<

Leer hoe je financiële doelen opstelt en daadwerkelijk behaalt

Financiële doelen helpen je te bereiken wat je echt belangrijk vindt, terwijl je minder belangrijke dingen aan de kant zet. In dit artikel leer je hoe je financiële doelen kunt opstellen in 4 simpele stappen en hoe je deze financiële doelen uiteindelijk ook echt kunt behalen.

Wat zijn financiële doelen

Financiële doelen zijn eigenlijk niks anders dan dingen die je echt graag wil hebben of doen. Wie droomt er niet over een lange vakantie, een nieuwe auto of eerder stoppen met werken. Het is echter soms lastig om deze doelen te halen omdat het vaak gaat om een groot geldbedrag dat je niet zomaar bij elkaar hebt.

Om te zorgen dat je deze doelen kunt behalen, kun je ze beter opschrijven en een plan maken hoe je ze gaat behalen. Je kunt dan een lange tijd naar een doel toewerken, waardoor het veel realistischer wordt dat je het daadwerkelijk behaalt.

Waarom zijn financiële doelen belangrijk

Je geeft elke dag een beetje geld uit. Veel uitgaven lijken niet belangrijk omdat ze klein zijn, maar kunnen een grote impact hebben op de lange termijn. Het opstellen van financiële doelen betekent niet dat je niks meer mag uitgeven. Financiële doelen zorgen er juist voor dat je jouw geld kunt besteden aan dingen die je echt belangrijk vindt. Door deze doelen concreet te maken en een plan maken om deze doelen uit te voeren kun je in het dagelijkse leven ook betere (kleine) financiële keuzes maken.

Financiële doelen helpen je om vandaag keuzes te maken die je gaan helpen in de toekomst.
Author

Financiële doelen behalen in cijfers

Om een voorbeeld te noemen. Elke dag buiten de deur lunchen vind je misschien helemaal niet zo belangrijk, maar heeft op een lange termijn een grote impact op het behalen van je financiële doelen die je wél belangrijk vindt.

Om het voorbeeld wat concreter te maken. Als je elke dag tijdens de lunch een broodje haalt buiten de deur, dan kost dit ongeveer €5 per dag. Dit lijkt niet veel, maar dit is €100 per maand als je uitgaat van 20 werkdagen in de maand.

Het rendement na 5, 10 en 15 jaar bij beleggen van €100 per maand.
Als je elke maand €100 zou beleggen tegen een gemiddeld rendement van 7% per jaar, dan heeft dit een groot effect op de lange termijn.

Door het bedrag van buiten de deur lunchen (€100) elke maand te beleggen, heb je na een aantal jaar al een mooi bedrag waarmee je jouw financiële doelen kunt realiseren. Je kunt dan bijvoorbeeld een nieuwe auto kopen.

Als je goed oplet zie je dat het bedrag steeds sneller stijgt. Na 5 jaar heb je €7.159, maar na 15 jaar heb je al €31.696. Dit komt door het rente-op-rente effect. De laatste 10 jaar behaal je namelijk ook rendement over het rendement van de eerst 5 jaar. Dat is de kracht van beleggen.

Wanneer wil je jouw doel behalen?

Als je doelen stelt, is een van de belangrijkste factoren de termijn. Wanneer wil je iets behalen? Sommige doelen hebben namelijk wat meer voorbereiding nodig. In het algemeen zijn er drie verschillende tijdsduren te bepalen. Je kunt onderscheid maken tussen korte, middellange en lange termijn doelen.

Korte termijn doelen

Als we het hebben over korte termijn doelen dan zijn dit doelen die je wil bereiken binnen één jaar. Die zijn vaak niet al te dure doelen die je eenvoudig binnen 12 maanden kunt behalen.

Een financieel doel voor de korte termijn kan bijvoorbeeld het aanleggen van een financiële buffer zijn. Een buffer is bedoeld voor onverwachte kostenposten, zoals een kapotte auto of wasmachine. Je kunt dan elke maand een bedrag opzij zetten om aan het einde van het jaar jouw buffer bij elkaar te hebben.

