<

Het verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen

Het verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen is niet altijd even duidelijk. In dit artikel zetten we daarom alle verschillen duidelijk op een rij. Waar moet je op letten bij het beleggen in groeiaandelen en waardeaandelen?

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die nog veel potentie hebben om te groeien. Dit kunnen bijvoorbeeld start-ups zijn, maar ook bedrijven met veel mogelijkheden tot uitbreiding. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het uitbreiden van het bestaande klantenbestand (meer marktpotentieel), het ontwikkelen van een nieuw product of een nieuwe markt betreden.

Veel bedrijven die nog veel potentieel hebben om te groeien keren geen dividend uit. Ze hebben namelijk een veel betere bestemming voor de winst. Ze kunnen het namelijk gebruiken om te groeien.

Het rendement dat je met groeiaandelen behaalt hangt dus vooral af van de ontwikkeling van het bedrijf en niet zo zeer van uitkering van de winst. Sterker nog, veel van deze bedrijven maken vaak geen winst voor een lange periode. Dat ze geen winst maken betekent echter niet dat de koers van deze groeiaandelen niet kan stijgen.

Een goed voorbeeld van een groeiaandeel is Amazon. Ze groeien heel hard en ze worden actief in steeds meer landen. Amazon keert echter geen dividend uit. Dit maakt voor veel beleggers blijkbaar niet uit, want de prijs van Amazon is van $715 in 2016 gestegen naar $3,204 in 2021.

Grafiek van de historische koers van het aandeel Amazon in de periode 2016 tot 2021.
Koers Amazon (2016 – 2021). Bron: Morningstar.

Kenmerken van groeiaandelen

Groeiaandelen zijn te herkennen aan een aantal punten:

  • Laag dividendrendement. Bedrijven van groeiaandelen keren (bijna) nooit dividend uit. Als er winst is gebruiken ze deze om verder te groeien. In veel gevallen is er niet eens winst.
  • Hoge omzetgroei. Ondanks dat bedrijven van groeiaandelen vaak geen winst maken hebben ze vaak wel een sterke omzetgroei.
  • De bedrijven hebben potentie om te groeien. Bedrijven van groeiaandelen hebben vaak een erg goed concept of product waardoor ze de potentie hebben om te groeien. Beleggers hebben hoge verwachtingen van het bedrijf.
  • Koers is relatief hoog. Door deze hoge verwachtingen stijgt de koers. Beleggers zijn dus bereid om steeds meer geld te betalen voor een aandeel terwijl het bedrijf dit eigenlijk niet waard is als je kijkt naar de cijfers (bijvoorbeeld winstgevendheid). Ze zijn bereid om een hogere prijs te betalen omdat ze de verwachting hebben dat het bedrijf haar groeipotentieel gaat waarmaken. De prijs van een aandeel bestaat dan uit de onderliggende waarde en de verwachte waarde van het bedrijf.

Voorbeelden van groeiaandelen

Twee voorbeelden van groeiaandelen zijn Amazon en Tesla.

We hebben Amazon hiervoor als voorbeeld genoemd. Zij keren geen dividend uit, maar de koers van het aandeel is toch behoorlijk gestegen de afgelopen jaren. Ze zijn dan ook gestart in veel landen buiten de Verenigde Staten.

Het tweede voorbeeld van een groeiaandeel is Tesla. Het bedrijf bestaat sinds 2003, maar de eerste jaarwinst werd pas in 2020 geboekt. Ze hebben dus 17 jaar achter elkaar verlies geleden. Toch geloofden beleggers in Tesla, waardoor ze bleven investeren in dit bedrijf.

Wat zijn waardeaandelen

Waardeaandelen zijn aandelen van bedrijven die een minder groot groeipotentieel hebben. Daarentegen keren ze wel regelmatig dividend uit. Beleggers die de voorkeur geven aan waardeaandelen vinden het fijn dat ze regelmatig dividend ontvangen. Op deze manier hebben ze een passief inkomen. Doordat er regelmatig dividend wordt uitgekeerd bij waardeaandelen worden ze ook wel dividend aandelen genoemd.

Waarom delen ze hun winst met de aandeelhouders? Ze zouden de winst natuurlijk ook allemaal kunnen houden. Als ze dit zouden doen dan is het wel de vraag wie in deze bedrijven zou investeren.

Het rendement is namelijk het meest belangrijke voor een belegger. Dit moet komen vanuit groei of vanuit dividend. Als een bedrijf geen mogelijkheden meer heeft tot groei is het belangrijk om dividend uit te keren om toch aantrekkelijk te zijn / blijven voor beleggers. Dividend is daarom het grootste gedeelte van het rendement bij waardeaandelen.

Sommige bedrijven keren al zo lang dividend uit dat ze dividend aristocraten worden genoemd. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld 20 jaar lang hun dividend hebben verhoogd. Ondanks dat dit geen garantie is, kan het investeerders het vertrouwen geven dat ze in de toekomst ook dividend blijven uitkeren. Dit is ook de reden dat dividend aristocraten er ook alles aan doen om hun status te behouden.

Kenmerken van waardeaandelen

Samengevat zijn dit de kenmerken van waardeaandelen:

  • Weinig groeipotentieel. Vaak zijn waardeaandelen de marktleider in een bepaalde sector. Ze zijn een gevestigde naam waardoor er minder ruimte is voor groei. Daarnaast komt het vaak voor dat de hele markt verzadigd is, zoals het geval is met de energiemarkt.
  • Hoog dividendrendement. Bedrijven die weinig groeipotentieel hebben keren vaak relatief veel dividend uit. Waardeaandelen worden daarom ook dividend aandelen genoemd.
  • De koers is relatief laag. Beleggen verwachten geen grote groei meer en dit is ook te zien in de koers. De koers weerspiegelt vaak de daadwerkelijke waarde en er zit relatief weinig sentiment of speculatie in de koers.

