Categorieën
Beleggen Reviews

DEGIRO review 2021: handige informatie, ervaringen en tips

In deze DEGIRO review lees je alles wat je moet weten over beleggen bij de DEGIRO. Lees deze review dus voordat je begint.

DEGIRO review in het kort:

DEGIRO is een broker (beurshandelaar) die zich vooral richt op lage kosten. Hun missie is dan ook een betaalbare dienstverlening bieden voor beleggers wereldwijd. Door de overzichtelijke online omgeving is het beleggen bij DEGIRO erg eenvoudig. Ze zijn inmiddels een van de grootste brokers voor particuliere beleggers en hebben nationaal en internationaal al veel prijzen gewonnen.

Voordelen
Lage kosten
Gebruiksvriendelijk
Ruim aanbod beleggingsproducten

Nadelen
Handmatig beleggen

Wat kun je verwachten?

Wat is DEGIRO?

DEGIRO is opgericht in Nederland en begon als een beleggingsplatform voor professionele partijen, maar is inmiddels een van de grootste brokers voor particulieren in Nederland. Al meer dan 1.000.000 mensen zijn klant. DEGIRO onderscheidt zich door middel van hun kernpunt; lage kosten.

In vergelijking met andere brokers zijn de tarieven erg scherp en het is voor sommige beleggingsproducten zelfs mogelijk om helemaal gratis te beleggen. Dit kan door middel van ETF’s uit DEGIRO kernselectie, die je minimaal één keer per maand gratis kan aankopen onder bepaalde voorwaarden.

Inmiddels heeft DEGIRO al een tweede prijzenkast moeten bouwen, want de laatste jaren hebben ze internationaal maar liefst 65 awards gewonnen. DEGIRO is in Nederland al vier jaar (2016, 2017, 2018 en 2019) verkozen tot beste online broker.

Kortom, er is genoeg te bespreken in deze DEGIRO review. Laten we maar meteen beginnen.

DEGIRO review: veiligheid

Wat is bij een broker belangrijker dan de veiligheid? DEGIRO waarborgt de veiligheid op verschillende manieren.

Scheiding tussen DEGIRO en bewaarbedrijf

Als je belegt bij DEGIRO, dan maak je geld naar hen over en koop je daar beleggingen van. Maar wat als DEGIRO failliet gaat? Betekent dit dat jouw beleggingen ook verloren gaan? Dit is gelukkig niet zo.

DEGIRO heeft namelijk een apart bewaarbedrijf voor de beleggingen. Dit staat juridisch helemaal los van DEGIRO en het bewaarbedrijf mag ook geen commerciële activiteiten ondernemen. Mocht DEGIRO failliet gaan, dan vallen je beleggingen nog steeds onder het bewaarbedrijf waardoor ze buiten het faillissement van DEGIRO vallen.

Mocht er toch iets gebeuren waardoor dit niet goed is geregeld valt DEGIRO door de fusie met de bank Flatex onder het Duitse beleggerscompensatiestelsel waardoor je alsnog beschermd bent tot een bedrag van €20.000.

Niet belegde vermogen en het depositogarantiestelsel

Hoewel er voor beleggers van DEGIRO weinig zal veranderen als een gevolg van de fusie tussen Flatex en DEGIRO, heeft de overname wel invloed op het niet belegde vermogen. Alle beleggers van DEGIRO hebben namelijk een flatexDEGIRO bankrekening gekregen. Dit betekent dat het niet belegde vermogen onder het Duitse depositogarantiestelsel valt, waardoor je bent beschermd tot een bedrag van €100.000.

DEGIRO Basic of Custody profiel?

Tenslotte is het belangrijk om de verschillen tussen de twee profielen van DEGIRO duidelijk te maken. Dit heeft namelijk veel te maken met de veiligheid, maar ook met kosten. Je kunt bij DEGIRO kiezen tussen een Basic of Custody profiel.

Bij het Basic profiel worden er géén kosten gerekend voor het uitbetalen van dividend, maar kunnen je beleggingen wel worden uitgeleend aan derde partijen. Deze derde partijen proberen dan winst te maken door het aandeel te verkopen en later voor een lagere prijs terug te kopen, ook wel ‘short gaan’ genoemd.

Het risico van aandelen uitlenen is minimaal, maar het blijft een risico. DEGIRO stelt een onderpand aan het bewaarbedrijf beschikbaar van minimaal 104% van de waarde van de aandelen. Mocht de derde partij dus niet aan haar betalingsverplichting kunnen voldoen, dan wordt dit onderpand gebruikt als compensatie.

