CAGR berekenen? Gebruik deze handige calculator

CAGR berekenen kan makkelijk met deze handige calculator. Bovendien leggen we uit wat het voordeel is van CAGR berekenen.

Compound Annual Growth Rate (CAGR) berekenen is erg makkelijk met deze handige calculator. Met de CAGR kun je het gemiddelde rendement over een bepaalde periode op een eerlijke manier berekenen.

CAGR calculator

Waarom CAGR berekenen?

Het is vaak lastig om een goed beeld te krijgen van het gemiddelde rendement over een bepaalde periode.

Vaak worden de rendementen van een aantal jaren bij elkaar opgeteld en dan gedeeld door het aantal jaren. Hierdoor kan een scheef beeld ontstaan.

Positieve en negatieve rendementen hebben namelijk niet hetzelfde effect. Stel je begint met €10.000. Bij een rendement van +10% heb je €11.000. Wanneer je daarna weer rendement van -10% hebt, dan kom je echter niet meer op hetzelfde bedrag uit. Het eindbedrag is dan €9.900.

We zullen dit nog uitgebreider uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

CAGR berekenen: voorbeeld

Neem als voorbeeld dat je het rendement gaat berekenen aan de hand van de volgende data:

JaarVermogenRendement
0€10.000n.v.t
1€13.000+30%
2€12.000-7,69%
3€14.000+16,67%
4€9.000-35,71%
5€9.500+5,56%

Wanneer je het rendement zou berekenen door het gemiddelde te nemen van deze rendementen, dan zou het rendement +1,77% per jaar zijn. De berekening hiervoor is (30% -7,69% + 16,67% – 35,71% + 5,56%) / 5.

Door het berekenen van de CAGR krijg je een accurater beeld van wat het rendement daadwerkelijk gemiddeld is geweest. Je berekent in dat geval het verschil tussen het begin- en eindbedrag.

Wanneer je het bovenstaande rendement met de CAGR calculator berekent, dan is het rendement -1,02% per jaar.

Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld om het effect duidelijk te maken. Je kunt met de ene berekening echter op een positief rendement uitkomen en met de andere berekening op een negatief rendement.

Hoe kun je CAGR berekenen?

Je kunt de CAGR gemakkelijk berekenen met de calculator op deze pagina. We zullen kort de velden benoemen die je moet invullen.

Startbedrag

Allereerst moet je het startbedrag invullen. Dit is het bedrag waarmee je begint in periode 0. Wanneer je bijvoorbeeld de CAGR wil berekenen voor een ETF moet je de koers nemen van het begin van de periode die je wil vergelijken.

Eindbedrag

Dit is het bedrag aan het einde van de periode. Dit kan ook weer een bepaald vermogen zijn, maar het kan ook een koers van een aandeel of ETF zijn.

Aantal periodes

Dit zijn het aantal periodes waar je de CAGR over wil berekenen. Hierbij tel je periode 0 dus niet mee.

Gemiddeld rendement per periode

De uitkomst is de CAGR over een bepaalde periode. Wanneer je 2 jaar invult dan is het rendement dus per jaar. Vul je 24 maanden in, dan bereken je de CAGR per maand.