Wat is de meest populaire ETF ter wereld?

Inmiddels zijn er duizenden ETF’s. Het kiezen van een ETF kan hierdoor erg lastig zijn. Daarom kan het makkelijk zijn om te kijken in welke ETF’s andere beleggers investeren. Op basis van de hoeveelheid vermogen dat is geïnvesteerd in een ETF bekijken we wat de meest populaire ETF ter wereld is.

Meeste populaire ETF wereldwijd

Het beleggen in ETF’s is erg populair. Dat is niet vreemd, want er zitten veel voordelen aan ETF beleggen.

Maar wat is de meeste populaire ETF? Dat is natuurlijk lastig te zeggen want wat de beste ETF is voor jou hangt van je persoonlijke situatie af.

Toch gaan we een poging doen voor het bepalen van de meest populaire ETF is ter wereld. Hierbij gaan we kijken naar het belegde vermogen.

Het belegde vermogen wordt ook wel ‘Assets Under Management’ genoemd. Dit is dus het totale vermogen wat in de ETF is belegd. We gaan er dus vanuit dat wanneer er veel is belegd in een ETF, deze ETF ook populair is.

In de onderstaande grafiek zie je de tien grootste (en daarmee meest populaire) ETF’s ter wereld. Zoals je kunt zien steken de eerste vijf ETF’s er met kop en schouder bovenuit. Het belegde vermogen van de vijfde ETF (Invesco QQQ Trust) is namelijk bijna dubbel zoveel als dat van de zesde ETF (Vanguard FTSE Developed Markets ETF).

Staafdiagram met de meeste populaire ETF's ter wereld op basis van belegde vermogen. Op nummer een staat de SPDR S&P 500 ETF Trust.
Top 10 grootste ETF’s ter wereld (in miljarden dollars). Bron: Statista

Waarom zijn deze populaire ETF’s niet beschikbaar in Europa?

We hebben helaas slecht nieuws. Het is sinds 2018 voor Europeanen niet mogelijk om bovenstaande ETF’s te kopen. Dit heeft te maken met de Europese wetgeving.

Volgens de Europese wetgeving (PRIIP) moet er voor elke ETF een document met essentiële beleggersinformatie worden verstrekt door de aanbieder van de ETF. Hierdoor kunnen beleggers bijvoorbeeld makkelijk zien of een ETF een risicovolle ETF is.

Bovenstaande ETF’s zijn allemaal gevestigd in de Verenigde Staten. Toen de Europese wetgeving van kracht werd, hadden de aanbieders in de Verenigde Staten geen zin om deze essentiële beleggersinformatie op eigen kosten te verstrekken. Dit was bovendien ook niet echt interessant, omdat Europese beleggers voor deze aanbieders slechts een klein deel van het totaal aantal klanten waren.

Als een gevolg hiervan is het niet mogelijk om deze ETF’s te kopen wanneer je in Europa woont. We kunnen echter wel kijken naar alternatieven voor deze populaire ETF’s.

Alternatief voor elke populaire ETF

Eerder hebben we gezien dat de vijf grootste ETF’s een flinke voorsprong hadden op de rest wanneer je kijkt naar belegde vermogen. Daarom kijken we naar wat goede alternatieven zijn voor deze vijf meest populaire ETF’s.

Alternatief SPDR S&P 500 Core ETF (SPY)

SPDR S&P 500 Core ETF (SPY) is de grootste en daarom meeste populaire ETF ter wereld. Je kunt deze ETF makkelijk opzoeken met de ISIN-code. Dit is een unieke code die elke ETF heeft. De ISIN-code van SPY is US78462F1030.

SPY is een S&P 500 ETF. Dit betekent dat SPY de S&P 500 index volgt. Dit is een index met de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten. Doordat deze ETF volledig bestaat uit Amerikaanse bedrijven, is de technologiesector goed vertegenwoordigd.

Zoals eerder gezegd kunnen Europese beleggers niet in SPY beleggen omdat de essentiële beleggersinformatie niet beschikbaar is. Daarom bespreken we hier een alternatief voor SPY.

Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA) met ISIN-code IE00B3XXRP09 en iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSPX) met ISIN-code IE00B5BMR087 zijn goede alternatieven voor SPY. Beide ETF’s volgen ook de S&P 500. Je hebt door het beleggen in deze ETF’s dus dezelfde spreiding als bij SPY.

NaamAfkortingISIN-code
Vanguard S&P 500 UCITS ETFVUSAIE00B3XXRP09
iShares Core S&P 500 UCITS ETFCSPXIE00B5BMR087
Alternatieven SPDR S&P 500 Core ETF (SPY).