Bij het Custody profiel kunnen aandelen niet worden uitgeleend aan derden, maar wordt er wel een vergoeding gerekend bij het uitbetalen van dividend. Het uitlenen van aandelen is de basis van de lage kosten van DEGIRO. Bij een Custody profiel zijn er daarom andere kosten om dit te compenseren. Hoewel je kosten maakt voor het uitbetalen van dividend, blijven je beleggingen op deze manier wel veilig in het bewaarbedrijf van DEGIRO.

DEGIRO review: aanbod

DEGIRO heeft een ruim aanbod aan producten. Als passieve belegger heb je bijvoorbeeld de keuze uit meer dan 6.000 ETF’s. Een deel van deze ETF’s vallen onder de zogenoemde DEGIRO kernselectie. Deze ETF’s kunnen onder bepaalde voorwaarden minimaal één keer per maand gratis, dus zonder transactiekosten, worden aangeschaft. Hoe dit precies werkt kun je vinden onder de volgende kop; DeGiro kosten.

Daarnaast biedt DEGIRO ook een uitgebreid assortiment aan producten voor de actievere belegger. Je kunt afgezien van aandelen en obligaties ook beleggen in opties en futures. Het is bovendien mogelijk om deze te kopen op meer dan 60 beurzen over de hele wereld.

DEGIRO review: kosten

Wie DEGIRO zegt, zegt lage kosten. Dit is het punt waarmee DEGIRO het hart van ruim 600.000 beleggers heeft gestolen. Daarom kunnen de kosten ook niet ontbreken in deze DEGIRO review.

De missie van DEGIRO is het aanbieden van een betaalbare financiële dienstverlening. Dat is zeker gelukt, maar dit betekent niet dat er helemaal geen kosten zijn. Met welke kosten moet je rekening houden bij DEGIRO?

Transactiekosten

Zoals de naam al zegt zijn transactiekosten kosten die je betaalt bij elke transactie. Dit kan een vast bedrag zijn, maar het is soms ook een combinatie van een vast basisbedrag en een variabele toevoeging.

Transactiekosten kunnen erg verraderlijk zijn. Vaak gaat het om een klein bedrag van slechts enkele euro’s, maar vooral als je regelmatig relatief kleine bedragen belegt kunnen deze kosten procentueel best veel zijn. Om een voorbeeld te noemen, als je €200 per maand belegt met €4 transactiekosten moet je eerst 2% rendement behalen om de transactiekosten überhaupt terug te verdienen. Qua transactiekosten zit DEGIRO ruim onder de tarieven van hun concurrenten.

Bovendien biedt DEGIRO een kernselectie aan van ETF’s die één keer per maand, onder bepaalde voorwaarden, zonder transactiekosten kunnen worden aangekocht/verkocht. Hiervoor is er een geen minimumbedrag. Je kunt bij wijze van spreken €10 beleggen zonder transactiekosten.

Daarnaast is het mogelijk om een tweede transactie te doen zonder transactiekosten. De voorwaarde hiervoor is dat het bedrag €1.000 is of hoger en het dezelfde soort transactie (koop/verkoop) is dan de eerste transactie. Ter illustratie:

 • Bij twee koop transacties, waarvan één groter dan €1.000, dan zijn beide zonder transactiekosten.
 • Doe je een koop én een verkoop transactie, waarvan één groter dan €1.000, dan is er slechts één vrijgesteld van transactiekosten.
DEGIRO kernselectie kosten
Bron: DEGIRO.nl

Aansluitingskosten

Het is bij DEGIRO mogelijk om op veel verschillende beurzen te handelen. Hier zit echter wel een (klein) prijskaartje aan. Dit zijn de aansluitkosten. De beurs van zowel Amsterdam als Brussel zijn bij DEGIRO vrij van aansluitkosten. Je kunt op deze beurzen handelen zonder extra kosten te maken.

Voor de overige beurzen betaal je aansluitkosten van €2,50 per kalenderjaar. Dit geldt voor zowel transacties doen op de buitenlandse beurs in dat jaar als voor het bezitten van beleggingen die op die beurs worden verhandeld.

