DEGIRO review 2022: handige informatie, ervaringen en tips

DEGIRO review in het kort:

DEGIRO is een broker (beurshandelaar) die zich vooral richt op lage kosten. Hun missie is dan ook een betaalbare dienstverlening bieden voor beleggers wereldwijd. Door de overzichtelijke online omgeving is het beleggen bij DEGIRO erg eenvoudig. Ze zijn inmiddels een van de grootste brokers voor particuliere beleggers en hebben nationaal en internationaal al veel prijzen gewonnen.

Voordelen
Lage kosten
Gebruiksvriendelijk
Ruim aanbod beleggingsproducten

Nadelen
Handmatig beleggen

Wat is DEGIRO?

DEGIRO is opgericht in Nederland en begon als een beleggingsplatform voor professionele partijen, maar is inmiddels een van de grootste brokers voor particulieren in Nederland. Al meer dan 1.000.000 mensen zijn klant. DEGIRO onderscheidt zich door middel van hun kernpunt; lage kosten.

In vergelijking met andere brokers zijn de tarieven erg scherp en het is voor sommige beleggingsproducten zelfs mogelijk om helemaal gratis te beleggen. Dit kan door middel van ETF’s uit DEGIRO kernselectie, die je minimaal één keer per maand gratis kan aankopen onder bepaalde voorwaarden.

Inmiddels heeft DEGIRO al een tweede prijzenkast moeten bouwen, want de laatste jaren hebben ze internationaal maar liefst 80 awards gewonnen. DEGIRO is in Nederland al vier jaar (2016, 2017, 2018 en 2019) verkozen tot beste online broker.

Kortom, er is genoeg te bespreken in deze DEGIRO review. Laten we maar meteen beginnen.

DEGIRO review: veiligheid

Wat is bij een broker belangrijker dan de veiligheid? Daarom is dit het eerste wat we bekijken in deze DEGIRO review. DEGIRO waarborgt de veiligheid op verschillende manieren.

Scheiding tussen DEGIRO en bewaarbedrijf

Als je belegt bij DEGIRO, dan maak je geld naar hen over en koop je daar beleggingen van. Maar wat als DEGIRO failliet gaat? Betekent dit dat jouw beleggingen ook verloren gaan? Dit is gelukkig niet zo.

DEGIRO heeft namelijk een apart bewaarbedrijf voor de beleggingen. Dit staat juridisch helemaal los van DEGIRO en het bewaarbedrijf mag ook geen commerciële activiteiten ondernemen. Mocht DEGIRO failliet gaan, dan vallen je beleggingen nog steeds onder het bewaarbedrijf waardoor ze buiten het faillissement van DEGIRO vallen.

Mocht er toch iets gebeuren waardoor dit niet goed is geregeld valt DEGIRO door de fusie met de bank Flatex onder het Duitse beleggerscompensatiestelsel waardoor je alsnog beschermd bent tot een bedrag van €20.000.

Niet belegde vermogen en het depositogarantiestelsel

Hoewel er voor beleggers van DEGIRO weinig zal veranderen als een gevolg van de fusie tussen Flatex en DEGIRO, heeft de overname wel invloed op het niet belegde vermogen. Alle beleggers van DEGIRO hebben namelijk een flatexDEGIRO bankrekening gekregen. Dit betekent dat het niet belegde vermogen onder het Duitse depositogarantiestelsel valt, waardoor je bent beschermd tot een bedrag van €100.000.

Toezicht DEGIRO

Doordat DEGIRO onderdeel is van de Duitse bank Flatex staat DEGIRO tegenwoordig onder toezicht van de BaFin. Dit is de Duitse variant van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID)

DEGIRO is aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Wanneer er problemen zijn met DEGIRO kun je bij dit instituut terecht. Het KIFID kan een bindende uitspraak doen, wat betekent dat DEGIRO verplicht is om aan deze uitspraak te voldoen.

DEGIRO review: aanbod

DEGIRO heeft een ruim aanbod aan producten. Als passieve belegger heb je bijvoorbeeld de keuze uit meer dan 6.000 ETF’s. Een deel van deze ETF’s vallen onder de zogenoemde DEGIRO kernselectie. Deze ETF’s kunnen onder bepaalde voorwaarden minimaal één keer per maand gratis, dus zonder transactiekosten, worden aangeschaft. Hoe dit precies werkt kun je vinden onder de volgende kop; DeGiro kosten.

