IWDA vs VWRL als beste wereldwijde ETF DEGIRO

Veel beginnende beleggers zien bij het kopen van ETF’s door de bomen het bos niet meer. Er zijn duizenden ETF’s, dus waar moet je beginnen? Als je eenmaal je broker (partij waar je beleggingen kunt kopen) hebt gekozen, wordt dit al een stuk makkelijker. DEGIRO staat bekend om hun lage kosten, vooral voor het aankopen van ETF’s. Maar wat is de beste wereldwijde ETF bij DEGIRO eigenlijk? We kijken naar IWDA vs VWRL.

Beleggen in ETF’s bij DEGIRO

Waarom is DEGIRO zo goedkoop? De reden dat de kosten bij DEGIRO zo laag zijn, is dat DEGIRO relatief simpele dienstverlening aanbiedt. In tegenstelling tot grotere banken is DEGIRO puur en alleen een partij om beleggingen te kopen en verkopen. DEGIRO is daarom ook een broker en geen bank. Beleggers moeten bij DEGIRO zelf de transacties doen en de interface is erg eenvoudig. Bovendien is DEGIRO volledig online, wat betekent dat ze kosten besparen op bijvoorbeeld kantoorpanden en andere overhead. Ze passen dus eigenlijk een heel belangrijke regel van beleggen toe op hun eigen business: houd de kosten laag.

Een gevolg van deze eenvoudige dienstverlening is dat ze ook minder informatie beschikbaar stellen in de interface over bijvoorbeeld ETF’s en beleggingsfondsen. Je zult dan zelf meer informatie moeten inwinnen op andere websites, zoals Morningstar.

Banken en brokers rekenen verschillende kosten om te beleggen. Transactiekosten zijn kosten die je eenmalig betaalt bij het aan- of verkopen van beleggingen. DEGIRO heeft een lijst met de ETF’s die je onder bepaalde voorwaarden minimaal één keer per maand gratis (zonder transactiekosten) aan kunt kopen. Deze lijst met ETF’s heet DEGIRO kernselectie. Dit maakt het beleggen in ETF’s zo interessant bij DEGIRO.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Basic of Custody profiel DEGIRO

Bij DEGIRO wordt er onderscheid gemaakt tussen een Basic of Custody profiel. Voor het kiezen van de juiste ETF is het profiel van belang. We zullen kort de twee belangrijkste verschillen tussen het Basic en Custody profiel toelichten.

Met het Basic profiel betaal je geen kosten bij het uitbetalen van dividend, maar de beleggingen die je dan hebt bij DEGIRO kunnen worden uitgeleend aan een derde partij. Deze partij verkoopt de beleggingen dan, zeg voor €50. Ze hopen dan dat de prijs zakt, naar bijvoorbeeld €49, en dan kopen ze de beleggingen terug voor een lagere prijs. Ze geven jouw beleggingen vervolgens weer terug aan DEGIRO. Dit heet ‘short gaan’.

Als belegger neem je dus een heel klein risico door een Basic profiel te nemen. Het is een klein risico omdat het alleen fout gaat als de derde partij én DEGIRO failliet gaat. Deze kans is natuurlijk erg klein. Het blijft echter wel een risico. Met het Custody profiel van DEGIRO worden je beleggingen niet uitgeleend, maar moet je wel een vergoeding betalen als je dividend krijgt uitgekeerd. Houd dit vast. Op het dividend komen we later terug.

Het is overigens niet meer mogelijk om een nieuw Custody profiel aan te maken bij DEGIRO. Wanneer je een bestaand Custody profiel hebt dan kun je dit wel blijven gebruiken.

Waarom VWRL of IWDA als beste wereldwijde ETF bij DEGIRO?

VWRL is de afkorting van ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF’ en is een ETF van de investeringsmaatschappij Vanguard. IWDA staat voor ‘iShares Core MSCI World UCITS ETF’ en is onderdeel van Ishares.

