<

Succesvol passief beleggen als gewone belegger (3 tips)

Passief beleggen, je vermogen laten groeien terwijl je met de benen omhoog zit op de bank of lekker aan het zwembad ligt. Klinkt goed, toch?

De gewone belegger heeft helemaal geen zin of tijd om de hele dag bezig te zijn met beleggen. Bovendien is het vaak niet goed voor de nachtrust om er constant mee bezig te zijn. Het gaat immers wel om jouw eigen zuurverdiende geld.

Passief beleggen stelt jou in staat om toch vermogen op te bouwen terwijl je er zo min mogelijk mee bezig bent.

Wat is passief beleggen

Bij passief beleggen houd je de markt niet in de gaten, maar beleg je veelal periodiek over een langere periode. Je gaat geen dagelijks transacties doen om daarmee te proberen de markt te verslaan en snel winst te maken. Het idee is om consistent te investeren, met een goede spreiding, om over een lange termijn vermogen op te bouwen. In een langere periode gaat de economie namelijk altijd omhoog.

Conjunctuurgolven met een opwaartse trend in het midden.
Op een korte termijn zijn er (conjunctuur)golven in de economie. Slechtere tijden wisselen zich af met goede tijden. Er zit echter een stijgende trend in de economie op een lange termijn.

In veel gevallen wordt passief beleggen gedaan door middel van een ETF of een indexfonds omdat het daardoor makkelijk is om spreiding aan te brengen zonder al te veel verschillende transacties te doen. Je koopt namelijk slecht één keer een ETF of indexfonds aan, waarmee je meteen in honderden of wel duizenden bedrijven belegt. Dit wordt indexbeleggen genoemd.

De prijs van een ETF of indexfonds maakt dus niet zoveel uit. Een passieve belegger koopt vaak periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, om het risico van de aankoopmomenten te spreiden. Dit wordt ook wel Dollar Cost Averaging genoemd.

Dit betekent dat er aankopen zijn op een piek in de markt, maar ook in een dal. Omdat je de beleggingen op zowel dieptepunten als hoogtepunten koopt is je aankoopprijs over en langere periode gemiddeld.

Buy & hold strategie: beleggingen kopen en niet verkopen, met de gedachte dat ze over een langere horizon meer waard worden.
Author

Passief beleggen wordt ook wel de buy & hold strategie genoemd. Je koopt in principe alleen aandelen en verkoopt (bijna) nooit. Met passief beleggen volg je de markt en probeer je deze niet te verslaan door veel aan- en verkooptransacties te doen.

Voordelen passief beleggen

Hierbij is het belangrijk om erbij te vermelden dat dit vooral de voordelen zijn als je belegt voor een middellange of lange termijn. Hierbij moet je denken aan 10 jaar of meer.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft dit ook wetenschappelijk onderzocht en kwam tot de conclusie dat het na aftrek van de kosten ‘zeer moeilijk is om als actief beheerd fonds buitengewoon positieve resultaten te behalen op een middellange tot lange termijn‘. Met andere woorden, het is zeer onwaarschijnlijk dat een actieve belegger of actief beheerd beleggingsfonds de markt kan ‘verslaan’ over een langere periode.

In dat geval is het dus beter om de markt te volgen, in plaats van de markt proberen te verslaan. Dit levert een hoger rendement op, onder andere door lagere kosten.

Lagere kosten

Passief beleggen betekent lagere kosten om verschillende redenen. Een belangrijke reden is dat het aantal transacties wordt beperkt. Door het volgen van de buy & hold strategie doe je alleen periodiek een aankooptransactie. Verkooptransacties worden vrijwel niet gedaan. Bovendien is het vaak ook mogelijk om één keer per maand een gratis transactie te doen. Dit bespaart dus erg veel transactiekosten.

Passief beleggen wordt daarnaast vaak gedaan door te investeren in een ETF die de markt volgt. Een ETF of een indexfonds worden in tegenstelling tot een beleggingsfonds niet actief beheerd. Door passief te beleggen bespaar je dus kosten van een fondsbeheerder, die de beleggingen in een beleggingsfonds actief beheerd.

De kosten die worden bespaard door het lagere aantal transacties en omdat de beleggingen niet actief worden beheerd, zorgen voor een hoger rendement. Op een langere termijn kan dit veel impact hebben omdat je dit geld namelijk niet voor je kan laten werken door middel van het rente-op-rente effect.

Makkelijk risico’s spreiden

ETF’s of indexfonds zijn een essentieel onderdeel van passief beleggen omdat je hierdoor geen individuele aandelen hoeft te selecteren. Als gewone belegger heb je hier namelijk geen tijd en vaak ook geen kennis voor en beschik je daarnaast niet over de juiste informatiebronnen. Het voordeel van ETF’s en indexfondsen is dat ze vaak veel verschillende bedrijven in verschillende industrieën en landen bevatten. Hierdoor is het makkelijker om je vermogen te spreiden.

Daarnaast wordt er bij passief beleggen vaak periodiek geïnvesteerd, bijvoorbeeld elke maand. Als je periodiek belegt dan spreid je het aantal aankoopmomenten. Met periodiek beleggen verminder je het risico dat je al jouw geld investeert op een moment dat de markt op een hoogtepunt staat.

Het bespaart tijd

Het grote voordeel van passief beleggen is dus dat het weinig tijd kost. Veel mensen hebben geen zin om tijd te besteden aan beleggen. Je hebt toch wel iets beters te doen dan het financiële nieuws constant in de gaten te houden en de juiste aandelen te selecteren?

