Beleggen voor dummies: een complete handleiding (+10 tips)

Het belangrijkste punt bij beleggen voor dummies is dat het beter is om gisteren te beginnen met beleggen dan vandaag. Al beleg je maar een heel klein deel van je vermogen of inkomsten dan is het al de moeite waard. Waarom starten veel beginners dan niet met beleggen?

Veelgebruikte excuses en bezwaren voor het niet beginnen met beleggen zijn vaak dat beleggen alleen voor de rijken is, het veel te risicovol is of dat te veel tijd kost.

Dit is allemaal onzin en zeker geen reden om niet te beginnen met beleggen.

Beleggen kan echter wel overweldigend zijn als je het nog nooit hebt gedaan. In beleggen voor dummies laten we je zien waar je op moet letten als je begint met beleggen. Stap niet in dezelfde valkuilen als de honderdduizenden mensen die je al voor gingen.

Als je begint met beleggen, begin simpel, maar het belangrijkste: begin.

Wat is beleggen?

Om het simpel te houden, beleggen is het investeren van geld om er in de toekomst mee te verdienen en op die manier vermogen op te bouwen.

De twee meest voorkomende manieren van beleggen zijn aandelen en obligaties. Op andere beleggingsproducten komen we later terug.

Een aandeel is een klein stukje van een bedrijf/onderneming. Als je aandelen koopt word je voor een deel mede-eigenaar van het bedrijf. Je kunt dit aandeel hopelijk later voor een hogere prijs verkopen en in de tussentijd deel je vaak mee in de winst van een bedrijf, ook wel dividend genoemd. Natuurlijk kan het ook zijn dat het aandeel in waarde daalt door slechte prestaties van het bedrijf of andere ontwikkelingen in de markt.

Obligaties zijn leningen die bedrijven of overheden uitgeven. Jij kunt deze leningen kopen, dus jij leent dan geld uit aan deze organisaties. Over dit geld ontvang je rente. In tegenstelling tot dividend is de rente een vast percentage. Een belangrijk risico dat gelopen wordt bij het beleggen in obligaties is het debiteurenrisico. Dit betekent dat het bedrijf dat het geld heeft geleend dit niet meer terug kan betalen.

Waarom zou je beleggen als beginner?

In de introductie gaven we aan dat veel mensen beleggen te risicovol vinden, daarom is het makkelijk om je geld veilig op de bank te zetten. Daar kan er namelijk niks mee gebeuren, toch? Met de huidige rente gebeurt er inderdaad niks.

Het is gewoon niet logisch om niet te beleggen. Op de lange termijn loop je zonder beleggen zoveel geld mis dat mensen daar van wakker zouden moeten liggen. Nu liggen ze wakker omdat hun beleggingen een klein beetje zijn gedaald.

In de onderstaande afbeelding wordt het verschil tussen sparen en beleggen duidelijk weergegeven. Bij een eenmalige inleg van €10.000 is het verschil in eindkapitaal na 30 jaar meer dan €60.000.

Vlakdiagram dat het verschil in rendement tussen sparen en beleggen weergeeft. Bij een bedrag van €10.000 is het verschil na 30 jaar €64.509.
Het verschil tussen sparen (0,5% rendement) en beleggen (7% rendement) bij een eenmalige investering van €10.000 gedurende een periode van 30 jaar.

Beleggen is niet meteen heel veel risico nemen. Gemiddeld gezien is het rendement op beleggingen 7% per jaar op een lange periode. Een gemiddeld rendement is dus eigenlijk heel erg goed. Met een gemiddeld rendement kun je over een lange periode een aardig vermogen opbouwen. We willen dan ook afstappen van het idee om snel rijk te worden met beleggen.

Je zult soms succesverhalen horen van mensen waarbij dit wel is gelukt, maar dit is in veel gevallen meer geluk dan wijsheid. Je hebt vast ook wel eens gehoord dat iemand de loterij heeft gewonnen, dit wil niet zeggen dat dit jou ook lukt als je loten koop van jouw hele vermogen.

Conjunctuurgolven met een opwaartse trend in het midden.
De economie gaat op korte termijn op en neer (conjunctuurgolven), terwijl de trend op lange termijn een stijgende lijn is.