Waarom vinden we dat VWRL en IWDA de beste wereldwijde ETF’s zijn bij DEGIRO? Dit is omdat het ETF’s zijn met een goede spreiding en lage kosten. Deze ETF’s met een wereldwijde spreiding en lage kosten zijn een goede basis voor de portefeuille van elke belegger die belegt voor de lange termijn. Ze zijn dan ook erg populair bij de passieve belegger.

Om te bepalen wat precies het verschil is tussen VWRL en IWDA gaan we nog iets dieper in op vier kenmerken van VWRL en IWDA. We kunnen daarna bepalen welke ETF de beste wereldwijde ETF van DEGIRO is.

  • Kosten.
  • Aantal posities.
  • Spreiding en risico.
  • Dividend herbeleggen of uitbetalen.

IWDA vs VWRL: kosten

Kosten bij beleggen lijken vaak laag, maar vooral op een lange termijn kunnen de kosten heel veel impact hebben. Om een voorbeeld te noemen, bij veel beleggingsfondsen zijn de beheerkosten rond 1%. Als je €10.000 hebt geïnvesteerd is dit al €100 per jaar. Als je deze €100 elk jaar zou beleggen zou je door het rente-op-rente effect gemiddeld gezien bijna €10.000 hebben na 30 jaar. Zoveel impact heeft die 1% kosten.

VRWL en IWDA hebben beide lage kosten, veel lager dan gemiddeld. Er zit echter wel een klein verschil tussen. VRWL rekent jaarlijks namelijk 0,22% aan lopende kosten en IWDA rekent 0,20%. In dit geval is het verschil zo minimaal dat we dit beslissend zou laten zijn als alle andere factoren gelijk zijn of niets uitmaken.

Alleen op de Euronext Amsterdam en de Euronext Brussel kun je handelen zonder jaarlijkse kosten. Op overige beurzen betaal je €2,50 per jaar.
Author

Bij DEGIRO is het daarnaast ook belangrijk dat ze jaarlijkse kosten rekenen voor bijna elke buitenlandse beurs waar je handelt. Koop jij aandelen op de beurs van Parijs, dan betaal je €2,50 per jaar voor deze beurs. De Euronext Amsterdam en de Euronext Brussel zijn gratis. VWRL en IWDA zijn beide aan te kopen op de Amsterdamse beurs.

IWDA vs VWRL: aantal posities

Een ander verschil tussen IWDA en VWRL is het aantal posities. Dit is het aantal verschillende bedrijven dat in de ETF is opgenomen. IWDA heeft namelijk 1.547 posities terwijl VWRL 3.786 posities heeft.

Spreiding en risico

ETF’s staan bekend om hun goede spreiding. Er bestaan echter wel veel verschillende ETF’s. Sommige zijn alleen gericht op een bepaalde industrie of regio, andere zijn wereldwijd gespreid. VWRL en IWDA zijn beide ETF’s met een wereldwijde spreiding, maar ze hebben toch een aantal belangrijke verschillen.

Het belangrijkste verschil is dat VRWL ongeveer 10% belegt in opkomende markten. Zoals in onderstaande tabel te zien is dit Latijns Amerika, Emerging Europa, Afrika en Azië – Emerging. Hoewel dit een bredere wereldwijde spreiding geeft, is het risico van beleggen in deze opkomende markten vaak wat hoger.

De verdeling van landen waar de bedrijven uit de ETF VWRL gevestigd zijn.

In tegenstelling tot VWRL heeft IWDA alleen ontwikkelde markten. Voor de rest is de verdeling min of meer hetzelfde; het grootste gedeelte zit in namelijk de Verenigde Staten en Europa.

De verdeling van landen waar de bedrijven uit de ETF IWDA gevestigd zijn.

Mocht je voor IWDA kiezen en toch nog opkomende markten erbij willen, er zijn verschillende ETF’s die zich alleen richten op opkomende markten. Je kunt deze verdeling dan alsnog zelf maken.

