Wat zijn groeiaandelen en waar kun je op letten?

Aandelen die veel potentie hebben om te groeien worden bij beleggen ook wel groeiaandelen genoemd. Het vinden van groeiaandelen is echter niet altijd even makkelijk.

In dit artikel bekijken we waar je allemaal op kunt letten wanneer je gaat beleggen in groeiaandelen. Bovendien noemen we een aantal voorbeelden van groeiaandelen.

Wat zijn groeiaandelen?

Het beleggen in groeiaandelen wordt ook wel growth investing genoemd. Dit is een beleggingsstrategie waarbij je belegt in aandelen die veel potentie hebben om te groeien.

Vaak worden groeiaandelen genoemd als tegenhanger van waardeaandelen (ook wel dividend aandelen genoemd). Voor meer informatie hierover kun je kijken in ons artikel over het verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen.

Later in dit artikel komen we terug op hoe je groeiaandelen kunt vinden. Eerst gaan we nog wat dieper in op de kenmerken van groeiaandelen.

Groeiaandelen en dividend

Het eerste kenmerk van groeiaandelen is dat ze weinig of zelfs geen dividend uitkeren. Wanneer bedrijven in de groeifase zitten hebben ze alle winst nodig om verder te groeien. Sterker nog, de meeste bedrijven maken in de eerste fase helemaal geen winst. Er is dan dus ook geen winst om uit te keren.

Koers-winstverhouding groeiaandelen

Dat brengt ons op het volgende kenmerk van groeiaandelen. Zoals net gezegd maakt zo’n bedrijf vrijwel geen winst. Toch is er wel de verwachting dat het bedrijf goede prestaties gaat neerzetten.

Daarom is de prijs van een groeiaandeel vaak hoger dan je zou verwachten op basis van de prestaties van het bedrijf. De P/E-ratio (koers-winstverhouding) is dan hoog.

Het aandeel is dus eigenlijk overgewaardeerd. Het aandeel is meer waard dat je op basis de resultaten zou verwachten. Deze waardering komt uit de verwachting dat het bedrijf in de toekomst flinke winsten gaat maken.

Waarom zou je beleggen in groeiaandelen?

De voornaamste reden om te beleggen in groeiaandelen is dat de potentiële winst vaak hoog is. Wanneer een bedrijf uiteindelijk succesvol wordt, dan kan de koers van een groeiaandeel erg hard stijgen. Daarbij moet wel gezegd worden dat wanneer de potentiële winst hoog is, het potentiële verlies ook hoog is.

Nadelen van groeiaandelen

Zoals eerder gezegd zitten er ook nadelen aan het beleggen in groeiaandelen.

Speculatie

Allereerst is het beleggen in groeiaandelen grotendeels gebaseerd op verwachting / speculatie. Je belegt eigenlijk in een overgewaardeerd aandeel in de hoop dat het bedrijf zo goed gaat presteren dat het aandeel flink gaat stijgen. De vraag is daarom of het beleggen in groeiaandelen valt binnen beleggen of speculeren.

Volitaliteit / risico

Door deze speculatie heeft het beleggen in groeiaandelen ook een redelijk groot risico. De volatiliteit van groeiaandelen kan namelijk hoog zijn. Een aandeel kan natuurlijk hard stijgen, maar kan ook snel dalen. Denk hierbij aan een situatie waarin het bedrijf de verwachtingen niet waarmaakt. Dit weet je echter altijd pas achteraf, hoe goed sommige experts ook beweren dat ze het van tevoren weten.

Netflix werd bijvoorbeeld ook jarenlang als een groeiaandeel genoemd. Er was voor een lange tijd ook veel groei, maar in 2022 is de koers opeens gezakt van meer dan €600 naar €200. Dit geeft de grote volatiliteit van groeiaandelen goed weer.

Spreiding

Ten slotte loop je het risico dat je weinig spreiding hebt. Wanneer je zelf groeiaandelen gaat selecteren losse aandelen gaat kopen dan ben je al snel erg afhankelijk van een aantal aandelen. In combinatie met de hoge volatiliteit maakt dit het beleggen in groeiaandelen erg risicovol.

Hoe kun je groeiaandelen vinden?

Dit is het meest lastige van het beleggen in groeiaandelen. Zoals net gezegd weet je altijd achteraf pas of een aandeel echt een groeiaandeel is. Van tevoren is het een potentieel groeiaandeel.

