DEGIRO kernselectie: goedkoop beleggen in ETF’s / trackers

Met DEGIRO kernselectie kun je onder bepaalde voorwaarden zonder transactiekosten beleggen in ETF’s. Een lijst met 200 ETF’s zegt je waarschijnlijk alleen niet zo veel. Dat snappen we. Daarom zetten we alles wat je moet weten over DEGIRO kernselectie voor je bij elkaar.

DEGIRO

Laten we beginnen bij het begin. DEGIRO is een Nederlandse broker. Ze zijn zelfs de grootste broker voor particulieren in Nederland.

DEGIRO is een broker waar je gemakkelijk zelf kan beleggen. Zelf beleggen betekent dat je zelf alle transacties doet en zelf selecteert waar je in wil beleggen. Het grote voordeel van zelf beleggen is dat je kosten bespaart. Lage kosten is dan ook één van de kernpunten van DEGIRO.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Wat zijn ETF’s / trackers?

ETF’s zijn eigenlijk mandjes met aandelen. Ze worden ook wel trackers genoemd omdat ze een index volgen / tracken. Welke aandelen een ETF bevat hangt af van de index.

Het kan heel erg verschillend zijn welke index een ETF volgt. Dit kan bijvoorbeeld de wereldeconomie, een bepaalde regio of een bepaalde sector zijn. Door te beleggen in een ETF / tracker kun je in één keer in deze hele markt beleggen.

Veel wereldwijde ETF’s hebben een portfolio van meer dan duizend bedrijven in verschillende landen en sectoren. Door te beleggen in deze ETF kun je in een keer in al deze duizenden bedrijven beleggen.

ETF’s lijken dus op beleggingsfondsen. Het grote verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen is dat er bij beleggingsfondsen vaak actief wordt geprobeerd om betere prestaties te behalen dan de index. ETF’s proberen de index niet te verslaan, maar volgen deze alleen.

Omdat ETF’s / trackers de index volgen wordt het beleggen hierin ook wel indexbeleggen genoemd. Doordat je met indexbeleggen de markt niet probeert te verslaan is dit een vorm van passief beleggen.

DEGIRO kernselectie

DEGIRO kernselectie is een lijst van ETF’s. De ETF’s uit de kernselectie kun je onder bepaalde voorwaarden minimaal één keer per maand aankopen zonder transactiekosten.

Voordat we verder gaan willen we je nog een belangrijke tip meegeven. Je betaalt extra kosten bij DEGIRO als je ETF’s aankoopt op een andere beurs dan Amsterdam of Brussel. De ETF’s uit DEGIRO kernselectie worden vaak op meerdere beurzen verhandeld. Let bij het kiezen van een ETF dus goed op de beurs die je selecteert.

Kosten ETF buiten kernselectie DEGIRO

Wanneer je een Nederlandse ETF koopt buiten de kernselectie betaal je €2 transactiekosten. De kosten voor andere landen verschillen heel erg. Je kunt ze het beste bekijken op de website van DEGIRO.

Waarom zijn deze transactiekosten zo belangrijk?

De transactiekosten lijken misschien laag, maar als je elke maand een bedrag van €100 belegt dan betaal je al €2 aan kosten. Dit klinkt misschien nog steeds niet als veel, maar als je het uitdrukt in een percentage dan is het al meteen meer: 2%.

Dit betekent dat je eerst 2% aan rendement moet behalen om je kosten eruit te halen. De impact hiervan is vooral groot op de lange termijn. Dit gemiste rendement kan daarna geen geld meer voor je verdienen door middel van het rente-op-rente effect.

Om de impact van kosten bij beleggen wat duidelijker te maken kun je kijken naar onderstaande tabel. Zoals je kunt zien heb je na 30 jaar €720 aan kosten betaald, maar is het verschil in vermogen €2.454. Dit verschil is het gemiste rendement dat je had kunnen behalen als je deze kosten ook zou beleggen tegen een realistisch rendement van 7% per jaar.

JaarVermogen wel
transactiekosten
Vermogen geen
transactiekosten
Kosten
betaald
Verschil
vermogen
10€17.061€17.409€240€348
20€51.349€52.397€480€1.048
30€120.255€122.709€720€2.454
Rendement bij €100 beleggen met en zonder transactiekosten van €2.

De impact van de kosten is hier nog relatief laag omdat de transactiekosten van DEGIRO laag zijn vergeleken met andere aanbieders. Bij andere aanbieders betaal je al snel €5 tot €10 per transactie.

Wanneer betaal je geen transactiekosten?

