Stappenplan om miljonair te worden [5 stappen]

Voor veel mensen die rijk willen worden is miljonair worden een belangrijk doel. Maar hoe kun je dit eigenlijk bereiken? In dit stappenplan lees je precies wat je moet doen om miljonair te worden.

Miljonair worden: stappenplan

Dit stappenplan om miljonair te worden bevat vijf praktische stappen. In deze stappen ga je de volgende vragen voor jezelf beantwoorden:

  1. Wanneer wil je miljonair zijn?
  2. Wat is de huidige nettowaarde?
  3. Hoeveel geld heb je in totaal nodig?
  4. Hoeveel geld heb je per jaar nodig?
  5. Minder uitgeven of meer verdienen?

Tijdens het uitleggen van het stappenplan zullen we ook steeds een voorbeeld geven van elk stap.

Stap 1: wanneer wil je miljonair zijn?

De eerste stap om miljonair te worden is het bepalen wat je doel is. Natuurlijk is je doel om €1.000.000 te hebben, maar in welke tijd wil je dit bereiken?

De hoeveelheid tijd die je hebt voordat je miljonair wilt worden heeft namelijk een grote invloed op de rest van het stappenplan.

Wanneer je binnen vijf jaar miljonair wil worden dan zien de volgende stappen er namelijk heel anders uit dan wanneer je binnen 20 jaar miljonair wil worden.

In ons voorbeeld gaan we uit van een periode van 25 jaar.

Stap 2: wat is je huidige nettowaarde?

De tweede stap in het stappenplan om miljonair te worden is de balans opmaken van je huidige situatie. Hoe sta je er nu financieel voor?

Hiervoor moet je kijken wat je bezittingen en schulden op dit moment zijn. Wanneer je jouw schulden van je bezittingen aftrekt dan krijg je jouw eigen nettowaarde. Dit is eigenlijk je huidige totale vermogen. Je wilt dit bedrag uiteindelijk uitbouwen naar de miljoen euro.

Het is aan jou wat je allemaal mee wilt tellen. Tel je alleen je spaargeld en beleggingen of wil je jouw eigen woning ook meetellen? Wanneer ben jij volgens jezelf miljonair?

In ons voorbeeld gaan we uit van een huidige nettowaarde van €150.000.

Stap 3: hoeveel geld heb je nog nodig in totaal?

De derde stap om miljonair te worden is uitrekenen hoeveel geld je nodig hebt om miljonair te worden.

Dit doe je door jouw huidige nettowaarde, die je in de vorige stap hebt berekend, van de €1.000.000 af te trekken.

In totaal hebben we in ons voorbeeld dus nog een bedrag nodig van €850.000 (€1.000.000 – €150.000).

Stap 4: hoeveel geld heb je per jaar nodig?

Om een jaarlijks bedrag te krijgen kun je het bedrag uit de vorige stap natuurlijk delen door het aantal jaren dat je hebt om miljonair te worden. Het aantal jaren heb je al bepaald in de eerste stap.

In ons voorbeeld gaat het om een bedrag van €34.000 per jaar (€850.000 / 25).

Dit geeft echter een beeld van hoeveel je elk jaar zou moeten sparen. Bij grotere bedragen wordt sparen echter onmogelijk. Het bedrag is gewoonweg te hoog om bij elkaar te sparen.

Wanneer het bedrag zo hoog is dan moet je een andere manier vinden om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Beleggen is in dat geval waarschijnlijk de beste optie. Beleggen is namelijk een goede manier om vermogen op te bouwen op de lange termijn.

Om uit te rekenen hoeveel geld je moet beleggen om miljonair te worden kun je gebruikmaken van onze handige rekenmachine; inleg berekenen voor eindkapitaal. Je vult dan de volgende cijfers in:

  • Het eindbedrag: dit is het bedrag dat je nodig hebt (€850.000 in ons voorbeeld).
  • Het verwachte rendement: een rendement van 7% is een realistisch rendement bij beleggen op de lange termijn.
  • De tijdsperiode: dit is de periode die je in de eerste stap hebt bepaald (25 jaar in ons voorbeeld).