Een makkelijke manier om risico’s te verminderen is door te beleggen voor een lange termijn. De markt gaat op een lange termijn altijd omhoog. Dit is het principe waar onze hele economie op gebouwd is. De wereldbevolking groeit constant, mensen gaan steeds efficiënter werken en de gemiddelde levensstandaard gaat ook steeds omhoog. Met andere woorden, we blijven ons ontwikkelen.

Dat wil echter niet zeggen dat de economie elk jaar groeit. De economie bestaat uit golfbewegingen (conjuncturen) van slechtere jaren die zich afwisselen met goede jaren. Gemiddeld gezien kun je met beleggen een rendement van 7% per jaar halen. Daarom is het belangrijk om te beleggen voor een lange termijn. Dan wordt het risico dat je in een slechte periode (laagconjunctuur) zit verlaagd.

Om een gemiddeld rendement te halen hoef je ook niet veel tijd te besteden om de markt te volgen, analyseren en voorspellen. Wie heeft daar zin in? Laat je meenemen op de golven van de economie. Go with the flow.

Spreiden van je portfolio

Oud zeilschip.

Zoals we eerder aangaven, was de VOC het eerste bedrijf met aandelen ter wereld. Er werd buiten direct investeren in bedrijven, zoals de VOC, ook geïnvesteerd in schepen die expedities uitvoerden naar Azië.

In het begin van de 17e eeuw was spreiden al net zo belangrijk als nu, 400 jaar later. Destijds heeft menig particulier investeerder dit moeten leren op de harde manier. Als je bijvoorbeeld al je geld op één schip had ingezet en dit schip zonk door een flinke storm of een aanval van de Spanjaarden (toen nog geen gezellig vakantieland), dan was je al je geld kwijt. Daarom was het beter om bedragen te spreiden over verschillende schepen, zodat je nooit in één keer al je geld kon verliezen. Zo werkt het tegenwoordig nog steeds met beleggen. Die spreiding in beleggingen kan op allerlei manieren worden vormgegeven.

Verschillende mogelijkheden om beleggingen te spreiden.
Een gezonde spreiding bestaat uit verschillende soorten bezittingen waarbij de beleggingen geografisch gespreid zijn, over sectoren/industrieën en over verschillende tijdsperiodes.

Naast het spreiden tussen verschillende bedrijven kun je ook spreiden in verschillende soorten beleggingen. Je kunt je vermogen spreiden over aandelen en obligaties, maar ook over een eigen huis. Voor veel mensen is hun huis hun enige én grootste investering. Als dit het geval is dan vindt er geen spreiding plaats. Voor spreiding is het daarom belangrijk om ook andere soorten beleggingen of spaargeld te hebben om het risico te verminderen.

Breng spreiding aan in je beleggingen en bezittingen om risico’s te verkleinen.
Author

Buiten de spreiding tussen verschillende bezittingen, is het ook aan te raden om deze bezittingen geografisch te spreiden. Bij een huis gaat dit natuurlijk lastig worden, maar bij verschillende soorten beleggingen kan dit eenvoudig. Je kunt beleggingen spreiden over verschillende landen, maar ook over regio’s en continenten. Daarnaast kun je ook spreiden over verschillende sectoren of industrieën. Investeren in puur en alleen toerisme was niet heel handig geweest toen de Coronacrisis het reizen overal ter wereld beperkte. Tenslotte is er nog de spreiding over tijd. Zoals we eerder hebben aangehaald, gaat de markt in golfbewegingen op korte termijn, maar is er altijd een stijgende lijn op lange termijn. Met een korte beleggingshorizon neem je dus ook het risico dat je net in een mindere periode zit.

Kortom, breng spreiding aan in je beleggingen en bezittingen. Zo voorkom je dat jouw hele vermogen in één keer naar de zeebodem verdwijnt.

