Beste ETF 2022: in welke ETF beleggen?

In welke ETF beleggen? De keuze is moeilijk. Herkenbaar? Dat is helemaal niet raar. Doordat beleggen in ETF’s zo populair is geworden is het aantal opties ook eindeloos. Daarom zochten we voor je uit wat de beste ETF is in 2022.

Ontdek wat de beste ETF broker is!
Met de juiste ETF broker kun je kosten besparen, wat ten goede komt van je rendement. Om het makkelijk te maken voor jou hebben we de beste 3 op een rij gezet.


Wat maakt een ETF de beste ETF?

Om te beginnen is het erg lastig om te bepalen wat de beste ETF is in 2022. Hoe bepaal je wat de beste ETF is? We geloven niet dat er één goed antwoord is op deze vraag.

Wat we wel kunnen doen is een aantal punten noemen die belangrijk zijn bij het kiezen van een ETF. De twee meest belangrijke punten om op te letten bij het kiezen van de beste ETF zijn de kosten en spreiding.

Kosten

We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk de kosten zijn bij beleggen. Kosten kunnen namelijk veel impact hebben op het rendement. Door hoge kosten loop je niet alleen rendement mis, maar je kunt dit rendement ook niet meer investeren. In het geval van hoge kosten werkt het rente-op-rente effect dus tegen je.

Spreiding

Het tweede punt waar we op letten bij de beste ETF in 2021 is de spreiding. Door je beleggingen te spreiden kun je namelijk het risico verlagen.

Een van de voordelen van ETF’s is dat het makkelijker wordt om beleggingen te spreiden. Toch moet je goed opletten bij het kiezen van een ETF. De ene ETF heeft namelijk een minder goede spreiding dan andere.

Je kunt bijvoorbeeld beleggen in een ETF die zich richt op de technologiesector. Hierdoor heb je een goede spreiding binnen de sector. Als het om wat voor reden slecht gaat met de technologiesector, dan worden al jouw beleggingen hierdoor geraakt. Hetzelfde geldt als je belegt in één enkel land of een bepaalde regio.

Bij het kiezen van een ETF is het daarom belangrijk dat je goed kijkt naar de spreiding over sectoren en regio’s.

Beste ETF 2022

Zoals we net hebben gezien is het benoemen van de beste ETF in 2022 niet erg makkelijk. Je kunt op de kosten en de spreiding letten als voorwaarden, maar dan ben je er nog niet.

Het ligt er namelijk maar net aan wat jouw eisen zijn bij het kiezen van een ETF. Daarom kijken we in dit artikel naar verschillende soorten ETF’s. Van elke soort noemen wij één of twee ETF’s die een goede keuze zouden kunnen zijn op basis van de benoemde criteria; kosten en spreiding.

#ETFISINKostenBedrijvenDividend-
lekkage
1iShares Core MSCI World UCITS ETFIE00B4L5Y9830,20%1.575Ja
2Vanguard FTSE All-World UCITS ETFIE00B3RBWM250,22%3.773Ja
3iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETFIE00BHZPJ5690,20%1.370Ja
4VANECK SUST WORLD ETFNL00104087040,30%250Nee
5Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETFIE00B8GKDB100,29%1.507Ja
6iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETFIE00BKM4GZ660,18%3.034Ja

Beste ETF: wereld

De allereerste soort ETF die niet mag ontbreken is de wereldwijde ETF. Zoals de naam al zegt is dit een ETF die een wereldwijde spreiding heeft. Vaak zijn de bedrijven in een wereldwijde ETF ook verspreid over verschillende sectoren.

De twee wereldwijde ETF’s die we in dit artikel benoemen zijn IWDA en VWRL.

1) iShares Core MSCI World UCITS ETF

De volledige naam van IWDA is ‘iShares Core MSCI World UCITS ETF’ en de ISIN-code is IE00B4L5Y983. Aan de letters IE vooraan in de ISIN-code kun je zien dat de ETF is gevestigd in Ierland.

Spreiding is een van de punten waar we het meeste op letten. Met 1.575 verschillende bedrijven zijn de risico’s al behoorlijk verspreid.

