslag van Microsoft waar het aantal aandelen staat.

De aandelenprijs van Microsoft was $268,14 op 30 juni 2021.

Wanneer we de eerdergenoemde formule invullen dan komen we op een marktkapitalisatie van 2.040 miljard Amerikaanse dollar.

7.608.000.000 * $268,14 = $2.040.009.120.000
Author

3 soorten marktkapitalisatie

We hebben het nu gehad over wat beurswaarde is en hoe je het kunt berekenen. Na het berekenen kun je bedrijven in categorieën plaatsen.

Er zijn grofweg drie verschillende market caps te onderscheiden; small cap, mid cap en large cap.

De drie soorten marktkapitalisatie (small cap, mid cap en large cap) weergegeven in bollen die steeds groter worden.

Small cap

Zoals de naam al aangeeft hebben small cap bedrijven de kleinste marktkapitalisatie. Er is geen heel strakke regel van wanneer een bedrijf tot de small cap behoort. Vaak gaat dit om een marktkapitalisatie tot 2 miljard.

Small cap bedrijven kunnen startups zijn, maar het zijn vaak ook gevestigde bedrijven die niet boven de 2 miljard groeien.

De bedrijven die als small cap worden geclassificeerd zijn vaak een combinatie van startups, bedrijven in opkomende markten of bedrijven die een bepaalde nichemarkt bedienen.

Doordat small cap bedrijven zich vaak nog moeten bewijzen is de volatiliteit vaak hoog. Dit betekent dat de aandelenprijs behoorlijk kan schommelen.

Een aantal voorbeelden van Nederlandse small cap bedrijven zijn Heijmans, Sligro Food Group en TomTom. Deze bedrijven zitten ook in de small cap index van de Amsterdamse beurs; de AScX index.

Mid cap

Mid cap bedrijven hebben vaak een marktkapitalisatie tussen de 2 miljard en 10 miljard.

Deze bedrijven zitten midden in de groeifase. Natuurlijk zitten er ook bedrijven tussen die niet verder kunnen groeien omdat ze, net als bij small cap bedrijven, een nichemarkt bedienen.

De aandelenprijs van mid cap bedrijven is over het algemeen minder volatiel dan bij small cap aandelen, maar volatieler dan bij large cap. Ook hier zitten natuurlijk uitzonderingen tussen.

Voorbeelden van Nederlandse mid cap bedrijven zijn Basic-Fit, ABN AMRO en ASR Nederland. Deze bedrijven zijn onderdeel van de AMX index, de mid cap index van de Amsterdamse beurs.

Large cap

Large cap bedrijven hebben een marktkapitalisatie van meer dan 10 miljard.

Sommige van de grootste bedrijven ter wereld hebben zelfs een beurswaarde van meer dan 1.000 miljard. Dit zagen we zojuist ook bij het voorbeeld van Microsoft.

Veel van de bedrijven uit bekende indexen zoals de AEX index, MSCI World index en de S&P 500 index bevatten large cap bedrijven.

Vaak zijn de large cap bedrijven dus gevestigde bedrijven met veel kapitaal.

De volatiliteit van deze bedrijven is over het algemeen ook lager dan de volatiliteit van small cap en mid cap bedrijven.

Een aantal voorbeelden van Nederlandse bedrijven met de grote marktkapitalisatie zijn ASML (het grootste bedrijf van Nederland), ING Group en Ahold Delhaize.

Wat kun je doen met de marktkapitalisatie?

Allereerst zegt dit dus iets over de grootte van een bedrijf. Bedrijven worden op basis van marktkapitalisatie gecategoriseerd in small cap, mid cap en large cap bedrijven.

Eerder in dit artikel hebben we al aangegeven dat de marktkapitalisatie / beurswaarde van een bedrijf iets kan zeggen over de volatiliteit van een bedrijf. Small cap aandelen hebben vaak een hogere volatiliteit dan large cap aandelen.

Large cap bedrijven hebben daarnaast ook vaak meer kapitaal en een bewezen verdienmodel. Ook hierdoor zijn large cap bedrijven in veel gevallen ook minder risicovol dan small cap bedrijven.

Dit betekent echter niet dat large cap aandelen niet volatiel zijn. Hieronder zie je het rendement van de S&P 500, een index met voornamelijk large cap bedrijven.

Zoals je kunt zien schommelt het rendement behoorlijk door de jaren heen.

Een lijngrafiek met het rendement van de S&P 500 per jaar in de periode 1957 tot en met 2020.

Daarnaast is het belangrijk om je te beseffen dat de marktkapitalisatie kan afwijken van de daadwerkelijke waarde van een bedrijf.

Doordat marktkapitalisatie letterlijk de beurswaarde is van een bedrijf, is deze waarde wel gebaseerd op de aandelenprijs. In deze beurswaarde kan dus ook de verwachting van beleggers zitten.

Met andere woorden, wanneer een aandeel overgewaardeerd is dan is de marktkapitalisatie / beurswaarde van dat bedrijf ook overgewaardeerd.

Natuurlijk geldt dit ook andersom. Bij een ondergewaardeerd aandeel zal de marktkapitalisatie ook lager zijn.

Conclusie

Hopelijk is het wat duidelijker geworden wat marktkapitalisatie precies is en wat je ermee kunt doen. Hieronder kun je de meest belangrijke punten uit dit artikel nog een keer vinden:

  • Marktkapitalisatie is letterlijk de beurswaarde van een bedrijf. Het geeft aan hoeveel alle aandelen van een bedrijf waard zijn. 
  • Je kunt de marktkapitalisatie berekenen door de aandelenprijs te vermenigvuldigen met het aantal aandelen. 
  • Bedrijven worden op basis van de marktkapitalisatie ingedeeld in klein, middel en groot. Dit wordt ook wel small cap, mid cap en large cap genoemd.

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je hieronder dan in voor onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.