Tip: Om te weten hoe groot jouw financiële buffer moet zijn, heeft het NIBUD een handige rekentool.
Author

Middellange termijn doelen

Middellange termijn doelen kun je niet in één jaar realiseren. Wat wil je graag met je geld kunnen doen over 2 tot 5 jaar? Het is wellicht lastig om te bepalen wat je precies wil doen over zo’n lange tijd, maar het is toch goed om hierover na te denken.

Als je bijvoorbeeld besluit om je keuken te verbouwen / vernieuwen kan dit best een kostenpost zijn. Het kan erg lastig zijn om dit bedrag snel bij elkaar te krijgen zonder enige voorbereiding. Door nu elke maand een klein gedeelte te sparen heb je tegen die tijd genoeg bij elkaar.

Lange termijn doelen

Je kunt het wellicht al raden, maar bij langetermijndoelen kijken we verder dan 5 jaar. Dit kan bijvoorbeeld een verhuizing zijn naar een grotere woning, maar het kan ook gaan om pensioen. Wil je misschien eerder stoppen met werken, dan is het handig om daar nu al stappen voor te zetten. Dit is namelijk een heel grote stap, die voorbereiding vergt.

Als je deze doelen nu al voor jezelf bepaalt, dan heb je een langere tijd voor deze voorbereiding. Hiermee wordt het eenvoudiger om het gewenste bedrag bij elkaar te krijgen. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om je doelen te veranderen in de tussentijd.

Financiële doelen opstellen in 4 stappen

Om goede financiële doelen op te stellen kun je het beste werken met een kort stappenplan. Door goede doelen op te stellen vergroot je de kans dat je ze uiteindelijk ook gaat behalen. Je kunt financiële doelen opstellen in vier stappen.

  1. Wat vind je belangrijk?
  2. Blijf realistisch
  3. Bepaal de termijn van je doel
  4. Maak doelen concreet

1. Wat vind je belangrijk?

Allereerst is het goed om te bepalen wat belangrijk is voor je. Dit kunnen dingen zijn voor zowel de korte als lange termijn. Je wilt misschien wel verschillende dingen, bijvoorbeeld een nieuwe telefoon en een nieuw bankstel. Als je niet alles kunt realiseren, dan moet je kijken naar wat prioriteit heeft voor je. Je kunt dan van sommige dingen een middellange termijn doel maken, in plaats van een korte termijn doel.

Daarnaast heeft elk doel dat je wilt halen ook invloed op de andere doelen. Als je elk jaar een nieuwe telefoon koopt, kun je dan wel eerder met pensioen? Je wil waarschijnlijk meer dingen dan dat je uiteindelijk kunt realiseren, dus het is nodig om prioriteiten te stellen.

2. Blijf realistisch

Wellicht een open deur, maar als je jouw doelen echt wil behalen moeten ze realistisch zijn. Er is niks zo demotiverend als doelen stellen die je nooit kunt halen. Waarom zou je er dan aan beginnen? Stel daarom doelen op die haalbaar zijn. Op je 30ste met pensioen gaan klinkt misschien heel aantrekkelijk, maar de vraag is of dit haalbaar is. Wees dus ook eerlijk tegen jezelf dat sommige doelen wellicht meer iets zijn voor een langere termijn.

3. Bepaal de termijn van je doel

Zoals net gezien zijn sommige dingen niet haalbaar op een korte termijn. Wil je minder gaan werken of een sportwagen kopen, dan wordt dit misschien een project voor de middellange of lange termijn. Door de termijn van je doel vast te stellen schep je ook verwachtingen voor jezelf. Die sportwagen staat niet binnen een paar jaar in de garage, maar als je op dit moment elke maand geld opzij zet, dan staat hij er wel over tien jaar.