Deze bedrijven zijn voornamelijk verspreid over de Verenigde Staten (66%), Europa (20%) Japan (7%). Geografisch is er dus een goede spreiding. Het enige wat ontbreekt zijn de opkomende markten.

De bedrijven in IWDA zijn bovendien goed verspreid over verschillende sectoren. De sectoren met het grootste aandeel zijn technologie (20%), financiële diensten (15%) en gezondheidszorg (13%).

De lopende kosten (TER) van deze ETF zijn met 0,20% per jaar erg laag. Aangezien de ETF in Ierland is gevestigd is er wel sprake van dividendlekkage.

2) Vanguard FTSE All-World UCITS ETF

De tweede wereldwijde ETF die we benoemen is VWRL. De volledige naam is ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF’. De ISIN-code is IE00B3RBWM25.

VWRL bevat nog meer bedrijven dan IWDA. Het totale aantal bedrijven in VWRL is 3.773.

Deze bedrijven zijn verspreid over de hele wereld, ook in opkomende markten. De bedrijven zijn vooral verdeeld over de Verenigde Staten (62%), Europa (18%), ontwikkeld Azië (11%) en opkomende markten (9%).

De bedrijven in VWRL zijn verspreid over meer dan 11 verschillende sectoren. De sectoren met het grootste aandeel zijn technologie (22%), financiële diensten (15%) en consumentengoederen (12%).

De kosten van VWRL zijn met 0,22% iets hoger dan die van IWDA. De kosten zijn desondanks wel laag voor een ETF. Omdat VWRL ook in Ierland is gevestigd is er wel sprake van dividendlekkage.

Beste ETF: duurzaam

De tweede soort ETF die we benoemen zijn duurzame ETF’s. We benoemen in dit artikel twee duurzame ETF’s die goed passen in onze filosofie van lage kosten en een goede spreiding. Voor meer duurzame ETF’s kun je kijken naar de beste duurzame ETF’s.

3) iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF

De derde ETF van dit artikel is de ETF ‘iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF’. Net zoals IWDA is deze ETF ook van IShares. De ISIN-code is IE00BHZPJ569.

Met 1.370 bedrijven is deze ETF een beetje kleiner dan de eerdergenoemde ETF’s IWDA en VWRL. Desondanks zitten er nog meer dan voldoende bedrijven in voor een goede spreiding.

Deze bedrijven zitten vooral in de Verenigde Staten (65%), Europa (20%) en Japan (7%). Hiermee zit deze ETF net als IWDA vooral in ontwikkelde markten.

De drie grootste sectoren van deze ETF zijn technologie (21%), financiële dienstverlening (16%) en gezondheidszorg (13%). Daarnaast zijn er nog meer dan acht kleinere sectoren.

Bij deze duurzame ETF worden bedrijven uitgesloten op basis van ESG-criteria. Omdat er relatief weinig bedrijven worden uitgesloten is dit een goede combinatie tussen een wereldwijde ETF en een duurzame ETF.

De kosten van deze ETF zijn met 0,20% per jaar ook erg laag. Net als bij IWDA en VWRL heb je last van dividendlekkage omdat de ETF in Ierland is gevestigd.

4) VANECK SUST WORLD ETF

De vierde ETF van dit artikel is ook een duurzame ETF. De ETF ‘VANECK SUST WORLD ETF’ is gevestigd in Nederland. Dit kun je zien aan de ISIN-code NL0010408704.

Het aantal bedrijven in deze ETF is kleiner dan bij de andere ETF’s in dit artikel. De ETF bevat namelijk 250 bedrijven.

Toch is er een goede spreiding ondanks dit lagere aantal bedrijven. De bedrijven zijn verspreid over de Verenigde Staten (39%), Europa (32%) en Japan (16%). Hoewel het aandeel van de Verenigde Staten kleiner is heeft vooral Europa een groter aandeel dan bij de andere ETF’s in dit artikel.

Ook de spreiding over sectoren is goed. De sectoren die het grootste zijn in deze ETF zijn financiële dienstverlening (21%), technologie (18%) en gezondheidszorg (17%).