Genoeg over de impact van kosten. Wanneer betaal je nu wel en geen transactiekosten bij DEGIRO kernselectie? Beleggen in ETF’s binnen de kernselectie is dus niet altijd kosteloos. Er zitten voorwaarden aan het beleggen in deze ETF’s. Deze kun je lezen in de PDF op de website van DEGIRO. Geen zorgen, we zullen het hier ook duidelijk uitleggen.

Allereerst geldt de volgende regel:

  • Elke ETF uit de kernselectie kun je één keer per maand zonder transactiekosten aankopen of verkopen. Een van de twee dus.

Je kunt daarnaast nog een tweede gratis transactie doen als deze aan beide van de volgende voorwaarden voldoet:

  • De transactie is in dezelfde richting als de eerste. Hiermee wordt bedoeld dat je twee keer koopt of twee keer verkoopt.
  • De tweede transactie is €1.000 of meer.

Je kunt dus twee transacties doen zonder transactiekosten als de tweede transactie meer dan €1.000 is én het dezelfde soort transactie (koop/verkoop) is als de eerste transactie. Voor een derde transactie in dezelfde maand worden altijd kosten gerekend.

Voorbeelden uitgelegd

Nog steeds niet helemaal duidelijk? Dat kunnen we ons helemaal voorstellen. Daarom proberen we het nog wat duidelijker te maken door de voorbeelden in de PDF van DEGIRO uit te leggen.

In het eerste voorbeeld worden alleen verkooporders uitgevoerd. Hiermee wordt er al aan één van de voorwaarden voldaan. De tweede transactie is meer dan €1.000, waardoor er ook aan de andere voorwaarde wordt voldaan. Hierdoor betaal je voor de eerste twee transacties geen transactiekosten.

Als je goed oplet zie je dat de vierde transactie ook aan de voorwaarden voldoet. Er worden nu echter wel transactiekosten gerekend omdat de regels alleen voor de tweede transactie gelden.

Tabel met voorwaarden van DEGIRO kernselectie.
Voorbeeld 1 uit de PDF van DEGIRO kernselectie.

In het tweede voorbeeld is de eerste transactie zonder kosten. Dit is een kooporder. Hoewel de tweede transactie €1.000 is, worden er toch kosten gerekend omdat dit een verkooporder is. De vierde order is wel een kooporder én het bedrag is €1.000. In dat geval worden er toch transactiekosten gerekend omdat het niet de tweede transactie is die maand.

Tabel met voorwaarden van DEGIRO kernselectie.
Voorbeeld 2 uit de PDF van DEGIRO kernselectie.

Nieuwe kernselectie per 15 april 2021

Goed nieuws! Op 15 april 2021 is de kernselectie vernieuwd en er zijn veel wijzigingen geweest. In de nieuwe kernselectie zitten 124 ETF’s die er eerder niet in zaten. De overige 76 ETF’s zaten ook al in de oude kernselectie.

Wat precies de verschillen zijn tussen de oude en de nieuwe kernselectie hebben we overzichtelijk in een Excel-bestand gezet. Dit bestand kun je hier downloaden.

Welke ETF’s zitten er in de DEGIRO kernselectie?

We kunnen hier natuurlijk niet alle 200 ETF’s neerzetten die in de kernselectie zitten. Of ja, dit kan natuurlijk wel, maar dit doen we gewoon niet. De hele lijst met namen zegt je waarschijnlijk vrij weinig. Daarom hebben we deze lijst voor je geanalyseerd.

We hebben een verdeling gemaakt op basis van regio, de focus van de ETF en de soort belegging, waardoor je snel kunt zien of er ETF’s in DEGIRO kernselectie zitten die je aanspreken.

Verdeling per regio

Laten we beginnen met de verdeling per regio. ETF’s met een wereldwijde spreiding zijn het beste vertegenwoordigd. Dit is 34% van het totaal. Daarna komen Europa (24%) en de Verenigde Staten (20%). De twee regio’s met het kleinste aandeel zijn de opkomende markten (11%) en Azië (7%).

Taartdiagram met de verschillende regio's van de ETF's uit DEGIRO kernselectie.

Welke focus hebben de ETF’s?

De meeste ETF’s uit DEGIRO kernselectie hebben geen specifieke focus. Veel van de ETF’s die dit wel hebben richten zich op technologie (15%). Daarnaast is er ook veel focus op ESG (10%) en schone energie (5%). Ten slotte zijn gezondheid, robotica en goud ook goed vertegenwoordigd. Deze zijn allemaal 2% van het totaal.

Taartdiagram met de verschillende sectoren van de ETF's uit DEGIRO kernselectie.

Aandelen of obligaties

De twee soorten beleggingen die in de ETF’s van de kernselectie voorkomen zijn aandelen en obligaties. Met 91% richten veruit de meeste ETF’s zich op aandelen.

Taartdiagram met de soort belegging van de ETF's uit DEGIRO kernselectie.