Bij sommige brokers kun je (passief) beleggen automatiseren. Als je automatisch belegt, kost het natuurlijk helemaal geen tijd. Elke maand wordt jouw geld vanzelf geïnvesteerd zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Echter als je het wel handmatige doet, gaat het slechts om een enkele transactie per maand. Voor deze transactie kun je een vaste dag kiezen, bijvoorbeeld de dag wanneer je salaris krijgt.

Nadelen passief beleggen

Terwijl passief beleggen een heel goede manier is om vermogen op te bouwen, zijn er ook mindere kanten te benoemen. Het is goed om hiervan bewust te zijn voordat je begint aan passief beleggen.

Passief beleggen kan saai zijn

Voor veel mensen geeft het een kick als de aandelen die ze hebben gekocht later in waarde stijgen. Je kunt deze aandelen dan met winst verkopen. Dit ‘spel’ heb je niet met passief beleggen. Je koopt altijd, ongeacht de prijs, en gaat er vanuit dat de beleggingen op een lange termijn stijgen. Hierdoor kan passief beleggen dus saai zijn want je doet eigenlijk niet zoveel. Dit betekent echter niet dat er niets gebeurt. De afgelopen 30 jaar zijn er verschillende flinke koersdalingen geweest.

Als je gespreid belegt, in bijvoorbeeld een wereldwijde ETF, zullen je beleggingen ook nooit extreem veel stijgen. Grote klappers zul je dus niet snel maken, zowel positief als negatief. Je kunt er daarom voor kiezen om bijvoorbeeld 90% van je beleggingen passief te houden en dan met 10% zelf actief te beleggen als je het anders te saai vindt.

De koers kan (en gaat) dalen

Als je voor een lange termijn belegt zullen er altijd momenten komen dat de markt daalt. Dit kan een kleine daling zijn, maar het kan ook recessie zijn die 8 jaar duurt. Recente voorbeelden van zulke dalingen zijn de internetbubbel in 2000, de kredietcrisis van 2008 en de Coronacrisis in 2020.

Met de buy & hold strategie is zo’n waardedaling in principe niet erg. Je bent toch niet van plan om je beleggingen te verkopen. De waardedaling is er eigenlijk ook alleen op papier. Je hebt hetzelfde aantal aandelen, ze zijn alleen op papier (tijdelijk) minder waard. Als je ze tegen een lage waarde verkoopt, dan ga je pas verlies maken. Zolang je niet verkoopt op een dieptepunt is er niets aan de hand.

3 tips voor passief beleggen

Je gaat passief beleggen, top! Houd deze 3 dingen dan in gedachten.

1. Handel niet vanuit emotie

Wc-rol die leeg is met de tekst 'don't panic'.

Probeer je emoties los te houden van het beleggen. De truc van passief beleggen is om niet constant naar de koersen te kijken. Houd bij een daling vast aan het feit dat de economie op een lange termijn groeit en je hoeft je geen zorgen te maken over koersschommelingen. Wat je niet moet doen is bij een flinke daling in paniek al je beleggingen verkopen. Je moet dus ook van de beleggingen afblijven in economisch slechtere tijden.

2. Vergeet niet te herbalanceren

Passief beleggen is niet 30 jaar beleggen en er helemaal niet meer naar omkijken. Het is wel handig om af en toe naar je portfolio te kijken en te herbalanceren. Een goede spreiding, bijvoorbeeld geografisch of over verschillende industrieën, is belangrijk. De spreiding kan echter uit balans raken. Daarnaast kan ook het evenwicht tussen aandelen en obligaties verstoord raken.

Het is daarom handig om af en toe te kijken of deze verhouding nog klopt. Mocht dit niet het geval zijn kun je jouw beleggingen herbalanceren door meer beleggingen te kopen in een bepaalde regio of industrie die ondervertegenwoordigd is in je portfolio.

3. Probeer de markt niet te timen

Wanneer je passief belegt, probeer je de markt niet timen. Dit betekent dat je niet gaat proberen om beleggingen te kopen wanneer de markt in een dal zit en te verkopen op een piek. Professionele beheerders van beleggingsfondsen kunnen de markt op de lange termijn niet verslaan, waarom zou jij dit als particuliere belegger wel kunnen?

Impact van passief beleggen op aandelenprijzen

Passief beleggen is enorm populair geworden en het wordt voor het merendeel gedaan in ETF’s. Qua grootte hebben ETF’s beleggingsfondsen ingehaald en is er anno 2020 ruim €4.000.000.000.000 (4 triljoen) geïnvesteerd in ETF’s. Deze enorme hoeveelheid geld die mensen vooral passief investeren heeft een impact op de aandelenprijzen.

In een situatie waar iedereen actief belegt, daalt de waarde van een aandeel als een bedrijf slecht presteert. Dit komt omdat minder mensen in dit bedrijf willen investeren door de tegenvallende prestaties. Passieve beleggers kijken niet naar de prestaties en investeren dus in een bedrijf ondanks de tegenvallende resultaten. Omdat mensen in deze bedrijven investeren, blijft de koers van een aandeel hoog, ondanks de slechte prestaties.

Door passief beleggen kunnen sommige aandelen dus worden overgewaardeerd. Dit betekent dat de huidige waarde van het aandeel hoger is dan de waarde die het zou moeten hebben naar aanleiding van de bedrijfsresultaten.

Conclusie

Passief beleggen met de buy & hold strategie is zeer goede basis voor de gewone belegger, en zeker ook voor de beginnende belegger. Passief beleggen kost minder tijd en is goedkoper, wat op een lange termijn leidt tot een hoger rendement dan bij actief beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.