11 tips voor een salarisonderhandeling bij je huidige baan

Veel mensen gaan nooit een salarisonderhandeling aan bij hun huidige baan. Dat is jammer, want daardoor loop je gedurende je leven veel geld mis. Door het stappenplan in dit artikel lukt het jou om succesvol te onderhandelen over je salaris bij je huidige baan.

Waarom onderhandelen over salaris bij je huidige baan / werkgever?

Vrijwel iedereen wil wel meer verdienen. Extra geld kan eigenlijk nooit kwaad. Er zijn echter weinig mensen die vragen om een salarisverhoging.

Veel mensen vinden het waarschijnlijk te spannend om dit gesprek aan te gaan. Een salarisonderhandeling bij een nieuwe baan is vaak meer sociaal geaccepteerd.

Toch zijn er goede redenen om wel een salarisonderhandeling aan te gaan bij je huidige baan. Een kleine verhoging in salaris kan namelijk een grote impact hebben op de lange termijn. Het kan daarom best een impact hebben op de datum dat je eerder kunt stoppen met werken.

Voorbereiding salarisonderhandeling huidige baan

Voorbereiding is waarschijnlijk het belangrijkste als je gaat onderhandelen bij je huidige baan. We geven je een aantal tips waardoor jij goed begint aan je de salarisonderhandeling bij je huidige werkgever.

1. Weet wat je waard bent

Wanneer je jezelf gaat voorbereiden op een salarisonderhandeling bij je huidige baan dan is bepalen wat je waard bent de eerst stap. Je kunt namelijk geen goede onderhandeling starten zonder dat je weet wat je kunt vragen.

In het meest ideale scenario kun je kijken naar wat anderen met dezelfde functie binnen je bedrijf verdienen. Natuurlijk is deze informatie over het algemeen niet erg openbaar.

Daardoor moet je waarschijnlijk uitwijken naar een andere bron. Tegenwoordig kun je op websites als Glassdoor kijken wat iemand van jouw functie gemiddeld gezien verdient. Wanneer je bij een groter bedrijf werkt dan is de kans ook groot dan anderen binnen jouw bedrijf dit al eens hebben ingevuld. Op deze manier kun je een beeld krijgen van het gemiddelde salaris binnen én buiten je bedrijf.

Daarnaast kun je ook praten met recruiters. Wanneer je wordt benaderd kun je met de recruiter praten en vragen wat je ongeveer kunt verwachten. Zij hebben waarschijnlijk ook wel een gemiddeld salaris op basis van eerdere ervaringen met deze functie.

2. Houdt een oog op de secundaire arbeidsvoorwaarden 

Salaris is mooi natuurlijk, maar het is ook goed om te kijken naar secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit kun je dan ook altijd gebruiken bij de salarisonderhandeling.

Tijdens de salarisonderhandeling bij je huidige werkgever kun je een concessie doen in salaris en er daarvoor secundaire arbeidsvoorwaarden voor terugvragen. Op deze manier kun je er onderaan de streep alsnog op vooruit gaan.

3. Verzamel al het goede werk wat je hebt gedaan

Je moet kunnen aangeven waarom je de salarisverhoging verdient. De kans is klein dat het gaat gebeuren als je het gewoon aan je leidinggevende vraagt. Hij of zij wil weten waarom jij vindt dat je dit verdiend.

Daarom is dit een belangrijk onderdeel om voor te bereiden. Maak een overzicht met alles wat je voor het bedrijf hebt bereikt. Vooral als jouw ideeën of projecten veel geld hebben opgeleverd of bespaard, dan is het belangrijk om dit mee te nemen.

Je hoeft hierbij niet te bescheiden te doen. Wanneer je er zelf niet in gelooft, waarom zou je leidinggevende dit wel doen?

4. Oefen je gesprek 

Geen enkel gesprek gaat de eerste keer goed. Het is natuurlijk lastig om het hele gesprek te oefenen, want je bent ook afhankelijk van wat de tegenpartij zegt. Je pitch kun je wel oefenen. Waarom moet jij die salarisverhoging krijgen? Je kunt je pitch oefenen tegen je partner, huisgenoot, ouders, vrienden of zelfs je huisdier. Het gaat erom dat je het al een aantal keren hardop hebt gezegd. Wanneer het moment daar is zul je hier veel aan hebben.