Kosten: een echte sluipmoordenaar

Kosten zijn een echte sluipmoordenaar bij beleggen en kunnen een grote impact hebben op het rendement. De kosten bij beleggen bestaan onder andere uit transactiekosten en beheerkosten. Transactiekosten worden betaald bij elke aankoop en verkoop. Beheerkosten zijn kosten die een broker (dit is een partij waar je beleggingen koopt), beleggingsfonds of ETF rekent. Dit is vaak een percentage van het belegde vermogen. Het is mogelijk dat er beheerkosten worden gerekend bij zowel de broker als bij het beleggingsproduct (beleggingsfonds of ETF).

Kosten bij beleggen kunnen een grote impact hebben op het rendement van beleggen. Bekijk daarom eerst altijd hoeveel de kosten gaan zijn.

Vooral als je net begint met beleggen en nog met kleine bedragen belegt, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Transactiekosten kunnen al een behoorlijk percentage zijn van het aankoopbedrag. Denk aan €4 transactiekosten op een aankoopbedrag van €100, dat is al 4%!

Daarnaast kunnen relatief lage kosten een grote impact hebben op de lange termijn. Om een voorbeeld te noemen, je betaalt vaak beheerkosten aan je broker. Het verschil tussen 0,5% of 1% per jaar lijkt niet veel, maar dit geld kan de komende 20 jaar ook niet meer voor je werken door middel van het rente-op-rente effect.

Hoe koop je beleggingen?

Je kunt beleggingen kopen bij brokers, dit is een ander woord voor beurshandelaar. Er zijn partijen die alleen broker zijn, maar ook bij de meeste banken kun je aandelen kopen.

Om beleggingen te kopen heb je een beleggingsrekening nodig. Dit hoeft niet per se te zijn bij de bank waar je ook je betaal- en spaarrekening hebt. Als je een beleggingsrekening hebt geopend kun je transacties doen.

Als je het nog te lastig vindt om zelf transacties te doen kun je het beleggen ook uit laten besteden. Hier betaal je een kleine vergoeding voor, maar dan heb je er verder ook geen omkijken meer naar. Je kunt zelfs elke maand automatisch beleggen.

We hebben eerder gekeken naar de beste broker voor de beginnende belegger.

Welke beleggingen kopen als beginner?

Waar moet je beginnen met zoveel soorten beleggingen op de markt? We hebben het in het begin al kort gehad over aandelen en obligaties. Dit zijn relatief eenvoudige producten en daarom ook goed om mee te beginnen. Om twee redenen is het als beginnende belegger echter minder handig om deze los te gaan aankopen.

Als je aandelen los koopt betaal je transactiekosten voor elke transactie. Zoals eerder genoemd, wil je in veel verschillende bedrijven investeren om risico’s te spreiden. Omdat je relatief veel transacties moet doen om te spreiden lopen de transactiekosten bij het aankopen van losse aandelen vaak hoog op.

Om die redenen zij beleggingsfondsen en ETF’s goede eerste investeringen. In het kort, dit zijn mandjes met verschillende aandelen en obligaties. Investeer je in een beleggingsfonds of ETF, dan investeer je meteen in alle bedrijven (soms wel duizenden) die daarin zitten. Door middel van beleggingsfondsen en obligaties betaal je dus maar één keer transactiekosten om in al deze bedrijven te beleggen en daarmee breng je daarmee meteen spreiding aan in je beleggingen.

Veel beginnende beleggers kiezen daarom voor indexbeleggen. Dit is een vorm van passief beleggen. Dit is een simpele strategie waarbij er regelmatig een aankoop wordt gedaan in een ETF of indexfonds.

Een broker kiezen

Welke broker kiezen? Welke broker je moet kiezen hangt vooral af van de manier van beleggen waar je naar op zoek bent. Als je liever zelf aan de knoppen zit, kun je kiezen voor zelf beleggen. Wil je zelf keuzes maken, maar wil je niet elke transactie handmatig doen, dan is automatisch beleggen wellicht iets voor jou. Houd er echter wel rekening mee dat hoe minder je zelf doet, hoe duurder het wordt.

Zelf beleggen

Als je zelf wil beleggen dan zijn de kosten vaak lager. Logisch, iemand anders hoeft jouw beleggingen niet te doen. Je houdt dan zelf wel meer controle over de transacties. Zoals we eerder hebben genoemd zijn kosten heel erg belangrijk bij beleggen, vooral op de lange termijn.