Daarnaast biedt DEGIRO ook een uitgebreid assortiment aan producten voor de actievere belegger. Je kunt afgezien van aandelen en obligaties ook beleggen in opties en futures. Het is bovendien mogelijk om deze te kopen op meer dan 60 beurzen over de hele wereld.

DEGIRO review: kosten

Wie DEGIRO zegt, zegt lage kosten. Dit is het punt waarmee DEGIRO het hart van ruim 600.000 beleggers heeft gestolen. Daarom kunnen de kosten ook niet ontbreken in deze DEGIRO review.

De missie van DEGIRO is het aanbieden van een betaalbare financiële dienstverlening. Dat is zeker gelukt, maar dit betekent niet dat er helemaal geen kosten zijn. Met welke kosten moet je rekening houden bij DEGIRO?

Transactiekosten

Zoals de naam al zegt zijn transactiekosten kosten die je betaalt bij elke transactie. Dit kan een vast bedrag zijn, maar het is soms ook een combinatie van een vast basisbedrag en een variabele toevoeging.

Transactiekosten kunnen erg verraderlijk zijn. Vaak gaat het om een klein bedrag van slechts enkele euro’s, maar vooral als je regelmatig relatief kleine bedragen belegt kunnen deze kosten procentueel best veel zijn. Om een voorbeeld te noemen, als je €200 per maand belegt met €4 transactiekosten moet je eerst 2% rendement behalen om de transactiekosten überhaupt terug te verdienen. Qua transactiekosten zit DEGIRO ruim onder de tarieven van hun concurrenten.

Bovendien biedt DEGIRO een kernselectie aan van ETF’s die één keer per maand, onder bepaalde voorwaarden, zonder transactiekosten kunnen worden aangekocht/verkocht. Hiervoor is er een geen minimumbedrag. Je kunt bij wijze van spreken €10 beleggen zonder transactiekosten.

Daarnaast is het mogelijk om een tweede transactie te doen zonder transactiekosten. De voorwaarde hiervoor is dat het bedrag €1.000 is of hoger en het dezelfde soort transactie (koop/verkoop) is dan de eerste transactie. Ter illustratie:

  • Bij twee koop transacties, waarvan één groter dan €1.000, dan zijn beide zonder transactiekosten.
  • Doe je een koop én een verkoop transactie, waarvan één groter dan €1.000, dan is er slechts één vrijgesteld van transactiekosten.
Tabel met voorwaarden van DEGIRO kernselectie.
Bron: DEGIRO.nl

Aansluitingskosten

Het is bij DEGIRO mogelijk om op veel verschillende beurzen te handelen. Hier zit echter wel een (klein) prijskaartje aan. Dit zijn de aansluitkosten. De beurs van zowel Amsterdam als Brussel zijn bij DEGIRO vrij van aansluitkosten. Je kunt op deze beurzen handelen zonder extra kosten te maken.

Voor de overige beurzen betaal je aansluitkosten van €2,50 per kalenderjaar. Dit geldt voor zowel transacties doen op de buitenlandse beurs in dat jaar als voor het bezitten van beleggingen die op die beurs worden verhandeld.

Om een voorbeeld te geven, als je in het eerste jaar beleggingen koopt op de beurs van Parijs betaal je €2,50 aansluitkosten. Als je deze beleggingen in dat jaar niet verkoopt betaal je het jaar erna opnieuw €2,50 omdat je nog steeds posities in je portefeuille hebt van een buitenlandse beurs.

Valutakosten

Als je op één van de buitenlandse beurzen belegt, kun je te maken krijgen met het feit dat de producten zijn genoteerd in een andere valuta dan de euro.

In dat geval moet je jouw euro’s eerst omzetten in de betreffende valuta. Dit kan op DEGIRO op twee manieren; AutoFX (automatisch) en handmatig. Standaard staan de instellingen bij DEGIRO op AutoFX.

AutoFX kosten DEGIRO

Bij AutoFX (automatisch) wordt precies het bedrag gewisseld dat je nodig hebt om jouw transactie uit te voeren. De kosten voor AutoFX zijn 0,25% van het bedrag dat je wisselt.

Wanneer je beleggingen die genoteerd zijn in een andere valuta verkoopt, dan wordt dit geld ook meteen terug gewisseld naar euro.

