Gemiddelde aankoopkoers (GAK) berekenen (+ Excel)

De gemiddelde aankoopkoers (GAK) geeft de gemiddelde prijs weer waarvoor je een bepaalde belegging hebt gekocht. In dit artikel lees je hoe je de gemiddelde aankoopkoers kunt berekenen en waar je op kunt letten wanneer je met de GAK aan de slag gaat. Je kunt ook een gratis Excel template downloaden.

Wat is de gemiddelde aankoopkoers (GAK)?

Zoals je wellicht wel weet schommelt de beurs continue. De ene keer is de prijs van een aandeel dus hoger of lager dan de andere keer.

Veel beleggers gebruiken de strategie Dollar Cost Averaging om periodiek aandelen of ETF’s aan te kopen. Je koopt in dat geval zowel op de dieptepunten als op de hoogtepunten.

Omdat je aankopen doet op verschillende tijdstippen kan de aankoopprijs dus ook verschillen. Je kunt dan de gemiddelde aankoopkoers berekenen om een beter beeld te krijgen van je portfolio.

De gemiddelde aankoopkoers is de gemiddelde prijs waarvoor je een aandeel hebt aangeschaft.

Gemiddelde aankoopkoers (GAK) berekenen

De formule voor het berekenen van de gemiddelde aankoopkoers is simpel.

Om de gemiddelde aankoopkoers te berekenen moet je het hele aankoopbedrag van alle transacties bij elkaar optellen. Daarna deel je dit door het totale aantal aandelen van alle transacties.

In de onderstaande tabel zie je een eenvoudig voorbeeld van de gemiddelde aankoopkoers (GAK).

MaandPrijs
aandeel
Aantal
aandelen
Aankoopbedrag
1€301€30
2€354€140
3€253€75
4€275€135
5€322€64
Totaal€29,6015€444

In het bovenstaande voorbeeld worden aandelen gekocht tegen een wisselende koers.

Na vijf maanden is het totale aankoopbedrag €444 met 15 aandelen. De gemiddelde aankoopkoers van het betreffende aandeel is dan €29,60 (€444 / 15).

Stel je koopt daarna meer aandelen tegen een lagere prijs, dan wordt de gemiddelde aankoopkoers dus ook lager.

MaandPrijs
aandeel
Aantal
aandelen
Aankoopbedrag
1€301€30
2€354€140
3€253€75
4€275€135
5€322€64
6€152€30
7€191€19
8€163€48
Totaal€25,7621€541

Na het doen van drie transacties met een lagere koers is de gemiddelde aankoopkoers gedaald van €29,60 naar €25,76 (€541 / 21).

Excel gemiddelde aankoopkoers (GAK)

We hebben nu gekeken naar hoe je de gemiddelde aankoopkoers berekent.

Dit is niet moeilijk, maar wanneer je veel verschillende beleggingen bij wil houden kan het wel onoverzichtelijk worden. Bovendien moet je dan veel verschillende cijfers bij elkaar optellen wat veel werk kan opleveren.

We hebben daarom een overzichtelijk Excel-bestand voor je gemaakt. Dit is een template waar de berekeningen al klaar staan.

Excel template voor het berekenen van de gemiddelde aankoopkoers.

Het enige wat je moet doen in dit bestand is het invullen van je aankoopgegevens. Je kunt daarna ook selecteren op een bepaalde periode of ticker/ISIN.

In ons Excel-bestand is het makkelijk om de gemiddelde aankoopkoers te zien van (een gedeelte van) je portfolio of een bepaalde periode.

Je kunt het Excel-bestand voor het berekenen van de gemiddelde aankoopkoers hieronder gratis downloaden.

Waar kun je op letten bij de GAK?

Je kunt door het berekenen van de gemiddelde aankoopkoers dus een beter beeld krijgen van de prijs waarvoor je een bepaald aandeel hebt aangeschaft.

Toch is het belangrijk om iets in je achterhoofd te houden. Een veel gemaakte fout is dat de gemiddelde aankoopkoers wordt gebruikt om het verlies van eerdere investeringen te minimaliseren.

Door na een daling van de koers extra aandelen bij te kopen kun je jouw gemiddelde aankoopkoers verlagen. Dit betekent echter niet dat je minder verlies hebt gemaakt op de aandelen die je in bezit had voor de daling.

Het hoeft niet slecht te zijn om na een daling extra aandelen bij te kopen. In het meest ideale scenario wil je namelijk laag kopen en hoog verkopen. Het is alleen belangrijk om je te beseffen dat de gemiddelde aankoopkoers verlagen niets verandert aan je eerdere aankopen.

Daarom is het ook niet verstandig om extra aandelen te kopen om de gemiddelde aankoopkoers te verlagen terwijl het misschien een hopeloze investering is.

De gemiddelde aankoopkoers verlagen door meer aandelen te kopen na een daling is alleen effectief bij een investering waarvan verwacht kan worden dat deze op de lange termijn weer gaat stijgen.

Denk hierbij aan een ETF die de wereldeconomie volgt. Bij individuele aandelen is het bijvoorbeeld veel lastiger om te bepalen of er potentie is om ooit weer te stijgen.

Conclusie

Hopelijk is het wat duidelijker geworden wat het nut is van het berekenen van de gemiddelde aankoopkoers. Met ons handige Excel-bestand kost het bovendien ook weinig moeite.

Daarnaast heb je ook kunnen lezen wat de valkuilen zijn bij het verlagen van de gemiddelde aankoopkoers. Het heeft namelijk alleen zin wanneer het aannemelijk is dat de belegging in de toekomst gaat stijgen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.