<

Welk profiel kiezen DEGIRO? Alle profielen op een rij [2022]

Je wilt beginnen met beleggen. Dan is het openen van een beleggingsrekening het eerste wat je doet. Wanneer je wil beleggen bij DEGIRO dan kun je kiezen uit vier profielen, maar welk profiel moet je kiezen bij DEGIRO? In dit artikel laten we de mogelijkheden zien.

Samenvatting: welk profiel kiezen bij DEGIRO?

Met een Basic profiel kun je goedkoop beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s. Bovendien kun je gebruik maken van DEGIRO kernselectie. Voor de meeste beleggers is het Basic profiel bij DEGIRO daarom de beste keuze.

Bij alle andere profielen (Active, Trader, Day Trader) is het namelijk mogelijk om te beleggen met geleend geld. Bovendien kun je met deze profielen ook beleggen in derivaten. Dit zijn complexe beleggingsproducten die over het algemeen niet geschikt zijn voor de gemiddelde belegger.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Beschikbare profielen DEGIRO

We zullen eerst kijken welke profielen er beschikbaar zijn bij DEGIRO. Daarna zullen we nog een aantal punten benoemen waar je extra op kunt letten bij het kiezen van een profiel.

Basic profiel DEGIRO

Met het Basic profiel kun je eigenlijk beleggen in alle standaard producten. Je kunt bijvoorbeeld aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s kopen. Bovendien kun je gebruikmaken van DEGIRO kernselectie.

Active profiel DEGIRO

Met een Active profiel heb je ook alle mogelijkheden van het Basic profiel, maar er komen nog een aantal opties bij. Met een Active profiel kun je naast de mogelijkheden van het Basic profiel namelijk ook:

  • Debet geld. Beleggen met marge van DEGIRO. Dit betekent eigenlijk beleggen met geleend geld. Wanneer je belegt met marge leen je geld dat je later weer terug moet betalen, met rente.
  • Short selling. Short gaan is het lenen van een aandeel in de hoop dat dit gaat dalen in de toekomst. Je verkoopt het aandeel meteen en koopt het weer terug tegen een lagere prijs. Natuurlijk werkt dit ook andersom. Wanneer het aandeel stijgt dan moet je het tegen een hogere prijs terug kopen.
  • Derivaten. Dit zijn complexere beleggingsproducten, zoals futures en opties.

Met een Active profiel is de marge van DEGIRO (debet geld) beperkt tot 50% van de netto liquiditeitswaarde. Dit is de totale waarde van je portefeuille, inclusief het kassaldo (contant geld).

Trader profiel DEGIRO

Een Trader profiel heeft dezelfde mogelijkheden als een Active profiel. Je kunt dus gebruik maken van debet geld, short selling en derivaten.

Het verschil tussen een Active en Trader profiel is de hoeveelheid marge (debet geld) dat je kunt hebben. De marge van DEGIRO is bij een Trader profiel beperkt tot 100% van de netto liquiditeitswaarde.

Met andere woorden, je kunt net zoveel lenen als de waarde van je portefeuille inclusief kassaldo.

Day Trader profiel DEGIRO

Een Day Trader profiel kun je aanvragen wanneer je een Trader profiel hebt bij DEGIRO.

Met een Day Trader profiel kun je extra actief handelen met (een deel van) je beleggingen. Het gaat dus om beleggingen waarmee je gedurende de dag actief wil handelen.

Met een Day Trader profiel kun je meer risico nemen dan met een Trader profiel. Het risico moet echter wel worden teruggebracht tot op het niveau Trader voor het einde van de handelsdag.

De voorwaarden van een Day Trader profiel zijn erg complex. Voor een complete uitleg kun je kijken op de website van DEGIRO of contact opnemen met de klantenservice.

Welk profiel kiezen DEGIRO?

Welk profiel moet je kiezen? Om de keuze makkelijker te maken voor je zetten we de belangrijkste verschillen tussen de profielen bij DEGIRO op een rij.

Profiel DEGIROStandaard
producten
DEGIRO
kernselectie
Debet
geld
Short
selling
Derivaten
Basic
Active✔*
Trader✔**
Day Trader✔**
* Tot 50% van de netto liquiditeitswaarde.
** Tot 100% van de netto liquiditeitswaarde.

Voor de meeste mensen zal een Basic profiel voldoende zijn. Je krijgt hiermee toegang tot alle standaard beleggingsproducten én DEGIRO kernselectie.

Alle andere profielen zijn meer gericht op actief beleggen. Uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gebleken dat zelfs professionele beleggers de markt niet structureel kunnen verslaan met actief beleggen.

Passief beleggen is daarom de beste keuze voor de meeste mensen. Het is misschien wel saai, maar je rendement is waarschijnlijk wel hoger aan het einde van de rit.

Het is daarnaast belangrijk om er rekening mee te houden dat beleggen op marge (debet geld) ook geld kost. De tarieven voor het lenen van geld zijn 3% tot 4%.

Ten slotte zijn derivaten erg complexe beleggingsproducten. Daarom zijn ze niet geschikt voor de meeste particuliere beleggers.

Kortom, het is goed om je bewust te zijn van de (extra) risico’s wanneer je een ander profiel dan het Basic profiel kiest bij DEGIRO. Op de website van DEGIRO kun je de meest complete informatie vinden over de verschillende profielen.

Van profiel wisselen bij DEGIRO

Gelukkig kun je wel wisselen van profiel. Wanneer je jouw profiel wil omzetten van een Active of Trader profiel dan kun je dit doen door contact op te nemen met de klantenservice.

Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om te wisselen wanneer je een negatief saldo hebt of wanneer er nog short posities uitstaan.

Conclusie

Welk profiel je moet kiezen hangt dus eigenlijk af van hoeveel risico je wil nemen. De vier profielen bouwen allemaal op in risico. Het Basic profiel bij DEGIRO heeft het minste risico en het Day Trader profiel heeft het meeste risico.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.