Dividendbelasting verrekenen in Nederland

Wanneer je dividend ontvangt dan betaal je vrijwel altijd dubbel belasting. Door het verrekenen van dividendbelasting in Nederland kun je dit voorkomen. In dit artikel laten we je zien hoe het verrekenen van dividendbelasting precies werkt.

Dividendbelasting Nederland

In Nederland geldt er 15% dividendbelasting. Dit betekent dat er 15% belasting wordt ingehouden over het dividend wat je ontvangt van Nederlandse bedrijven.

Wanneer je dividend ontvangt, dan is dit eigenlijk altijd het netto dividend. Dit betekent dat de dividendbelasting al van tevoren is ingehouden.

Door de manier hoe het belastingstelsel in Nederland is opgebouwd kun je deze ingehouden dividendbelasting weer terug krijgen. Je betaalt in Nederland namelijk al vermogensbelasting. Laten we eerst kijken hoe dat precies werkt.

Vermogensbelasting Nederland

Je betaalt belasting over je vermogen, ongeacht of je het investeert of niet. Deze vermogensbelasting wordt berekend aan de hand van een fictief rendement. Over dit fictieve rendement wordt dan 31% belasting gerekend.

Bij de vermogensbelasting over 2022 (die je doet in 2023) is er wel een heffingsvrij vermogen van €50.650. Hierover hoef je dus geen vermogensbelasting te betalen. Met een partner is dit zelfs €101.300.

Hoeveel fictief rendement er wordt berekend hangt af van je vermogen.

AlleenstaandMet fiscale
partner
Fictief
rendement
Belasting over
fictief rendement
Vermogensbelasting
€50.650 - €101.300€101.300 - €202.6001,818%31%0,56%
€101.300 - €962.351 €202.600 - €1.924 .7024,366%31%1,35%
Meer dan €962.351Meer dan €1.924 .7025,53%31%1,71%

Om een voorbeeld te noemen, stel je hebt een vermogen van €100.000 en je bent alleenstaand. Je betaalt dan alleen over de laatste €49.350 vermogensbelasting.

Het fictief rendement is dan €897,18 (€50.000 * 1,818%). In dat geval betaal je €278,13 (€897,18 * 31%) vermogensbelasting.

De effectieve vermogenbelasting die je betaalt is dan 0,56% (1,818% * 31%).

Waarom dividendbelasting verrekenen

Zoals net aangegeven betaal je in Nederland al belasting over het fictieve rendement. Je vermogen wordt dus belast. Het maakt hiervoor overigens niet uit of je spaargeld of beleggingen hebt.

Wanneer je beleggingen hebt, dan wordt er dus ook dividendbelasting gerekend over het (daadwerkelijke) rendement van je vermogen. In dat geval wordt je vermogen dus twee keer belast. Je betaalt namelijk dividendbelasting én vermogensbelasting.

Dit is de reden dat je dividendbelasting kunt verrekenen in Nederland. Als je de dividendbelasting niet verrekend, dan wordt je vermogen dubbel belast. Dit wil niemand natuurlijk.

Hoe dividendbelasting verrekenen

Het is mogelijk om dividendbelasting te verrekenen met de inkomstenbelasting. Bij de inkomstenbelasting moet je namelijk ook je vermogen opgeven. Je kunt bij de inkomstenbelasting aangeven hoeveel dividend je hebt ontvangen en hoeveel dividendbelasting er is ingehouden. 

De teveel ingehouden dividendbelasting krijg je dan terug. Wanneer je geld moet betalen wordt de teveel ingehouden dividendbelasting van het bedrag dat je verschuldigd bent afgehaald.

Wanneer je belegt bij een Nederlandse broker dan is de informatie vaak al ingevuld voor je. De broker heeft de gegevens al doorgestuurd naar de belastingdienst. Je hoeft de informatie alleen te controleren op je belastingaangifte.

Als dit niet het geval is kun je in het jaaroverzicht van je broker vinden hoeveel dividend je hebt ontvangen en hoeveel dividendbelasting er is ingehouden. 

Verrekenen buitenlandse dividendbelasting

In andere landen heb je vaak een hoger percentage dividendbelasting. In veel gevallen heeft Nederland gelukkig afspraken gemaakt met deze landen. Je bent in zo’n geval vaak alsnog slechts 15% dividendbelasting verschuldigd.

Zoals eerder gezegd kun je de 15% dividendbelasting altijd verrekenen in Nederland. Het overige deel kun je dan terugvragen bij de buitenlandse belastingdienst. Eerder zijn we uitgebreider ingegaan op hoe buitenlandse dividendbelasting terugvragen werkt.

Conclusie

Dividendbelasting verrekenen in Nederland is dus belangrijk om dubbele belasting te voorkomen. Je kunt dit gemakkelijk doen met de inkomstenbelasting. 

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.