Beste ETF DEGIRO kernselectie 2022

Wat de beste ETF is uit de DEGIRO kernselectie hangt natuurlijk af van je criteria. Waarin wil je beleggen? We kijken in dit artikel specifiek naar drie soorten ETF’s:

Beste wereldwijde / all world ETF’s

Spreiding is superbelangrijk bij beleggen. Daarom is beleggen in de wereldeconomie een veel voorkomende strategie. Hoewel sommige wereldwijde ETF’s de focus hebben op een bepaalde sector, zijn er ook ETF’s die bedrijven uit verschillende sectoren bevatten. Bij het laatste geval het je de meeste spreiding.

Twee ETF’s uit de kernselectie die veel worden gebruikt om wereldwijd te beleggen zijn IWDA en VWRL. Dit komt door de lage kosten en de goede spreiding van deze ETF’s.

In de nieuwe DEGIRO kernselectie is er ook een ETF toegevoegd die lijkt op VWRL. Het grootste verschil is dat de ETF VWCE het dividend herinvesteert in plaats van het uit te keren. Voor meer informatie kun je VWCE vs VWRL bekijken.

NaamISINKosten
ISHARES MSCI WOR A (IWDA)IE00B4L5Y9830,20%
VANGUARD FTSE AW (VWRL)IE00B3RBWM250,22%
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
– (USD) Accumulating (VWCE)
IE00BK5BQT800,22%

Beste tech ETF’s

Wat de beste technologische ETF is voor jou hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur. Wellicht heb je veel vertrouwen in een bepaalde niche binnen technologie zoals cloud computing of artificial intelligence.

De twee ETF’s die wij hier hebben geselecteerd zijn juist binnen technologie ook gespreid over verschillende niches. De reden hiervoor is dat je al veel spreiding opgeeft door een ETF te kiezen die zich richt op technologie. Als je dan ook nog een specifieke niche binnen technologie gaat kiezen dan wordt je spreiding nog slechter. Daarnaast hebben we gekeken naar de jaarlijkse kosten (TER) van de ETF’s.

De eerste ETF is ‘Xtrackers Future Mobility UCITS ETF 1C’. Deze ETF richt zich op technologie binnen verschillende niches zoals consumptiegoederen, grondstoffen en industrie. De spreiding binnen technologie is dus goed. Bovendien zijn de kosten laag vergeleken met andere technologie ETF’s. Bedrijven zoals Volkswagen en Toshiba zitten in deze ETF.

De tweede ETF is ‘iShares Digitalisation UCITS ETF USD (Acc)’. Deze is gespreid over niches zoals industrie, consumptiegoederen en communicatiediensten. In deze ETF zitten onder andere Twitter en FedEx.

NaamISINKosten
Xtrackers Future Mobility UCITS ETF 1CIE00BGV5VR990,35%
iShares Digitalisation UCITS ETF USD (Acc)IE00BYZK48830,40%

Beste duurzame ETF DEGIRO kernselectie

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Dit heeft DEGIRO ook opgemerkt, want er zitten behoorlijk wat duurzame ETF’s in de nieuwe kernselectie. Als je wil kijken naar de beste duurzame ETF dan kom je al snel uit bij ESG. Daarnaast valt ook schone energie onder duurzaam.

Deze eerste ETF is ‘iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF USD Dist’ en is eigenlijk een wereldwijde ETF’s, zoals IWDA of VWRL, die bedrijven uitsluit die niet aan de ESG-criteria voldoen. Ondanks dit is de spreiding nog steeds erg goed. Onder andere de sectoren technologie, financiële dienstverlening en gezondheidszorg zijn goed vertegenwoordigd. Grote posities in deze ETF’s zijn Apple, Microsoft en Amazon.

De tweede ETF is ‘Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF’ en richt zich op bedrijven die bezig zijn met alternatieve energie. De kosten van deze ETF zijn wat hoger, namelijk 0,60%. Je belegt hiermee echter wel erg specifiek bepaalde bedrijven. Ondanks dat er maar 40 bedrijven in deze ETF zitten is er toch een wereldwijde spreiding.

NaamISINKosten
iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF USD DistIE00BHZPJ5690,20%
Lyxor New Energy (DR) UCITS ETFFR00105247770,60%

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je de handvatten gegeven om aan de slag te gaan met de DEGIRO kernselectie. Je kunt met kernselectie makkelijk en goedkoop beleggen in een groot aantal ETF’s. De nieuwe DEGIRO kernselectie bevat veel ETF’s waar mensen om hebben gevraagd, voornamelijk de duurzame ETF’s zijn toegevoegd. Wat is jouw favoriete ETF uit de kernselectie?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

4 reacties op “DEGIRO kernselectie: goedkoop beleggen in ETF’s / trackers”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.