Om een voorbeeld te geven, als je in het eerste jaar beleggingen koopt op de beurs van Parijs betaal je €2,50 aansluitkosten. Als je deze beleggingen in dat jaar niet verkoopt betaal je het jaar erna opnieuw €2,50 omdat je nog steeds posities in je portefeuille hebt van een buitenlandse beurs.

Valutakosten

Als je op één van de buitenlandse beurzen belegt, kun je te maken krijgen met het feit dat de producten zijn genoteerd in een andere valuta dan de euro. In dat geval moet je jouw euro’s eerst omzetten in de betreffende valuta. Dit kan op DEGIRO op twee manieren; AutoFX (automatisch) en handmatig. Standaard staan de instellingen op AutoFX.

AutoFX kosten DEGIRO

Bij AutoFX (automatisch) wordt precies het bedrag gewisseld dat je nodig hebt om jouw transactie uit te voeren. De kosten voor AutoFX zijn 0,10% van het bedrag dat je wisselt. Als je beleggingen die genoteerd zijn in een andere valuta verkoopt, wordt dit geld ook meteen terug gewisseld naar euro. Als je veel handelt in een andere valuta, dan ben je dus behoorlijk vaak aan het wisselen en dit kost geld.

Kosten voor handmatig omwisselen

Handmatig omwisselen van valuta brengt andere kosten met zich mee. Je betaalt namelijk €10 + 0,02% als je valuta omwisselt. Als je kiest voor handmatig omwisselen, kun je onafhankelijk van een transactie op elk gewenst moment valuta omwisselen. Wil je bijvoorbeeld €100 omwisselen naar Amerikaanse dollars, dan heb je daarna Amerikaanse dollars maar nog geen beleggingen.

Met deze Amerikaanse dollars kun je beleggingen kopen die genoteerd staan in deze valuta. Als je deze weer verkoopt wordt het bedrag niet automatisch omgewisseld naar euro’s, maar blijft het Amerikaanse dollars. Je kunt hiermee dan later weer beleggingsproducten kopen die genoteerd staan in Amerikaanse dollar. Als je kiest voor handmatige omwisselen dan betaal je geen valutakosten bij het verkopen van je beleggingen. Je betaalt pas valutakosten als je het geld wil omwisselen.

Welke instelling voor valuta is beter?

Wat handig is om te doen hangt van je voorkeuren af. Beleg je regelmatig met vreemde valuta, dan is het wellicht handig om in één keer een groot bedrag handmatig om te wisselen, zodat je niet de hele tijd 0,10% valutakosten betaalt.

Dividend verwerking

Als laatste is het belangrijk rekening te houden met kosten voor dividend verwerking. Deze kosten betaal je als je dividend ontvangt.

Zoals eerder aangegeven bestaat er een verschil tussen het Basic en het Custody profiel bij DEGIRO. Bij een Basic profiel betaal je geen kosten voor dividend verwerking, maar kunnen je beleggingen wel worden uitgeleend. Bij een Custody profiel kunnen je beleggingen niet worden uitgeleend, maar betaal je wel kosten voor het uitbetalen van dividend.

De kosten hiervoor zijn €1 + 3% van het dividend. De kosten voor het uitbetalen van dividend zijn echter wel omzeilen door te beleggen in ETF’s die het dividend herbeleggen. Het dividend is verwerkt in de koers / waarde van de ETF. Op deze manier wordt het dividend nooit uitbetaalt, waardoor je ook geen kosten hoeft te maken.

Tip: Je kunt kosten voor dividend verwerking omzeilen door te beleggen in ETF’s die het dividend herbeleggen.
Author

Hoe open ik een rekening bij DEGIRO?

Als je door enthousiast bent geworden door deze DEGIRO review, dan is het heel makkelijk om een rekening te openen. Het is mogelijk om een rekening te openen bij DEGIRO in een aantal simpele stappen.

Stap 1: het aanmaken van een account

Het aanmaken van een account doe je op de website van DEGIRO. Hier wordt er gevraagd om een aantal gegevens in te vullen. Allereerst moet je aangeven of je een inwoner bent van Nederland of België. Dit moet wel lukken, hopelijk.

DeGiro rekening openen

Daarna kun je een account aanmaken. Het enige dat je hiervoor hoeft in te vullen is je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord.

DeGiro rekening openen

Na het aanmaken van je account zul je een e-mail ontvangen om je account te bevestigen. Klik op ‘voltooi uw registratie’ om het aanmaken van een account af te ronden.

