VWCE vs VWRL: welke ETF moet je kiezen?

Het verschil tussen VWCE en VWRL is niet altijd even duidelijk. Voordat je een keuze maakt is het wel belangrijk om dit verschil te weten omdat het bijvoorbeeld impact kan hebben op je rendement. In dit artikel vertellen we je precies wat het verschil tussen VWCE vs VWRL is zodat jij een goede keuze maakt.

Overeenkomsten VWCE en VWRL

VWCE en VWRL zijn beide ETF’s van Vanguard. Vooral VWRL is erg bekend en populair bij beleggers. Dit komt omdat VWRL veel langer bestaat dan VWCE. We zullen een aantal overeenkomsten voor je op een rij zetten.

  • Spreiding. Deze ETF’s zijn zo populair omdat je hiermee makkelijk een wereldwijde spreiding kunt krijgen in ontwikkelde en opkomende landen. VWCE en VWRL bevatten meer dan 3.000 bedrijven die verspreid zijn over meerdere sectoren en landen. Deze goede spreiding komt door het feit dat ze beide dezelfde index volgen, namelijk de FTSE All-World index.
  • Lage kosten. Bovendien zijn de ETF’s goedkoop. De lopende kosten van de ETF’s zijn slechts 0,22% per jaar.
  • DEGIRO kernselectie. VWRL zit al jaren in DEGIRO kernselectie en VWCE is er sinds het voorjaar van 2021 ook in toegevoegd. Dit betekent dat je deze ETF’s minimaal een keer per maand, onder bepaalde voorwaarden, zonder transactiekosten kunt aankopen bij DEGIRO.
DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

VWCE vs VWRL: het grote verschil

Tot nu toe hebben we alleen nog maar gezien dat VWCE en VWRL veel overeenkomsten hebben. Ze hebben echter ook een groot verschil.

Het grote verschil tussen VWCE en VWRL is dat VWCE een accumulerende ETF en VWRL een distribuerende ETF is. Het verschil tussen een accumulerende en een distribuerende ETF is de manier waarmee de ETF omgaat met dividend. Dit betekent dat VWCE het dividend herbelegt, terwijl VWRL het dividend uitkeert.

Wanneer je in VWCE belegt krijg je het dividend dus niet op je bankrekening, maar stijgt de koers van de ETF iets sneller dan bij VWRL. Het dividend zit daar namelijk in verwerkt.

VWCE vs VWRL: welke ETF kiezen?

Het rendement van deze twee ETF’s is in principe hetzelfde, maar het is toch belangrijk om op een aantal dingen te letten. Waar kun je allemaal rekening mee houden bij de keuze VWCE vs VWRL?

Rente-op-rente effect

Allereerst is het belangrijk om aan het rente-op-rente effect te denken. Omdat het dividend bij VWRL wordt uitgekeerd kan dit later geen rendement meer voor je maken. Om van het rente-op-rente effect te profiteren zul je het dividend bij VWRL dus opnieuw moeten investeren. Bij VWCE wordt het dividend automatisch geherinvesteerd en profiteer je dus ook automatisch van het rente-op-rente effect.

Bij VWCE profiteer je automatisch van het rente-op-rente effect, terwijl je het dividend bij VWRL zelf moet herbeleggen.
Author

Basic vs Custody profiel

Zoals we eerder hebben gezien kun je VWCE en VWRL voordelig aankopen bij DEGIRO. Er is echter een verschil tussen het Basic en Custody profiel.

Hoewel je tegenwoordig geen Custody profiel meer kunt aanvragen, is het wel mogelijk om je oude Custody profiel te blijven gebruiken.

Bij het Basic profiel worden er geen kosten in rekening gebracht voor het uitkeren van dividend. In dat geval maakt het dus niet uit of je VWCE of VWRL kiest.

Wanneer je een Custody profiel hebt dan betaal je wel kosten voor het uitkeren van dividend. In dat geval is het voordeliger om voor VWCE te kiezen omdat er bij deze ETF geen dividend wordt uitgekeerd.

Bij VWRL is een Basic profiel voordeliger, terwijl het bij VWCE niet uitmaakt wel profiel je hebt.
Author

Aansluitingskosten DEGIRO

Een ander verschil heeft ook te maken met DEGIRO. Dit zijn kosten die DEGIRO in rekening brengt voor het handelen op buitenlandse beurzen. Je kunt alleen zonder aansluitingskosten handelen op de beurzen van Amsterdam en Brussel.

Bij VWRL betaal je namelijk geen aansluitingskosten. Deze ETF kun je namelijk op de Amsterdamse beurs kopen. VWCE kun je niet in Amsterdam of Brussel kopen en daardoor betaal je €2,50 aansluitingskosten per jaar.

Je betaalt geen aansluitingskosten bij VWRL en €2,50 per jaar bij VWCE.
Author

Conclusie: VWCE vs VWRL

Om het makkelijk te maken hebben we de meest belangrijke verschillen tussen VWCE en VWRL voor je op een rij gezet.

  • Rente-op-rente effect. Bij VWCE profiteer je dus automatisch van het rente-op-rente effect terwijl je het dividend bij VWRL zelf moet herinvesteren.
  • Kosten dividenduitkering. Bij VWRL betaal je kosten voor dividenduitkering wanneer je een Custody profiel hebt. Wanneer je belegt in VWCE betaal je deze kosten nooit, omdat er geen dividend wordt uitgekeerd.
  • Aansluitingskosten. Wanneer je in VWCE belegt betaal je aansluitingskosten van €2,50 per jaar, omdat deze ETF niet te koop is op de beurs van Amsterdam of Brussel. VWRL is wel te koop in Amsterdam, dus hier betaal je geen aansluitingskosten
 VWCEVWRL
Rente-op-rente effectAutomatischNiet direct
Kosten dividenduitkeringNooitBij Custody profiel
AansluitingskostenJaNee
VWCE vs VWRL
Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.