Compound interest berekenen

Met deze calculator kun je jouw eindkapitaal berekenen bij sparen of beleggen. Compound interest berekenen was nog nooit zo makkelijk.

Compound interest berekenen was nog nooit zo makkelijk. Met deze compound interest calculator kun je het eindkapitaal bij sparen en beleggen berekenen aan de hand van verschillende factoren.

Compound interest berekenen
7%
0%20%
0,5%
0%2%
2%
0%10%

Compound interest berekenen: uitleg

Met deze compound interest calculator kun je het eindkapitaal berekenen bij sparen of beleggen. Hierdoor kun je makkelijk zien hoeveel er nodig is om jouw financiële doelen te behalen. We hebben alle functies van deze calculator hieronder uitgelegd.

Startbedrag

Dit is het bedrag dat je eenmalig inlegt. De calculator zal de rest van de looptijd compound interest berekenen over dit bedrag. Het is niet verplicht om een startbedrag in te vullen, omdat je ook alleen kunt kiezen voor een maandelijkse inleg.

Maandelijkse inleg

Hier kun je het bedrag neerzetten dat je elke maand wil inleggen. De compound interest wordt hier ook maandelijks over berekend. Dit betekent dat er al voor 11 maanden compound interest wordt berekend over geld dat je in januari inlegt.

Looptijd

Voor hoeveel jaar wil je sparen of beleggen? Door een andere looptijd te kiezen verandert de uitkomst. Zo kun je een beter beeld krijgen in hoeveel jaar je het gewenste eindkapitaal kunt bereiken.

Rendement

Hier kun het rendement dat je verwacht invullen. Standaard staat het rendement op 7% per jaar. We hebben namelijk eerder uitgerekend dat dit een realistisch rendement is bij beleggen voor de lange termijn. Je kunt dit natuurlijk altijd veranderen als je een ander rendement verwacht.

Belasting

In Nederland moet je helaas vermogensbelasting betalen over spaargeld en beleggingen. Hoeveel belasting je betaalt verschilt per persoon. Het hangt onder andere af van je vermogen en of je een partner hebt. Daarnaast is er voor iedereen ook een vrijstelling. We hebben de belasting standaard op 0,5% per jaar gezet.

Inflatie

Inflatie is de stijging van de prijzen van goederen en diensten. Je kunt dan minder kopen met hetzelfde geld, waardoor je geld eigenlijk minder waard is geworden. De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de inflatie rond de 2% per jaar te houden. Daarom staat de inflatie in onze compound interest calculator ook standaard op 2%.

Eindkapitaal

Door het invullen van alle bovenstaande punten kun je het eindkapitaal makkelijk berekenen. Het eindkapitaal is het bedrag dat je aan het einde van de looptijd verwacht te hebben. Dit is een combinatie van het geld dat je hebt ingelegd en het rendement.

Totale inleg

Dit is het bedrag dat je gedurende de hele looptijd hebt ingelegd. Het is een optelsom van je startbedrag en alle maandelijkse bijdragen.

Totaal rendement

Dit is het rendement wat je hebt behaald tijdens de looptijd. Het wordt berekend door de totale inleg van het eindkapitaal af te halen.