Inleg berekenen voor eindkapitaal

Met deze rekenmachine kun je gemakkelijk berekenen hoeveel inleg er nodig is om je eindkapitaal te behalen.

Hier kun je makkelijk de inleg berekenen die nodig is om je eindkapitaal te behalen. Vul een eindkapitaal in en er wordt berekend wat je per maand, per jaar of eenmalig moet beleggen om dit te behalen.

Inleg berekenen voor eindkapitaal
7%
0%20%
0,5%
0%2%
2%
0%10%

Inleg berekenen voor eindkapitaal: uitleg

Wanneer je bezig bent met je financiën is het goed om financiële doelen op stellen. Je bedenkt dan hoeveel geld je wanneer nodig hebt.

Na het stellen van je doelen wil je natuurlijk weten wat je ervoor moet doen om deze doelen te behalen. Met deze rekenmachine kun je de inleg berekenen die je nodig hebt voor jouw gewenste eindkapitaal.

Dit kan zowel een eenmalige inleg zijn, maar ook een maandelijkse of jaarlijkse inleg. Vul het bedrag dat je wil in bij ‘gewenste eindkapitaal’ en deze drie bedragen worden voor je berekend. Hierbij wordt er rekening gehouden met het rente-op-rente effect (compound interest).

We zullen kort ingaan op alle opties die je hebt bij deze rekenmachine.

Gewenste eindkapitaal

Dit is het bedrag dat je uiteindelijk wil hebben. Het moet wel een heel getal zijn. Op basis van deze input wordt berekend hoe hoog je inleg moet zijn.

Looptijd

Bij looptijd vul je in over hoeveel jaar je het bedrag wil hebben. Je kunt hier alleen hele jaren invullen. De looptijd wordt meegenomen bij de berekening. Hoe korter de looptijd, hoe hoger de inleg zal moeten zijn.

Rendement

Je kunt zelf invullen welk rendement je verwacht. De slider staat standaard op 7%. Dit is op basis van historische data een gemiddeld rendement bij beleggen. Het hangt echter af van waarin je belegt hoe hoog het rendement daadwerkelijk is. Vul hier dus in wat jij verwacht.

Belasting

In Nederland betaal je belasting over je vermogen. Dit gaat af van je rendement. Natuurlijk verschilt het per persoon hoe hoog de vermogensbelasting precies is. We hebben de slider standaard op 0,5% gezet.

Inflatie

Door inflatie wordt geld minder waard. Je kunt dan minder kopen met hetzelfde bedrag. Dit is ook iets om rekening mee te houden wanneer je vermogen op gaat bouwen. Een gemiddelde inflatie van 2% is normaal, daarom hebben we de inflatie ook standaard opgenomen in de rekenmachine. Dit gaat ook van het rendement af.

Inleg per maand

Dit is het bedrag dat je gedurende de looptijd per maand moet beleggen om je gewenste eindkapitaal te bereiken. Over de inleg van januari wordt voor de maanden februari tot en met december al rendement berekend.

Inleg per jaar

Dit is de inleg die je per jaar moet doen voor het behalen van je eindkapitaal. In deze berekening wordt er vanuit gegaan dat je één keer per jaar inlegt. Ten opzichte van de inleg per maand mis je dus het rendement van een aantal maanden in het jaar. Dit bedrag zal daarom ook iets hoger zijn dan de inleg per maand keer twaalf.

Eenmalige inleg

Hoe hoog moet je inleg zijn om het eindkapitaal te bereiken zonder extra investering? Dit is een bedrag dat je eenmalig inlegt en daarna niet aanraakt gedurende de looptijd.