Maandelijks beleggen in een ETF

Maandelijks beleggen in een ETF is een populaire strategie. Dit is niet voor niets, wat je kunt er een behoorlijk vermogen mee opbouwen. In dit artikel laten we je zien wat de voordelen, maar ook de nadelen zijn van maandelijks in een ETF beleggen. Daarnaast kijken we naar wat je kunt bereiken met maandelijks in ETF’s beleggen en hoe je hier zelf mee kunt beginnen.

Maandelijks beleggen

Wanneer je wil beleggen dan moet je de beslissing nemen op welke momenten je beleggingen wil aankopen.

Allereerst kun je bij beleggen in één keer een bedrag investeren. Dit kan bijvoorbeeld spaargeld zijn wat je op je bankrekening hebt staan. Deze manier van investeren wordt Lump Sum Investing genoemd.

Daarnaast kun je ook maandelijks beleggen. Je koopt in dat geval elke maand beleggingen aan, waardoor je een grotere beleggingsportefeuille opbouwt op de lange termijn. Deze strategie wordt Dollar Cost Averaging genoemd.

Waarom maandelijks beleggen in een ETF?

Veel mensen beleggen maandelijks in een ETF, maar waarom is dit zo populair? We noemen twee belangrijke motieven waarom mensen maandelijks in een ETF beleggen.

Elke maand salaris beleggen

Allereerst heeft niet iedereen zomaar een groot bedrag liggen dat ze kunnen investeren. Ze beleggen in dat geval maandelijks een deel van hun salaris, zodat ze toch vermogen kunnen opbouwen.

Deze mensen hebben eigenlijk geen keuze, omdat ze niet in één keer een groot bedrag kunnen investeren. Ze hebben het simpelweg niet.

Door maandelijks te beleggen in ETF’s is het toch mogelijk om voor een goede spreiding te zorgen, zelfs als je elke maand slechts een klein bedrag belegt. Je kunt met een ETF bijvoorbeeld 50 euro verdelen over duizenden bedrijven.

De kleine bedragen kunnen bovendien een behoorlijk vermogen opleveren op de lange termijn. Hier komen we later in dit artikel op terug.

Aankooprisico verkleinen

Een andere reden voor het maandelijks beleggen in een ETF is het spreiden van de aankoopmomenten.

Het kan namelijk best spannend zijn om in één keer een groot bedrag te investeren. Je loopt in dat geval namelijk het risico dat je het bedrag net investeert op een piek in de markt.

Wanneer je wel een (groot) bedrag beschikbaar hebt om te beleggen, dan kun je door maandelijks in een ETF te beleggen het aankooprisico verkleinen.

Bij een daling in de markt kun je door maandelijks te beleggen ook de gemiddelde aankoopkoers van je belegging verlagen.

Nadelen maandelijks beleggen in een ETF

Zoals net gezien kun je de aankoopmomenten spreiden door maandelijks te beleggen in een ETF. Hoewel dit het risico verlaagt, heeft dit ook nadelen.

Doordat de economie gemiddeld gezien stijgt, levert maandelijks beleggen (Dollar Cost Averaging) statistisch gezien minder op dan alles in één keer investeren (Lump Sum). Dit is uit onderzoek gebleken.

Door maandelijks in een ETF te beleggen verlaag je dus het risico dat je alles investeert op een piek in de markt, maar voor deze extra zekerheid lever je wel rendement in.

Het verschil in rendement van Dollar Cost Averaging en Lump Sum Investing is echter best klein. Daarom is het prima om vooral te doen waar jij je prettig bij voelt.

Wat je kunt bereiken met maandelijks beleggen in een ETF

We hebben eerder gekeken naar wat je kunt bereiken met het beleggen van verschillende bedragen per maand. We zullen hier twee voorbeelden bespreken.

In het eerste voorbeeld beleg je 100 euro per maand tegen een realistisch rendement van 7% per jaar.

Na een periode van 30 jaar heb je €36.000 ingelegd, is je vermogen €122.709. In deze periode is je rendement €86.709.

Vlakdiagram met 100 euro per maand beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €122.709.

Bij 250 euro per maand beleggen heb je aan het einde van de looptijd €90.000 geïnvesteerd. Je vermogen is dan €306.772, wat een rendement van €216.772 betekent.

Vlakdiagram met 250 euro per maand beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €306.772.

Hoe kun je goedkoop maandelijks beleggen in een ETF?

Wanneer je maandelijks goedkoop wil beleggen in een ETF dan is het belangrijk om te kijken naar een broker met de laagste transactiekosten.

Je gaat namelijk elke maand een transactie doen. Wanneer de kosten per transactie hoog zijn dan kan het dus een behoorlijke impact hebben op je rendement.

Eerder hebben we gekeken naar de beste ETF broker. Een van de brokers die in dat artikel wordt genoemd is DEGIRO.

DEGIRO biedt DEGIRO kernselectie aan. Dit is een lijst met ETF’s die je minimaal één keer per maand kunt aankopen zonder transactiekosten, onder bepaalde voorwaarden. In dat geval heb je dus geen transactiekosten voor het maandelijks beleggen in ETF’s.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie

Beleggen in ETF’s is ideaal voor veel mensen omdat je zelfs met een klein bedrag voor een goede spreiding kunt zorgen tegen lage kosten. Door maandelijks een bedrag in te leggen kun je veel vermogen opbouwen op de lange termijn.

Wil je meer weten over het beleggen in ETF’s? Je kunt dan kijken naar onze tips voor ETF beleggen of hoe je kunt beginnen met ETF beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.