4. Maak je doelen concreet

Het is erg belangrijk om het doel concreet te maken. Je moet weten wat je precies wil, hoeveel het kost en wanneer je het wil.

Voor een lange termijn doel zijn er daarnaast nog wat extra’s waar je rekening mee kunt houden. Het is bijvoorbeeld handig om rekening te houden met inflatie. Als je nu geld spaart voor iets over tien jaar, dan is het geld dat je dit jaar spaart over tien jaar minder waard. Je kunt er over tien jaar dus minder voor kopen dan vandaag. Neem dus voor lange termijn doelen ook 2% inflatie per jaar mee in je berekening voor hoeveel je nodig hebt.

Bovendien kun je voor lange termijn doelen ook een buffer bepalen. In zo’n lange periode kan er veel gebeuren, dus gun jezelf wat flexibiliteit door een buffer of uitloop te bepalen. Dit kan op een periode van tien jaar bijvoorbeeld één jaar zijn. Je kunt dan eventueel één jaar uitlopen, waardoor je het geld van dat jaar kunt gebruiken voor iets anders dat er tussen is gekomen.

Wat is er nodig om je financiële doelen te bereiken?

Je weet nu wat je wil, tijd voor de volgende stap. Je kunt gaan kijken naar wanneer je dit wil en hoeveel geld er nodig is om deze doelen te bereiken. Dit kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien.

  • Over één jaar een nieuwe telefoon van €600 kopen (€50 per maand).
  • Over drie jaar een nieuwe keuken van €7.500 kopen (€208 per maand).
  • €200 per maand opzij zetten voor een goed pensioen of om eerder te stoppen met werken.

Met deze financiële doelen moet je dus €458 per maand opzij zetten. Bekijk goed waar je dit geld vandaan gaat halen. Het helpt enorm om een budget op te stellen voor jezelf. Hierdoor kun je beter omgaan met geld. Je kijkt dan naar je inkomen en uitgaven en bepaalt waar je geld naartoe gaat. Je kunt hierdoor ook bepalen waar je op kunt besparen. Door te budgetteren krijg je meer grip op je geld en kun je het makkelijker verdelen over verschillende potjes (bijvoorbeeld huur, boodschappen en financiële doelen). Je kunt deze potjes gemakkelijk maken en bijhouden met een app.

Dyme app logo.

Met de Dyme-app kun je jouw budget bijhouden. Daarnaast kan Dyme korting regelen op je rekeningen, waardoor je geld bespaart. Download de Dyme-app nu gratis en krijg de complete controle over je geld.

Als je dit plan opstelt, betekent dit dat het helemaal vast staat. Tussentijds kan er van alles gebeuren en daar kun je ook op anticiperen. Probeer daarom ook regelmatig, minimaal één keer per jaar, tussentijds te evalueren. Na één jaar koop je bijvoorbeeld een telefoon, waardoor je niet meer €50 per maand moet sparen. Bepaal dan bijvoorbeeld of je een nieuw financieel doel opstelt, of dat je dit geld ergens anders gaat gebruiken.

Je financiële doelen bereiken

Nu je duidelijk hebt wat je wil, wanneer je het wil en hoeveel het kost is het tijd om je plan daadwerkelijk uit te voeren. Dit het moeilijkste gedeelte. Om het geld voor je financiële doelen bij elkaar te zijn er drie manieren te onderscheiden, namelijk; sparen, beleggen of je inkomen verhogen.

Sparen of beleggen liggen meest voor de hand bij het merendeel van de mensen. Een vuistregel om te kiezen tussen sparen en beleggen is om te kijken op welke termijn je het geld nodig hebt. Op een korte termijn is sparen vaak beter, terwijl beleggen meer voordelen heeft op de lange termijn. Beleggen op een korte termijn is namelijk vaak te risicovol, terwijl sparen op een lange termijn vaak te weinig oplevert.