DeGiro rekening openen

Stap 2: vul je gegevens in

De tweede stap is het invullen van je gegevens. Als je op de bovenstaande knop in de e-mail hebt geklikt, dan kun je inloggen met het e-mailadres en wachtwoord dat je eerder hebt opgegeven. Hierna wordt er om persoonlijke informatie gevraagd, zoals je naam en telefoonnummer.

DeGiro rekening openen

Wat wellicht verwarrend kan zijn is dat er ook wordt gevraagd of je een ‘US citizen’ of ‘US resident alien’ bent. DEGIRO heeft deze informatie nodig voor het regelen van de belasting. Voor de meeste Nederlanders is dit niet van toepassing en kun je hier gewoon ‘nee’ invullen.

Daarna moet je jouw betaalrekening koppelen waarmee je geld over wilt maken naar DEGIRO. Je kunt alleen met de deze rekening geld overmaken, dus denk goed na over welke je wilt koppelen. Ten slotte wordt er om je identiteitskaart gevraagd. Let op: een rijbewijs is hier niet voldoende.

Na het invullen van je gegevens controleert en verifieert een medewerker van DEGIRO al je gegevens, waarna je verder kan naar de derde stap.

Stap 3: Basic of Custody profiel

In de laatste stap moet je kiezen tussen een Basic en Custody profiel. Het belangrijkste verschil tussen deze twee profielen is dat jouw beleggingen bij het Basic profiel kunnen worden uitgeleend, maar je betaalt geen kosten voor het uitkeren van dividend. Bij het Custody profiel betaal je deze kosten wel, maar bestaat er geen mogelijkheid dat je beleggingen worden uitgeleend.

Daarnaast zijn er nog andere verschillen, die vooral van toepassing zijn op de actievere belegger. Je kunt namelijk niet short gaan of handelen in complexere beleggingsproducten (turbo’s, speeders, sprinters en derivaten).

DEGIRO review: basis of custody account
Bron: DEGIRO

Veelgebruikte beleggingsstrategie

Als je een account hebt aangemaakt kun je beginnen met beleggen. Een veelgebruikte beleggingsstrategie bij DEGIRO is het passief beleggen in ETF’s. De reden waarom dit zo populair is bij DEGIRO is omdat je ETF’s uit de kernselectie van DEGIRO elke maand een keer gratis kan aankopen onder bepaalde voorwaarden. Bovendien rekent DEGIRO geen service fee of andere (jaarlijkse) kosten.

Het idee van deze strategie is dat je het risico spreidt door een combinatie van het volgende:

 • Beleggen in ETF’s om in één keer in veel (soms wel duizenden) bedrijven te beleggen.
 • Maandelijks aankopen om het risico van het aankoopmoment te spreiden. Je koopt namelijk als de markt laag staat, maar ook als de markt hoog staat.
 • Passief beleggen betekent dat je minder tijd kwijt bent aan beleggen. Je bent bovendien minder vatbaar om (verkeerde) beslissingen te maken op basis van emotie.

Transacties doen bij DEGIRO: een stappenplan

Een transactie doen bij DEGIRO is heel makkelijk. Om het nog makkelijker te maken; bij deze een stappenplan mét plaatjes.

Stap 1: Inloggen

Om een open deur in te trappen, om te beginnen met beleggen je moet eerst inloggen. Doe dit door naar www.degiro.nl te gaan en rechtsboven op ‘inloggen’ te klikken. Heb je nog geen account, scrol dan een beetje omhoog in deze post. Daar vind je een stappenplan om een account aan te maken.

DeGiro transacties

Na het inloggen kom je in de interface terecht. Rechtsboven zie je twee knoppen. Met een knop kun je geld overmaken naar DEGIRO. Als je dat hebt gedaan kun je een order plaatsen.

DeGiro transacties

Stap 2: het kiezen van het juiste product

Als je op ‘plaats order’ hebt geklikt moet je kiezen waar je in wilt handelen. Een veelgebruikte strategie is het maandelijks aankopen van wereldwijde ETF’s, bijvoorbeeld IWDA of VWRL.

Je kunt de naam van de ETF of de ISIN code invoeren. Dit is een unieke code, omdat de ETF IWDA bijvoorbeeld op verschillende beurzen kan zijn genoteerd. Let dus goed op dat de juiste gebruikt.

In onderstaand voorbeeld is de ETF IWDA beschikbaar op de Amsterdamse beurs (EAM) in Euro’s en op de beurs van Londen (LSE) in Amerikaanse dollars.

