VWRL vs VHYL

VWRL en VHYL zijn beide ETF’s van Vanguard. Maar welke ETF is beter, VWRL vs VHYL? Het vergelijken van ETF’s die zoveel op elkaar lijken kan lastig zijn. We bekijken daarom de belangrijkste verschillen tussen VWRL en VHYL zodat jij de beste keuze kunt maken.

Wat betekent VWRL en VHYL

Vaak worden er afkortingen gebruikt voor populaire ETF’s, omdat dit makkelijker te onthouden is dan de volledige naam. Maar wat betekent VWRL en VHYL?

VWRL staat voor Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (DST). De beheerder van de ETF is dus Vanguard. Verder zie je aan de volledige naam dat deze ETF de FTSE All-World index volgt. De ISIN-code van VWRL is IE00B3RBWM25. Dit is een unieke code waarmee je de ETF bij je broker kunt opzoeken. Op deze manier weet je altijd dat je de juiste hebt.

VHYL staat voor Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (DST). Zoals je kunt zien is deze ETF ook van Vanguard en wordt dezelfde index gevolgd als bij VWRL, namelijk de FTSE All-World index. Daarnaast staat er ‘high dividend’ in de naam, wat verklapt dat de focus bij deze ETF op dividend ligt. De ISIN-code van VHYL is IE00B8GKDB10.

VWRL vs VHYL: spreiding

Spreiden bij beleggen is belangrijk omdat je daarmee het risico van beleggen kunt verlagen. Hoewel je met ETF’s vaak voor een goede spreiding kan zorgen, kan het wel voorkomen dat er verschillen zijn tussen ETF’s. Het eerste waar we bij VWRL vs VHYL naar gaan kijken is dus de spreiding.

Geografische spreiding

Beide ETF’s volgen de FTSE All-World index. Het is dus te verwachten dat ze beide een wereldwijde spreiding hebben. Toch zijn er wat verschillen te ontdekken. Dit komt doordat VHYL bedrijven uitsluit die niet aan de criteria voor dividend voldoen.

De grootste regio’s bij VWRL zijn namelijk de Noord-Amerika (62%), Europa (17%), Azië ontwikkeld (11%) en opkomende markten (10%).

VHYL heeft daarentegen ‘slechts’ 45% Noord-Amerika. Daarnaast zijn de bedrijven in deze ETF nog verdeeld over Europa (26%), ontwikkeld Azië (16%) en opkomende markten (10%).

Het grootste verschil is dus dat VWRL meer in Noord-Amerika zit, terwijl Europa en Azië groter zijn bij VHYL.

Aantal bedrijven

VWRL bevat meer dan 3.500 bedrijven, terwijl VHYL meer dan 1.700 bedrijven bevat. Dit zal ermee te maken hebben dat bedrijven bij VHYL worden geselecteerd op basis van dividend. Ongeveer de helft van de bedrijven uit de FTSE All-World index vallen dan dus af.

Verschillende sectoren

De sectoren waarin de bedrijven uit VWRL en VHYL zitten zijn ook behoorlijk verschillend. Dit komt onder andere door het verschil in geografische spreiding, maar het heeft er ook mee te maken dat bepaalde sectoren waarschijnlijk meer dividend uitkeren.

De vijf grootste sectoren bij VWRL zijn technologie (22%), financiële dienstverlening (15%), gezondheidszorg (12%) consumentengoederen (12%) en industrie (10%).

Bij VHYL is dit financiële dienstverlening (25%), consumentengoederen (11%), gezondheidszorg (11%), technologie (11%) en industrie 10%).

Qua sectoren is het grootste verschil tussen VWRL en VHYL dus technologie en financiële dienstverlening. Bij VWRL is technologie het grootste, terwijl bij VHYL financiële dienstverlening het grootste is.

VWRL vs VHYL: kosten

Wanneer je gaat beleggen in ETF’s dan krijg je te maken met verschillende kosten. De lopende kosten van een ETF zijn de kosten die de beheerder van de ETF in rekening brengt. Deze kosten betaal je meestal per jaar en ze zitten in de koers van de ETF verwerkt.

De lopende kosten van VWRL zijn 0,22% per jaar en de kosten van VHYL zijn 0,29% per jaar. Het is waarschijnlijk duurder om de bedrijven op dividend te selecteren (bij VHYL) dan het niet te doen (bij VWRL).

VWRL vs VHYL: rendement

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch kun je kijken naar het historisch rendement van VWRL en VHYL om een beeld te krijgen. Iets beters is er namelijk niet.

We hebben de twee ETF’s vergeleken met Backtest. De data is hier beschikbaar van 2008 tot en met september 2021. Hierbij wordt het dividend dat wordt uitgekeerd ook meteen geherinvesteerd.

Tip: bekijk ook ons artikel over rendement bij VWRL voor een uitgebreidere analyse.
Author

Het is duidelijk te zien dat VWRL eigenlijk over de gehele periode een beter rendement heeft dan VHYL. Sinds de coronacrisis (2020) is het verschil alleen maar groter geworden.

In de periode 2008 tot 2021 had VWRL een gemiddeld rendement van 10,59% en VHYL had een gemiddeld rendement van 4,53% per jaar.

Lijngrafiek met het rendement van VWRL en VHYL in de periode 2008 tot 2021. Aan het einde van de periode komt VWRL hoger uit dan VHYL.

VWRL vs VHYL: dividend

Zowel VWRL als VHYL zijn distribuerende ETF’s. Dit betekent dat ze het dividend uitkeren in plaats van herbeleggen. Je krijgt het dividend dus op je bankrekening gestort. Als je het interessant vindt dan kun je meer lezen over het verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF’s.

In de periode juli 2020 tot en met juni 2021 was het dividendrendement van VWRL 2,05%. We hebben eerder een artikel geschreven over dividend bij VWRL waar je kunt vinden hoe we dit hebben berekend.

Het dividendrendement van VHYL hebben we berekend in ons artikel over dividend bij VHYL. Het dividendrendement van VHYL in de periode juli 2020 tot en met juni 2021 was 2,93%. Dit is dus veel hoger dan bij VWRL, wat logisch is gezien de focus op dividend.

Aan de ISIN-code kun je bovendien zien dat beide ETF’s gevestigd zijn in Ierland. Dit kun je zien aan de ‘IE’ aan het begin van de ISIN-code. Je betaalt hierdoor geen directe dividendbelasting, maar je kunt wel te maken krijgen met dividendlekkage.

In de bovenstaande periode (juli 2020 tot en met juni 2021) had VWRL 0,32% dividendlekkage en VHYL had 0,41% dividendlekkage. Dit is dus rendement dat je misloopt omdat je een deel van de ingehouden dividendbelasting niet meer terug kunt krijgen.

Conclusie: VWRL of VHYL

Bij VHYL krijg je meer dividend uitgekeerd, maar het totale rendement (inclusief dividend) is historisch gezien lager dan bij VWRL. Daarnaast beleg je bij VHYL ook in minder bedrijven dan bij VWRL. Hoewel de spreiding over sectoren en regio’s nog steeds goed is bij VHYL, heeft VWRL toch een betere spreiding. Bovendien zijn de kosten van VWRL lager dan die van VHYL.

Op de meeste punten is VWRL dus beter dan VHYL. Tenzij je graag meer dividend wil ontvangen is VWRL waarschijnlijk een betere keuze dan VHYL.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.