Wat is het verschil tussen beleggen en speculeren?

Veel mensen verwarren beleggen met speculeren, en andersom. Dat is heel jammer, want doordat mensen beleggen zien als speculeren beginnen veel mensen niet aan beleggen. Sterker nog, het risico van beleggen is de nummer één reden voor Nederlanders om niet te beginnen met beleggen. De hoogste tijd dus om het verschil tussen beleggen en speculeren duidelijker te maken.

Beleggen

Bij beleggen of investeren koop je aandelen omdat je gelooft dat dit een goede belegging is op de lange termijn. Dit kan zowel door groei van het aandeel (in waarde) als door het dividend zijn. In veel gevallen zal het echter een combinatie zijn van beide.

Een belegger denk goed na voordat hij een keuze maakt. Zodra de keuze is gemaakt blijft hij vaak voor lange tijd bij deze keuze. Dit wordt ook wel buy & hold genoemd. Je koopt iets en houdt het daarna voor een langere tijd vast.

Als je aan beleggen denkt dan heb je het al snel over ETF’s en beleggingsfondsen. Dit is een makkelijke manier om in één keer te investeren in een grote groep bedrijven.

Dit wil echter niet zeggen dat je niet kan beleggen met losse aandelen. Warren Buffett is een bekend voorbeeld van iemand die miljardair is geworden met het beleggen in dividend aandelen. Ondanks zijn grote vermogensgroei op de lange termijn is Warren Buffett nog steeds een belegger en niet iemand die speculeert.

Veel mensen denken dat beleggen gokken is, maar dit komt waarschijnlijk doordat ze belegen verwarren met speculeren. Lees in ons andere artikel het verschil tussen beleggen en gokken.

Speculeren

Wat is speculeren dan wel? Speculeren is het kopen en verkopen van beleggingen met de verwachting dat deze op korte termijn gaan stijgen of dalen. Deze verwachting is meer gebaseerd op een theorie dan op basis van feiten.

Je kunt bijvoorbeeld speculeren dat een aandeel heel erg in prijs gaan stijgen. Je koopt dit dan met de gedachte om dit na de verwachte prijsstijging weer te verkopen. Daarnaast kun je ook denken dat een aandeel in waarde gaat dalen. Je kunt dan short gaan om van deze koersdaling te profiteren.

Beleggingen waarmee vaak wordt gespeculeerd zijn onder andere opties en futures, maar ook met losse aandelen kun je speculeren.

Het verschil tussen beleggen en speculeren

Je hebt net kunnen lezen wat beleggen en speculeren is. Maar wat is het verschil tussen beleggen en speculeren? We hebben de belangrijkste verschillen voor je op een rij gezet.

Tijdshorizion

Bij beleggen wordt er vooral gekeken naar de lange termijn. Beleggers hechten dan ook minder waarde aan de verwachtingen op de korte termijn. Warren Buffett gaat hier nog verder in. Een bekende quote van de superbelegger luidt: “Our favorite holding period is forever”. Hiermee wil hij zeggen dat hij pas in een bedrijf investeert als hij deze aandelen levenslang wil bezitten.

“Our favorite holding period is forever” – Warren Buffet

Speculeren gaat vooral over de korte termijn. In sommige gevallen worden er zelfs meerdere transacties gedaan per dag (day trading). Daarnaast proberen mensen die speculeren ook in te spelen op schommelingen in de markt. Het idee om veel winst te maken in een korte tijd is een grote reden voor mensen om te beginnen met speculeren.

Risico

Als iets nauw verbonden is met elkaar, dan is het wel de hoeveelheid risico die je kunt nemen en je beleggingshorizon. Over het algemeen kun je meer risico nemen als je meer tijd hebt. Je kunt een slechte periode in de markt afwachten en hoeft je beleggingen niet te verkopen op het slechtste moment.

Gek genoeg nemen mensen die speculeren vaak een groter risico terwijl ze wel een korte tijdshorizon hebben. Mensen die beleggen hebben vaak een langere tijdshorizon, maar nemen minder risico.

