<

Wat is de goedkoopste bankrekening van Nederland in 2022?

Niemand wil te veel betalen voor een bankrekening. Daarom kun je het beste de goedkoopste bankrekening nemen, toch? Dat is niet helemaal waar.

Het is goed mogelijk dat je buiten prijs ook nog andere voorwaarden stelt aan je bankrekening. Als prijs het belangrijkste is voor je dan kun je zelfs een gratis bankrekening nemen.

In dit artikel komen zowel de gratis bankrekeningen als de goedkope alternatieven terug. We kijken daarbij ook verder dan prijs. Hierdoor kun je een goede keuze maken.

Gratis bankrekening

In de markt zijn er enkele banken die een gratis bankrekening aanbieden. De goedkoopste bankrekening is natuurlijk een gratis bankrekening. Opgelost! In dat geval zijn we klaar met dit artikel.

Even serieus, er zijn buiten prijs natuurlijk nog veel meer voorwaarden die je aan een bankrekening stelt. De gratis bankrekening zal dus niet voor iedereen de beste keuze zijn.

De aanbieders van een gratis bankrekening (Openbank en N26) komen zeker in dit artikel terug, maar we kijken ook naar andere aanbieders die een goedkope bankrekening aanbieden.

De goedkoopste bankrekening per situatie

Wat vind je belangrijk aan een bankrekening? Je wilt er onder andere mee kunt betalen natuurlijk. Dat kan gelukkig bij alle aanbieders. Wat vind je daarnaast nog meer belangrijk?

We hebben enkele aspecten waarmee je rekening kunt houden op een rij gezet. Dit gaat dan vooral over betalen. Andere diensten van een bank, zoals beleggen, zijn niet meegenomen.

De aspecten van een bankrekening die in dit artikel worden besproken zijn:

 • Wil je één betaalpas of meerdere betaalpassen?
 • Moet er naast een betaalpas ook een mogelijkheid zijn voor een creditcard?
 • Is het belangrijk dat de bank in Nederland gevestigd is of niet?
 • Wat zijn de kosten voor betalen en geld opnemen in het buitenland?

Eerst zullen we beginnen met het opsommen van de kosten van alle bankrekeningen die in dit artikel worden benoemd. Daarna gaan we in op de andere aspecten van een bankrekening die je kunt meenemen in je beslissing.

De goedkoopste bankrekening

In dit artikel worden de goedkoopste bankrekeningen van zeven banken besproken. De goedkoopste bankrekening staat bovenaan.

BetaalrekeningKosten per jaar
OpenbankGratis
N26Gratis*
ING Oranjepakket met korting€18,60 per jaar
Rabobank Directpakket€22,80 per jaar
ASN Bankrekening€22,80 per jaar
ABN AMRO Basis€23,40 per jaar
SNS Basis€27 per jaar
*Fysieke kaart kost €10 eenmalig

Bankrekening met meerdere betaalpassen

Als je een gemeenschappelijke rekening hebt met je partner, dan is het wel zo handig om meerdere betaalpassen te hebben. In dat geval valt er helaas een aanbieder af die slechts één betaalpas aanbiedt.

BetaalrekeningBetaalrekening &
2 betaalpassen
N26€20 eenmalig
ING Oranjepakket (met korting)€31,80 per jaar
SNS Basis€36 per jaar
ABN AMRO Basis€37,20 per jaar
Rabobank Directpakket€39,60 per jaar
ASN Bankrekening€40,80 per jaar
OpenbankNiet mogelijk
*Inclusief betaalpas & creditcard

Is er een mogelijkheid tot een creditcard?

Bij alle banken die in dit artikel worden genoemd is het mogelijk om een creditcard aan te vragen bij een bankrekening. De kosten voor het aanvragen van een creditcard verschillen echter wel tussen de aanbieders.