Dividend: herbeleggen of uitbetalen?

Een belangrijk verschil tussen VWRL en IWDA is wat er gebeurt met het dividend. ETF’s kunnen dividend herbeleggen of uitbetalen. Dit worden ook wel accumulerende en distribuerende ETF’s genoemd. Bij distribuerende ETF’s krijg je, vaak één keer in het kwartaal, dividend op je rekening gestort. Je kunt dan zelf bepalen wat je hiermee doet, het opnieuw investeren of ergens anders voor gebruiken. Bij accumulerende ETF’s wordt het dividend automatisch opnieuw geïnvesteerd in de ETF. Het dividend zit dan in de koers verwerkt.

Als je kijkt naar de beste ETF bij DEGIRO, is de manier waarop er met het dividend wordt omgegaan een van de belangrijkste verschillen tussen VWRL en IWDA. VWRL keert het dividend uit en IWDA herbelegt het dividend.

Dit is zo belangrijk omdat DEGIRO kosten rekent bij het uitbetalen van dividend als je een Custody profiel hebt. Welk profiel dat je hebt bij DEGIRO speelt dus mee in de keuze tussen VWRL en IWDA.

IWDA vs VWRL: samenvatting

Om te bepalen wat de beste wereldwijde ETF is bij DEGIRO kijken we naar het verschil tussen VWRL en IWDA. De twee belangrijkste factoren om te bepalen wat de beste wereldwijde ETF bij DEGIRO is, zijn de spreiding en het dividend. De kosten verschillen slechts een beetje en daarom is dit verwaarloosbaar.

 VWRLIWDA
DividendUitkerendHerbeleggend
SpreidingIncl. opkomende marktenExcl. opkomende markten
Kosten0,22%0,20%
Aantal bedrijven3.7861.547
Het verschil tussen een fysieke ETF en een synthetische ETF.

Wanneer je een Custody profiel hebt bij DEGIRO ligt het voor de hand om IWDA te kiezen. In dat geval maak je geen kosten als het dividend wordt uitgekeerd. Deze ETF herbelegt het dividend namelijk meteen weer. Mocht je dan toch willen investeren in de opkomende markten, dan kun je hiervoor een opkomende markten ETF erbij kiezen.

Er is wel een manier om met een Custody profiel in VWRL te beleggen, zonder de extra kosten voor het uitkeren van dividend. Je kunt dan VWCE kopen. Dit is precies dezelfde ETF als VWRL, alleen wordt het dividend herbelegd. Wat dit betekent hebben we uitgelegd in het artikel VWCE vs VWRL.

Bij een Basic profiel heb je iets meer keuze. Je maakt sowieso geen kosten als er dividend wordt uitgekeerd, dus als het je niet uitmaakt wat er met het dividend gebeurt kun je kiezen tussen zowel VWRL als IWDA. Dit zal er dan vooral aan liggen of je in opkomende markten wil investeren met VWRL of je deze verhouding zelf wil bepalen met IWDA.

Conclusie

VWRL en IWDA zijn beide eigenlijk een prima keuze. Ze zijn een goede basis voor een ETF portefeuille van een belegger die voor en lange termijn belegt. Kies jij voor VWRL of IWDA, en waarom?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

4 reacties op “IWDA vs VWRL als beste wereldwijde ETF DEGIRO”

Hi, bedankt voor je vraag!

Bij DEGIRO kun je in veel gevallen aan de naam zien of de ETF dividend uitkeert of herbelegt.

Bij een uitkerende ETF staat er dan ‘dist’ (distribuerend) in de naam en bij een herbeleggende ETF staat er ‘acc’ (accumulerend) in de naam.

Voor meer informatie over hoe je kunt herkennen of een ETF distribuerend of accumulerend is kun je kijken in dit artikel:

https://finansjaal.nl/verschil-accumulerende-distribuerende-etf/#hoe-herken-je-een-accumulerende-en-een-distribuerende-etf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.