Mensen die beleggen proberen zoveel mogelijk berekenende keuzes te maken op basis van feiten. Ze willen een realistisch rendement halen dat in verhouding staat met de hoeveelheid risico dat ze nemen. Beleggen zonder risico is nooit mogelijk, maar door berekende risico’s te nemen op basis van feiten is het wel mogelijk om de risico’s niet te hoog te laten worden.

Speculeren gaat om hoge rendementen. Hierdoor kun je er ook niet omheen dat de risico’s ook heel hoog zijn. Bij speculeren is er vaak een situatie waar de bal twee kanten op kan vallen.

Neem als voorbeeld de situatie dat meerdere bedrijven bezig zijn om een medicijn te ontwikkelen. Bij speculeren gokt iemand erop dat bedrijf A het medicijn als eerste gaat ontwikkelen. Je hebt dan twee uitkomsten die tegenover elkaar liggen. Als het bedrijf het medicijn niet ontwikkelt zal de koers flink dalen, terwijl de koers zal stijgen wanneer het bedrijf het medicijn wel ontwikkelt.

Motief

Beleggen betekent dat iemand winst maakt aan de hand van de prestaties van een bedrijf. De keuze om aandelen van het bedrijf te kopen hangt daarom ook samen met de onderliggende waarde van het bedrijf. Mensen die beleggen zijn op zoek naar vermogensgroei op de lange termijn. Ze willen een realistische en stabiele groei. Daarom is beleggen over het algemeen saai.

Speculeren gaat daarentegen over het profiteren van veranderingen in prijs. De onderliggende waarde van het bedrijf is hierbij veel minder relevant. Bij speculeren gaat het natuurlijk vooral om de grote winsten die gemaakt kunnen worden. Daarnaast geeft speculeren ook een bepaalde spanning. Op een korte termijn kunnen de winsten, maar ook de verliezen, snel oplopen. Speculeren is dus alles behalve saai.

Rendement

Beleggers accepteren een gemiddeld rendement. Zij hebben en langetermijnvisie en kunnen daarmee ook rekenen op het rente-op-rente effect. Omdat er bij beleggen over het algemeen minder transacties worden gedaan, zijn de kosten ook lager.

Bij speculeren wordt er gezocht naar een hoog rendement. Dit is niet altijd even makkelijk want de kosten van speculeren zijn wel veel hoger. Er worden namelijk veel meer verschillende transacties gedaan waardoor bijvoorbeeld transactiekosten snel oplopen. Hierdoor moet er nog meer winst worden gemaakt om dit goed te maken.

Gedrag

Over het algemeen zijn mensen die beleggen berekenend en conservatief. Het is niet dat ze geen risico’s nemen, want beleggen gaat altijd samen met risico’s. De risico’s die beleggers nemen zijn ergens op gebaseerd. Ze verwachten een realistisch rendement en ze zullen nooit alles op het spel zetten voor hoge potentiële winsten.

Mensen die speculeren zijn vaak opportunistisch en roekeloos. Ze nemen veel risico om hoge rendementen te behalen. Vaak is er sprake van een ‘alles of niets’ situatie. In zo’n geval is de winst heel hoog of het verlies heel hoog. Daarnaast komt het ook voor de er bij speculeren gebruik wordt gemaakt van geleend geld. Hierdoor lopen beleggers het risico om meer te verliezen dan hun eigen inleg

Samenvatting verschil beleggen en speculeren

In de onderstaande tabel kun je snel het verschil tussen beleggen en speculeren zien. Beleggen is dus vooral vermogensgroei op de lange termijn, tegen een gemiddeld rendement. Speculeren gaat daarentegen voor hoge winsten op de korte termijn.

 BeleggenSpeculeren
TijdshorizonLange termijnKorte termijn
RisicoGemiddeld risicoHoog risico
MotiefVermogensgroei / stabiliteitHoge winsten / spanning
RendementAcceptatie gemiddeld rendementStreven naar een hoog rendement
GedragBerekenend en conservatiefOpportunistisch en roekeloos
Verschil beleggen en speculeren.

Conclusie

Hopelijk is het verschil tussen beleggen en speculeren duidelijker geworden. Beleggen hoeft dus niet heel veel risico te betekenen. Wat past het beste bij jou, beleggen of speculeren?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.