BetaalrekeningKosten
creditcard
N26Gratis*
SNS Basis€15,75 per jaar
ING Oranjepakket met korting€18,60 per jaar
ABN AMRO Basis€20,40 per jaar
ASN Creditcard€22,50 per jaar
Rabobank Directpakket€24 per jaar
OpenbankNiet mogelijk
*Fysieke kaart kost €10 eenmalig

Is de bank gevestigd in Nederland of het buitenland?

Sommige mensen vinden het belangrijk dat hun bank in Nederland is gevestigd. Ondanks dat het niet per se onveiliger is als een bank in het buitenland is gevestigd, kan het toch een prettiger idee zijn.

In dit artikel worden twee digitale banken besproken die in het buitenland gevestigd zijn. Dit zijn de banken die in het buitenland gevestigd zijn:

 • Openbank: gratis bankrekening.
 • N26: gratis bankrekening (fysieke betaalpas is eenmalig €10).

Wat zijn de kosten voor betalen en geld opnemen in het buitenland?

Banken rekenen vaak kosten voor het opnemen van geld buiten de Europese Unie (in vreemde valuta). Daarnaast worden er in veel gevallen ook kosten in rekening gebracht voor het betalen buiten de Europese Unie. Het gaat in dit geval om de kosten die worden gerekend bij een betaalpas.

BankOpnemenBetalen
SNS€4€0,30
ASN€4€0,30
N26€2 + 1,7%Gratis
ABN AMRO€2,25 + 1,2%€0,15 + 1,2%
ING€3,50 + 1,2%1,2%
Rabobank€3,50 + 1,2%1,2%
OpenbankNiet duidelijk1,5%
Kosten voor geld opnemen en betalen buiten de EU.

Samenvatting per bank

Nu je hebt gezien wat de banken scoren op de verschillende voorwaarden is een overzicht per bank ook handig. Je kunt dan in een oogopslag de belangrijkste punten zien per bank.

Openbank

Openbank is de grootste digitale bank van Europa en is gevestigd in Spanje. Ze bieden een gratis bankrekening aan en je krijgt ook een gratis betaalpas thuisgestuurd. Het is daarentegen niet mogelijk om een extra betaalpas aan te vragen. Naast je betaalpas kun je ook een creditcard aanvragen. Dit kost eenmalig €1,90, maar er zijn geen jaarlijkse kosten.

Ze scoren minder goed op het geld opnemen en betalen buiten de EU. Voor het betalen in vreemde valuta rekenen ze bijvoorbeeld een verhoging van 1,5%. Dit is het meeste van alle aanbieders. Daarnaast zijn de kosten voor het betalen in het buitenland niet duidelijk.

Dit zijn de belangrijkste punten van Openbank:

 • Gratis bankrekening & betaalpas.
 • Gratis Mastercard (€1,90 verzendkosten).
 • Gevestigd in het buitenland.
 • Onduidelijke kosten geld opnemen en betalen in het buitenland.
Logo Openbank.

Openbank is de grootste digitale bank van Europa. Ze bieden een gratis bankrekening én een gratis creditcard aan. Daarnaast is het ook mogelijk om te beleggen bij Openbank.

N26

Een andere buitenlandse online bank is N26. Een bankrekening en een creditcard zijn gratis, maar je moet wel €10 betalen voor een fysieke pas. N26 rekent in vergelijking met andere aanbieders bovendien lage kosten voor het opnemen van geld buiten de EU. Daarnaast rekenen ze helemaal geen kosten voor het betalen in vreemde valuta. Dit komt bij geen enkele andere aanbieder voor.

Dit zijn de belangrijkste punten van N26:

 • Gratis bankrekening (€10 verzendkosten voor een fysieke pas).
 • Gratis creditcard (€10 verzendkosten voor een fysieke pas).
 • Gevestigd in het buitenland
 • Lage kosten opnemen geld in het buitenland.
 • Geen kosten voor het betalen in vreemde valuta.

SNS Basis

SNS heeft verschillende betaalpakketten waarvan SNS Basis de goedkoopste is. Het betaalpakket van SNS is het duurste als je alleen een losse bankrekening wil. SNS Basis is vooral voordelig als je meer dan één betaalpas wil. In dat geval is alleen ING goedkoper van de Nederlandse aanbieders.