Als je zelf wil beleggen is DEGIRO daarom een goede broker. DEGIRO is namelijk meerdere jaren op rij (2016, 2017, 2018 en 2019) verkozen tot beste online broker bij de Cashcow Awards. Bovendien kun je de ETF’s uit de kernselectie van DEGIRO maandelijks één keer gratis aankopen onder bepaalde voorwaarden.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Automatisch beleggen

Wil je zelf beleggen, maar er niet heel veel tijd aan besteden? Dan kun je automatisch beleggen. Veel partijen bieden automatisch beleggen aan, maar dit gaat vaak gepaard met hogere kosten.

Bij InDelta zijn de kosten voor (maandelijks) automatisch beleggen relatief laag. Er zijn namelijk geen transactiekosten. Bovendien zijn de lopende kosten laag als je het vergelijkt met soortgelijke aanbieders. InDelta maakt passief beleggen heel gemakkelijk. Je kunt namelijk kiezen uit een beperkt aantal fondsen die door InDelta zijn samengesteld.

InDelta logo

InDelta is een broker die indexbeleggen voor iedereen makkelijker en bereikbaar maakt. Je kunt bij InDelta beleggen in indexfondsen zonder zelf veel met beleggen bezig te zijn.

Beleggen voor dummies: 10 tips

Waar moet je als beginnende belegger nu echt op letten? We hebben 10 tips opgesomd die essentieel zijn als je wil beginnen met beleggen. Hiermee vermijd je de meest voorkomende valkuilen waarin beginnende beleggers trappen. Houd deze tips in je achterhoofd, maak een bladwijzer van deze pagina of hang ze boven je bed.

1. Lange termijn

Beleggen op een lange termijn brengt heel veel voordelen met zich mee. In de volgende negen tips zullen we ook regelmatig terugkomen op deze tip. Zoals eerder aangeven werkt de markt in golfbewegingen, maar is er over een lange periode altijd een trend omhoog. Regel één bij beleggen is dan ook om een langetermijnvisie te hebben.

2. Spreiden

Als je jouw beleggingen spreidt dan spreid je ook de risico’s. Probeer te spreiden over verschillende bezittingen zoals een eigen huis, beleggingen en spaargeld. Let daarnaast op geografische spreiding, verschillende soorten beleggingen en de tijdsperiode. Met een goede spreiding behaal je een gemiddeld rendement, wat eigenlijk heel erg goed is. Spreiden kan heel makkelijk door het aankopen van beleggingsfondsen of ETF’s.

3. Let op de kosten

Op de lange termijn kunnen kosten een grote impact hebben op je rendement. Let daarom op de kosten om niet meteen een groot gedeelte van je rendement eraan te verliezen. De meest voorkomende kosten zijn transactiekosten en beheerkosten. Naast dat ze gunstig zijn om beleggingen te spreiden, zijn beleggingsfondsen en ETF’s ook goed om de transactiekosten te drukken. Je hoeft hiermee namelijk niet duizenden losse transacties te doen.

4. Begrijp waar je in belegt

Jij moet begrijpen waar je in belegt. Ga niet ergens in beleggen omdat je collega’s, vriendenen of de economen op televisie dit een goed idee vonden. Doet je eigen research. Denk zelf na en laat je niet blind leiden door anderen. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor beleggingsproducten. Iemand kan wel heel enthousiast zeggen dat hij duizenden euro’s heeft verdiend met cryptocurrencies, maar begin er vooral niet aan als je het product zelf niet begrijpt of er niet achter staat. De reden hiervoor is dat je de risico’s van de investeringen dan waarschijnlijk niet goed genoeg kan inschatten.

5. Beleg in dingen waar je affiniteit mee hebt

Beleg in markten waar je affiniteit mee hebt. Ben jij helemaal thuis in een bepaalde sector, dan kun jij deze markt waarschijnlijk het beste inschatten. Jij weet wat er speelt in de markt en hierdoor wordt het risico kleiner als je in sectoren en bedrijven investeert waar je affiniteit mee hebt.

