<

Beste opkomende markten ETF om in te beleggen in 2022

Als je op zoek bent naar een ETF om in de opkomende markten (emerging markets) te beleggen dan heb je enorm veel keuze. Kiezen kan daarom moeilijk zijn. Wat is de beste opkomende markten ETF in 2022? We zochten het voor je uit.

Ontdek wat de beste ETF broker is!
Met de juiste ETF broker kun je kosten besparen, wat ten goede komt van je rendement. Om het makkelijk te maken voor jou hebben we de beste 3 op een rij gezet.


Beleggen in ETF’s

Beleggen in ETF’s is erg populair geworden de laatste jaren. Dat is niet gek, want er zitten heel veel voordelen aan het beleggen in ETF’s.

De twee grootste voordelen van het beleggen in ETF’s is dat je gemakkelijk én goedkoop kunt beleggen in veel verschillende bedrijven. Hiermee zorg je voor een goede spreiding en lage kosten. Deze zijn ook opgenomen in onze lijst met tips voor ETF beleggen.

Bij het beleggen in ETF’s volg je een index. Hierdoor is het beleggen in ETF’s een vorm van indexbeleggen.

Waarom een opkomende markten / emerging markets ETF?

Zojuist hebben we gezien dat het spreiden van beleggingen een van de grootste voordelen is van het beleggen in ETF’s. Waarom zou je dan beleggen in een opkomende markten ETF? Dit is toch helemaal geen goede spreiding?

Goede vraag! De opkomende markten zijn inderdaad slechts een klein deel van de totale economie. Uitsluitend beleggen in opkomende markten zorgt daarom niet per se voor een goed spreiding.

Door het beleggen in een opkomende markten ETF zorg je er overigens wel voor dat je een goede spreiding hebt binnen de opkomende markten. Door middel van een opkomende markten ETF beleg je namelijk wel in honderden bedrijven in verschillende landen en sectoren. Je mist alleen wel de rest van de wereldeconomie.

Waarom zou je dan beleggen in een opkomende markten ETF? We zullen nooit aanraden om je hele vermogen in opkomende markten te investeren. Zoals net gezegd is je spreiding dan niet goed genoeg. Het beleggen in een opkomende markten ETF kan wel een aanvulling zijn op een bestaand portfolio.

Sommige wereldwijde ETF’s hebben namelijk geen opkomende markten in het portfolio. IWDA is een populaire ETF waarbij dit het geval is. Het beleggen in een opkomende markten ETF kan in zo’n geval de spreiding verbeteren.

Een opkomende markten ETF is over het algemeen wat volatieler dan een wereldwijde ETF zoals VWRL of IWDA. Dit wil zeggen dat de koers vaker omhoog en omlaag gaat.

Daarom is het aan te raden om niet een te groot deel van je vermogen te investeren in een opkomende markten ETF. Denk hierbij aan zo’n 10% tot 15%.

Waar op letten bij het kiezen van de beste opkomende markten ETF?

Hoe kun je het beste een opkomende markten ETF kiezen? Er zijn heel veel dingen waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van een ETF.

We vinden het belangrijk om vooral te letten op de twee punten die we eerder hebben genoemd, namelijk spreiding en kosten.

De opkomende markten zijn slechts een klein deel van de totale economie. Ondanks dit kun zoals we eerder al benoemden wel spreiden binnen de opkomende markten.

Hiermee bedoelen we dat er bedrijven in de ETF zitten die uit verschillende landen komen. Daarnaast is het aantal verschillende bedrijven en de sectoren waarin zij opereren ook belangrijk.

Als we naar de kosten kijken dan gaat het bij een ETF vooral om de lopende kosten. De beheerders van de ETF rekenen namelijk kosten voor het onderhoud van de ETF. Omdat het beleggen in ETF’s een manier van passief beleggen is zijn de kosten over het algemeen lager. Lopende kosten van rond de 0,20% of 0,30% per jaar zijn aanvaardbaar.

Beste opkomende markten ETF

Je weet nu waar je op moet letten bij het kiezen van een opkomende markten ETF. Maar wat is de beste opkomende markten ETF in 2022? Dat mag jij aan het einde van dit artikel zelf bepalen. We zetten een aantal goede opties voor je op een rij.

1) iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (EMIM)

De eerste ETF die we benoemen is de ‘iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF’. De ETF volgt de index ‘MSCI Emerging Markets IMI’. De ISIN-code is IE00BKM4GZ66. Dit is een unieke code waarmee je altijd kunt checken of je de juiste ETF hebt.

Het aantal bedrijven in deze ETF is 3.034. Deze zitten verspreid over Azië opkomend (49%), Azië ontwikkeld (30%), Latijns-Amerika (8%), het Midden-Oosten (5%) en opkomend Europa (4%).

De sectoren waarin deze bedrijven vooral opereren zijn technologie (21%), financiële dienstverlening (17%) en consumptiegoederen (15%).

De lopende kosten van deze ETF zijn 0,18% wat laag is te noemen. Sinds april 2021 zit deze ETF ook in de DEGIRO kernselectie. Dit maakt het mogelijk om deze ETF minimaal één keer per maand zonder transactiekosten aan te kopen onder bepaalde voorwaarden.

In de kernselectie zitten nog een aantal opkomende markten ETF’s die op EMIM lijken met dezelfde kosten en spreiding. Dit zijn AEEM (LU1681045370), IEMA (IE00B4L5YC18) en XMME (IE00BTJRMP35). Deze ETF’s zijn echter niet in dit artikel meegenomen door het kleinere aantal bedrijven dat is opgenomen in deze ETF’s.

NaamiShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF
ISINIE00BKM4GZ66
Datum oprichting30 mei 2014
Kosten0,18%
Aantal bedrijven3.034
Kernselectie DEGIROJa

2) iShares MSCI EM SRI UCITS ETF (SUSM)

De tweede opkomende markten ETF is ‘iShares MSCI EM SRI UCITS ETF’. De ISIN-code van de ETF is IE00BGDQ0T50.

Zoals je ziet zit er SRI in de naam. Dit staat voor ‘Socially Responsible Investing’. In deze ETF worden bedrijven uitgesloten die zich bezig houden met wapens, tabak alcohol, gokken, olie of gas. Dit is dus een duurzame ETF.

Hierdoor is het aantal bedrijven ook meteen veel lager. Er zitten 184 verschillende bedrijven in deze ETF. Deze bedrijven zitten wel verspreid over Azië opkomend (46%), Azië ontwikkeld (29%), Afrika (10%), Latijns-Amerika (9%) en het Midden-Oosten (4%).

Qua sectoren is er ook een goede spreiding. De grootste sectoren zijn financiële dienstverlening (26%), consumptiegoederen (20%) en communicatiediensten (14%).

De kosten van deze ETF zijn iets hoger dan bij EMIM, namelijk 0,25%. Dit komt waarschijnlijk doordat het selecteren van de verschillende bedrijven meer werk is. Helaas zit deze ETF ook niet in DEGIRO kernselectie.

NaamiShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF
ISINIE00BGDQ0T50
Datum oprichting6 december 2018
Kosten0,25%
Aantal bedrijven184
Kernselectie DEGIRONee

3) Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (VFEM)

De derde opkomende markten ETF die we bespreken is van Vanguard. De naam van de ETF is ‘Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF’ en de ISIN-code is IE00B3VVMM84.

Deze ETF volgt de ‘FTSE Emerging Index’. Het aantal bedrijven in de ETF is 1.815. Deze bedrijven zijn verspreid over Azië opkomend (59%), Azië ontwikkeld (17%), Latijns-Amerika (9%), het Midden-Oosten (6%) en Afrika (5%).

De sectoren met het grootste aandeel zijn de financiële dienstverlening (20%), technologie (15%) en consumptiegoederen (15%).

De lopende kosten zijn 0,22% per jaar. Deze ETF zit gelukkig wel in DEGIRO kernselectie waardoor je transactiekosten kunt besparen.

NaamVanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF
ISINIE00B3VVMM84
Datum oprichting22 mei 2012
Kosten0,22%
Aantal bedrijven1.815
Kernselectie DEGIROJa

4) iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF (SAEM)

De laatste ETF is er weer een ETF van iShares. Deze volgt dezelfde index als EMIM, maar sluit bedrijven uit op basis van ESG-criteria. De naam van de ETF is ‘iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF’ en de ISIN-code is IE00BFNM3P36.

Ondanks het uitsluiten van bedrijven zitten er in deze ETF alsnog 1.910 bedrijven. Dit is wel ruim duizend minder dan EMIM. Deze bedrijven voldoen blijkbaar niet aan de ESG-criteria. Desondanks is het nog een prima aantal.

Deze bedrijven zijn verspreid over Azië opkomend (50%), Azië ontwikkeld (31%), Latijns-Amerika (6%), het Midden-Oosten (5%) en Europa opkomend (4%). De drie grootste sectoren zijn technologie (22%), financiële dienstverlening (18%) en consumptiegoederen (16%).

De lopende kosten van deze ETF zijn 0,18% en daarmee gelijk aan EMIM. Bovendien zit deze ETF ook in DEGIRO kernselectie.

NaamiShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF
ISINIE00BFNM3P36
Datum oprichting19 oktober 2018
Kosten0,18%
Aantal bedrijven1.910
Kernselectie DEGIROJa

Samenvatting beste opkomende markten ETF

We hebben in dit artikel gekeken naar de beste opkomende markten ETF. Er zijn verschillende ETF’s voorbij gekomen. Bij deze een overzicht met de meest belangrijke punten van deze ETF’s.

ETFKostenSoort ETFBedrijvenKern-
selectie
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF0,18%Algemeen3.034Ja
iShares MSCI EM SRI UCITS ETF0,25%Duurzaam184Nee
Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF0,22%Algemeen1.815Ja
iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF0,18%Duurzaam1.910Ja

Waar kun je deze ETF’s kopen?

Het ligt aan jouw wensen wat de beste ETF broker is. Zoals we eerder al hebben gezegd vinden wij kosten heel belangrijk.

Drie van de vier ETF’s die in dit artikel genoemd zijn vallen binnen de kernselectie van DEGIRO. Hierdoor kun je transactiekosten besparen. Daarnaast hanteert DEGIRO ook erg lage kosten voor ETF’s die niet in de kernselectie zitten. Dit is daarom zeker een broker om naar te kijken.

DEGIRO

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €50 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie: beste opkomende markten ETF 2022

Wat voor jou de beste opkomende markten ETF is hangt af van jouw wensen. Als je naar kosten kijkt, dan kan EMIM of SEAM een goede keuze zijn. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, dan kun je kijken naar SEAM of SUSM. Wil je per se een ETF van Vanguard, dan past VFEM wellicht het beste bij jou.

Wat is voor jou de beste opkomende markten ETF?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Één reactie op “Beste opkomende markten ETF om in te beleggen in 2022”

Lees altijd met grote belangstelling de info van finansjaal
Heel duidelijke overzichten-
Hoop dat dit soort info ook beschikbaar zijn/komen voor
andere ETF
Keuze opkomende markten keuze VWRL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.