SNS bank heeft bovendien de goedkoopste creditcard van de Nederlandse banken. Daarnaast brengen ze wel kosten in rekening voor het opnemen van geld en betalen buiten de EU, maar zijn de kosten lager dan bij de meeste andere banken. SNS bank rekent namelijk geen percentage over het bedrag.

Dit zijn de belangrijkste punten van SNS Basis:

 • Duurste bankrekening zonder extra’s.
 • Goedkope bankrekening bij meer dan één betaalpas.
 • Goedkoopste creditcard van de Nederlandse banken.
 • Lage kosten voor het geld opnemen en betalen buiten de EU.

ING Oranjepakket (met korting)

Het ING Oranjepakket met korting is bedoeld voor mensen die geen gebruik maken van contant geld. In Nederland en andere EU-landen kost het opnemen van geld met het ING Oranjepakket met korting dan ook €0,80 per opname. Doordat je geen gebruik maakt van contant geld krijg je wel korting.

Daardoor is de bankrekening het goedkoopste van alle Nederlandse aanbieders. Ook de creditcard is goedkoop. Alleen SNS heeft een goedkopere creditcard. Het ING Oranjepakket met korting is een minder voordelige keus als het gaat om geld opnemen en betalen buiten de EU.

Dit zijn de belangrijkste punten van het ING Oranjepakket:

 • Goedkoopste bankrekening van de Nederlandse aanbieders, ook met meer dan één betaalpas.
 • Goedkope creditcard.
 • Hoge kosten voor het geld opnemen en betalen buiten de EU.

ABN AMRO Basis

Als je alleen een losse bankrekening wil, dan is ABN AMRO de op één na duurste bank. De kosten voor een extra betaalpas, creditcard en het geld opnemen in het buitenland zijn gemiddeld te noemen in vergelijking met de andere Nederlandse banken. ABN AMRO is hiermee een redelijk dure aanbieder.

Dit zijn de belangrijkste punten van ABN AMRO Basis:

 • Gemiddeld tot hoge kosten voor een bankrekening.
 • Gemiddelde kosten voor meerdere betaalpassen, creditcard en geld in het buitenland.

ASN Bankrekening

ASN heeft qua betaalrekening een van de hoogste tarieven. Dit geldt voor de bankrekening, meerdere betaalpassen en verder ook voor de creditcard. Dit betekent echter niet dat ze zich nergens op onderscheiden. Vergeleken met de andere Nederlandse banken zijn ze dan erg goedkoop als het gaat over de kosten voor het opnemen van geld en betalen in het buitenland.

Dit zijn de belangrijkste punten van de ASN Bankrekening:

 • Dure bankrekening, extra betaalpas en creditcard.
 • Goedkoop geld opnemen en betalen buiten de EU.

Rabobank Directpakket

Rabobank onderscheidt zich qua prijs eigenlijk op geen enkel punt want ze scoren overal gemiddeld tot hoog. Dit geldt voor de bankrekening, creditcard en voor de tarieven voor het opnemen van geld en het betalen buiten de EU.

Dit zijn de belangrijkste punten van het Rabobank Directpakket:

 • Vergeleken met andere Nederlandse aanbieders scoort Rabobank qua prijs op alle punten gemiddeld tot hoog.

Conclusie: de goedkoopste bankrekening

Hopelijk kun je door dit artikel een betere keuze maken bij het kiezen van een bankrekening.

Het is niet makkelijk om de goedkoopste bankrekening te bepalen. Als je puur naar prijs kijkt, dan kom je al snel uit bij buitenlandse banken zoals Openbank of N26.

Van de Nederlandse banken is het ING Oranjepakket met korting de voordeligste keuze als je niet vaak buiten de EU gaat. Wil je wel geld opnemen of betalen buiten de EU, dan is SNS Basis de meest voordelige optie.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.