Verhouding aandelen en obligaties: waar moet je op letten?

Het is soms lastig om de verhouding tussen aandelen en obligaties te bepalen. In dit artikel geven we je handvaten waarmee je beter kunt bepalen welke verhouding tussen aandelen en obligaties het beste bij jou past.

Aandelen vs obligaties

Aandelen en obligaties zijn voor de meeste mensen de basis van hun beleggingsportfolio. Maar wat zijn aandelen en obligaties eigenlijk?

Aandelen zijn kleine stukjes van bedrijven. Bij het kopen van aandelen word je voor een klein deel eigenaar van een bedrijf. Als het bedrijf dan groeit of als er winst wordt gemaakt, dan kun je hiervan profiteren als aandeelhouder. Aandelen worden over het algemeen als meer risicovol gezien in vergelijking met obligaties.

Obligaties zijn leningen die je als belegger verstrekt aan bedrijven en overheden. Obligaties worden als minder risicovol gezien dan aandelen. Dit komt onder andere doordat je aan het einde van de looptijd van een obligatie het uitgeleende bedrag terugkrijgt. Daarnaast wordt de kredietwaardigheid van bedrijven ook beoordeeld door externe partijen door middel van een kredietrating.

Tegenovergesteld effect

Een reden waarom veel mensen zowel aandelen als obligaties in hun portfolio opnemen is dat ze vaak een tegenovergesteld effect hebben. Laten we dit even uitleggen.

Als het goed gaat met de economie, dan maken bedrijven winst. Aandelen doen het goed in dat geval. Daarnaast is het sentiment van beleggers goed wat de aandelenprijzen verder omhoog kan drijven.

Wanneer het minder goed gaat met de economie, verliezen aandelen (een deel van) hun waarde. Obligaties worden dan populairder. Obligaties bieden namelijk een vaste couponrente. Bovendien wordt het uitgeleende bedrag aan het einde van de looptijd terugbetaald. Obligaties zijn dus veel stabieler dan aandelen.

Met de juiste verhouding tussen aandelen en obligaties kun je dus een slechte prestaties van aandelen opvangen met de goede prestaties van obligaties. Andersom werkt dit natuurlijk ook.

Hoe bepaal je de verhouding tussen aandelen en obligaties?

Veel mensen twijfelen over de verhouding aandelen en obligaties in hun beleggingsportfolio. Dit wordt ook wel de asset mix genoemd. Het is goed om hierover na te denken, maar het is niet altijd even makkelijk.

Als je begint met beleggen dan is het handig om een beleggingsplan op te stellen. Hierin neem je onder andere op in welke soorten beleggingen je gaat beleggen en wat de verhouding tussen deze beleggingen moet zijn.

Je stelt dit vast omdat bij een bepaalde verhouding tussen aandelen en obligaties ook een bepaald risico hoort. Om de verhouding tussen aandelen en obligaties te bepalen moet je dus eerst kijken naar de hoeveelheid risico’s die je kunt nemen.

Hoeveel risico kun je nemen?

De hoeveelheid risico’s die je kunt nemen hangt af van verschillende factoren. Het ligt bijvoorbeeld aan je beleggingshorizon. Als je belegt op de lange termijn dan kun je over het algemeen meer risico nemen dan wanneer je belegt voor een kortere termijn.

Je risicotolerantie speelt ook een rol. Lig jij wakker wanneer jouw beleggingen erg hard dalen? Dan is het misschien handig om wat minder risico te nemen. Nachtrust is nog altijd belangrijker dan rendement.

Wat is de beste verhouding tussen aandelen en obligaties?

De verhouding tussen aandelen en obligaties heeft dus vooral te maken met de hoeveelheid risico’s die je kunt nemen. Dat zegt misschien nog niet veel. Als je niet veel risico wil nemen, moet je dan 30% aandelen opnemen in je portfolio of 10%?

Gelukkig is er wel onderzoek geweest naar wat een realistisch rendement is bij de verhouding tussen aandelen en obligaties. Vanguard heeft bijvoorbeeld een model gemaakt met de verschillende verhoudingen tussen aandelen en obligaties.

De data in dit onderzoek gaat van 1926 tot 2020. Ze hebben gekeken naar het gemiddelde rendement per jaar, maar ook naar het verlies. Dit onderzoek is een handig hulpmiddel om te bepalen welk risico bij jou past.

100% aandelen

Met een verdeling van 100% aandelen zou je van de 95 jaar die zijn geanalyseerd 25 jaar een verlies hebben. Het slechtste jaar komt hard aan; -43,1%. Dit was tijdens de grote depressie in 1931.

Daarentegen staat wel een jaarlijks gemiddeld rendement op aandelen van 10,3%. In 1933, twee jaar na het slechtste jaar ooit, zou je het beste jaar ooit hebben. Je vermogen zou in dit jaar met maar liefst 54,2% stijgen.

100% obligaties

Het gemiddeld rendement op obligaties was 6,1% in deze periode. Van de 95 jaar die zijn geanalyseerd, zou je 19 jaar een verlies hebben genoteerd. In vergelijking met 100% aandelen is het potentiële verlies wel veel lager. Het slechtste jaar was -8,1%.

50% aandelen en 50% obligaties

Wat zit er tussenin? Met een verhouding van 50% aandelen en 50% obligaties zou je 20 jaar verlies hebben gemaakt (van de 95). Dit is slechts één jaar meer dan als je 100% in obligaties zou beleggen. Ten opzichte van alleen aandelen valt het slechtste jaar met -22,5% ook mee. Je rendement zou gemiddeld 8,7% zijn.

Vuistregel: 100 – leeftijd

Net heb je kunnen lezen wat een bepaalde verhouding tussen aandelen en obligaties historisch gezien doet met je beleggingen. Om je nog meer in de goede richting te sturen is er een vuistregel die je kunt toepassen.

De vuistregel is simpel. Als je de verhouding tussen aandelen en obligaties wil weten trek je jouw leeftijd van 100 af. Het getal dat overblijft is het percentage aandelen in je beleggingsportfolio.

% aandelen = 100 – leeftijd
Author

Stel je bent 30 jaar. Dan zou het percentage aandelen 100 – 30 = 70% zijn. De verhouding tussen aandelen en obligaties wordt dan 70% / 30%.

Natuurlijk is deze regel slechts een richtlijn. Als je nog een lange beleggingshorizon voor je hebt dan kun je wellicht meer risico nemen en een groter percentage aandelen opnemen in je beleggingsportfolio. Ook hierbij geldt, doe wat jij denkt dat bij jou past.

Verhouding aandelen en obligaties in 2022

We hebben zojuist historische rendementen gezien. Met 100% obligaties zou je alsnog 6,1% rendement per jaar halen. Zoals je misschien wel weet is de rente momenteel erg laag. Die 6,1% lijkt dus verder weg dan ooit. Is het nog steeds relevant om een significant deel obligaties in je beleggingsportfolio op te nemen?

Hoewel je ‘vroeger’ ook obligaties opnam in je beleggingsportfolio voor het rendement, zou je dit nu vooral doen voor een betere spreiding. Je zou het aandeel obligaties daarom iets kleiner kunnen maken.

Het ligt echter helemaal aan de hoeveelheid risico’s die je kunt nemen. Zoals eerder gezien heeft de hoeveelheid obligaties in je portfolio invloed op de hoeveelheid verlies. Obligaties kunnen daarom ondanks de lage rente toch een goede toevoeging zijn.

Ten slotte moet je ook niet alleen naar het rendement kijken. Als de aandelenmarkt instort dan blijven jouw obligaties waarschijnlijk stabiel. Misschien stijgen ze zelfs. Het geld dat je in obligaties hebt zitten kun je dan gebruiken om goedkoop aandelen te kopen. De aandelenprijzen zijn dan namelijk net flink gedaald.

Dit zouden we echter behandelen als een bijproduct van een gespreid portfolio. Je weet namelijk nooit wanneer er een crash komt op de beurs. Het heeft dus ook niet veel zin om daarop te gaan gokken.

Kortom, als je nadenkt over de verhouding van aandelen en obligaties moet je jezelf dus afvragen of je een lager rendement wil accepteren voor meer stabiliteit.

Conclusie

Het is dus per persoon afhankelijk van wat de beste verhouding is tussen aandelen en obligaties. Het hangt af van de hoeveelheid risico’s die je kunt nemen. Dit heeft weer te maken met je beleggingshorizon.

Ondanks dat de huidige rente laag is kan het toch handig zijn om een deel obligaties op te nemen in je beleggingsportfolio. Hiermee zorg je namelijk voor een betere spreiding.

Wat is voor jou de beste verhouding tussen aandelen en obligaties?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.