De lopende kosten zijn met 0,30% per jaar niet de laagste, maar zeker ook niet hoog. Bovendien heb je geen last van dividendlekkage omdat de ETF in Nederland is gevestigd. Het verlies in rendement als een gevolg van dividendlekkage kan 0,30% tot 0,50% per jaar zijn. Dit maakt de hogere lopende kosten dus ruimschoots goed.

Beste ETF: dividend

Bij beleggen kun je een verschil maken tussen groeiaandelen en waardeaandelen. De ETF’s die hierboven zijn genoemd hebben een combinatie van zowel groeiaandelen als waardeaandelen.

Waardeaandelen worden ook wel dividend aandelen genoemd. Wil je meer dividend ontvangen? In dat geval kun je beter beleggen in een ETF met relatief veel waardeaandelen.

Beleggen in waardeaandelen kan een goede manier zijn van een passief inkomen omdat je regelmatig dividend ontvangt.

In dit artikel zal dividend echter wel op de tweede plek staan. Onze criteria, kosten en spreiding, blijven voor gaan. Als je in een ETF wil beleggen met meer dividend, dan kun je kijken naar de beste dividend ETF’s.

5) Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF

De ETF ‘Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF’ is net als VWRL ook van Vanguard. De ISIN-code is IE00B8GKDB10. Ook deze ETF is dus gevestigd in Ierland.

Er zitten 1.507 bedrijven in deze ETF. Geen enkel bedrijf heeft een groot aandeel in deze ETF. Het bedrijf met het grootste aandeel is 2,3% van het totaal.

De spreiding over regio’s en sectoren is goed. De bedrijven zijn verspreid over de Verenigde Staten (41%), Europa (19%) en Azië (17%). De drie sectoren met het grootste aandeel zijn financiële dienstverlening (24%), consumptiegoederen (11%) en technologie (11%).

De kosten zijn met 0,29% per jaar iets hoger dan bij de ETF’s die eerder zijn genoemd. Het scheelt echter niet heel veel. Omdat de ETF in Ierland is gevestigd is er sprake van dividendlekkage.

Beste ETF: opkomende markten

We hebben het eerder natuurlijk gehad over een goede spreiding. Sommige van de wereldwijde ETF’s die eerder in dit artikel genoemd zijn zitten alleen in de ontwikkelde markten. Het toevoegen van een ETF die zich richt op de opkomende markten kan daarom een betere spreiding opleveren.

Als je meer ETF’s wil zien die zich richten op opkomende markten dan kun je kijken naar wat de beste opkomende markten ETF is.

6) EMIM (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF)

De ‘iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF’ richt zich volledig op de opkomende markten. De ISIN-code is IE00BKM4GZ66.

In deze ETF zitten 3.034 verschillende bedrijven. Deze bedrijven zijn voornamelijk verspreid over opkomend Azië (50%), ontwikkeld Azië (29%), Zuid-Amerika (8%) en het Midden-Oosten (5%). De sectoren technologie (20%), financiële dienstverlening (17%) en consumentengoederen (15%) hebben het grootste aandeel.

Een combinatie die veel mensen maken is het combineren van IWDA en EMIM. Op deze manier heb je een goede spreiding (ontwikkeld + opkomend) en kun je het aandeel opkomende markten zelf bepalen.

De lopende kosten van deze ETF zijn 0,18%. Omdat de ETF zich in Ierland bevindt heb je wel last van dividendlekkage.

Waar kun je de beste ETF in 2022 kopen?

Als je ETF’s wil kopen dan kun je kijken naar verschillende brokers. Wat de beste ETF broker is hangt echter af van jouw voorkeur.

Omdat kosten zo belangrijk zijn heeft DEGIRO onze voorkeur voor het aankopen van de ETF’s in dit artikel. Alle ETF’s die hier genoemd zijn vallen namelijk binnen DEGIRO kernselectie. Dit betekent dat je deze ETF’s elke maand zonder transactiekosten kunt aankopen onder bepaalde voorwaarden.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie

In dit artikel heb je een aantal goede ETF’s kunnen zien. We hebben verschillende soorten ETF’s laten zien zodat je de beste keuze kunt maken. Allemaal hebben ze een goede spreiding en lage kosten. De één natuurlijk wat meer dan de ander.

Wil je meer informatie over beleggen in ETF’s? Kijk dan naar onze tips voor ETF beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.