<

Lopende kosten van een ETF (TER)

De lopende kosten van een ETF geven aan hoe duur het is om in een ETF te beleggen. Maar wat zijn het precies? Welke kosten zijn normaal en welke zijn hoog? We leggen alles uit over de lopende kosten bij een ETF.

Wat zijn lopende kosten van een ETF?

De lopende kosten van een ETF zijn de kosten die je betaalt voor het beheren van de ETF. Deze kosten worden ook wel uitgedrukt als TER. Dit staat voor ‘Total Expense Ratio’.

De lopende kosten van een ETF betaal je jaarlijks. Het is een percentage over het bedrag dat je in de ETF hebt geïnvesteerd. Als je €10.000 in een ETF hebt geïnvesteerd en de TER is 0,20%, dan betaal je elk jaar dus €20.

De beheerders van een ETF bekeken deze kosten voor het opzetten en onderhouden van de ETF. Ze vinden het vast wel heel leuk om te doen, maar ze willen ook iets verdienen. Bovendien hebben de beheerders van een ETF ook personeelskosten, promotiekosten enzovoorts. Dit moet ergens van betaald worden natuurlijk.

Hoe kun je de lopende kosten (TER) van een ETF berekenen?

Je kunt de lopende kosten van een ETF sowieso opzoeken op bijvoorbeeld Morningstar. Berekenen is in veel gevallen dus niet nodig.

Mocht je deze kosten toch zelf willen berekenen dan kun je de volgende formule gebruiken. Deze gegevens kun je vinden in het jaarverslag van een ETF.

Lopende kosten (TER) = totale fondskosten / totale fondsvermogen
Author

Hier zie je ook waar het begrip ‘Total Expense Ratio’ vandaan komt. Het is namelijk de ratio van de fondskosten ten opzichte van het fondsvermogen.

Kosten zijn belangrijk

Bij beleggen zijn kosten altijd belangrijk om in de gaten te houden. Deze hebben namelijk een impact op je rendement.

Wanneer je gaat beleggen in ETF’s zijn de lopende kosten (TER) eigenlijk de belangrijkste directe kosten bij ETF’s. Dit zijn kosten die jaarlijks terugkomen, dus ze kunnen een grote impact op je rendement hebben.

Naast lopende kosten van een ETF kun je natuurlijk kijken naar de kosten van je broker. Denk hierbij aan transactiekosten en beheerkosten. Bovendien kun je bij het beleggen in ETF’s ook te maken krijgen met indirecte kosten zoals dividendlekkage.

Lopende kosten van bekende ETF’s

Waar moet je aan denken bij de lopende kosten (TER) van een ETF?

De kosten zijn in de meeste gevallen minimaal 0,15%. Kosten van 1% zijn al hoog bij een ETF, maar soms komt het wel voor dat de kosten zelfs hoger zijn dan 1% per jaar. In de volgende kop lees je waarom dit niet altijd een probleem hoeft te zijn.

Hieronder zie je de lopende kosten van drie bekende ETF’s. VWRL en IWDA richten zich op de wereldwijde aandelenmarkt en EMIM op de opkomende markten. De kosten van deze drie ETF’s zijn dus aan de lage kant.

ETFLopende kosten
VWRL0,22%
IWDA0,20%
EMIM0,18%
Lopende kosten (TER) van populaire ETF’s

Niet blindstaren op lopende kosten

Hogere lopende kosten bij een ETF hoeven niet altijd een probleem te zijn. Vaak is er een goede reden voor hogere kosten.

Sommige indexen zijn namelijk heel moeilijk te volgen. Denk hierbij aan een erg kleine en specifieke markt. De beheerders van de ETF kunnen dan onder andere geen gebruik meer maken van schaalvoordelen. Hierdoor gaan de kosten omhoog.

Hoe makkelijker een index is te volgen, hoe goedkoper de ETF is.
Author

Je hoeft je dus niet blind te staren op de lopende kosten. Als je in sommige, meer specifieke, markten wil beleggen dan kun je er soms niet omheen dat de kosten dan hoger zijn.

Lopende kosten van een ETF vs beleggingsfonds

Om een goede vergelijking te maken tussen de kosten van een beleggingsfonds en een ETF is het belangrijk om het volgende te begrijpen. Beleggingsfondsen kun je verdelen in twee soorten; actief beheerde en passief beheerde beleggingsfondsen.

De kosten van passief beheerder beleggingsfondsen kun je vergelijken met de kosten van ETF’s. Indexfondsen en ETF’s worden namelijk beide passief beheerd. De kosten zijn laag omdat ze alleen een index volgen en niet proberen om het beter te doen.

Actief beheerde beleggingsfondsen hebben vaak hogere kosten. Er moet namelijk een fondsbeheerder worden betaald die de juiste beleggingen aankoopt en verkoopt. De lopende kosten van een actief beheerd beleggingsfonds kunnen daarom al snel boven de 1% uitkomen.

In de praktijk kunnen deze fondsbeheerders de markt (index) eigenlijk nooit structureel verslaan. Dit is gebleken uit verschillende onderzoeken. Wat daarbij een rol speelt is dat ze eerst zichzelf terug moeten verdienen voordat ze überhaupt winst maken.

Conclusie

Hoewel het goed is om naar de lopende kosten van een ETF te kijken, moet je je er niet blind op staren. Als je in meer specifieke markten wil beleggen ontkom je er vaak niet aan om hogere kosten te betalen.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je dan hieronder in en ontvang een update als er een nieuw artikel online komt.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “Lopende kosten van een ETF (TER)”

Beste,
mijn complimenten, ik lees je artikelen steeds met alle plezier.
Al heel wat opgestoken ivb met ETF.
Hopelijk blijf je inspiratie opdoen.
Doe zo verder……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.