Alternatief iShares Core S&P 500 (IVV)

De tweede populaire ETF is de iShares Core S&P 500 (IVV). De ISIN-code van deze ETF is US4642872000. Zoals je wellicht aan de naam hebt gezien volgt deze ETF ook de S&P 500. Net zoals bij SPY zijn goede alternatieven voor IVV dus Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA) met ISIN-code IE00B3XXRP09 en iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSPX) met ISIN-code IE00B5BMR087.

NaamAfkortingISIN-code
Vanguard S&P 500 UCITS ETFVUSAIE00B3XXRP09
iShares Core S&P 500 UCITS ETFCSPXIE00B5BMR087
Alternatieven iShares Core S&P 500 (IVV).

Alternatief Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Vanguard Total Stock Market (VTI) is een populaire ETF die ook veel wordt genoemd in Amerikaanse podcasts en blogs. De ISIN-code van VTI is US9229087690 en de ETF volgt de CRSP US Totale Market index. Deze ETF is niet voor niets zo populair, want met deze ETF beleg je in één keer in meer dan 4.000 Amerikaanse bedrijven.

Helaas is er geen ETF die in Europa is gevestigd met hetzelfde doel. Je zou daarom net als bij de bovenstaande ETF’s kunnen kiezen voor een S&P 500 ETF. Hiermee beleg je in de grootste Amerikaanse bedrijven.

Daarnaast kan Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) ook een goede keuze zijn. Deze ISIN-code van deze ETF is IE00B3RBWM25. Hiermee beleg je in meer dan 3.500 bedrijven, verspreid over de hele wereld. Je hebt daarom dus eigenlijk een betere spreiding dan VTI. Bovendien komen ongeveer 60% – 65% van de bedrijven in VTI uit de Verenigde Staten. Dit zijn dus al meer dan 2.000 Amerikaanse bedrijven.

NaamAfkortingISIN-code
Vanguard S&P 500 UCITS ETFVUSAIE00B3XXRP09
iShares Core S&P 500 UCITS ETFCSPXIE00B5BMR087
Vanguard FTSE All-World UCITS ETFVWRLIE00B3RBWM25
Alternatieven Vanguard Total Stock Market (VTI).

Alternatief Vanguard S&P 500 ETF (VOO)

Vanguard S&P 500 ETF (VOO) is ook een ETF die de S&P 500 volgt. Alleen is deze ETF van Vanguard, terwijl IVV van iShares is. De ISIN-code van VOO is US9229083632. Doordat deze ETF de S&P 500 volgt zijn iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSPX) met ISIN-code IE00B5BMR087 en Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA) met ISIN-code IE00B3XXRP09 goede alternatieven die je kunt kopen vanuit Europa.

NaamAfkortingISIN-code
Vanguard S&P 500 UCITS ETFVUSAIE00B3XXRP09
iShares Core S&P 500 UCITS ETFCSPXIE00B5BMR087
Alternatieven Vanguard S&P 500 ETF (VOO).

Alternatief Invesco QQQ Trust (QQQ)

Als vijfde in de lijst met meest populaire ETF’s wereldwijd staat Invesco QQQ Trust (QQQ). De ISIN-code van deze ETF is US46090E1038. Dit is een ETF die de Nasdaq-100 volgt. Dit is een index van de 100 meest verhandelde bedrijven van de Nasdaq. Bijzonder aan de Nasdaq is dat deze grotendeels bestaat uit technologie.

Een alternatief voor QQQ is de iShares NASDAQ 100 UCITS ETF (CNDX). De ISIN-code van deze ETF is IE00B53SZB19. Met deze ETF beleg je in dezelfde bedrijven als QQQ.

Wil je nog andere alternatieven bekijken? Lees dan ons artikel over de beste Nasdaq ETF.

NaamAfkortingISIN-code
iShares NASDAQ 100 UCITS ETFCNDXIE00B53SZB19
Alternatief Invesco QQQ Trust (QQQ).

Conclusie

We hebben in dit artikel gekeken naar wat de meest populaire ETF is ter wereld wanneer je kijkt naar belegde vermogen (Assets Under Management). Helaas kun je deze ETF’s niet aanschaffen vanuit Europa. Daarom hebben we gekeken naar de alternatieven voor deze populaire ETF’s.

Heb je interesse in het beleggen in ETF’s? Bekijk dan ook ons artikel met tips voor ETF beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.