Wat te doen met spaargeld? 11 bruikbare ideeën

Spaargeld, wat kun je ermee doen? Spaargeld dat stilstaat wordt helaas alleen maar minder waard door inflatie. De rente op spaarrekeningen is ook al een lange tijd erg laag. Logisch dus dat je op zoek bent naar manieren om je spaargeld beter te benutten. In dit artikel geven we je een aantal ideeën over wat je kunt doen met spaargeld.

Wat te doen met spaargeld?

We snappen dat het soms lastig kan zijn om te bepalen wat je met je spaargeld moet doen. Er zijn namelijk zoveel verschillende opties. Om het makkelijker te maken geven we je een aantal voorbeelden.

1) Financiële buffer aanleggen

Voordat je gaat bepalen wat je gaat doen met je spaargeld is het handig om een financiële buffer aan te leggen. Dit is een gedeelte van je spaargeld waar je nooit aankomt. Een financiële buffer is ervoor bedoeld om je te helpen in tijden van nood. Denk bijvoorbeeld aan het verliezen van je baan of wanneer je wasmachine plotseling stuk gaat. Door een buffer zorg je ervoor dat je minder snel in de financiële problemen komt.

2) Schulden aflossen

Wanneer je schulden hebt met een hoge rente dan kan schulden aflossen een goede bestemming zijn voor je spaargeld. Door schulden af te lossen ben je namelijk verzekerd van een rendement. Over het bedrag dat je aflost hoef je namelijk geen rente meer te betalen. Je kunt ervoor kiezen om schulden met een minder hoge rente, zoals een hypotheek of studieschuld, niet versneld af te lossen. Je kunt in veel gevallen op een andere manier namelijk voor een hoger rendement zorgen.

3) Indexbeleggen

Beleggen kan een goede manier zijn om je spaargeld te gebruiken. Door te beleggen zet je jouw spaargeld namelijk aan het werk. Hierdoor kun je vermogen opbouwen.

Hoewel je op veel verschillende manieren kunt beleggen, is indexbeleggen wellicht wel een van de beste manieren voor de particuliere belegger. Indexbeleggen is een passieve manier van beleggen. Dit betekent dat het weinig tijd kost én goedkoop is. Je houdt in dat geval dus zowel meer tijd als geld (rendement) over.

De twee meest voorkomende manieren van indexbeleggen is het beleggen in ETF’s en het beleggen in indexfondsen.

4) Spaardeposito

Je kunt geld dat je op de korte termijn (binnen 10 jaar) nodig hebt beter niet beleggen. In dat geval loop je namelijk het risico dat je jouw beleggen moet verkopen als de markt ‘slecht’ staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een recessie.

Dit betekent echter niet dat je niets meer kunt doen met dit geld. Er zijn nog steeds andere manieren om meer rendement te behalen dan op je spaarrekening. Een van deze manieren zijn spaardeposito’s. Je kunt je geld dan voor een aantal jaar vastzetten tegen een bepaalde rente.

Bij Bigbank kun je 0,30% rente krijgen op je spaarrekening. Dit is veel hoger dan bij andere banken. Daarnaast bieden ze ook spaardeposito’s aan waar je jouw geld tot 10 jaar kunt vastzetten tegen maximaal 1,50% rente.

5) Geldmarktfondsen

Een andere optie om meer rendement te behalen op je spaargeld zijn geldmarktfondsen. Dit is een belegging die een beetje lijkt op een beleggingsfonds. Je geld wordt in dat geval geïnvesteerd in kortlopende leningen.

Het verschil met spaardeposito’s is dat je jouw geld niet hoeft vast te zetten bij een geldmarktfonds. Bij het kiezen van een geldmarktfonds moet je wel goed kijken naar het rendement. Tegenwoordig komt het door de lage rentestand namelijk voor dat sommige geldmarktfondsen een negatief rendement hebben.

6) Bedrijf opstarten

Loop je al een hele tijd met een idee voor een bedrijf rond? Een van de dingen wat je met je spaargeld kunt doen is het opstarten van een eigen bedrijf. Voor veel bedrijven heb je namelijk startkapitaal nodig. Denk hierbij aan een pand, de inkoop van producten en promotie.

7) Obligaties

Bij het beleggen in obligaties leen je eigenlijk geld uit aan overheden of bedrijven. In ruil hiervoor ontvang je rente. Het beleggen in obligaties is minder populair dan het beleggen in aandelen. Toch kan het beleggen in obligaties zorgen voor een betere risicospreiding. Je kunt voor jezelf bepalen wat de beste verhouding tussen aandelen en obligaties is. Door het beleggen in een obligatie ETF kun je overigens makkelijk beleggen in meerdere obligaties.

8) Jaarruimte benutten

Jaarruimte ontstaat wanneer je te weinig pensioen opbouwt via de overheid (pijler 1) en de werkgever (pijler 2). Het is dan mogelijk om dit gat zelf aan te vullen. Omdat de overheid dit wil stimuleren hebben ze ervoor gezorgd dat dit belastingvoordeel kan opleveren. Het geld dat je stort is namelijk aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Je betaalt op dit moment dus geen belasting over dit geld. Wanneer je het geld opneemt, dan betaal je er wel belasting over. Dit is echter wanneer je met pensioen bent. Je inkomen is dan meestal lager, waardoor je dan minder belasting betaalt ten opzichte van wat je nu zou betalen.

9) Investeren in jezelf

Het is misschien een beetje een cliché, maar investeren in jezelf is erg waardevol. Wanneer je nadenkt over wat je met spaargeld kunt doen is dit is erg goede optie. Denk hierbij aan een opleiding, een taal leren, een cursus of zelfhulpboeken. In veel gevallen betaalt een investering in jezelf zich later weer terug.

10) Woning duurzamer maken

Heb je een woning? In dat geval kun je jouw spaargeld ook gebruiken om je woning duurzamer te maken. Je kunt je woning beter isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen. Door dit te doen wordt je woning niet alleen meer waard, maar bespaar je ook nog eens op vaste lasten zoals energie. Bovendien kun je in veel gevallen subsidie krijgen vanuit de overheid om zulke aanpassingen te doen.

11) Belastingvrij schenken

Belastingvrij schenken is iets anders dat je met je spaargeld kunt doen. Elk jaar kun je namelijk een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Dit kan een goede manier zijn om schenkbelasting of erfbelasting te voorkomen. Hoeveel je belastingvrij mag schenken verandert elk jaar. Bovendien is het bedrag ook anders wanneer je het aan je kind of kleinkind schenkt.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan deze voorbeelden van wat je met je spaargeld kunt doen. Mist er iets in deze lijst? Laat het weten in de reacties of stuur ons een e-mail.

Wellicht vind je ons artikel over het gemiddeld spaargeld per leeftijd in Nederland ook interessant.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.