Toch zijn er wel factoren waar je op kunt letten wanneer je op zoek bent naar groeiaandelen.

Groeiaandelen hebben vaak wat revolutionairs. Ze hebben een unieke benadering van een bepaalde markt of een sterke concurrentiepositie door bijvoorbeeld een technologisch voordeel. Hierdoor is er veel potentie voor groei, wat het bedrijf nog waar moet maken.

Voorbeelden van groeiaandelen

Om toch een beeld te geven van wat groeiaandelen precies zijn zullen we een aantal voorbeelden noemen. Let wel op, dit zijn groeiaandelen die achteraf een groeiaandeel bleken te zijn. Deze bedrijven hebben dus al een grote groei doorgemaakt.

Om de grote winsten te maken wil je echter beleggen in een groeiaandeel voordat dit punt bereikt is. Zoals eerder gezegd is dit juist het lastige van groeiaandelen. Het is dus speculeren wat een groeiaandeel gaat zijn.

Amazon

We kennen Amazon allemaal wel. Het is een van de grootste bedrijven ter wereld. De webwinkel is inmiddels ook naar Nederland gekomen om de strijd aan te gaan met onder andere bol.com. Deze e-commerce gigant is een goed voorbeeld van een groeiaandeel.

Het bedrijf keert geen dividend uit, maar heeft wel veel potentie om te groeien. Zo worden ze actief in steeds meer verschillende landen en breiden hun diensten ook uit, denk hierbij aan Amazon Prime.

De koers van het aandeel is gestegen van iets meer dan €887 op 31 maart 2017 tot €3.260 op 31 maart 2022. In vijf jaar tijd heeft het aandeel dus een rendement gehad van 29,74% per jaar. Dit is ver boven het gemiddeld rendement van aandelen.

Alphabet

Alphabet is de holding waar Google onder valt. Google is een ander groeiaandeel dat vrijwel iedereen kent. In de ogen van veel mensen heeft Google de beste zoekmachine ontwikkeld. Hiermee hebben ze dus een technologisch voordeel. Het is daarom niet voor niks dat Google in veel landen een marktaandeel heeft van meer dan 90%.

Daarnaast ontwikkelt Google ook steeds nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld Google Maps en Google Meet. Ze betalen ook geen dividend uit omdat ze de winst willen investeren in deze nieuwe ontwikkelingen. Dit maakt Google een perfect voorbeeld van een groeiaandeel.

De koers van Google is gestegen van €848 op 31 maart 2017 tot €2.781 op 31 maart 2022. In deze vijf jaar was het gemiddeld rendement dus 26,81% per jaar.

Alternatief voor groeiaandelen

Eerder in dit artikel hebben we het al gehad over de nadelen van groeiaandelen.

Ten eerste is het onmogelijk om vooraf te weten of een groeiaandeel succesvol is. Het selecteren van groeiaandelen is daarom lastig.

Daarnaast hebben groeiaandelen een hoge volatiliteit. De koers van groeiaandelen kan dus heel erg schommelen.

Ten slotte loop je het risico om niet genoeg spreiding te hebben wanneer je in losse groeiaandelen belegt.

Daarom zullen we kort nog een alternatief noemen voor het beleggen in individuele groeiaandelen.

Groeiaandelen ETF

Wanneer je toch in groeiaandelen wil beleggen kun je daarom ook kijken naar een groeiaandelen ETF. Hoewel de beheerder van een ETF ook niet precies kan weten of een groeiaandeel daadwerkelijk succesvol is, beleg je hierdoor wel in één keer in meerdere bedrijven.

Hierdoor wordt de volatiliteit lager. Daarnaast hoeft ook niet elk bedrijf een succes te worden. Hoewel je niet zo’n hoog rendement hoeft te verwachten als bij Amazon of Google, heb je alsnog een goed rendement wanneer een aantal bedrijven in de ETF succesvol worden.

Conclusie

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat groeiaandelen precies zijn. Het is dus moeilijk om vooraf te bepalen wat de goede groeiaandelen zijn. Het gaat namelijk om verwachtingen, en daarom ook om speculatie. Hierdoor is er ook veel risico verbonden aan het beleggen in groeiaandelen.

Wanneer je toch wil beleggen in groeiaandelen kun je het risico wel verminderen door middel van een ETF met groeiaandelen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.