Een derde optie is nog het verhogen van je inkomen. Kun je niet al jouw doelen halen met je huidige inkomen? In dat geval kun je proberen om meer te gaan verdienen. Hierbij kun je denken aan verschillende dingen. Een salarisonderhandeling bij je huidige baan of extra geld verdienen naast je baan.

4 voorbeelden van financiële doelen

Financiële doelen zijn erg persoonlijk. Ze hangen helemaal af van jouw situatie en prioriteiten. We hebben er al een aantal genoemd in dit artikel, maar bij deze een aantal voorbeelden van financiële doelen op een rij.

1. Schulden afbetalen

Schulden afbetalen zou altijd hoog moeten staan op de lijst met financiële doelen. Dit betekent echter niet dat de andere dingen op de lijst niet meer belangrijk zijn. Persoonlijke schulden zijn echter zo duur dat ze ervoor kunnen zorgen dat je andere dingen op de lijst niet meer kunt realiseren.

2. Sparen voor een verre reis

Wellicht droom je ervan om een keer een verre reis te maken, maar gaat het steeds niet door omdat je elk jaar toch niet genoeg geld bij elkaar hebt kunnen krijgen. Door een reis ver van te voren te plannen kun je ervoor zorgen dat je op een gegeven moment wel genoeg geld bij elkaar hebt om deze droom te realiseren.

3. Pensioen voorbereiden

Voor de meeste mensen is het pensioen nog ver weg. Waarom zou je je nu druk maken om iets wat nog zo lang duurt? Iedereen wil waarschijnlijk wel een extraatje kunnen besteden tijdens zijn of haar pensioen. Wanneer ga je zorgen dat dit bedrag op je bankrekening staat op de dag dat je met pensioen gaat? Hoe eerder je begint met de voorbereidingen, hoe makkelijker het is om een leuk bedrag bij elkaar te krijgen.

4. Spaar voor de aanbetaling op een huis

Als je een huis wil kopen moet je vaak een redelijk groot bedrag zelf inleggen. Daarnaast moet je de kosten koper betalen, wat vaak ook al veel geld is. Kosten koper zijn kosten voor de overdracht van de woning. Denk hierbij aan notariskosten en overdrachtsbelasting.

Een plan maken om al dit geld bij elkaar te krijgen is dus zo gek nog niet. Ook als je nog niet direct van plan bent om een huis te kopen, kan dit zeker een doel zijn om op je lijst te zetten. Het gaat vaak om meer dan tienduizend euro, dus dit doel hoort vaak bij de middellange termijn doelen.

Hoe houd je jezelf gemotiveerd?

Je wilt je doelen natuurlijk heel graag behalen, maar dit gaat niet vanzelf. Jij moet zelf zorgen dat jouw doelen gerealiseerd worden. Dat is soms niet makkelijk. Je moet namelijk vaak vandaag dingen doen die je op de korte termijn niks opleveren. Geld sparen of investeren, waar je pas jaren later iets aan hebt kan best moeilijk zijn. Vooral als je bedenkt dat je met dit geld ook vandaag plezier kunt hebben, zoals uiteten gaan.

Laat voor jou onbelangrijke dagelijkse gewoontes los, zodat je over een tijd kan genieten van de dingen die je echt wilt.
Author

Als je het lastig vindt om een doel te behalen, bedenk dan goed waarom je jouw doelen hebt opgesteld. Je hebt deze dingen waarschijnlijk opgeschreven omdat je ze echt graag wilt.

Hiervoor moet je misschien kleine dingen, die voor jou minder belangrijk zijn, op de korte termijn laten liggen. Vraag jezelf af hoeveel minder gelukkig je wordt als je niet meer elke dag buiten de deur luncht, maar wél over twee jaar die verre reis kunt maken.

Conclusie

Nu je weet hoe je jouw eigen persoonlijke doelen kunt opstellen en bereiken, kun prioriteiten stellen en je dromen realiseren. Het is niet voor niets dat de meeste rijke mensen ook doelen stellen. Wat zijn jouw financiële doelen? Laat een reactie achter.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.