<

Wat is een ETF? Ontdek alles over beleggen in ETF’s

Wat is een ETF? Veel mensen hebben deze term ETF waarschijnlijk al een keer voorbij horen komen, doen alsof ze het allemaal snappen en proberen mee te praten bij de koffieautomaat. Na het lezen van deze post weet je alles over ETF’s en kun je écht indruk maken op je collega’s.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Fund en is een verzameling van verschillende aandelen. Een ETF volgt een bepaalde index. Dit kan bijvoorbeeld de AEX of de wereldindex zijn.

In een ETF kunnen wel duizend verschillende bedrijven zitten. Wanneer je een ETF koopt, beleg je voor een klein deel in alle bedrijven die in de index zitten. Het beleggen in ETF’s wordt daarom ook indexbeleggen genoemd.

Met slechts één transactie beleg je in duizenden bedrijven. Het is hierdoor makkelijker om risico’s te spreiden. Als één bedrijf het dan heel slecht doet wordt dit effect opgevangen door alle andere bedrijven in de ETF die het wel heel goed doen. 

In principe heb je minder diepe dalen als je belegt in ETF’s. Daardoor heb je ook minder hoge pieken. Als één bedrijf uit de ETF namelijk heel hard groeit heeft dit ook relatief weinig invloed op het totaal.

Bij het beleggen in ETF’s wordt er daarom vaak gekeken naar de lange termijn. Als de index op een lange termijn groeit dan heb je een stabiel rendement. 

Spreiding

Zoals we net al hebben aangegeven is het met een ETF makkelijk om over meerdere bedrijven te spreiden.

Een los aandeel van Apple kost bijvoorbeeld al meer dan €300. Als je €200 belegt in een ETF die voor 3% uit Apple-aandelen bestaat, heb je voor €6 Apple in bezit en voor €194 andere bedrijven. Bij het aankopen van losse aandelen was het niet eens mogelijk om één aandeel Apple te kopen van die €200.

Door middel van ETF’s kun je dus alsnog goed spreiden als je wil beleggen met kleine bedragen. Bovendien bespaar je ook kosten omdat je niet honderden of duizenden verschillende transacties hoeft te doen om genoeg spreiding te krijgen.

Een overzicht van verschillende bedrijven in een ETF.
Verschillende bedrijven in een ETF. Bron: www.morningstar.nl

ETF’s zijn populair

Door de populariteit van ETF’s is dit nu het beleggingsproduct waar het meeste geld in zit. Wereldwijd is er voor meer dan 4 triljoen euro geïnvesteerd in ETF’s, waarmee er meer in ETF’s is geïnvesteerd dan in beleggingsfondsen. Voor het bestaan van ETF’s waren beleggingsfondsen het meest populaire product waarmee mensen op een eenvoudige manier veel spreiding aan konden brengen in hun portfolio.

Hoe kies je een ETF?

Er zijn heel erg veel verschillende ETF’s. Het verschilt per persoon wat de beste ETF is. Hoe kun je nu de juiste kiezen? We hebben deze 8 punten voor het kiezen van een ETF opgesteld zodat je een betere keuze kunt maken.

  • Spreiding: In welke soort ETF beleg je? Je hebt bredere ETF’s die een goede spreiding hebben en je hebt meer specifieke ETF’s.
  • Kosten: De lopende kosten van een ETF hebben een grote invloed op je rendement. Daarom is dit een belangrijk punt om rekening mee te houden bij je keuze. 
  • Grootte belegd vermogen: Als de ETF een groter belegd vermogen heeft wordt de verhandelbaarheid vaak beter en de kosten lager.
  • Fysieke of synthetische ETF: Sommige ETF’s kopen zelf fysieke aandelen terwijl synthetische ETF’s de index volgen zonder zelf aandelen te kopen.
  • Dividend herbeleggen of uitkeren: Een ETF kan het dividend uitkeren of herbeleggen. Bij uitkeren ontvang jij het dividend meteen, terwijl het bij herbeleggen in de koers van de ETF zit verwerkt.
  • Dividendlekkage: Door te beleggen in ETF’s in het buitenland kan er niet altijd alle ingehouden dividendbelasting worden teruggevraagd.
  • Tracking error: Dit geeft aan hoeveel een ETF afwijkt van de index.
  • Valuta: Sommige ETF’s zijn genoteerd in Euro, terwijl andere genoteerd zijn in Amerikaanse Dollar. Dit kan een valutarisico met zich meebrengen.
  • Soorten beleggingen in de ETF: Zitten er vooral aandelen of obligaties in de ETF? Tegenwoordig kun je zelfs ook beleggen in een bitcoin ETF.

Voordelen ETF’s

ETF’s zijn niet voor niets het grootste beleggingsproduct geworden. Er zijn veel voordelen aan het beleggen in ETF’s. We zullen de twee belangrijkste hier noemen.

Het grootste voordeel van ETF’s is dat het makkelijker is om spreiding aan te brengen in je portfolio. Wil je de AEX-index volgen, dan kun je een ETF kopen die dit doet, in plaats van losse aandelen te kopen van alle bedrijven in de AEX. Omdat je in één keer in veel verschillende bedrijven belegt, wordt het risico ook verspreid.

Daarnaast hebben ETF’s vaak lage kosten. Ten eerste zou je om de spreiding van de AEX te behalen 25 keer transactiekosten moeten betalen om in alle verschillende bedrijven te beleggen. Bij een ETF betaal je eenmalig transactiekosten voor deze spreiding. Daarnaast zijn de beheerkosten van ETF’s vaak laag in vergelijking met beleggingsfondsen omdat een ETF door computers wordt beheerd in plaats van een fysieke handelaar.

Nadelen ETF’s

ETF’s zijn een heel goed beleggingsproduct, maar we moeten ook kritisch blijven. Natuurlijk zijn er ook nadelen van ETF’s.

Hoewel je met ETF’s vaak relatief eenvoudig spreiding aan kan brengen, zijn sommige ETF’s alsnog heel erg specifiek. Een ETF gericht op bedrijven die moeders verhuren kan wel gespreid zijn over de gehele industrie, maar het aantal bedrijven zal nog steeds heel klein zijn.

Daarnaast hebben veel mensen het idee dat een index, en daarmee ook een ETF, alleen maar omhoog kunnen gaan, maar dat is natuurlijk onzin. Zelfs als je een wereldwijde spreiding hebt over duizenden bedrijven, gaat deze omlaag in waarde als het minder goed gaat met de wereldeconomie.

Ten slotte beleggen heel veel mensen passief in ETF’s, wat betekent dat zij bijvoorbeeld elke maand geld investeren. Dit doen ze ongeacht de koers / waarde van de ETF. Normaal wordt de waarde van een bedrijf bepaalt door haar prestaties. Doet Apple het goed, dan stroomt er extra geld die kant op. Doen ze het slecht, dan kopen minder mensen Apple en worden de aandelen minder waard. Als heel veel mensen automatisch een bedrag storten in een ETF waar Apple in zit, dan beleggen mensen zonder dat dit afhangt van de prestaties van Apple.

Waar kun je ETF’s kopen?

ETF’s zijn eigenlijk te koop bij elke bank of broker die beleggingsproducten aanbiedt. Je kunt ze aankopen bij de bank waar je ook een betaalrekening heb, maar het is ook mogelijk om een beleggingsrekening te openen bij een andere partij.

Sommige brokers zijn meer geschikt voor het beleggen in ETF’s dan andere. Wij geloven in het beleggen voor de lange termijn en daarbij zijn kosten heel belangrijk. Broker DEGIRO heeft een kernselectie van ETF’s samengesteld die onder bepaalde voorwaarden maandelijks zonder transactiekosten kunnen worden aangekocht.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie

In het begin noemden we het al. Veel mensen hebben wel eens van een ETF gehoord, maar weten niet precies wat het inhoudt. We hopen dat je nu beter begrijpt wat een ETF is. Laat deze bak met informatie even op je inwerken, dan is het daarna tijd om je collega’s te imponeren.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.