Als je veel handelt in een andere valuta, dan ben je dus behoorlijk vaak aan het wisselen en dit kost steeds geld.

Kosten voor handmatig omwisselen

Handmatig omwisselen van valuta brengt andere kosten met zich mee. Je betaalt namelijk €10 + 0,25% als je valuta omwisselt. Handmatig omwisselen is dus duurder dan AutoFX.

Wanneer je kiest voor handmatig omwisselen, kun je onafhankelijk van een transactie op elk gewenst moment valuta omwisselen. Met handmatig omwisselen behoud je dus de controle.

Het grootste voordeel van handmatig omwisselen is dat een verkooptransactie niet meteen weer wordt omgewisseld naar euro’s.

Wanneer je bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen hebt verkocht (voor USD), kun je daarna weer Amerikaanse aandelen kopen met die Amerikaanse dollars zonder twee keer valutakosten te betalen.

Als je kiest voor handmatige omwisselen dan betaal je niet direct valutakosten bij het verkopen van je beleggingen. Je betaalt pas valutakosten als je het geld wil omwisselen.

Welke instelling voor valuta is beter?

Wat handig is om te doen hangt van je voorkeuren af. Doe je regelmatig transacties in vreemde valuta, dan is het wellicht voordeliger om handmatig om te wisselen. In dat geval wordt je geld niet na elke transactie automatisch omgewisseld naar euro’s.

Dividendverwerking

Als laatste is het belangrijk rekening te houden met kosten voor dividendverwerking. Deze kosten betaal je als je dividend ontvangt.

Bij DEGIRO bestaat er een verschil tussen het Basic en het Custody profiel. Bij een Basic profiel betaal je geen kosten voor dividendverwerking, maar kunnen je beleggingen wel worden uitgeleend. Bij een Custody profiel kunnen je beleggingen niet worden uitgeleend, maar betaal je wel kosten voor het uitbetalen van dividend.

De kosten hiervoor zijn €1 + 3% van het dividend. De kosten voor het uitbetalen van dividend zijn echter wel omzeilen door te beleggen in ETF’s die het dividend herbeleggen. Het dividend is verwerkt in de koers / waarde van de ETF. Op deze manier wordt het dividend nooit uitbetaalt, waardoor je ook geen kosten hoeft te maken.

Tip: Je kunt kosten voor dividendverwerking omzeilen door te beleggen in ETF’s die het dividend herbeleggen.
Author

Je kunt tegenwoordig echter geen Custody profiel meer openen bij DEGIRO. Een bestaand Custody profiel kun je echter blijven gebruiken. Wil je toch een rekening openen? Bekijk ons artikel over profielen bij DEGIRO welke mogelijkheden je wel hebt.

DEGIRO review samenvatting

Mocht je geen zin hebben om de hele DEGIRO review te lezen, maar je wil toch de voordelen en nadelen van DEGIRO weten? Goed nieuws, bij deze een korte samenvatting met de belangrijkste punten.

Voordelen DEGIRO

  • Lage kosten. DEGIRO rekent geen vaste fee voor het gebruiken van hun platform en bovendien kun je onder bepaalde voorwaarden elke maand zonder transactiekosten beleggen in ETF’s die zijn opgenomen in DEGIRO kernselectie.
  • Gebruiksvriendelijk platform. Door de lagere kosten heeft DEGIRO het platform redelijk simpel gehouden. Dit heeft ervoor gezorgd dat het erg gebruiksvriendelijk is.
  • Ruim aanbod beleggingsproducten. Bij DEGIRO kun je beleggen in aandelen, obligaties, opties, futures en meer dan 6.000 ETF’s. Hierdoor kun je als belegger goed vooruit.

Nadelen DEGIRO

  • Handmatig beleggen. Zoals eerder genoemd richt DEGIRO zich er echt op om beleggen betaalbaar te maken. De mogelijkheden om beleggen te automatiseren of uitbesteden zijn daarom beperkt.

DEGIRO review: conclusie

Aan de hand van deze DEGIRO review kunnen we concluderen dat DEGIRO de perfecte broker is voor de (beginnende) belegger die een passieve beleggingsstrategie hanteert.

Door het maandelijks gratis aankopen van ETF’s uit DEGIRO kernselectie is het zelfs mogelijk om onder bepaalde voorwaarden helemaal kosteloos te beleggen bij DEGIRO. Kortom, waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen gerelateerd aan dit artikel.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.