5. Timing

Verras je leidinggevende nooit met het gesprek. Plan dus altijd een gesprek in en laat ook weten dat je het graag over je salaris wil hebben. De meningen zijn verdeeld over wat het perfecte moment is om een salarisonderhandeling te starten.

Wij denken dat een paar maanden voor het beoordelingsgesprek de beste tijd is. Rond deze tijd wordt het budget dat beschikbaar is voor salarisverhogingen vaak bepaald.

Wanneer je wacht tot het beoordelingsgesprek staat alles waarschijnlijk al vast. Hoe goed je argumenten dan ook zullen zijn, waarschijnlijk kan je leidinggevende dan niets meer.

Ten slotte kun je sowieso kijken naar een moment waar je leidinggevende goed gestemd is. Op welke dagen heeft hij of zij het druk? Bovendien kun je ook kijken naar de dag in de week. Het begin van de week is dan waarschijnlijk een minder goed idee, terwijl een vrijdag ook niet ideaal is.

Tijdens salarisonderhandeling huidige baan

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar we hebben ook een aantal tips voor tijdens de salarisonderhandeling bij je huidige werkgever.

6. Geef je positie niet makkelijk weg

Iedereen vindt een salarisonderhandeling spannend. Deze spanning kan ervoor zorgen dat je te beleefd wordt. Je kunt dingen gaan zeggen als:

  • “Ik vind het echt zo leuk om hier te werken”.
  • “Er zijn belangrijkere dingen dan salaris”.
  • “Ik zou nooit weggaan bij het bedrijf om salaris”.

Hoewel deze dingen misschien waar zijn, verzwakken ze jouw onderhandelingspositie. Je mag best laten merken dat je overweegt om verder te kijken als ze je niet (voor een deel) tegemoet komen.

Dit hoef je niet letterlijk te zeggen, maar bovenstaande uitspraken weglaten kan al een goed begin zijn om je werkgever na te laten denken.

7. Ga voor een exact getal

Je hebt research gedaan, dus je weet wat je wil verdienen. Zorg hierbij dat je een getal noemt dat hoger ligt dan jouw wens. Hierdoor blijft er ruimte voor de onderhandeling. Door een exact bedrag te benoemen (met onderbouwing) laat je zien dat je weet waar je het over hebt.

8. Zoek naar een uitkomst die voor iedereen werkt

Jij hebt een bepaalde wens, maar begrijp je werkgever ook. Het is in het belang van beide partijen dat er een uitkomst is die voor iedereen werkt. Probeer bij een salarisonderhandeling bij je huidige baan dan ook niet het onderste uit de kan te halen. Probeer ook wat water bij de wijn te doen, en waarschijnlijk doet je werkgever dan hetzelfde.

9. Blijf professioneel

Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je niet genoeg betaald krijgt, anders zou je de onderhandeling niet starten. Dit gevoel kan wellicht emoties naar boven brengen.

Wanneer je een salarisonderhandeling doet bij je huidige baan dan moet je de volgende dag natuurlijk wel naar kantoor durven komen. Blijf daarom professioneel. Laat (negatieve) emoties weg tijdens de onderhandeling.

Met andere salarissen en je prestaties kun je objectief hard maken waarom je een salarisverhoging verdient. Op deze manier kun je het alsnog zakelijk houden.

10. Accepteer het eerste aanbod niet

Je ben in gesprek en je leidinggevende wil je tegemoet komen, dat is mooi! Laat echter niet meteen zien dat je blij bent. Het eerste aanbod is vrijwel nooit het maximale aanbod. De kunst op dit moment is om het aanbod af te wijzen zonder daadwerkelijk ‘nee’ te zeggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je hun aanbod waardeert, maar dat je eerder aan X zat te denken. De kans is groot dat er nog ruimte zit in het eerste aanbod.

11. Ben zelfverzekerd 

Jij bent ervan overtuigd dat je deze salarisverhoging verdiend. Dit mag je best uitstralen. Ben dus zelfverzekerd. Wanneer jij niet in je eigen verhaal gelooft, dan gaat je leidinggevende dit al helemaal niet doen. Zorg er dus voor dat je sterk in je schoenen staat bij het ingaan van het gesprek.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan de tips in dit artikel. Eigenlijk is de voorbereiding het belangrijkste, maar er zijn ook een paar dingen waarop je kunt letten tijdens het gesprek. Wil je meer leren over onderhandelen, dan is het boek Never Split the Difference zeker een aanrader. Succes met onderhandelen!

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.