DeGiro transacties

Stap 3: De transactie uitvoeren

Als je de goede belegging kiest kom je op het scherm waar je de transactie kunt gaan doen. Je hebt hier redelijk wat opties, dus het is hier nog even goed opletten.

DeGiro transacties

Je kunt kiezen tussen koop en verkoop, tot zover geen problemen. Daarna kun je kiezen tussen dagorder en doorlopend. Een dagorder mag alleen tijdens de eerstvolgende handelsdag worden uitgevoerd, terwijl een doorlopende order als het ware wordt meegenomen naar de volgende dag. Als de prijs die jij hebt opgegeven niet wordt gehaald tijdens een handelsdag, wordt de order als je dagorder hebt aangevinkt geannuleerd terwijl er bij doorlopend de volgende dag weer een poging wordt gedaan.

Soorten orders DEGIRO

Ten slotte moet je aangeven welke soort order je wil doen. Bij DEGIRO heb je de keuze tussen de volgende vier soorten.

 • Limit order. Dit betekent dat je een limiet opgeeft waarvoor je een belegging wil kopen of verkopen. Je zult dan nooit meer betalen of minder ontvangen dan je hebt opgegeven. Het is echter wel mogelijk dat de order niet wordt uitgevoerd, omdat geen andere mensen de belegging wilden kopen of verkopen tegen jouw prijs.
 • Market order. Hiermee voer je een order uit tegen de prijs die op dat moment geldt in de markt. Je order wordt dus direct uitgevoerd. Hiermee moet je opletten, want als de prijs opeens heel erg stijgt tussen het moment dat je de order plaatst en de order wordt uitgevoerd, dan kun je een heel hoog bedrag betalen. Je kunt een market order dus beter alleen gebruiken voor beleggingen die niet heel snel in waarde stijgen of dalen.
 • Stoploss order. Als je een stoploss order instelt op €40, dan wordt het verkocht als de prijs onder de €40 zakt. Let hierbij wel op dat als er iets gebeurt met heel veel impact terwijl de beurs dicht is, het aandeel bijvoorbeeld in één keer kan zakken naar €20. Je stoploss order wordt dan uitgevoerd op €20.
 • Stoplimit order. Een stoplimit order is zoals de naam al aangeeft een stoploss order, maar dan met een limiet. Net als in bovenstaand voorbeeld stel je een stoploss in op €40, maar met een limiet van €30. Dit betekent dat het aandeel alleen wordt verkocht als de prijs tussen €30 en €40 komt. Als het meteen daalt naar €20 wordt je stoploss niet uitgevoerd en houd je het aandeel in bezit.

DEGIRO review samenvatting

Mocht je geen zin hebben om de hele DEGIRO review te lezen, maar je wil toch de voordelen en nadelen van DEGIRO weten? Goed nieuws, bij deze een korte samenvatting met de belangrijkste punten.

Voordelen DEGIRO

 • Lage kosten. DEGIRO rekent geen vaste fee voor het gebruiken van hun platform en bovendien kun je onder bepaalde voorwaarden elke maand zonder transactiekosten beleggen in ETF’s die zijn opgenomen in DEGIRO kernselectie.
 • Gebruiksvriendelijk platform. Door de lagere kosten heeft DEGIRO het platform redelijk simpel gehouden. Dit heeft ervoor gezorgd dat het erg gebruiksvriendelijk is.
 • Ruim aanbod beleggingsproducten. Bij DEGIRO kun je beleggen in aandelen, obligaties, opties, futures en meer dan 6.000 ETF’s. Hierdoor kun je als belegger goed vooruit.

Nadelen DEGIRO

 • Handmatig beleggen. Zoals eerder genoemd richt DEGIRO zich er echt op om beleggen betaalbaar te maken. De mogelijkheden om beleggen te automatiseren of uitbesteden zijn daarom beperkt.

DEGIRO review: conclusie

Aan de hand van deze DEGIRO review kunnen we concluderen dat DEGIRO de perfecte broker is voor de (beginnende) belegger die een passieve beleggingsstrategie hanteert.

Door het maandelijks gratis aankopen van ETF’s uit DEGIRO kernselectie is het zelfs mogelijk om onder bepaalde voorwaarden helemaal kosteloos te beleggen bij DEGIRO. Kortom, waar wacht je nog op?

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *