Wat is dividendlekkage en hoe kun je het voorkomen?

Dividendlekkage, ook wel dividendlek genoemd, kan voorkomen bij het beleggen in aandelen en ETF’s. Dividendlekkage kan een impact hebben je op rendement, maar je kunt er gelukkig ook iets tegen doen. In dit artikel lees je wat dividendlekkage is, hoe je het kunt berekenen en hoe je dividendlekkage kunt voorkomen.

Dividend en dividendbelasting

Voordat we beginnen aan dividendlekkage is het belangrijk om duidelijk te hebben wat dividend en dividendbelasting precies is.

Dividend is een winstuitkering die bedrijven uitkeren aan de aandeelhouders. Als je aandelen van een bedrijf bezit kun je dus dividend ontvangen.

Het slechte nieuws is dat je er ook belasting over moet betalen. Dit wordt dividendbelasting genoemd. De hoogte van de dividendbelasting verschilt per land. In Nederland is het percentage bijvoorbeeld 15%, terwijl het 30% is in de Verenigde Staten.

Overheden hebben vaak onderlinge afspraken over dividendbelasting. Nederlanders betalen bijvoorbeeld in de Verenigde Staten ook 15% dividendbelasting, terwijl de dividendbelasting daar 30% is. Deze afspraken zijn gemaakt om buitenlandse investeerders niet af te schrikken.

Als er geen afspraken zijn gemaakt dan zie je al wat er gebeurt. Je betaalt 30% dividendbelasting in het buitenland en je kunt slechts 15% terugvragen via de inkomstenbelasting. De overige 15% blijft achter. Dit wordt dividendlekkage genoemd.

Wat is dividendlekkage?

Dividendlekkage is het deel van het ingehouden dividend in het buitenland dat je niet terug kunt vragen via de inkomstenbelasting. Dit kan voorkomen bij aandelen, maar het komt vaker voor bij ETF’s.

Een dividendlek kan voorkomen bij individuele aandelen als er geen verdrag is met het buitenland, maar de dividendbelasting wel hoger dan 15%. In dat geval kun je het verschil niet terugkrijgen.

Bij ETF’s komt dividendlekkage vaker voor. Dit komt omdat er meestal veel verschillende bedrijven uit meerdere landen in de ETF zitten. Je hebt dan te maken met alle belastingverdragen tussen het land waar de ETF is gevestigd en de landen waarin de bedrijven zijn gevestigd.

Hoe ontstaat dividendlekkage?

We hebben het net al even kort besproken, maar hoe dividendlekkage ontstaat kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Veel ETF’s zijn gevestigd in Ierland omdat er 0% dividendbelasting is. Wanneer je dividend ontvangt vanuit een Ierse ETF betaal je zelf dus ook geen dividendbelasting. De beheerders van de ETF betalen echter wel dividendbelasting in de landen waar de bedrijven uit de ETF gevestigd zijn.

Op hun beurt zullen de beheerders van de ETF proberen om alle ingehouden dividendbelasting terug te krijgen uit de landen waar de bedrijven gevestigd zijn. Neem als voorbeeld Zwitserland, waar 35% dividendbelasting geldt.

Als Ierland geen belastingverdrag heeft met Zwitserland, dan kan de ETF waarschijnlijk niet alle, of zelfs helemaal geen, ingehouden buitenlandse dividendbelasting terugvragen.

Jij kunt normaal gesproken tot 15% via de Nederlandse belastingdienst kunnen terugvragen. Doordat je nu hebt belegt in een Ierse ETF kun je echter niks terugvragen. Ierland heeft namelijk nooit dividendbelasting ingehouden. Er is simpelweg niks om terug te vragen.

Dividendlekkage getekend weergegeven waarbij er van €10 dividend nog maar €8,50 overblijft.

Wat gebeurt er in de afbeelding hierboven? De ETF ontvangt 65% van het dividend meteen (€6,50). Er wordt 35% dividendbelasting ingehouden door Zwitserland. De Ierse ETF kan 20% van de dividendbelasting terugvragen door afspraken tussen Ierland en Zwitserland.

De Ierse ETF keer het direct ontvangen dividend (€6,50) en de teruggevraagde dividendbelasting (€2,00) uit aan jou. Er blijft in dat geval dus 15% van het dividend hangen in Zwitserland.

Dividendlekkage berekenen in 3 stappen

Om de dividendlekkage van een ETF te berekenen zul je moeten kijken in het jaarverslag van een ETF. We hebben hieruit namelijk een aantal dingen nodig.

Meestal kun je dit jaarverslag vinden via Morningstar. Zoek daar de ETF op en kijk daarna bij documenten. In dit geval hebben we het jaarverslag van VWRL (2019 – 2020) als voorbeeld genomen. In dit jaarverslag staan veel verschillende ETF’s. Je zult dus eerst VWRL op moeten zoeken.

Een screenshot van de Morningstar website waar het jaarverslag van VWRL staat.

1. Dividendbelasting berekenen

Als eerste gaan we de dividendbelasting berekenen. Hiervoor heb je twee bedragen nodig die je kunt vinden bij de ‘Statement of Operations’.

  • Dividend inkomen / dividend income: $100.819.368.
  • Ingehouden dividend / Foreign Witholding Tax: $12.482.600.
Een screenshot uit het jaarverslag van VWRL waar het dividend inkomen en de dividendbelasting staat.
Dividendbelasting = ingehouden dividend / dividend inkomen
Author

Met deze getallen kun je de dividendbelasting berekenen. De dividendbelasting is in dit voorbeeld dus $12.482.600 / $100.819.368 = 12,38%.

2. Dividendrendement berekenen

Ten tweede gaan we het dividendrendement berekenen. Hiervoor hebben we weer twee bedragen nodig. Het eerste hebben we net al gezien, dat is namelijk het dividend inkomen. Dit was $100.819.368.

Daarnaast hebben we ook nog het gemiddelde fondsvermogen nodig. In een jaarverslag staan altijd twee jaren. Neem daarom het gemiddelde van de ‘net assets’ van beide jaren. Dit kun je vinden onder ‘Statement of Assets and Liabilities’.

Een screenshot uit het jaarverslag van VWRL waar het fondsvermogen staat.

In de bovenstaande afbeelding kun je zien dat het fondsvermogen $2.704.960.870 was in 2019 en $5.594.999.708 was in 2020. Het gemiddelde hiervan is ($5.594.999.708 + $2.704.960.870) / 2 = $4.149.980.289.

Dividendrendement = dividend inkomen / gemiddelde fondsvermogen
Author

Als we dan het dividendrendement uitrekenen kom je uit op $100.819.368 / $4.149.980.289 = 2,43%.

3. Dividendlekkage berekenen

Nu we de dividendbelasting en het dividendrendement hebben berekend kunnen we eindelijk de dividendlekkage berekenen. Dit kan met de volgende formule.

Dividendlekkage = dividendbelasting * dividendrendement
Author

In dit voorbeeld kom je dus uit op 12,38% * 2,43% = 0,30%. Dit betekent dat je bij VWRL elk jaar 0,30% minder rendement hebt door het dividendlek.

De impact van een dividendlek op je rendement

Het kan behoorlijk verschillen wat de impact is van dividendlekkage op je rendement. Dit wordt bijvoorbeeld bepaald door de hoeveelheid dividend die je ontvangt. Als je alleen belegt in groeiaandelen dan ontvang je waarschijnlijk relatief weinig dividend. Beleg je in dividend aandelen of een hoog dividend ETF, dan heb je waarschijnlijk meer last van dividendlekkage.

Om het tastbaar te maken nemen we het voorbeeld van VWRL dat we eerder hebben uitgerekend. Daar was het dividenlek namelijk 0,30% per jaar. Je zult misschien wel denken, lekker boeiend die 0,30%. Maar wat is de impact hiervan echt?

We willen niet zeggen dat dividendlekkage het einde van de wereld is, maar het is goed om even in te zien wat de impact is van 0,30% per jaar op de lange termijn.

Gemiddeld kun je met beleggen namelijk een rendement halen van 7% per jaar. Neem als voorbeeld een bedrag van €10.000. Als je hiermee een gemiddeld rendement behaald van 7% (zonder dividendlekkage) of 6,7% (met dividendlekkage), wat is dan precies het verschil?

Een lijndiagram met het verschil tussen wel of geen dividendlekkage. Bij een investering van €10.000 is er na 30 jaar een verschil van €5.563.
Het verschil tussen wel en geen dividendlek bij een investering van €10.000.

Zonder een dividendlek heb je een vermogen van €71.143 terwijl je met dividendlekkage een vermogen hebt van €65.580. Het verschil in is dus €5.563. Dit is dus alleen veroorzaakt door dividendlekkage.

Het grote verschil komt onder andere door samengestelde rente. Je loopt namelijk niet alleen 0,30% rendement per jaar mis, maar je kunt de jaren daarna ook geen rendement meer halen over dit verloren rendement.

Dividendlekkage voorkomen

Het beste wat je kunt doen is beleggen in een Nederlandse ETF die is geregistreerd als Nederlandse fiscale beleggingsinstelling (FBI).

Het voordeel van zo’n Nederlandse ETF is dat je geen dividendlekkage hebt. Er wordt wel 15% dividendbelasting ingehouden, maar dit kun je terugvragen via de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je 100% van het dividend ontvangt.

Er zijn verschillende ETF’s zonder dividendlekkage. Een voorbeeld hiervan is de duurzame ETF met een wereldwijde spreiding ‘VANECK SUST WORLD ETF’. Deze zit overigens ook in DEGIRO kernselectie waardoor je deze minimaal één keer per maand onder bepaalde voorwaarden zonder transactiekosten kunt aankopen.

Conclusie

Als het goed is weet je nu veel meer over dividendlekkage. De impact van een dividendlek kan dus behoorlijk verschillen. Hoe hoger het dividendrendement, hoe groter de impact van dividendlekkage. Het is daarom zeker de moeite waard om naar dividendlekkage te kijken wanneer je een ETF gaat kiezen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “Wat is dividendlekkage en hoe kun je het voorkomen?”

Voor zover ik weet heb je dit probleem niet als je kiest voor een accumulerende EFT. Die keert geen dividend uit maar herbelegd het meteen of heb ik dit mis?

Dit klopt helaas niet. Je hebt gelijkt dat een accumulerende ETF het dividend niet uitkeert, maar herinvesteert.

De beheerders van de ETF ontvangen bij een accumulerende ETF echter net zoveel dividend van de onderliggende bedrijven als bij een distribuerende ETF. Ze betalen dus ook evenveel dividendbelasting, waardoor evenveel geld ‘verloren’ gaat door dividendlekkage.

Ze houden dus minder dividend over om te herinvesteren, net als distribuerende ETF’s minder dividend overhouden om uit te keren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.