Hoe kun je buitenlandse dividendbelasting terugvragen?

De meeste beleggers weten niet goed hoe ze buitenlandse dividendbelasting kunnen terugvragen. Wanneer je geen buitenlandse dividendbelasting terugvraagt dan kun je geld mislopen. In dit artikel laten we je zien hoe het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting precies werkt.

Dividendbelasting

Bij beleggen hoort ook belasting. Wanneer je gaat beleggen heb waarschijnlijk te maken met dividend. Dividend is een winstuitkering van bedrijven. Een bedrijf keert dan (een deel van) de winst uit aan de aandeelhouders.

Dividend wordt als inkomen gezien en daarom moet je er ook dividendbelasting over betalen. Dividendbelasting wordt ook wel bronbelasting genoemd.

Dividendbelasting wordt vrijwel altijd automatisch ingehouden. Het dividend dat je ontvangt is dus eigenlijk altijd het netto dividend. Je kunt de ingehouden dividendbelasting in veel gevallen echter wel terugvragen.

We zullen eerste even kort ingaan op de Nederlandse dividendbelasting, maar de rest van dit artikel zal gaan over het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting.

Nederlandse dividendbelasting

De Nederlandse dividendbelasting is 15%. Deze dividendbelasting wordt ingehouden als je in Nederlandse bedrijven belegt. Je kunt deze dividendbelasting altijd terugkrijgen.

In Nederland betaal je namelijk al vermogensbelasting. Hier gaan ze uit van een fictief rendement. Over dit fictieve rendement betaal je dan belasting. Het daadwerkelijke rendement (dividend) doet er dus niet meer toe.

Om te voorkomen dat je dubbel belasting betaalt, kun je daarom de ingehouden dividendbelasting verrekenen bij de inkomstenbelasting (box 1).

Buitenlandse dividendbelasting

Voor buitenlandse dividendbelasting is het een ander verhaal. Elk land heeft namelijk andere percentages dividendbelasting. In Frankrijk geldt bijvoorbeeld 30% dividendbelasting, in Ierland 0% en in China 10%.

In veel gevallen heeft Nederland een belastingverdrag afgesloten. Dit betekent dat je in het buitenland ook slechts 15% dividendbelasting schuldig bent. Ondanks deze afspraak wordt er meestal toch het hele bedrag ingehouden (bijvoorbeeld 30% in België). Je kunt in dat geval de te veel ingehouden dividendbelasting terugvragen in het buitenland.

Waarom wil je buitenlandse dividendbelasting terugvragen?

Zonder het zelf terugvragen van de buitenlandse dividendbelasting zul je het geld nooit meer terugzien. Het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting is verstandig omdat je anders dubbel belasting betaalt. Je betaalt dan namelijk dividendbelasting in het buitenland, terwijl je ook nog vermogensbelasting betaalt (over een fictief rendement) in Nederland. Dit wil niemand natuurlijk.

Hoe kun je buitenlandse dividendbelasting terugvragen?

We laten je zien hoe het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting werkt in drie stappen.

Hoeveel buitenlandse dividendbelasting is er ingehouden?

De eerste stap die je moet zetten is bepalen hoeveel buitenlandse dividendbelasting er überhaupt is ingehouden. Dit kun je in de meeste gevallen vinden in het jaaroverzicht bij je broker. In dit jaaroverzicht staat dan het bruto en netto dividend. Het verschil tussen deze twee is de ingehouden dividendbelasting.

Mocht je een buitenlandse broker hebben, dan kan het zijn dat dit allemaal wat minder duidelijk is. Je moet in zo’n geval waarschijnlijk meer zelf uitzoeken Bij een Nederlandse broker, zoals bijvoorbeeld DEGIRO, kun je deze informatie makkelijker terugvinden.

Verrekenen met inkomstenbelasting

Buitenlandse dividendbelasting kun je voor een deel verrekenen met de inkomstenbelasting in Nederland. Je kunt namelijk 15% buitenlandse dividendbelasting verrekenen.

Het kan dan voorkomen dat je na het verrekenen met de inkomstenbelasting alsnog teveel dividendbelasting hebt betaald. Je kunt in zo’n geval dan 15% verrekenen in Nederland, maar je moet het overige deel in het buitenland terugvragen.

Formulieren invullen per land

In deze stap kan het soms lastig worden. Je moet namelijk het gedeelte dat je niet kunt verrekenen bij de inkomstenbelasting zelf terugvragen in het buitenland. Dividendbelasting terugvragen in het buitenland kun je over het algemeen doen door formulieren in te vullen en deze op te sturen naar de buitenlandse dividendbelasting. Hoe dit precies werkt, verschilt per land.

In de meeste landen moet je met zo’n formulier aantonen in welk land je belastingplichtig bent. Je kunt dit aantonen met een woonplaatsverklaring.

Daarnaast moet je ook het bedrag waarop je recht hebt aantonen. Hiervoor moet je in de meeste gevallen een formulier invullen van de belastingdienst van het betreffende land.

Voorbeelden terugvragen buitenlandse dividendbelasting

Omdat de procedures verschillen per land zullen we een aantal voorbeelden van het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting geven.