De rekenmachine geef je dan een maandelijks en een jaarlijks bedrag terug wat je moet beleggen om je doel te behalen.

Dit bedrag zal waarschijnlijk lager zijn dat het bedrag aan het begin van deze stap, omdat we toen nog geen rekening hebben gehouden met het rendement op je inleg.

In ons voorbeeld kun je in 25 jaar een bedrag van €850.000 bij elkaar beleggen met een jaarlijkse inleg van €12.560. Dit is een behoorlijk verschil met het eerdere bedrag van €34.000 per jaar.

Wanneer je een deel van je nettowaarde (€150.000 in ons voorbeeld) nu al kunt beleggen dan wordt het bedrag dat je jaarlijks nodig hebt natuurlijk nog kleiner.

Door te beleggen wordt je doel dus waarschijnlijk een stuk realistischer. In veel gevallen zal het echter nog steeds om een behoorlijk maandelijks of jaarlijks bedrag gaan. Je wilt namelijk miljonair worden, en dat is niet niks.

Stap 5: minder uitgeven of meer verdienen?

Je weet nu precies hoeveel geld je moet beleggen per jaar. In deze laatste stap uit dit stappenplan om miljonair te worden ga je kijken hoe je dit bedrag bij elkaar gaat krijgen.

Het ligt er natuurlijk helemaal aan hoe hoog het bedrag is. Bij een bedrag van €2.000 per jaar kun je dit geld waarschijnlijk eenvoudig van je salaris sparen.

In de meeste gevallen (zoals in ons voorbeeld) zal het bedrag echter wat hoger zijn. Je moet dan toch iets anders verzinnen. Je kunt in dat geval twee dingen doen; minder uitgeven of meer verdienen.

Verlagen van de uitgaven

Allereerst kun je ook naar het verlagen van de uitgaven. Door minder geld uit te geven kun je meer investeren.

In het boek Miljonair met een gewone baan schrijft de auteur dat elke euro die je maandelijks bespaart en investeert over een periode van 20 jaar €500 is. Zelfs kleine besparingen kunnen dus al een groot effect hebben op de lange termijn.

Daarnaast moet je schulden met een hoge rente vermijden. Deze schulden kosten jou namelijk erg veel geld. Een hypotheek hoeft in de meeste gevallen niet erg te zijn. De rente is in dat geval namelijk erg laag. Wanneer je creditcardschulden hebt dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk af te lossen. Bij schulden werkt het rente-op-rente effect namelijk tegen je.

Verhogen van de inkomsten

Leef je al behoorlijk zuinig, dan is het misschien niet mogelijk om nog meer te besparen. Wat je in dat geval wel kunt doen is je inkomen verhogen. Dit kun je proberen te doen bij je baan, maar je kunt ook iets voor jezelf beginnen.

Een salarisonderhandeling bij je huidige baan is misschien wel de snelste manier om je inkomen te verhogen. Je kunt het namelijk redelijk snel bij je werkgever aankaarten, waarna je ook een snel antwoord van de werkgever hebt.

Extra geld verdienen naast je baan is natuurlijk ook een mogelijkheid. Alles wat je nu extra verdient en investeert dat verdubbelt ongeveer elke 10 jaar in waarde wanneer je uitgaat van een realistisch rendement van 7% per jaar. De €20 die je vandaag verdient is dus €80 over 20 jaar en €160 na 30 jaar.

Conclusie

Miljonair worden is niet makkelijk, maar zoals je hebt gelezen is het ook niet onmogelijk. Hopelijk heb je iets gehad aan dit stappenplan om miljonair te worden. Dit artikel geeft natuurlijk de grote lijnen weer, maar het idee wat je moet doen om miljonair te worden is waarschijnlijk wel wat duidelijker geworden.

Vond je dit artikel interessant? Bekijk ook ons artikel met tips om miljonair te worden.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.