6. Be greedy when others are fearfull and be fearful when others are greedy

Een mooie les van dé meester in investeren; Warren Buffett. Wanneer de markt heel hard groeit en iedereen om je heen wordt enthousiast over beleggen, ben dan op je hoede want de aandelenprijzen zijn dan waarschijnlijk erg hoog. De aandelenprijzen zijn misschien zelfs overgewaardeerd en het kan dus goed zijn dat er een koersdaling aankomt. Wees dus op je hoede als iedereen laaiend enthousiast is over beleggen.

Anderzijds, als niemand de markt met een vinger durft aan te raken, vaak na een enorme crash of in een recessie, dan is het juist het moment om veel aandelen te kopen. Aandelenprijzen zijn waarschijnlijk laag en het is dus goedkoop om dan aandelen aan te kopen. Benut dus kansen als niemand durft te beleggen. Zoals we hebben gezien gaat de markt op een lange termijn toch wel weer omhoog.

7. Probeer de markt niet te timen

Met de markt timen wordt bedoeld dat je aandelen koopt wanneer de markt laag staat en ze juist verkoopt als de markt hoog staat. Dat klinkt heel goed natuurlijk, het enige probleem is dat je nooit weet of de markt laag of hoog staat. De markt kan op dit moment 20% lager staan dan een half jaar geleden, dus het lijkt dat er een dal is. Dat zou kunnen, maar misschien staat de markt over een jaar wel nog 50% lager. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Eerder hebben we het gehad over de golfbewegingen van de economie. Het probleem met deze korte termijn golfbewegingen is dat je ze nooit kan voorspellen.

Probeer daarom niet één aankoopmoment te hebben, want dan loop je inderdaad het risico dat je op een piek aankoopt. Als je aankoopmomenten spreidt over een grotere periode, bijvoorbeeld maandelijks, dan koop je aandelen als de markt laag staat én als de markt hoog staat. Hiermee heb je geen last meer van de korte termijn schommelingen in de markt en profiteer je wel van de lange termijn groei.

8. Betaal jezelf eerst

Dit klinkt misschien een beetje zweverig. Je betaalt jezelf toch al elke maand? Je gaat lekker uiteten en op vakantie. Hiermee betaal je inderdaad dingen op een korte termijn, maar dit is andere mensen betalen. Je wil jezelf eerst betalen, dus een percentage opzij zetten (bijvoorbeeld 10%) vóór je jouw rekeningen betaalt. Als je jouw rekeningen eerst betaalt, dan blijft er aan het einde van de maand misschien niet genoeg over om op opzij te zetten. Beschouw je investering dus al een vaste uitgave en zorg dat je dit geld niet uitgeeft aan andere dingen.

9. Handel niet vanuit emotie

Deze is vaak erg lastig. Hoe kun je emotie nu weglaten bij beleggen? Het gaat wel om geld waar je heel hard voor hebt gewerkt. Het antwoord is eigenlijk al gegeven in de vorige punten. Zolang je een goede spreiding hebt en belegt voor de lange termijn, is er niet zoveel aan de hand als de markt met 30% daalt. Op papier wordt je vermogen 30% kleiner, maar als je niet verkoopt op dat moment en wacht totdat de markt weer omhoog gaat is er niks aan de hand.

10. Beleg alleen met geld dat je kan missen

Dit lijkt eigenlijk logisch, maar we willen het toch even benoemen. Het is wel belangrijk dat je het geld ook voor een lange termijn kan missen. Je wil niet op een dieptepunt in de markt al je aandelen met verlies moeten verkopen omdat je het geld nodig hebt. Een langetermijnstrategie is dus dat je het echt doet met geld dat je echt kan missen.

Conclusie

Nu je alles weet over beleggen is er eigenlijk geen excuus meer om niet te starten. Beleggen hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, veel tijd te kosten of heel erg risicovol te zijn. Het is zelfs mogelijk om een passief inkomen op te bouwen met beleggen.

Mocht je na het lezen van dit artikel alsnog vragen hebben over het beginnen met beleggen of denkt dat er iets mist in dit artikel, laat dan vooral een reactie achter!

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.