Dividendbelasting terugvragen België

In België geldt 30% dividendbelasting. Door het belastingverdrag van Nederland met België hoef je slechts 15% te betalen.

De 15% teveel ingehouden dividendbelasting kun je terugvragen bij de Belgische belastingdienst. De andere 15% kun je zoals eerder aangegeven verrekenen met de Nederlandse inkomstenbelasting.

Voor het terugvragen van de Belgische dividendbelasting heb je allereerst dit formulier nodig. Dit lijkt misschien heel veel, maar je hoeft alleen de regels in het Nederlands in te vullen.

Dit formulier moet je opsturen naar de Nederlandse belastingdienst. Het is dan aan de Nederlandse belastingdienst om te bevestigen dat je in Nederland woonde gedurende de periode.

Wanneer je de documenten terug hebt ontvangen vanuit de Nederlandse belastingdienst kun je ze doorsturen naar België. In België heb je vijf jaar voor het terugbetalen van de te veel ingehouden dividendbelasting.

Voor meer informatie over wat je precies moet opsturen kun je kijken op deze pagina van de Belgische belastingdienst.

Dividendbelasting terugvragen Duitsland

In Duitsland wordt er 25% dividendbelasting ingehouden. Er is ook een belastingverdrag waardoor inwoners van Nederland slechts 15% moeten betalen. Hiervoor heb je vier jaar de tijd.

Op de website van de Duitse belastingdienst is het erg duidelijk in het Engels uitgelegd welke formulieren je allemaal nodig hebt. Bovendien staat er welke stappen je moet doorlopen om de te veel ingehouden dividendbelasting terug te krijgen.

Het is echter wel lastig om de juiste pagina te vinden, maar als je start op deze pagina dan kom je waarschijnlijk een heel eind.

Wanneer dividendbelasting terugvragen?

Voor het terugvragen van het overige deel bij de buitenlandse belastingdienst zit vaak een deadline die is vastgesteld door de belastingdienst van het buitenland.

Het is daarom verstandig om dit te checken voor de landen waarvan je beleggingen hebt. Meestal heb je hier meerdere jaren voor. Omdat het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting redelijk veel tijd kost kun je er ook voor kiezen om dit minder vaak dan jaarlijks te doen.

In dat geval ben je het geld waarschijnlijk wel langer kwijt, maar als het om kleine bedragen gaat zal dit geen grote impact hebben. Vooral niet als je er veel tijd mee bespaart. Tijd is namelijk ook geld.

Is het wel de moeite waard?

We hebben gezien dat het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting soms best een gedoe kan zijn. Is het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting dan wel de moeite waard? Het antwoord op deze vraag is; het verschilt.

Omdat je altijd 15% kunt verrekenen bij de Nederlandse belastingdienst kan het bedrag aan buitenlandse dividendbelasting soms heel laag zijn. Bij een heel laag bedrag kun je er ook voor kiezen om de te veel ingehouden dividendbelasting niet terug te vragen om de tijd te besparen.

Rekenvoorbeeld

Laten we als voorbeeld nemen dat je €5.000 hebt belegd in buitenlandse bedrijven in een land waar een belastingverdrag is. Het belastingtarief is 30% in dit land.

Je betaalt in dat geval dus 15% dividendbelasting teveel. De overige 15% kun je namelijk verrekenen met de inkomstenbelasting.

Stel je voor dat je bijvoorbeeld €100 (2%) dividend per jaar krijgt vanuit deze bedrijven. De dividendbelasting is dan €30. Van dit bedrag kun je €15 (15%) al verrekenen met de Nederlandse inkomstenbelasting.

Uiteindelijk gaat het dus jaarlijks om €15 dividendbelasting die teveel is betaald. Wellicht is dit niet de moeite waard voor je. Mocht je €50.000 hebben belegd, dan gaat het al om €150. In dat geval wordt het misschien al interessanter om het wel terug te vragen.

Je kunt er in zo’n geval natuurlijk ook altijd voor kiezen om meerdere jaren ‘op te sparen’.

Conclusie

Het belangrijkste om te onthouden is dat je altijd 15% kunt verrekenen met de inkomstenbelasting in Nederland. Wanneer Nederland een belastingverdrag heeft met het betreffende land kun je in veel gevallen ook nog een deel terugvragen bij de belastingdienst in het buitenland.

Het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting kan dus best veel werk zijn. Het is aan jou om te bepalen of je het de moeite waard vindt om het te doen. Het is in veel gevallen ook mogelijk om meerdere jaren tegelijk terug te vragen. Je kunt het proces dan bijvoorbeeld elke twee jaar doorlopen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “Hoe kun je buitenlandse dividendbelasting terugvragen?”

Ik ben woonachtig in Spanje en betaal hier inkomstenbelasting ook dividend-belasting 20%. Maar in Nederland wordt over mijn aandeling die ik daar heb OOK al15% dividentbelasting ingehouden. Hoe kan ik die dividentbelasting terugvorderen of vrijstelling bronbelasting aanvragen.

Hoi!

Bedankt voor je vraag. Voor het antwoord kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je waarschijnlijk wel verder helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.