Voorbeelden van waardeaandelen

Twee voorbeelden van waardeaandelen zijn Coca-Cola en Realty Income.

Coca-Cola is een dividend aristocraat. Ze keren al meer dan 50 jaar dividend uit en verhogen dit dividend ook steeds. Dit maakt het tot een van de bedrijven die het langste dividend uitkeert. Superbelegger Warren Buffett is ook aandeelhouder van dit bedrijf sinds het begin van de jaren 80.

Het tweede voorbeeld is Realty Income. Wellicht is dit bedrijf voor de gemiddelde belegger wat minder bekend. Ook zij keren al meer dan 50 jaar consistent dividend uit. Ze verdienen geld met het verhuren aan panden aan grote winkelketens, zoals Walmart. Ze keren maandelijks dividend uit aan de aandeelhouders. Voor de aandeelhouders is dit een mooie bron van passief inkomen.

Het verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen

Het verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen heeft voornamelijk te maken met wat ze met de winst doen. Als bedrijven een groot deel van de winst investeren in groei, dan worden het groeiaandelen genoemd. Wanneer een bedrijf het grootste deel van de winst uitkeert als dividend dan worden het waardeaandelen genoemd.

Naast dit grote verschil zijn er nog twee andere verschillen tussen groeiaandelen en waardeaandelen.

Bepalen van groeiaandelen en waardeaandelen

Een ander groot verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen is dat groeiaandelen moeilijker te herkennen zijn.

Waardeaandelen zijn namelijk vaak bedrijven die al lang bestaan. Deze bedrijven hebben zich al bewezen. Bovendien is er bij dividend aristocraten een lange geschiedenis van het verhogen van het dividend. Dit geeft houvast bij het bepalen van waardeaandelen.

Bij groeiaandelen ligt dit anders. Als je echt wil profiteren van groeiaandelen moet je de bedrijven eigenlijk uitkiezen voordat ze beginnen met groeien. Tussen honderden veelbelovende start-ups kan dit een behoorlijke uitdaging zijn. Wij geloven niet dat particuliere beleggers structureel de goede aandelen kunnen kiezen.

Risico’s van groeiaandelen en waardeaandelen

Groeiaandelen ontlenen veel van hun waarde aan het vertrouwen van de beleggers. De koers van zo’n bedrijf bestaat voor een groot deel uit verwachtingswaarde. Dit betekent dat de prijs van groeiaandelen vaak behoorlijk op en neer kan gaan. Het vertrouwen van de belegger kan namelijk met elk nieuwtje of ontwikkeling veranderen.

Waardeaandelen zijn daarentegen stabieler. De echte groei is er wel uit en het bedrijf is inmiddels een gevestigde naam, zoals Coca-Cola. Door te beleggen in een waardeaandeel hoef je geen extreme groei te verwachten, maar de kans op een grote daling is ook veel kleiner.

Zijn groeiaandelen of waardeaandelen beter?

Het is moeilijk om te bepalen of groeiaandelen of waardeaandelen beter zijn. Groeiaandelen zijn meer risicovol, maar hebben wel een groter potentieel. Waardeaandelen zijn makkelijker te herkennen dan groeiaandelen.

Zelf zijn we minder fan van groeiaandelen omdat we niet geloven dat de gemiddelde particuliere belegger precies de juist aandelen kan selecteren op de lange termijn. Dit is overigens ook vaker bewezen in verschillende studies.

Een mix van groeiaandelen en waardeaandelen is wellicht het beste. Je kunt dit gemakkelijk doen door te beleggen in een ETF of indexfonds waar zowel groeiaandelen als waardeaandelen inzitten. Voorbeelden van ETF’s met zowel groeiaandelen als waardeaandelen zijn IWDA en VWRL. Hierdoor loop je bovendien minder risico dan door te beleggen in losse aandelen. Je zorgt namelijk voor spreiding over veel verschillende bedrijven, sectoren en regio’s.

Groeiaandelen en waardeaandelen kopen

Als je groeiaandelen en waardeaandelen wil kopen door middel van een ETF dan is DEGIRO een goede optie. In DEGIRO kernselectie zitten namelijk ETF’s die onder bepaalde voorwaarden zonder transactiekosten zijn aan te kopen. De ETF’s IWDA en VWRL die eerder zijn genoemd zitten ook in deze kernselectie.

Ook als je losse groeiaandelen of waardeaandelen wil kopen kun je bij DEGIRO terecht. Zij hebben namelijk een van de laagste transactiekosten van Nederland.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Daarnaast kun je bij het kopen van groeiaandelen en waardeaandelen ook kijken naar BUX Zero. Je kunt hiermee namelijk zonder kosten beleggen in Europese aandelen en ETF’s. Bovendien kun je goedkoop beleggen in Amerikaanse aandelen en ETF’s.

Logo BUX Zero.

BUX Zero is een gebruiksvriendelijke app waardoor het heel makkelijk wordt om te beleggen, ook voor beginners. Met BUX Zero kun je zonder commissie beleggen in aandelen en ETF’s.

Bij het aanmaken van een account krijg je een gratis aandeel.

Conclusie

Hopelijk is het verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen nu een stuk duidelijker. Groeiaandelen hebben een hoger risico, maar ook een groter groeipotentieel. Een gezond beleggingsportfolio bevat volgens ons zowel groeiaandelen als waardeaandelen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.